Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, MarcinGD napisał:

Ma ktos usb serial driver żeby zrobic aktualizacje firmware?

Zapytam dla własnej informacji tylko. Chodziło o sterownik, żeby z UAC 2.0 można było korzystać? Od kilku lat korzystam prawie wyłącznie z jabłek. Te komputery nie potrzebowały żadnych driverów, a Windows potrafił kaprysić nawet z dołączonym do urządzenia sterownikiem.

27 minut temu, Kostucha napisał:

Zapytam dla własnej informacji tylko. Chodziło o sterownik, żeby z UAC 2.0 można było korzystać? Od kilku lat korzystam prawie wyłącznie z jabłek. Te komputery nie potrzebowały żadnych driverów, a Windows potrafił kaprysić nawet z dołączonym do urządzenia sterownikiem.

Chodziło to by zaktualizować firmware. Windows musiał widzieć Sabaja. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

36 minut temu, Piopio napisał:

Chodziło to by zaktualizować firmware. Windows musiał widzieć Sabaja. 

No tak. Pamietam jak korzystałem z Windowsa często dochodziło do sytuacji, że nie „widział” DACa, nowego dysku, nagrywarki. Korzystam z pilota Logitech Harmony. Aplikacja do konfiguracji pilota MyHarmony jest lepsza niż ta na macOS, choć nie sprawdzałem czy jest nowsza poprawiona. Korzystam więc czasami również z Windowsa, ale właśnie na przykładzie tego pilota widzę, że często ma problem z „widzeniem” jakiegoś urządzenia. Czasami kilka razy muszę wpiąć i wypiąć z/do gniazda usb tego pilota aż go wykryje 🙂

Może ta jedenastka Windows jest mniej kłopotliwa, ale już nie chcę mi się okien aktualizować. Rzadko korzystam, choć lepiej mieć dwa systemy, bo jak jabłko zawodzi, to odpalam okna.

No tak. Pamietam jak korzystałem z Windowsa często dochodziło do sytuacji, że nie „widział” DACa, nowego dysku, nagrywarki. Korzystam z pilota Logitech Harmony. Aplikacja do konfiguracji pilota MyHarmony jest lepsza niż ta na macOS, choć nie sprawdzałem czy jest nowsza poprawiona. Korzystam więc czasami również z Windowsa, ale właśnie na przykładzie tego pilota widzę, że często ma problem z „widzeniem” jakiegoś urządzenia. Czasami kilka razy muszę wpiąć i wypiąć z/do gniazda usb tego pilota aż go wykryje
Może ta jedenastka Windows jest mniej kłopotliwa, ale już nie chcę mi się okien aktualizować. Rzadko korzystam, choć lepiej mieć dwa systemy, bo jak jabłko zawodzi, to odpalam okna.
Tak chodzilo tylko o serial driver do aktualizacji. Dac jako karta muzyczna jest wykrywany I automatycznie sterowniki instaluje choc na stronie tez sa srerowniki do dac xmos. Generalnie z laptopa nie gram do tego mam lumina, ponieważ według mnie najlepiej działa z qobuz.
5 godzin temu, MarcinGD napisał:
9 godzin temu, Kostucha napisał:
No tak. Pamietam jak korzystałem z Windowsa często dochodziło do sytuacji, że nie „widział” DACa, nowego dysku, nagrywarki. Korzystam z pilota Logitech Harmony. Aplikacja do konfiguracji pilota MyHarmony jest lepsza niż ta na macOS, choć nie sprawdzałem czy jest nowsza poprawiona. Korzystam więc czasami również z Windowsa, ale właśnie na przykładzie tego pilota widzę, że często ma problem z „widzeniem” jakiegoś urządzenia. Czasami kilka razy muszę wpiąć i wypiąć z/do gniazda usb tego pilota aż go wykryje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak chodzilo tylko o serial driver do aktualizacji. Dac jako karta muzyczna jest wykrywany I automatycznie sterowniki instaluje choc na stronie tez sa srerowniki do dac xmos. Generalnie z laptopa nie gram do tego mam lumina, ponieważ według mnie najlepiej działa z qobuz.

👍🏻

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
22 godziny temu, Kostucha napisał:

Coś o tym wiem. Jeszcze nie dawno przez takie coś przez miesiąc miałem blue screen na powitanie.

Realnie co tę aktualizację w nim zmieniają?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Realnie co tę aktualizację w nim zmieniają?

Pojęcia nie mam. Ja włączam może raz na trzy tygodnie i czasami tylko po to, żeby się one zainstalowały. Dlaczego trwa to tak długo, mimo że internet mam dość szybki, a PC złożony z wydajnych podzespołów, podkręconych do granic ich możliwości … W Macach aktualizacje też błyskawicznie się nie instalują, ale o wiele rzadziej są wydawane i nie mielą tak długo. 

Ok dziękuję za wyjaśnienie.

Czyli to kolejne z tych magicznych aktualizacji które w opisie mają

"Poprawa działania". 

😛

18 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ok dziękuję za wyjaśnienie.

Czyli to kolejne z tych magicznych aktualizacji które w opisie mają

"Poprawa działania". 

😛

Najciekawsze jest to, że niektórzy w ogóle tych łatek nie instalują i nic się nie dzieje złego. Ja w Windowsie korzystam zawsze z Norton Security. Tego pilnuję. Taka kompleksowa ochrona działa chyba skuteczniej niż te ich krytyczne łatki, które muszą latać po kilku dniach. Dziurę, dziurą latają 😛

5 godzin temu, Kostucha napisał:

Najciekawsze jest to, że niektórzy w ogóle tych łatek nie instalują i nic się nie dzieje złego. Ja w Windowsie korzystam zawsze z Norton Security. Tego pilnuję. Taka kompleksowa ochrona działa chyba skuteczniej niż te ich krytyczne łatki, które muszą latać po kilku dniach. Dziurę, dziurą latają 😛

Powiem nawet że więcej. Mam kumpla który ma system audio kinowy i wyłączył aktualizację w amplitunerze i w playerze sieciowym właśnie dlatego że wszystko działa. 

A niejednokrotnie okazywało się że po aktualizacji coś jednak przestało działać 

6 godzin temu, Kostucha napisał:

Najciekawsze jest to, że niektórzy w ogóle tych łatek nie instalują i nic się nie dzieje złego.

A potem płacz i miliony różnych kont z danymi do kupienia w darkwebie... ważniejsze te niepozorne łatki niż ta pseudo-pełna ochrona 🙃

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 29.07.2023 o 12:57, Piotr Sonido napisał:

Audiostereo chyba pobiera opłaty od firm które są ich partnerami

O ja naiwny! (w tej sprawie!) 

To ja- założyciel tego tematu.

Spodobał mi się wzmacniacz, postanowiłem podzielić się swoim wrażeniem... i zostałem osądzony, że jestem przedstawicielem handlowym! 

Na emeryturze(własnej) - od 49 roku życia - nie zatrudniony nigdzie! Ale już w wieku 27 lat kierowałem wydziałem z prawie 300 pracownikami, w wieku 29 -kierownik wydziału organizacji kombinatu 6000 ludzi. Na koniec wypalenie zawodowe.

Taki los rentiera. Kto pracuje -ten ma.

A tu przypisują mi chęć kupczenia moją opinią...

Pomyłka Panowie!

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Bardzo podoba mi się ten wątek. Ileż tu emocji jest, a audio to przecież głównie emocje! 🙂

Pozwolę sobie zabrać głos, jako osoba zapewne z najmniejszym stażem tutaj na forum, spośród wszystkich wypowiadających się jak również zapewne z najmniejszym doświadczeniem realnym praktycznym, które rozumiem nie jako czas od kiedy słucham i jaką mam kolekcję, ale ile sprzętów w tym czasie przeze mnie przeszło, czyli pewnie najmniej ze wszystkich tu się wypowiadających.

Dlaczego w ogóle tu trafiłem, ano dlatego, że szczerze mówiąc nie miałem pojęcia o istnieniu czegoś takiego jak SABAJ, ale natknąłem się na to w wielu wątkach jako polecane i mnie zaintrygowało co to jest.

Fajny wątek generalnie! 🙂

Czas na 3 grosze najmniej doświadczonego, ale jakby nie patrzeć obserwatora wątku. Porównanie do Michi3 [nie słuchałem], ale jako jakiegoś tam miłośnika Rotela, to jest w moich oczach nobilitacja porównać SABAJa do Michi. I nie oceniałbym tego porównania, gdyby nie to, co tu jeszcze padło. Jeden z fanów SABAJa wspomniał coś, że w budżecie do 6-10K? Nie ma nic lepszego jeśli chodzi o wzmak. I to jako postronnego obserwatora mnie to trochę zdziwiło, bo... ta opinia była warażana w oparciu o to, że w SABAJu loudness jest ustawiony na +3. A z moim minimalnym doświadczeniem jednak mi się wydaje, że we wskazanym budżecie można znależć wzmacniacz, który bez jakiejkolwiek regulacji zagra tak, że to komuś podpasuje - np. mi. I nic nie trzeba na +3 ustawiać. Czego to dowodzi? No dla mnie tego, że jednak są w tym budżecie [do 10K] lepsze wzmacniacze niż wspomniany SABAJ.

Ktoś z przeciwników SABAJa wymienił konkretne wzmaki w tym budżecie, na to dostał ripostę, że nie bierze pod uwagę DACa. Otóż w wymienionych wzmacniaczach niektóre miały na pokładzie DAC. 😉

I na koniec wątek z przymrużeniem oka, ale bardzo przepraszam nie mogłem się powstrzymać. Skoro SABAJ jest reklamowany jako wzmacniacz do dźwięku stricte cyfrowego... czy ktoś próbował łączyć go z kompem za pomocą COVOXa? 😄 Czy są tu tacy, którym ta nazwa coś mówi? Zakładam, że tak! 😉

PS. A na sam koniec. Najfajniejsze w tym audio pierdolcu jest właśnie to, że to nie jest obiektywne. Wszystko jest kwestią punktów odniesienia albo ich braku i fajnie, że każdy może znaleźć coś co mu się tak podoba, że to poleca i wręcz staje się fanatykiem. I nigdy nie zgadzałem się ze stwierdzeniem, że "o gustach się nie dyskutuje". Wszystkie dyskusje sprowadzają się do wymiany poglądów nt. gustów. Są tu emocje w tym wątku i o to chodzi. Może są bardziej merytoryczne wątki, ale za to są nudniejsze. 😉

Edytowane przez MagneticFields
8 minut temu, MagneticFields napisał:

Ktoś z przeciwników SABAJa wymienił konkretne wzmaki w tym budżecie, na to dostał ripostę, że nie bierze pod uwagę DACa. Otóż w wymienionych wzmacniaczach niektóre miały na pokładzie DAC. 😉

Faktycznie blade masz pojęcie o audio 😉 Bez urazy 😉 

DAC we wzmaku za parę K zł jest słabiutki. Nie ma ŻADNEGO  porównania do brzmienia Sabaja. 

9 minut temu, MagneticFields napisał:

I to jako postronnego obserwatora mnie to trochę zdziwiło, bo... ta opinia była warażana w oparciu o to, że w SABAJu loudness jest ustawiony na +3.

To dotyczy zestawienia z kolumnami KEF LS50/Meta ! Akurat w tym przypadku jest lepiej z loudness bo same kolumny nie grzeszą basem. 

11 minut temu, MagneticFields napisał:

A z moim minimalnym doświadczeniem jednak mi się wydaje, że we wskazanym budżecie można znależć wzmacniacz, który bez jakiejkolwiek regulacji zagra tak, że to komuś podpasuje - np. mi.

Owszem można coś znaleźć - np. Dayens Menuetto. Nie napędzi jednak niektórych kolumn oraz trzeba dokupić DAC za 4K zł do tego. Wyjdzie ponad 10K z kablami.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Faktycznie blade masz pojęcie o audio 😉 Bez urazy 😉 

DAC we wzmaku za parę K zł jest słabiutki. Nie ma ŻADNEGO  porównania do brzmienia Sabaja. 

Możliwe, że mam blade pojęcie o audio. Ale co najmniej jeden sprzęt z wymienionych miał na pokładzie tej samej firmy DAC, co polecany SABAJ.

I uściślijmy od razu, mówimy o dźwięku "direct", czy z loudness +3? Nie wszystkie wymieniane wzmacniacze miały możliwość takiej audiofilskiej opcji. 😛 Ale przypominam, że ja mam blade pojęcie o audio, a fachowcy dają loudness +3.

13 minut temu, Piopio napisał:

To dotyczy zestawienia z kolumnami KEF LS50/Meta ! Akurat w tym przypadku jest lepiej z loudness bo same kolumny nie grzeszą basem. 

A jednak wątek jest merytoryczny. Bo nie samemu SABAJowi coś brakuje, ale i KEFom LS50Meta, które też są wielokrotnie polecane niczym SABAJ. Dla mnie to np. bardzo cenna wiedza, bo nie mając możliwości odsłuchu, ale konfrontując po budowie oraz po wrażeniach z odsłuchu jednego z głośników przenośnych firmy KEF - wspomnianych KEFów nigdy bym nie zaryzykował w obawie przed brakiem niskich tonów.

12 godzin temu, piramidon napisał:

A tu przypisują mi chęć kupczenia moją opinią

A nie 🙂

bo to nie było napisane pod twoją osobę.

nie wszystko w wątku kręci się o autorze wątku czy o tematyce wątku 🙂

standard.

6 godzin temu, MagneticFields napisał:

Ale co najmniej jeden sprzęt z wymienionych miał na pokładzie tej samej firmy DAC, co polecany SABAJ.

Hmm, a wiesz, że Sabaj A30A nie ma kości DAC ? Może zacznij od poczytania jak skonstruowany jest Sabaj.

6 godzin temu, MagneticFields napisał:

Bo nie samemu SABAJowi coś brakuje, ale i KEFom LS50Meta, które też są wielokrotnie polecane niczym SABAJ.

Więc także kolumnom BBC ls3/5a coś brakuje. Owszem, bas nie schodzi zbyt nisko. Za to mają inne zalety. Poczytaj o tym klasyku.

Edytowane przez Piopio

15 godzin temu, piramidon napisał:

A tu przypisują mi chęć kupczenia moją opinią...

Mi to nawet przez moment nie przyszło coś podobnego do głowy. Bardzo dobrze, że postanowiłeś podzielić się swoimi wrażeniami. 
Istnieją tacy natrętni naganiacze (świadomi tego lub nie) do odwiedzania tego forum i jak to my Polacy mamy w zwyczaju sprzeczamy się z takimi. Obserwujemy wtedy też reklamy, a jak wiadomo reklama dźwignią handlu. Też zastanowiłbym się czy nie zostać partnerem tego forum, gdybym był producentem i zamieszczać tu swoją reklamę. 
Problem w tym, że taki naganiacz, choć może być przydatny, będąc zbyt natrętny i kłótliwy powoduje odpływ użytkowników tego forum. Fajna zabawa trochę się kąsać, ale wszystko ma swoje granice. 🙂 

Ty jesteś po młodzieżowemu „wporzo” 👍🏻😉

28 minut temu, Kostucha napisał:

Istnieją tacy natrętni naganiacze (świadomi tego lub nie) do odwiedzania tego forum i jak to my Polacy mamy w zwyczaju sprzeczamy się z takimi.

A ja nie zauważyłem natrętnych naganiaczy na tym forum. A siedzę tu trochę dłużej niż Ty ... Jest aktywna branża ale nie są nachalni. 

8 godzin temu, MagneticFields napisał:

Pozwolę sobie zabrać głos, jako osoba zapewne z najmniejszym stażem tutaj na forum, spośród wszystkich wypowiadających się jak również zapewne z najmniejszym doświadczeniem realnym praktycznym, które rozumiem nie jako czas od kiedy słucham i jaką mam kolekcję, ale ile sprzętów w tym czasie przeze mnie przeszło, czyli pewnie najmniej ze wszystkich tu się wypowiadających.

A ja pozwolę sobie zauważyć, że ten żart i cały Twój komentarz zasługuje na 10 pucharków z miejsca. Twoje niby małe doświadczenie jest prawdopodobnie o wiele większe niż tych co hmmm przewaliło tony sprzętu. „w magazynie zapewne” 😉 No i to: „Są tu emocje w tym wątku i o to chodzi. Może są bardziej merytoryczne wątki, ale za to są nudniejsze. 😉” 

Ja również uważam, że trochę emocji i kąsania się nie zaszkodzi. Może to nawet okazać się bardziej pomocne niż lizanie się po … Trzeba tylko zachować taki poziom, żeby nie nękać moderacji 🙂

17 minut temu, Piopio napisał:

A ja nie zauważyłem natrętnych naganiaczy na tym forum. A siedzę tu trochę dłużej niż Ty ... Jest aktywna branża ale nie są nachalni. 

Piopio. Rozrusznika miałem na myśli 😉

Ja czekam aż wszyscy wyznawcy sabaja i reszta spotka się w jednym miejscu na odsłuchu żeby raz na zawsze skończyć te dyskusje i ocenić czy może konkurować ze sprzętem za 5; 10; 15; 20kzł. Jak będzie takie spotkanie dajcie znać, chętnie podjadę 😉 Sprzęt sam się powinien obronić. 

16 minut temu, methan napisał:

Ja czekam aż wszyscy wyznawcy sabaja i reszta spotka się w jednym miejscu na odsłuchu żeby raz na zawsze skończyć te dyskusje i ocenić czy może konkurować ze sprzętem za 5; 10; 15; 20kzł. Jak będzie takie spotkanie dajcie znać, chętnie podjadę 😉 Sprzęt sam się powinien obronić. 

Popieram !

Jakby ktoś chciał posłuchać Sabaja w Katowicach to zapraszam 😉 Można przynieść własny wzmacniacz i DAC do porównania. 

Także popieram! W sumie do Katowic mam niedaleko 🙂

czy branża nagrania? 

pisałem jako branża powyżej 10 lat i nie sądzę abym to robił. Chociaż wiadomo post postowi nie równy. 

a branża na forum jest przydatna , chociażby aby zapisać lepszą cenę czy sprzęt do wypożyczenia 🙂

no to kto jescze jest w porzo? A kto nie?:)

16 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

no to kto jescze jest w porzo? A kto nie?:)

W porzo jest każdy, kto wymienia się opiniami, poglądami, doświadczeniem związanym z użytkowania jakiegoś urządzenia, a nie „nie widział, nie słyszał, ale wie najlepiej”. 
Wstawiłem się tu raz za Piopio i tym, że ta kostka, którą poleca, u mnie wyeliminowała szumy i szmery w jednym przypadku. Nie twierdzę, że to niby wpływa na prawidłową pracę DAC, ale jeden z komputerów podłączonych do DACa, powodował, że szumiało w głośnikach. 

W porzo nie zachowują się moim zdaniem wściekający się kablomaniacy, którym ktoś zadaje pytanie, w jaki sposób kawałek przewodnika doprowadzającego 230V z gniazdka do wzmacniacza buduje wspaniałą scenę, sprawia że tworzą się dodatkowe plany, basy walą jak z subwoofera itp. 
Dlaczego na to pytanie reagują agresją i twierdzą, że taki ktoś tkwi w swoim malutkim, ograniczonym światku. Powinienem otworzyć się na świat, podważając naukę? Odrzucić wszystko, o czym uczono mnie na fizyce i elektrotechnice. Einstein, Newton, Tesla oraz wielu innych uczonych to byli tępi ludzie zamknięci w swoim ograniczonym światku? Tu na forum powinienem wiedzę zdobywać? Nie żyję w średniowieczu. 

Godzinę temu, Kostucha napisał:

Powinienem otworzyć się na świat, podważając naukę? Odrzucić wszystko, o czym uczono mnie na fizyce i elektrotechnice. Einstein, Newton, Tesla oraz wielu innych uczonych to byli tępi ludzie zamknięci w swoim ograniczonym światku?

Agresje wywoluje taka manipulacja jak twoj wpis wlasnie 😉

Poza tym wiekszosc audiofili nie chce I NIE MUSI znac powodow dlaczego slychac roznice. A to ze ty rzadasz od nich odpowiedzi.. coz to twoj problem. Mozesz tupac nogami czy cos.. 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

31 minut temu, rafa napisał:

Poza tym wiekszosc audiofili nie chce I NIE MUSI znac powodow dlaczego slychac roznice. A to ze ty rzadasz od nich odpowiedzi.. coz to twoj problem. Mozesz tupac nogami czy cos.. 🙂

Ale to przypomina religię 😉 Wierzący w Boga też słyszą i widzą różne rzeczy i nie zadają pytań 😉 

Edytowane przez Piopio

14 minut temu, rafa napisał:

Agresje wywoluje taka manipulacja jak twoj wpis wlasnie 😉

Powoływanie się na naukę nazywasz manipulacją? Może w ogóle przestańmy uczyć się w szkołach, a zacznijmy pobierać nauki u wróżki, ezoteryka, szamana, czy jasnowidza 🙂

11 minut temu, Piopio napisał:

Ale to przypomina religię 😉 Wierzący w Boga też słyszą i widzą różne rzeczy i nie zadają pytań 😉 

Ty również tupiesz nogami i żądasz odpowiedzi? Śmieszni Ci audiofile. Myślą, że kogoś to interesuje. A słysz z tego kabla nawet i siedem scen. Tylko pozazdrościć takich zdolności. Ludzie łyżeczki siłą woli wyginają, przesuwają przedmioty wzrokiem, więc może i z tym słyszeniem coś jest na rzeczy 😉

Godzinę temu, Kostucha napisał:

Powoływanie się na naukę nazywasz manipulacją? Może w ogóle przestańmy uczyć się w szkołach, a zacznijmy pobierać nauki u wróżki, ezoteryka, szamana, czy jasnowidza 🙂

A ty dalej manipulujesz wymyslajac swoja wersje nauki..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi