Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.03.2024 o 16:16, Piotr Sonido napisał:

o jest rozumowanie dźwięku naturalnego tak?

To teraz proszę o informację jak to ma wyglądać w praktyce.

To znaczy jak to sprawdzacie?

To akurat jest bardzo proste do sprawdzenia.

1.
Używając rejestratora (najlepiej studyjnego top jakości) nagrywasz w swoim pomieszczeniu cokolwiek, może być muzyka grana na żywo, może być gadający kolega, może być katarynka, być nawet płyta CD puszczona z boomboxa, tudzież innego systemu niż sprawdzany (i to chyba najlepsza opcja ze względu na łatwość uzyskania powtarzalności sygnału testowego). Mikrofon nagrywający ( a właściwie 2 mikrofony) umieszczasz w przestrzeni dokładnie tam, gdzie później będą uszy podczas odsłuchu systemu odtwarzającego.

2.
Zabierasz mikrofony, siadasz w wyznaczonym miejscu (aby uszy były dokładnie w miejscach mikrofonów) i odtwarzasz nagranie na docelowym systemie.

3. Jeśli uważasz, że jest idealnie, robisz próbę z zamkniętymi oczami, kolega przeprowadza z Tobą kilka prób puszczając  oryginalny sygnał testowy ze źródła pierwotnego lub jego nagranie na systemie odsłuchowym.

Jak nie potrafisz prawidłowo rozpoznać, czy podczas prób słyszysz sygnał ze źródła pierwotnego, czy z systemu odsłuchowego, wtedy możesz się cieszyć dogonieniem w jakiś magiczny sposób króliczka audio i możesz iść na ryby. 🙂 

14 minut temu, pit80 napisał:

Zrobiłeś Kolego coś takiego?

Czy to takie drobne teoretyzowanie?

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

15 minut temu, piramidon napisał:

Zrobiłeś Kolego coś takiego?

Czy to takie drobne teoretyzowanie?

Robię to dosyć często obserwując postępy. 🙂
Niestety, na ryby jeszcze nie zacząłem chodzić. 😞

Aha, jest jeszcze łatwiejszy sposób testu wierności systemu (włączając oczywiście w to akustykę pomieszczenia oraz prawidłowość ustawień przestrzennych kolumn i miejsca odsłuchowego):

1.
Nagrywasz w miejscu odsłuchowym (używając 2 mikrofonów jak poprzednio umieszczając je w miejscu uszu w wyznaczonym miejscu odsłuchowym) jakikolwiek materiał puszczony z systemu (np. ulubioną piosenkę).

2.
Następnie zakładasz słuchawki, podłączasz je do systemu i puszczasz sobie na przemian ulubioną piosenkę oraz nagranie z mikrofonów. Jeśli brzmią tak samo - voilà - idziesz na ryby. 🙂

Edytowane przez pit80

@AiM-TV A poziom głośności wyrównałeś ? 😉

Ja z kolei słuchałem Sabaj vs Shanling A3.2 Mk2 + Gustard R26 na małych kolumnach FRAM AUDIO MIDI 150 PASSIVE i  różnić brzmieniowych nie zauważyłem. Trudno powiedzieć coś o basie bo był ograniczony a wynikało to  z natury kolumn.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, piramidon napisał:

Na płocie na mojej posesji  od strony drogi przelotowej. Ulubione miejsce dla banerów podczas wyborów. 

Sztosik. Zawsze się zastanawiałem. Takie miejsca się pod wybory wynajmuje co nie?

Płacą za to?

3 godziny temu, AiM-TV napisał:

Ad meritum - do trzech razy sztuka. Tym razem odsłuch porównawczy z Arcam SA30, no i trzeba przyznać, że to jest to. W zestawie streamer Ayon + kolumny Focal Kanta nr 2, więc grubaśne towarzystwo, nie ma mowy aby gdzieś było wąskie gardło.

Arcam granie nieco ciemniejsze od Sabaj, na pewno z większym dociążeniem i zróżnicowanie basu, środek pasma bardzie nasycony przez co wokale, instrumenty akustyczne są większe objętościowo. Góra bardzo rozdzielcza i zarazem pełniejsza, powiększa każdy detal. Wszystko na świetnie poukładanej bardzo obszernej w każdą stronę scenie. No i ten drive, wszystko wydaję się większe a ciągnie bez wysiłku, jest ogrom mocy. Funkcjonalnie również bez zarzutu, żadnych przycięć, itp. no i jeszcze gdyby wykorzystać Direct Live... 

W końcu salon, która miał dopracowaną akustykę, no i Focale, które mogą się podobać wizualnie i brzmieniowo🙂

SA30 świetny wzmacniacz, zwłaszcza teraz w wyprzedażowych cenach, przeskoczył brzmieniem Sabaja, który zdania nie zmieniam, jest nadal killerem w swojej kategorii cenowej.

A te Klipsh co są na fotce, też grały kozacko, ale gabaryt do salonu wielkości stadionu😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolejna osoba ktora zmieniła Sabaja na sa30

2 godziny temu, pit80 napisał:

1.
Używając rejestratora (najlepiej studyjnego top jakości) nagrywasz w swoim pomieszczeniu cokolwiek, może być muzyka grana na żywo, może być gadający kolega, może być katarynka, być nawet płyta CD puszczona z boomboxa, tudzież innego systemu niż sprawdzany (i to chyba najlepsza opcja ze względu na łatwość uzyskania powtarzalności sygnału testowego). Mikrofon nagrywający ( a właściwie 2 mikrofony) umieszczasz w przestrzeni dokładnie tam, gdzie później będą uszy podczas odsłuchu systemu odtwarzającego.

2.
Zabierasz mikrofony, siadasz w wyznaczonym miejscu (aby uszy były dokładnie w miejscach mikrofonów) i odtwarzasz nagranie na docelowym systemie.

3. Jeśli uważasz, że jest idealnie, robisz próbę z zamkniętymi oczami, kolega przeprowadza z Tobą kilka prób puszczając  oryginalny sygnał testowy ze źródła pierwotnego lub jego nagranie na systemie odsłuchowym.

Jak nie potrafisz prawidłowo rozpoznać, czy podczas prób słyszysz sygnał ze źródła pierwotnego, czy z systemu odsłuchowego, wtedy możesz się cieszyć dogonieniem w jakiś magiczny sposób króliczka audio i możesz iść na ryby. 🙂 

I rozumiem że to robisz? Tylko teraz tak. Mowa ok. Czyli potwierdzamy że pewne pasmo gra naturalnie. Co z resztą?

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Kolejna osoba ktora zmieniła Sabaja na sa30

Kolega @AiM-TV chyba jeszcze nie zmienił. Tylko porównał ...

Kiedyś SA30 kosztował ponad 10K więc to nie wstyd dla Sabaja, że poległ 😉 

Chętnie porównam oba wzmacniacze wg mojej procedury. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To zrób. Jescze do nie dawna twierdziłeś że ten sabaj bile wzmacniacze do 10k

Już mamy lyngdorfa, Roksana, arcama na liście. A to tylko dlatego że to osoby które zmieniły. Mi nie ufasz. 

Porównuj porównuj. 

Może odpiszesz kolejne rzeczy. 

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

To zrób. Jescze do nie dawna twierdziłeś że ten sabaj bile wzmacniacze do 10k

Poczytaj mój post wyżej ...

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Już mamy lyngdorfa, Roksana, arcama na liście.

To trochę biednie jak na tą ilość wzmacniaczy na rynku 😉 

Edytowane przez Piopio

Godzinę temu, Piopio napisał:

Ja z kolei słuchałem Sabaj vs Shanling A3.2 Mk2 + Gustard R26 na małych kolumnach FRAM AUDIO MIDI 150 PASSIVE i  różnić brzmieniowych nie zauważyłem. Trudno powiedzieć coś o basie bo był ograniczony a wynikało to  z natury kolumn.

Zdaje sobie sprawę, że na tym samym wzmacniaczu zgłaśniając usłyszymy więcej. Tylko jak wyrównać poziom głośności na dwóch różnych realnie mocowo wzmacniaczach. Arcam 30%, to u Sabaja 45-50%

Fajnie, ze były kolumny, które pokażą maksa z podpiętego sprzętu. Choć nie jestem fanem Focala, od razu dało się zauważyć wysoką jego klasę w naturalnym i neutralnym charakterze.

19 minut temu, AiM-TV napisał:

Tylko jak wyrównać poziom głośności na dwóch różnych realnie mocowo wzmacniaczach.

Za pomocą oprogramowania na telefonie np. dB Meter. 

W dniu 9.03.2024 o 15:02, Piopio napisał:

To ciekawe ... Skąd pomysł (co było powodem) na takie porównanie ? Tzn, Sabaj vs Shanling. Osobiście szukam "alternatywy" dla Sabaja i Shanling jest w czołówce listy, choć jeszcze nie miałem okazji go posłuchać. Co prawda dużo dobrego o nim (Shanling'u) czytałaem, ale wiadomo... odsłuch to podstawa.

Godzinę temu, Kwaq napisał:

To ciekawe ... Skąd pomysł (co było powodem) na takie porównanie ? Tzn, Sabaj vs Shanling. Osobiście szukam "alternatywy" dla Sabaja i Shanling jest w czołówce listy, choć jeszcze nie miałem okazji go posłuchać. Co prawda dużo dobrego o nim (Shanling'u) czytałaem, ale wiadomo... odsłuch to podstawa.

Przypadek. Akurat mieli w salonie jak odsłuchiwałem kolumny.  Zagrał dobrze. 

Edytowane przez Piopio

Odsluchiwal kolumny , pewnie do sabaja więc miał ze sobą , domniemywam 🙂 , oj Pioter ,kawkę wypij 🤨

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 9.03.2024 o 15:53, Piopio napisał:

Kolega @AiM-TV chyba jeszcze nie zmienił. Tylko porównał ...

Kiedyś SA30 kosztował ponad 10K więc to nie wstyd dla Sabaja, że poległ 😉 

Chętnie porównam oba wzmacniacze wg mojej procedury. 

Gdybyś jeszcze z tego samego pułapu cenowego mógł porównać Qudrala Aurum A9(oba można dostać w obecnej chwili poniżej 1500euro).To świetny wzmak, grający lepiej od Arcama sa30, nie jest tak funkcjonalny jak Arcam, ale nadrabia to dzwiękowo.Dla Qudrala robi go bardzo znany producent,dual mono ze świetnym zasilaniem.Jedna uwaga, musi ze dwa dni pograć, bo inaczej pierwsze wrażenie może być mylne, a bardzo się pózniej otwiera.Tu jego test razem z cd.

Ukryta Zawartość

W chwili obecnej cały zestaw można dostać poniżej 2500euro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Udało się ściągnąć Arcama SA30, porównać z Sabajem u mnie na Elac Vela 407, czyli połączenie które mnie najbardziej interesuje w mojej akustyce. Bardzo dobre zgranie Arcam z Velami, jest słyszalny progres, wysokotonowiec Jet 5 to już klasa, góra jest wyjątkowo klarowna i taka mieniąca się.W Sabaju jest jak najbardziej ok, ale taka punktowa, mniej wypełniona. Średnica zyskała objętości, wokale pełniejsze, bas duży, mocny i szybki. Scena jeszcze większa, wszystko nasycone i dynamiczne, jak już wcześniej zauważyłem na Focalach. Dowodzi to myślę dużej wydajności prądowej.

Arcam systemowo funkcjonuje bez zarzutu, stream czy pliki płynnie odtwarza.

Powtarzam i podtrzymuję - Sabaj to bardzo dobry wzmak w brzmieniu i funkcjonalnie dla moich potrzeb nie ma uchybień, jednak okazuje, się można lepiej, ale trzeba sięgnąć znacznie głębiej do kabzy.  Co tu długo myśleć...😉

A poziom głośności wyrównałeś ? 

Nie jesteś pierwszą osobą która robi dokładnie taki sam krok.

To ciekawe sporo osób było naprawdę na maksa nastawione na tego sabaja. 

Ale przy zmianie no jest jednak zasadniczy i wyraźny progres. I to informacje mam w przypadku także innych kolumn.

Sabaj spoko za 1500 zł.

Ja akurat uważam że i tak w tej cenie wybrałbym solidny używany klocek z lat 90 zapewne już po przeglądzie i potrzebnym serwisie. Ale to uczciwa cena.

Natomiast on nie konkuruje z nowymi wzmacniaczami ze średniej półki cenowej. Po prostu.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Natomiast on nie konkuruje z nowymi wzmacniaczami ze średniej półki cenowej. Po prostu.

A moim zdaniem jak najbardziej. Ty teoretyzujesz a ja jestem praktykiem w tym względzie. Wiele razy się już przekonałem. Sabaj to PowerDAC ! Dlaczego o tym zapominasz ? Nie wystarczy kupić wzmacniacz ze średniej półki, trzeba dokupić dobry DAC za minimium 4K. 

Nawet jeśli ARCAM SA30 jest lepszy od Sabaja to jeszcze niedawno kosztował ponad 10K. 

Edytowane przez Piopio

Teraz, Yasica napisał:

Czy Arcam SA30 to tez PowerDAC ?

Nie. To wzmacniacz z DAC. 

Edytowane przez Piopio

Nie wchodząc w szczegóły sa30 grał tak że mnie nie zainteresował 🤷🏿‍♂️ Kolega był zadowolony do momentu, jak z ciekawości pożyczył na tydzień ode mnie Brighta5 i Arcam jak i Abrahamsen które posiadał zostały sprzedane i Bright zamówiony 😊 ..Teraz mówi że dopiero słucha muzyki..

Tak może być z każdym wzmacniaczem nawet można zamienić coś droższego na Sabaja jak podejdzie 🤫

Pzdr 

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 minut temu, dedal75 napisał:

Nie wchodząc w szczegóły sa30 grał tak że mnie nie zainteresował 🤷🏿‍♂️ Kolega był zadowolony do momentu, jak z ciekawości pożyczył na tydzień ode mnie Brighta5 i Arcam jak i Abrahamsen które posiadał zostały sprzedane i Bright zamówiony 😊 ..Teraz mówi że dopiero słucha muzyki..

Tak może być z każdym wzmacniaczem nawet można zamienić coś droższego na Sabaja jak podejdzie 🤫

Pzdr 

Nic w tym dziwnego. Magia lamp robi swoje. Jednak koszt całego nowego zestawu (wzmacniacz + DAC) wyniesie przynajmniej 10K. No i moc niezbyt wysoka ...

37 minut temu, Piopio napisał:

Nie. To wzmacniacz z DAC. 

To co Ci ludzie porównują.

Jeżeli Arcam SA30 grabtylko trochę lepiej od 5x tańszego Sabaja po Analogu too...nie chce SA 30 za polowe ceny.

Szukajmy dla Sabaja konkurencji w opcji PowerDAC (czyli wchodzimy sygnałem cyfrowym w Sabaja po COAX lub USB)

6 minut temu, Yasica napisał:

Szukajmy dla Sabaja konkurencji w opcji PowerDAC

Lyngdorf tdai-1120

3 godziny temu, Piopio napisał:

A moim zdaniem jak najbardziej. Ty teoretyzujesz a ja jestem praktykiem w tym względzie. Wiele razy się już przekonałem. Sabaj to PowerDAC ! Dlaczego o tym zapominasz ? Nie wystarczy kupić wzmacniacz ze średniej półki, trzeba dokupić dobry DAC za minimium 4K. 

Nawet jeśli ARCAM SA30 jest lepszy od Sabaja to jeszcze niedawno kosztował ponad 10K. 

Twoim zdaniem. Tyle 🙂

hahahaha

ja jestem teoretykiem? A to ty mi wklejasz ciągle przeczytane rzeczy 

32 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

ja jestem teoretykiem?

Jeśli chodzi o Sabaja to tak. 

3 godziny temu, Yasica napisał:

To co Ci ludzie porównują.

Jeżeli Arcam SA30 grabtylko trochę lepiej od 5x tańszego Sabaja po Analogu too...nie chce SA 30 za polowe ceny.

Szukajmy dla Sabaja konkurencji w opcji PowerDAC (czyli wchodzimy sygnałem cyfrowym w Sabaja po COAX lub USB)

A ty wogle sprawdziłeś co to jest Arcam SA30?

To jest wzmak z dobrym dackiem, świetnym streamerem i korekcją pomieszczenia w jednym, i to teraz można dostać za poniżej 6500zł w niemieckim sklepie.Ma dodatkowo bardzo dobrej jakości pre gramofonowe dla wielbicieli winyli.W obecnej cenie to świetny klocek.

Czy można lepiej w tej cenie można jeśli chodzi o dzwięk, ale już nie jeśli chodzi o funkcjonalność.

W tej samej cenie można dostać tego wzmaka o którym pisałem u góry czyli Qudral Aurum A9, ten gra rzeczywiście sporo lepiej, tylko z jego oceną trzeba się chwilę wstrzymać, bo po pierwszym podłączeniu potrzebuje przynajmnie 1-2 dni pograć by się otworzyć.Gdy to zrobi gra na poziomie Yamahy AS2200 i minimalnie ustępuje Nad M33, który jest 4 razy droższy.

Ja go już kupiłem.

A i Qudral Aurum A9 to Power Dac

Ukryta Zawartość

Aurum A9.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

• Pokaż nowe odpowiedzi