Skocz do zawartości
IGNORED

musical fidelity m3scd

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to dobry odtwarzacz cd? Mam go od jakiegoś czasu, zauważyłem że jakość dźwięku jest znacznie lepsza kiedy używam go jako przetwornika,wtedy dźwięk jest nasycony i barwny, jako odtwarzacz cd gra srednio. Czy macie podobnie jak ja?

https://www.audiostereo.pl/topic/160799-musical-fidelity-m3scd/

Ogólnie odtwarzacze CD będące także przetwornikami firmy musical to dobrze wykonane i fajnie brzmiące urządzenia.

Co u ciebie jest wreszcie toru jaki masz wzmacniacz i jakie masz kolumny dodatkowo co jest transportem w momencie kiedy musical pracuje tylko jako dac?

Wzmacnacz musical fidelity m3si, kolumny focal chorus 816v, kable procab, mam ten zestaw w domu od tygodnia i zastanawiam się czy zostawić czy sprzedać.

Brat mi to podarowal z UK .

3 minuty temu, TRRoR napisał:

Wzmacnacz musical fidelity m3si, kolumny focal chorus 816v, kable procab, mam ten zestaw w domu od tygodnia i zastanawiam się czy zostawić czy sprzedać.

No a co jest jako transport?

Co ci się podoba a co nie w tym zestawieniu?

Jak to się mówi darowanemu koniowi.....

Z czasem wymieniłbym pewnie kolumny.

Piotrek 

No to jest akurat ciekawe.

Jeszcze ten laptop to mógłbym zrozumieć dawno temu też miałem starszego laptopa z wyjściem optycznym i też faktycznie grał zaskakująco dobrze.

Ale z reguły TV jako transport gra mizernie.

A czy brat był pierwszym właścicielem tego sprzętu?

Może coś tam było modernizowane albo wymieniane w napędzie?

Nic nie modernizował, zostawił mi jak stało, wszystko oryginalne dwa piloty jeszcze w folii, takie same od cd i wzmacniacza,można uzywac jednego bo obsługuje oba urządzenia, sprzeta ma parę lat dokladnie nie wiem ile. Jak puszczam Spotify dźwięk jest gruby pełny, nasycony a cd gra beż wypełnienia, cienka kreską .

Hej

mam ten odtwarzacz od kilku lat, spięty po rca z heglem h190 i wszystko jest w jak najlepszym porządku ( nawet przy niezbyt głośnym słuchaniu).

Do wbudowanego DACA podłączałem na próbę odtwarzacz BD yamahy po coax - również ok, ale nie tak dobrze jak pod Daca wbudowanego w heglu.

Dla mnie jako cd jest bardzo ok. nic nie brakuje. W mojej ocenie Dac wbudowany w MF jest taki sobie.

Może to kwestia połączenia innymi kablami Rca ?

22 minuty temu, art72 napisał:

Hej

mam ten odtwarzacz od kilku lat, spięty po rca z heglem h190 i wszystko jest w jak najlepszym porządku ( nawet przy niezbyt głośnym słuchaniu).

Do wbudowanego DACA podłączałem na próbę odtwarzacz BD yamahy po coax - również ok, ale nie tak dobrze jak pod Daca wbudowanego w heglu.

Dla mnie jako cd jest bardzo ok. nic nie brakuje. W mojej ocenie Dac wbudowany w MF jest taki sobie.

Może to kwestia połączenia innymi kablami Rca ?

A nie masz problemów z wysuwaniem szuflady na cd,mi nie zawsze za pirwszym razem się wysuwa,muszę wyłączyć i wlaczyc I dopiero działa, czasami też nie widzi płyt cd .

Przetwornik działa bez zarzutów czy to po optyku czy normalnie,dźwięk jest naprawdę fajny, odtwarzacz ogólnie działa bardzo wolno,długo nad wszystkim się zastanawia. Coś jst nie tak z nim.

Godzinę temu, TRRoR napisał:

A nie masz problemów z wysuwaniem szuflady na cd,mi nie zawsze za pirwszym razem się wysuwa,muszę wyłączyć i wlaczyc I dopiero działa, czasami też nie widzi płyt cd .

Przetwornik działa bez zarzutów czy to po optyku czy normalnie,dźwięk jest naprawdę fajny, odtwarzacz ogólnie działa bardzo wolno,długo nad wszystkim się zastanawia. Coś jst nie tak z nim.

Nie, ale czasami przycisk eject muszę nacisnąć dwu krotnie, płyty czyta za każdym razem poprawnie, choć demonem szybkości to on nie jest.

2 godziny temu, TRRoR napisał:

czyli wskazania są na napęd, kiedyś miałem podobny problem z czytaniem cd przez odtwarzacz Rotela rcd06se, po wizycie w serwisie (wymiana lasera) problem zniknął.

No tak to wygląda.

Dobra a jeszcze jednak kwestia bo masz ten sprzęt od brata prawda?

Czy jego doświadczenia względem tego odtwarzacza i różnic w dźwięku pomiędzy cd a pracy jako przetwornik są podobne?

Piotrek 

• 4 miesiące później...

Już mi się udało rozwiązać ten problem, teraz jest odwrotnie cd gra gęstym dzwiękiem a spotfiy chudym i zapiaszczonym na górze, zmieniłem pomieszczenie i problemem jak sądzę jest akustyka ale teraz CD gra naprawdę super. Ogromna przestrzeń wszystko wyłazi z kolumn tyle że tylko z CD bo sptify jest sporo gorzej.

W dniu 9.01.2023 o 16:39, TRRoR napisał:

Masz dobrego brata. Doceniaj Go, bo w dzisiejszych czasach bardzo często brat bratu wilkiem…

Pozdrawiam, 

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

Odtwarzacz CD M3Scd jest lekko problematyczny, czasami szuflada nie wysuwa i działa bardzo wolno. Nie wiem czy tylko u mnie tak jest czy one tak mają.

Co do brata ma teraz jakiś lepszy sprzęt a to zawalało mu jedynie miejsce więc mi oddał. 

W dniu 2.06.2023 o 07:20, Piotr Sonido napisał:

Ale jeszcze ci się całkowicie Nie zablokowała?

A tidal ? Ma ten sam problem teraz?

Całkowicie jeszcze nie, za którymś razem w końcu się wysuwa, ale mocno to wkurzające jest bo nie dość że odtwarzacz jest powolny i długo trybi to jeszcze ta szuflada się blokuje, ale jak już zatrybi to kopara opada, dźwięk z CD to jest naprawdę niezły a wczoraj trochę potestowałem go jako przetwornik i tak z laptopem tragedia po usb, z ps3 przez optyka HI END gra że klękajcie narody ze spotify, także ten przetwornik działa najlepiej po optyku z ps3, stara ale jara konsola swietny dzwiek bo jak już podłączam ps4 pro to lipa straszna jeszcze gorzej niż z laptopa po usb. Także nie ze wszystkim to chce grać.

Tidala nie sprawdzałem

Wzmacnacz musical fidelity m3si

To bardzo dobry wzmacniacz 

Ale brakuje mu kontroli tonów i regulacji balansu

To dla mnie jest do niedozaakceptowania nie wiem jak dla was ale dla mnie to podstawa systemu

W dniu 29.05.2023 o 16:23, TRRoR napisał:

Odtwarzacz CD M3Scd jest lekko problematyczny, czasami szuflada nie wysuwa i działa bardzo wolno. Nie wiem czy tylko u mnie tak jest czy one tak mają.

Co do brata ma teraz jakiś lepszy sprzęt a to zawalało mu jedynie miejsce więc mi oddał. 

To, co mu "zawalało jedynie miejsce" mógł sprzedać za dobre pieniądze, a jednak oddał bratu. Czas to docenić.

2 godziny temu, Abajek napisał:

Wzmacnacz musical fidelity m3si

To bardzo dobry wzmacniacz 

Ale brakuje mu kontroli tonów i regulacji balansu

To dla mnie jest do niedozaakceptowania nie wiem jak dla was ale dla mnie to podstawa systemu

Wzmacniacz rzeczywiście jest niezły ale brakuje trochę dołu i CD to samo, nigdy nie słyszałem tak kolorowego grania jak gra ten zestaw. Wszystko na swoim miejscu każdy instrument wyraźnie słychać a wokal wysunięty do przodu jak żywy. 

Moim zdaniem regulacja tonów jest zbędna więcej by napsuła, balans tonalny jest ok, to czy zagra czy nie zagra ten zestaw to 90% akustyka pomieszczenia bo w jednym pokoju mi gra a w drugim już nie, także cuda panie.

Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, TRRoR napisał:

optyku z ps3, stara ale jara konsola swietny dzwiek

To bardzo dobry napęd, tu nie ma żadnej niespodzianki. Zachowaj to ps, teraz takich rzeczy już się nie robi (i zdaje się odtwarza sacd?)

27 minut temu, pantagruel napisał:

To bardzo dobry napęd, tu nie ma żadnej niespodzianki. Zachowaj to ps, teraz takich rzeczy już się nie robi (i zdaje się odtwarza sacd?)

Pierwsze wersje tzw FAT do bodaj wersji 60GB odtwarzały SACD. Późniejsze zostały okrojone. 
Mam wersje SLIM 160GB i nie czyta SACD.

2 godziny temu, D4ncer napisał:

To, co mu "zawalało jedynie miejsce" mógł sprzedać za dobre pieniądze, a jednak oddał bratu. Czas to docenić.

Dokładnie tak jak pisałem:

W dniu 29.05.2023 o 10:28, Tajitsu napisał:

Masz dobrego brata. Doceniaj Go, bo w dzisiejszych czasach bardzo często brat bratu wilkiem…

Pozdrawiam, 

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

34 minuty temu, pantagruel napisał:

Mam wersje 80gb tą z tych pierwszych taka duża jak chlebak wygląda są wejścia USB a czy to odtwarza SACD to pojęcia nie mam bo nie mam żadnej płyty SACD. 

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, TRRoR napisał:

Mam wersje 80gb tą z tych pierwszych taka duża jak chlebak wygląda są wejścia USB a czy to odtwarza SACD to pojęcia nie mam bo nie mam żadnej płyty SACD. 

Możliwe, że tak.

Jeśli masz pudełko powinno być napisane, a o ile mnie pamięć nie myli na obudowie również są naniesione symbole co odtwarza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dniu 9.06.2023 o 09:22, Piotr Sonido napisał:

Musical gra bardzo specyficznie dlatego właśnie niektóre osoby go wybierają. A inne od razu odrzucają. 

Dla mnie idealnie to gra bo jak porównywałem to z yamaha as 700 to Yamaha najdelikatniej mówiąc mordę drze i gra płasko. Musical masakruje Yamahe w absolutnie każdym aspekcie. 

Yamaha ma mocno podbitą górę aż uszy bolą.

Musical gra zdecydowanie głębiej barwniej i dzwięk jest wyrównany.

Słychać od razu że jest to znacznie lepszy wzmacniacz niż yamaha.

Edytowane przez TRRoR
18 godzin temu, TRRoR napisał:

Dla mnie idealnie to gra bo jak porównywałem to z yamaha as 700 to Yamaha najdelikatniej mówiąc mordę drze i gra płasko. Musical masakruje Yamahe w absolutnie każdym aspekcie. 

Yamaha ma mocno podbitą górę aż uszy bolą.

Musical gra zdecydowanie głębiej barwniej i dzwięk jest wyrównany.

Słychać od razu że jest to znacznie lepszy wzmacniacz niż yamaha.

Tak z tym że dla mnie to aż trochę skrajne przypadki 🙂

no może to że modele niższe Yamahy jescze bardziej drą jape 😛

ale musical jest znowu z drugiej strony. 

zdecydowanie jest miejsce na tego typu produkty na naszym rynku.  

• Pokaż nowe odpowiedzi