Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, szymon1977 napisał:

Nie, traktuję wzmacniacz jako produkt kompletny, podobno wszechstronny, świetny, fenomenalny, itd, itp. Jeśli coś jest to ma działać, używam tego czy nie. Dla przykładu mój VW nie może się przy katalogowych 195km/h rozlecieć tylko dlatego, że 95% nie przekracza (zazwyczaj) przepisowych 112-140km/h

To dlaczego użytkujesz słabe Onkyo ? 

Twoje argumenty są bez sensu. Należy odrzucić świetnie brzmiący wzmacniacz ze względu na dwa ograniczenia ? Brzmienie zdecydowanie rekompensuje te ograniczenia. Zresztą nieistotne z punktu widzenia przeciętnego użytkownika. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, Piopio napisał:

To dlaczego użytkujesz słabe Onkyo ? 

Bo wady mi nie przeszkadzają a zalety pasują.

Należy odrzucić świetnie brzmiący wzmacniacz ze względu na dwa ograniczenia ?

Wystarczy pisać o nim uczciwie i obiektywnie.

Brzmienie zdecydowanie rekompensuje te ograniczenia.

Żaden wzmacniacz nie zrekompensuje tego, co dodaje sub do kolumn.

Zresztą nieistotne z punktu widzenia przeciętnego użytkownika. 

Każdy kupujący powinien zostać przez kolegów ostrzeżony o pewnych niedogodnościach, o których nie dowie się z ulotek reklamowych, od tego jest Forum.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Bo wady mi nie przeszkadzają a zalety pasują.

Ale wiesz, że MUSISZ ostrzegać ludzi przed tym wzmacniaczem ? Skoro ma wady to jest bublem i nie można go użytkować.

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Żaden wzmacniacz nie zrekompensuje tego, co dodaje sub do kolumn.

Szczególnie podłogowych 😉 Przecież nie wszyscy użytkują kolumny podstawkowe. A tych co dodają suba jest garstka.

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Wystarczy pisać o nim uczciwie i obiektywnie.

Tak właśnie robię.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, Piopio napisał:

Ale wiesz, że MUSISZ ostrzegać ludzi przed tym wzmacniaczem ?

Oczywiście, w przeciwieństwie do Ciebie nawet gdy polecam bo myślę, że komuś może pasować, to ostrzegam co z nim jest nie tak (choć w przypadku Onkyo trudno coś takiego znaleźć, bo poza wyjściem słuchawkowym wszystko jest na równym poziomie, a wad technicznych brak). Zasadniczo większość kolumn tuż przed spadkiem ma górkę - subem można wyrównać oba, więc efekt zupełnie inny (pudełkowatość basu, wynikająca z niedoboru podstawowej częstotliwości i podbicia pierwszej harmonicznej w typowych niewielkich kolumnach z BR,  znika po zastosowaniu suba).

Szczególnie podłogowych

Jeśli mowa o kolumnach w budżecie adekwatnym do ceny naszych wzmacniaczy, to bywa i podłogowych.

Tak właśnie robię.

Zrobiłeś krok w stronę obiektywizmu schodząc z "fenomenalny" na "fenomenalne brzmienie" - nadal sporo Ci brakuje, bo to brzmienie wielu się podoba a wielu nie.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Zrobiłeś krok w stronę obiektywizmu schodząc z "fenomenalny" na "fenomenalne brzmienie" - nadal sporo Ci brakuje, bo to brzmienie wielu się podoba a wielu nie.

Ty też bo nagle Sabaj przestał być bublem niezdatnym do użytkowania 😉 

4 godziny temu, Piopio napisał:

Znów skupiasz się tylko na jednym aspekcie. 95% ludzi NIE UŻYWA SUBA do stereo

No to zacznijmy inna dyskusje dlaczego. 

Po waszych wpisach można zrozumieć że oba polecane przez was wzmacniacze to znaczy Onkyo oraz sabaj są nie polecane i do wyrzucenia.

O to wam chodziło?

No i dobrze. Jednego już nie ma. drugiego nie będziemy kupować. Zrobiliście biznes dla branży. Tyle wniosków z ostatnich kilku stron. 

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No i dobrze. Jednego już nie ma. drugiego nie będziemy kupować. Zrobiliście biznes dla branży. Tyle wniosków z ostatnich kilku stron. 

Nie moja wina, że moderacja toleruje pewne zachowania. Widocznie ma w tym jakiś interes - ruch na forum. 

Edytowane przez Piopio

Teraz, Piopio napisał:

Nie moja wina, że moderacja toleruje pewne zachowania. Widocznie ma w tym jakiś interes - ruch na forum. 

No nie wiem. Dosłownie kilka dni temu obraziłeś mnie otarcie w jakiejś dyskusji . 

Gdyby tak generalizować to byłabyś pierwszy do zablokowania. 

Do piero chwilę za tobą Szymek. 

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No nie wiem. Dosłownie kilka dni temu obraziłeś mnie otarcie w jakiejś dyskusji . 

Burzę się jak ktoś pisze jawne głupoty. Albo hejtuje w białych rękawiczkach ...

Rozmawiaj ze mną merytorycznie bez osobistych wycieczek to nie uświadczysz mojego złego zachowania. 

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Piopio napisał:

Burzę się jak ktoś pisze jawne głupoty. Albo hejtuje w białych rękawiczkach ...

No to przestan pajacowac. E każdym wątku polecasz to samo.  Gdyby nie to że odpisujesz na pseudo "zaczepki" tudzież "pytania" mamy wrażenie że rozmawiamy z chatem 😕

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

No to przestan pajacowac. E każdym wątku polecasz to samo.  Gdyby nie to że odpisujesz na pseudo "zaczepki" tudzież "pytania" mamy wrażenie że rozmawiamy z chatem 😕

Czyli sam przyznajesz, że mnie hejtujesz. Więc się nie dziw, że reaguję agresją na agresję. Tym złym to jesteś Ty a nie ja. Zostaw mnie w spokoju.

Polecam to co DOBRE i SPRAWDZONE. 

Godzinę temu, Piopio napisał:

Ty też bo nagle Sabaj przestał być bublem niezdatnym do użytkowania 😉 

Cały Sabaj niezdatny do użytku? Tylko jego wyjście sub.

23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

...drugiego nie będziemy kupować.

A dlaczego niby nie? Jeśli kupować to będąc świadomym także minusów, a nie w przekonaniu, że jest to "wzmacniacz fenomenalny".

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Cały Sabaj niezdatny do użytku? Tylko jego wyjście sub.

"Zebrałem to, co nt Sabaja piszą jego użytkownicy, do tego nie muszę ani Sabaja słuchać, ani nic o nim wiedzieć. Jak komuś mimo to pasuje to ok, ale obiektywnie rzecz biorąc tytuł wątku wypadałoby zacząć od "uwaga bubel"."

Przypomnij sobie co pisałeś o Sabaju na początku. Widzę istotną ewolucję poglądów 😉 

Edytowane przez Piopio

W myśl kabalizmu unikajmy ludzi oddalających nas od jasności.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Administratorzy
16 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

dlaczego dostałem za to warning notkę przecież to był sarkazm?

Niektórzy rozumieją sarkazm jak prawdę. Poza tym staramy się nie propagować piractwa w necie. 🙂 

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

Każdy kupujący powinien zostać przez kolegów ostrzeżony o pewnych niedogodnościach, o których nie dowie się z ulotek reklamowych, od tego jest Forum.

prawda. Ale jednocześnie na odsłuch najlepiej nie zabierać kolegi bo sprzęt grający ma się podobać nam a nie koledze.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

9 godzin temu, Piopio napisał:

Przypomnij sobie co pisałeś o Sabaju na początku. Widzę istotną ewolucję poglądów 😉 

Pamiętem, poglądy nt Sabaja mam te same. Odpowiadam inaczej bo Ty inaczej piszesz.

-----

29 minut temu, Espectro napisał:

Ale jednocześnie na odsłuch najlepiej nie zabierać kolegi bo sprzęt grający ma się podobać nam a nie koledze

Gra dobrze czy źle? Ostrożny był bym z takimi ocenami, bo jednemu się spodoba a drugiemu nie. I tak też jest w przypadku Sabaja, którego kilku użytkowników oddało lub sprzedało pomimo atrakcyjnej ceny.Trudno więc powiedzieć aby brzmienie było jakieś nadzwyczajne.

A choćby 99% nie używało wyjścia SUB, to konkretny egzemplarz trafia do konkretnego użytkownika - jeśli on używa, to wzmacniacz odpada przed odsłuchem. Trudno więc powiedzieć aby brzmienie rekompensowało chochlik techniczny.

Cana atrakcyjna, moc wysoka,  chochliki techniczne i brzmienie, które może się podobać ale nie musi - to wszystko. Ogólnie do Sabaja nic nie mam, ale kreowanie go na jakiś superprodukt mam nadzieję mamy na Forum za sobą.

Zadowolenym użytkownikom gratuluję trafienia w gust.

37 minut temu, szymon1977 napisał:

Ogólnie do Sabaja nic nie mam, ale kreowanie go na jakiś superprodukt mam nadzieję mamy na Forum za sobą.

W swojej cenie JEST superproduktem. Nie jest superproduktem w wartościach bezwzględnych. Owszem można lepiej ale to kosztuje przynajmniej 5x więcej np. Lyngdorf TDAI-1120. 

I to od początku powtarzam. 

Edytowane przez Piopio

28 minut temu, Piopio napisał:

W swojej cenie JEST superproduktem.

Nie, poza wysoką mocą nie ma niczego co obiektywnie możnaby określić "super".

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie, poza wysoką mocą nie ma niczego co obiektywnie możnaby określić "super".

Brzmienie. Ale tego nie możesz stwierdzić bo nie słuchałeś. 

11 minut temu, Piopio napisał:

Brzmienie. Ale tego nie możesz stwierdzić bo nie słuchałeś. 

Ja niczego nie stwierdzam, ja tylko przypominam Ci co stwierdziło kilku niezadowolonych.

Ja niczego nie stwierdzam, ja tylko przypominam Ci co stwierdziło kilku niezadowolonych.

Nie zapewnili optymalnych warunków do pracy Sabajowi. Tyle. 

Zadowolonych użytkowników są tysiące. I to z całego świata. 

😂🤣🥳🤦🏿‍♂️ 

Jest takie powiedzenie :

gówno to dobra rzecz, miliony much o tym wie 🙃 

Może niech producent napisze w instrukcji, jakie to są optymalne warunki ? 

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

32 minuty temu, dedal75 napisał:

Może niech producent napisze w instrukcji, jakie to są optymalne warunki ? 

Dobre źródło cyfrowe i porządny kabel zasilający. To pierwsze wynika wprost z zasady działania wzmacniacza cyfrowego. Sabaj pracuje na sygnale cyfrowym i jeśli będą zakłócenia elektryczne to nie będzie optymalnie działał. Jest dużo bardziej wrażliwy niż zestaw - źródło -> DAC -> wzmacniacz analogowy. Za to odwdzięczy się znacznie lepszym dźwiękiem. 

Jestem użytkownikiem SABAJA od pół roku. Jako źródło wykorzystuje Qobuz z komputera PC (czyli wejście USB w Sabaju). Kabel zasilający Wireworld Stratus 7. Kolumny podstawkowe (na standach) KEF LS50 Meta. Pomieszczenie ca 18 m2. Zestaw bez subwoofera. Czyli zestaw zbliżony do posiadanego przez Piopio. Nie mam wielkiego doświadczenia w audio, ale moim zdaniem zestaw brzmi bardzo dobrze, jest znakomita rozdzielczość instrumentów, przestrzenność dźwięku. Damskie wokale znakomite. W salonie mam drugi zestaw oparty na MR780 i zacnych kolumnach podłogowych Canton, ale zdecydowanie wolę słuchać na Sabaju. Co do zdania dwóch ostro dyskutujących. Szymon ma na pewno rację wspominając o wadach Sabaja: problemy z subwooferem, gwarancja w Chinach, słabe wejście analogowe - ale dla mnie zalety wymienione przeze mnie wyżej zdecydowanie przeważają. Jak bym miał jeszcze raz podejmować decyzje zakupowe to na pewno kupił bym Sabaja.

31 minut temu, pdkl napisał:

Jako źródło wykorzystuje Qobuz z komputera PC (czyli wejście USB w Sabaju).

Dokup sobie izolację galwaniczną USB - Topping HS01. Będzie jeszcze lepiej. 

A bawiłeś się loudness ?

Edytowane przez Piopio

Za Twoim przykładem dokupiłem Topping HS01, ale szczerze mówiąc nie zauważyłem różnicy. Może już nie te uszy ;-). Słucham na loudness +2

29 minut temu, Piopio napisał:

Dobre źródło cyfrowe i porządny kabel zasilający. To pierwsze wynika wprost z zasady działania wzmacniacza cyfrowego.

Z zasady działania wzmacniacza cyfrowego wynika, że ani kabel zasilający, ani transport (a nie źródło) nie powinny mieć znaczenia.

19 minut temu, pdkl napisał:

Szymon ma na pewno rację wspominając o wadach Sabaja: problemy z subwooferem, gwarancja w Chinach, słabe wejście analogowe - ale dla mnie zalety wymienione przeze mnie wyżej zdecydowanie przeważają. Jak bym miał jeszcze raz podejmować decyzje zakupowe to na pewno kupił bym Sabaja.

Tak. A jakbyś komuś polecił, to uprzedziłbyś powiedziałbyś o problemach, czy je przemilczał określeniem "fenomenalny"? 

16 minut temu, pdkl napisał:

Za Twoim przykładem dokupiłem Topping HS01, ale szczerze mówiąc nie zauważyłem różnicy. Może już nie te uszy ;-). Słucham na loudness +2

No to masz optimum. Więcej z Sabaja nie da się wyciągnąć 😉 

PS

Topping HS01 pomaga uzyskać krystaliczne i naturalne wokale. Posłuchaj pod tym kątem. 

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak. A jakbyś komuś polecił, to uprzedziłbyś powiedziałbyś o problemach, czy je przemilczał określeniem "fenomenalny"? 

Owszem, zawsze podkreślałem, że to wzmacniacz TYLKO do streamingu. Wyjście USB mnie nie interesowało. 

Z zasady działania wzmacniacza cyfrowego wynika, że ani kabel zasilający, ani transport (a nie źródło) nie powinny mieć znaczenia.

Nie przekręcaj moich słów. Nie napisałem, że kabel zasilający ma znaczenie bo wynika to z zasady działania wzmacniacza cyfrowego. Akurat w przypadku Sabaja kabel zasilający ma znaczenie. Ale z czego to wynika to nie wiem.

To ja mu dałem jak źródło NUC i CXNv2 przewód coaxial Profigold a USB Wireworld Ultrviolet oraz zasilający Viborg 1501 i Isotek Premier oraz kolumny BMN Berges3 i osiągnąłem maksimum z Sabaja które mnie nie urzekło , chyba że masz jakieś zastrzeżenia do towarzystwa jakie mu zafundowałem ?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi