Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny i wzmacniacz do 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

@MCHammer2022 sr** na audiofilizm. Masz mieć sprzęt pod siebie a nie taki, jaki Ci ktoś pisze żebyś miał. Używasz regulacji barwy to kup taki z regulacją. 

Wzmacniacze z wciśniętym klawiszem DIRECT mają dokładnie taki sam układ,

jak te, które są go pozbawione. Ja mam taki dinks, ale już od kilkunastu lat

zupełnie zaprzestałem go używać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

23 godziny temu, quatross napisał:

Spróbuj z DENON

Kupiony. Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem to w czwartek odbiorę przesyłkę.

23 godziny temu, audioburak napisał:

Wzmacniacze z wciśniętym klawiszem DIRECT mają dokładnie taki sam układ,

jak te, które są go pozbawione.

"Wciśnięty" czyli "Direct" w pozycji ON?

23 godziny temu, audioburak napisał:

Ja mam taki dinks, ale już od kilkunastu lat

zupełnie zaprzestałem go używać.

To znaczy masz na stałe Direct w pozycji ON czy OFF?

Edytowane przez MCHammer2022

Direct ON czyli charakterystyka liniowa. Bez żadnej korekcji, jak we wzmacniaczach,

które nie mają żadnych regulatorów barwy, albo i balansu.

Mam go w pozycji ON czyli stale włączony; jest nawet kontrolka włączenia,

która mnie czasem przy słabym wieczornym oświetleniu lekko denerwuje.

A lubię tak czasem posłuchać i wyłączam też wyświetlacz w CD'ku ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Sprzęt dotarł. Rozumiem, że kable głośnikowe podłączam do górnych terminali a dolnych nie podłączam żadnymi zworkami?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozostawiasz je tak, jak są i zapominasz, chyba, że kiedyś zastosujesz się ściśle

do tego, co producent napisał 😉 czyli bi - wiringu ...

Istnieje taka szansa, bo poprzedni właściciel miał go, jak mówi, 10 lat a 5 lat temu przeszedł podobno przegląd w serwisie. Wizualnie też wygląda na zadbany, więc teoretycznie powinien być pewny.

• 2 tygodnie później...

Denon PMA 1500R - odsłuchałem i niestety to kompletnie nie moje klimaty - tnie niemiłosiernie po uszach a w opcji "source direct" gra płasko i sztuczne wspomaganie pokrętłami barwy dźwięku jest niezbędne, żeby uzyskać namiastkę pełnej barwy. W tej sytuacji bez żalu odesłałem wzmacniacz do sprzedawcy (miałem taką opcję).

I znów zaczynam szukać - jeżeli, Koledzy, macie jakieś propozycje wzmacniaczy (nie młodszych niż 15-letnie i bez pokręteł regulacji barwy dźwięku) o analogowym brzmieniu to będę wdzięczny za ich przedstawienie. Przy czym, mogą być propozycje sprzętów, których aktualnie  nie ma - będę się rozglądał. Budżet: 3000zł. Czy w ogóle w tym budżecie da się kupić wzmacniacz do Wotanów MKII (nie licząc Thule)?

Ja bym spróbował może Regi Brio. Gęstsze, analogowe i muzykalne granie. Do tego nowy wzmacniacz jest stosunkowo na drogi, w razie czego zapraszamy na odsłuchy/wypożyczenia 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 31.03.2023 o 09:01, MCHammer2022 napisał:

I znów zaczynam szukać - jeżeli, Koledzy, macie jakieś propozycje wzmacniaczy (nie młodszych niż 15-letnie i bez pokręteł regulacji barwy dźwięku) o analogowym brzmieniu to będę wdzięczny za ich przedstawienie. Przy czym, mogą być propozycje sprzętów, których aktualnie  nie ma - będę się rozglądał. Budżet: 3000zł. Czy w ogóle w tym budżecie da się kupić wzmacniacz do Wotanów MKII (nie licząc Thule)?

Monumentalne brzmienie o solidnej podstawie basowej i analogowy, muzykalny przekaz to poniższy Sony TA-F770ES. Miałem go i tylko żałuję że mój model miał urwaną klapkę bo grałby do teraz. Na żywo pięknie się prezentuje i jest ogromny to kawał solidnej budowy i kawał dobrego brzmienia. Polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

16 godzin temu, Tal napisał:

Sony TA-F770ES

Jeżeli pojawi się bliżej mnie to spróbuję umówić się na odsłuch próbny. Inna sprawa to to, że ten z olx ma cenę z kosmosu - na kleinanzeigen można takiego kupić za 2000zł.

6 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Jeżeli pojawi się bliżej mnie to spróbuję umówić się na odsłuch próbny. Inna sprawa to to, że ten z olx ma cenę z kosmosu - na kleinanzeigen można takiego kupić za 2000zł.

To kupuj z ebay ale na kleinanzeigen nie jest to proste. Pewnie nawet nr. Tel. Nie ma.. 

@trueman na kleinanzeigen kupiłem kolumny o wadze 31kg/sztuka (oczywiście w fabrycznym opakowaniu), dwa wzmacniacze i tuner radiowy. Porozumiewałem się wyłącznie wiadomościami prywatnymi. Nie miałem żadnych kłopotów z kupnem - prawdę mówiąc z Niemcami łatwiej mi się rozmawiało niż z niektórymi naszymi rodakami na olx (którzy niekoniecznie są skłonni odpisywać na wiadomości).

No to Roksan K2, Harman hk 970, starszy 690, musical fidelity m3i. 

Myślę że odsłuch nowych w jakimś salonie nakierował by Cie na dobry trop. 

Każdego z powyżej wymienionych Sony TA-F770ES przebija muzykalnością i jakością brzmienia że o budowie nie wspomnę bo ten Sony pod tym względem to prawdziwy top of the top a wymienione wyżej to przy nim zabawki. Na pewno nie zdecydowałbym się na żadnego z nich zwłaszcza przy takim budżecie. @MCHammer2022 jeśli tylko będziesz miał możliwość odsłuchania zaproponowanego przeze mnie Sony skorzystaj z okazji bo gwarantuję Ci że zrobi na Tobie pozytywne wrażenie. Prawdą jest też że w Niemczech można je nabyć w dużo atrakcyjniejszych cenach więc gdyby nadarzyła się Tobie okazja to zachęcam do skorzystania bo to kawał solidnego sprzętu i dźwięku Made In Japan 😉 

Co nie znaczy że autorowi się spodoba. Im więcej odsłucha tym lepiej. 

Niestety tych Sony ani nowych nie odsłuchasz już w salonie.

Myślę że wstępny odsłuch dla wytypowania drogi to dobry pomysł i skróci czas. 

W dniu 31.03.2023 o 09:01, MCHammer2022 napisał:

propozycje wzmacniaczy (nie młodszych niż 15-letnie

Warunek, żeby wzmacniacz miał więcej niż 15 lat był chyba niepotrzebny, bo sztucznie ograniczył krąg poszukiwań. Zatem cofam go.

14 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Warunek, żeby wzmacniacz miał więcej niż 15 lat był chyba niepotrzebny, bo sztucznie ograniczył krąg poszukiwań. Zatem cofam go.

Z pewnością to rozsądne podejście i nie ma w tym nic złego choć rzeczywiście zawęża to krąg poszukiwań to jednak zaakceptowałbym starsze wzmacniacze pod warunkiem że byłyby to topowe modele w nienagannym i oryginalnym stanie. 

Z nowszych konstrukcji możesz rozważyć Marantz PM8005 lub Ki Pearl Lite, NAD 375BEE, Dayens Menuetto, Rotel A14 czy Audiolab 6000A

Masz kompletnego Musicala w Poznaniu - chyba wystarczająco blisko ...

Jeśli piszesz o modelu 3i to odpuściłbym tak podstawowe a tym samym przeciętne wzmacniacze. W założonej kwocie można zdecydowanie lepiej.

6 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Czy masz jakieś konkretne modele na myśli?

14 godzin temu, Tal napisał:

...Marantz PM8005 lub Ki Pearl Lite, NAD 375BEE, Dayens Menuetto, Rotel A14 czy Audiolab 6000A

Bardziej dopracowanymi niż MF 3i będą jeszcze Hegel H80, Cyrus OneHD, Marantz PM-16, Creek 5350SE i wspomniany Sony TA-F770ES

To ma grać...?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Godzinę temu, Tal napisał:

Bardziej dopracowanymi niż MF 3i będą jeszcze Hegel H80, Cyrus OneHD, Marantz PM-16, Creek 5350SE i wspomniany Sony TA-F770ES

A mocowo jak one wyglądają? Np. Hegel H80 - czytam opinie, że to dobry sprzęt ale gdzieś natrafiłem na wypowiedź, że ma deficyty w mocy (80W przy 8 Ohmach), podczas gdy Thule IA100, z którym słuchałem Wotanów miał 100W i moim zdaniem kolumny grały na granicy zapotrzebowania na prąd (mniej niż 100W mogłoby się okazać problematyczne).

2 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

A mocowo jak one wyglądają? Np. Hegel H80 - czytam opinie, że to dobry sprzęt ale gdzieś natrafiłem na wypowiedź, że ma deficyty w mocy (80W przy 8 Ohmach), podczas gdy Thule IA100, z którym słuchałem Wotanów miał 100W i moim zdaniem kolumny grały na granicy zapotrzebowania na prąd (mniej niż 100W mogłoby się okazać problematyczne).

Jeśli Quadrale są tak wymagające to w takiej sytuacji zawęża to potencjalne modele wzmacniaczy. Warto też mieć na względzie że moc wzmacniacza nie jest tożsama z jego wydajnością prądową co jest typowe dla wzmacniaczy o mniejszej mocy które nierzadko lepiej radzą sobie z wysterowaniem trudniejszego obciążenia. Osobiście połączyłbym Wotany z wzmacniaczem z podobnego okresu aby uzyskać jak najlepszy efekt synergii i uzupełnienia się pod względem określonego brzmienia w danym okresie. Uparcie i konsekwentnie będę twierdził że Sony TA-F770ES będzie jednym z ciekawszych i lepszych wzmacniaczy do Quadrali oferując nie tylko odpowiednią moc ale również zadowalające brzmienie.

Tal piszesz że można lepiej wymieniasz fajne wzmacniacze ale wśród nich znajduje się audiolab 6000a.

No przyznasz że on nieco odstaje od pozostałych propozycji.

Do listy dopisał bym używanego caspiana pierwszej edycji.

Kupiłem Yamahę RX797 według koncepcji Audioburaka. Przede wszystkim nie ma najmniejszych problemów z napędzeniem Wotanów - wręcz przeciwnie dynamika jest dużo lepsza niż z Thule IA100 - jednak Waty robią swoje.

Pod względem jakości/naturalności dźwięku Yamaha gra lepiej niż Denon PMA1500R i wydaje mi się, że także lepiej niż Rotel RA980BX, którego miałem kilka lat temu. Yamaha nie tnie po uszach jak Denon. Basy są pełne i nie kluchowate. Dodatkowo po włączeniu "pure direct" nie ma deficytów w dźwięku - nie jest konieczne używanie pokręteł bass/treble jak w Denonie. Dodatkowo Yamaha po 24 godzinach od podłączenia do sieci zagrała lepiej niż na świeżo tuż po podłączeniu (m.in. zwiększyła się wyrazistość instrumentów).

Ogólnie jestem zaskoczony, że amplituner (nawet klasowy) może zagrać tak dobrze. To tyle spostrzeżeń. Yamaha zostaje w systemie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie też po kilku dniach zaczęła grać lepiej, ale jak się dowiedziałem kilka

ostatnich lat spędziła w garażu - nieużywana bo właściciel był na saxach ...

Ciesz się muzyką, bo to najważniejsze.

W dniu 12.03.2023 o 17:31, MCHammer2022 napisał:

Brak regulacji barwy jest dużym atutem. 🙂 Moja audiofilska edukacja pochodzi z forum.audio.com.pl (z czasów gdy było prężne) i tam wkładali mi do głowy, że wzmaki z wyższej półki to takie bez korekcji barwy

Taaa, a potem korzystają z korekcji w takim choćby RME ADI, czy programów z DSP. A najbardziej " z wyższej półki" to te bez balansu.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

• Pokaż nowe odpowiedzi