Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale to oni przecież znaleźli te błędy

To nie są błędy ! 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

To nie są błędy ! 

Sugerujesz, że konstruktorzy celowo wyposażyli Sabaja w nienadające się do użytku, bo uniemożliwiające synchronizację sub-a z kolumnami wyjście SUB? 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Sugerujesz, że konstruktorzy celowo wyposażyli Sabaja w nienadające się do użytku, bo uniemożliwiające synchronizację sub-a z kolumnami wyjście SUB? 

Wyjście ma po prostu stałą funkcję loudness 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Wyjście ma po prostu stałą funkcję loudness 😉 

Przykro mi kolego, ale to tak nie działa - próbę doceniam.

Edytowane przez szymon1977

48 minut temu, Piopio napisał:

To nie są błędy ! 

W sensie producent specjalnie zrobił te wady?

Nie no piopio co jest z Tobą? Raz na jakiś czas napiszesz posta gdzie sam ci daje lajka a potem no jakby pisał zupełnie ktoś inny. Co jest? Zmęczenie? Alkohol?

A mnie zaczęło ciekawić jak ten wzmacniaczy ma się np. do takiego cuda jakie sam posiadam.

Mianowicie magnat ma 600 z lampeczka zmieniającą brzmienie.

Czy to bedzie przeskok w górę czy obok.

1 minutę temu, kwasior21 napisał:

Czy to bedzie przeskok w górę czy obok.

Zależy jakie masz preferencje. Pod względem rozdzielczości, separacji, kontroli to przeskok w górę. Wokale też będą lepsze. 

25 minut temu, Piotr Sonido napisał:

W sensie producent specjalnie zrobił te wady?

Raczej nie uważał, że ma to jakieś większe znaczenie ... mógłby to bez problemu poprawić ale widać mu się nie chce ... Mimo wszystko jest to wzmacniacz za 2k zł 😉 

16 minut temu, Piopio napisał:

Bo Ty wiesz lepiej 😉 Hahahahahaha

Nie, bo Ty kompletnie nie wiesz o czym piszesz. BTW z twierdzenia, że Sabaj nie ma problemu z wyjściem SUB, poprzez twierdzenie, że problem wyjścia SUB jest tak mały, że nieistotny, doszedłeś już do nazywania problemu wyjścia SUB systemem "loudness" - chcesz czy nie chcesz to robisz postępy. Nie zależy mi na tym abyś przyznał się do błędu - ważne żebyś udawaniem lepiej zorientowanego w temacie niż jesteś innych w błąd nie wprowadzał.

5 minut temu, Piopio napisał:

Raczej nie uważał, że ma to jakieś większe znaczenie ...

Sugerujesz, że konstruktor Sabaja (podobnie jak Ty) po prostu nie wie na czym polega synchronizacja sub-a z kolumnami? Wow!

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, Piopio napisał:

mógłby to bez problemu poprawić ale widać mu się nie chce

Takie jest oficjalne stanowisko producenta czy twoje?

32 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie, bo Ty kompletnie nie wiesz o czym piszesz

A Ty wiesz nie mając nigdy kontaktu z Sabajem 😉

16 minut temu, MarcinStereo napisał:

Takie jest oficjalne stanowisko producenta czy twoje?

Moje domysły. Na podstawie lektury tematu o Sabaju na ASR. 

34 minuty temu, szymon1977 napisał:

ważne żebyś udawaniem lepiej zorientowanego w temacie niż jesteś innych w błąd nie wprowadzał.

Co Ty nagminnie robisz 😉 Nieźle się uśmiałem:

"w rzeczywistości subwoofer w audio, poprzez uzupełnianie częstotliwości, których kolumny odtwarzają zbyt cicho, wnosi poprawę jakościową a nie przyrost ilościowy (niskie dźwięki brzmią lepiej a nie głośniej)."

42 minuty temu, Piopio napisał:

Zależy jakie masz preferencje. Pod względem rozdzielczości, separacji, kontroli to przeskok w górę. Wokale też będą lepsze. 

Na wyrwanie z butów chyba nie na co liczyć. 🤷‍♂️

Ale separacja - jestem na tak. 
Nie lubie jak wszystko sie zlewa. 

2 minuty temu, kwasior21 napisał:

Na wyrwanie z butów chyba nie na co liczyć. 🤷‍♂️

Nie znam Twojego wzmacniacza. Trudno powiedzieć. 

41 minut temu, Piopio napisał:

Nie trzeba mieć kontaktu z Sabajem aby wiedzieć na czym polega synchronizacja z kolumnami, wystarczy zerknąć na wykres Sabaja aby przekonać się, że synchronizacja suba z kolumnami nie jest możliwa.

43 minuty temu, Piopio napisał:

Co Ty nagminnie robisz...

Masz szansę wykazać moją niewiedzę we właściwym wątku.

1 hour ago, Piopio said:

W sumie non stop w różnych tematach oceniasz i dyskutujesz o urządzeniach cytując recenzje i ekscytując się, że wierzysz recenzentom bo mają doświadczenie. Tutaj @szymon1977 też swoje posty opiera na wiadomościach i recenzjach innych użytkowników tego urządzenia.

Więc w zasadzie obaj robicie to samo.

57 minutes ago, MarcinStereo said:

👍🤭 Może zostań rzecznikiem sabaja? 

Jestem za, byle wiązało się to z zaprzestaniem udzielania się na tym forum :)

46 minut temu, ferszcik napisał:

Tutaj @szymon1977 też swoje posty opiera na wiadomościach i recenzjach innych użytkowników tego urządzenia.

Więc w zasadzie obaj robicie to samo.

Wprost przeciwnie: ja uwzględniam fakty i wiedzę, a @Piopio dobiera poszlaki by pasowały do jego widzimisię.

3 godziny temu, ferszcik napisał:

Tutaj @szymon1977 też swoje posty opiera na wiadomościach i recenzjach innych użytkowników tego urządzenia.

Niestety uwzględnia tylko te negatywne i to w dodatku skompromitowanych użytkowników. 

3 godziny temu, ferszcik napisał:

W sumie non stop w różnych tematach oceniasz i dyskutujesz o urządzeniach cytując recenzje i ekscytując się, że wierzysz recenzentom bo mają doświadczenie.

Tak się składa, że ich doświadczenia pokrywają się z moimi. Trudno odmówić recenzentom znajomości tematu. W końcu to ich praca. 

44 minuty temu, Piopio napisał:

Niestety uwzględnia tylko te negatywne i to w dodatku skompromitowanych użytkowników. 

Po pierwsze pisanie o zaletach wypełniasz Ty, więc nie ma tu nic więcej do upiększania. Po drugie jak Ci userzy się skompromitowali: kupili, posłuchali i dostrzegli wady, które Ty w swych zachwytach pomijasz? Wyłapali błędy merytoryczne, którymi Ty usiłujesz uzasadniać "fenomenalność" Sabaja? No chyba, że pisząc o "opiniach skompromitowanych użytkowników" miałeś na myśli wykres, którym wklejając potwierdziłeś własny brak racji.

44 minuty temu, Piopio napisał:

Tak się składa, że ich doświadczenia pokrywają się z moimi. Trudno odmówić recenzentom znajomości tematu. W końcu to ich praca. 

Ty jesteś zafascynowany Sabajem, a recenzentowi nikt nie zapłaci za napisanie opinii negatywnej - ot o cały fenomen "pokrywania się doświadczeń".

Ale chociaż recenzenci prawdopodobnie opisują coś co słuchali, a niektórzy dalej brną, a był już nawet spokój przez tydzień. Ja jak chcę coś zweryfikować to często kupuję i sprawdzam, tak kiedyś kupiłem pontusa, r26, qutesta, smsl m400, loxjie d40, nady c350-356, z modami i bez, ca 851, 651, purifi eval 1, sabaja 30a, smsl a300, al200. A jak nie to jadę na odsłuch I staram się praktycznie doświadczać.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Mnie z kolei nie bawią posty o tym co się komu wydaje ;) Wolę merytorykę. 

Jako że nabyłem sabaja, posłuchałem i to pokusze się o moja subiektywna opinie amatora, gdzie stwierdzam, że dupy nie urywa. Dźwięk wydaje się być bardzo szczegółowy i ostry. Ok, ale Sceny jednak za skarby nie jestem wstanie wydobyć z tego sprzętu co przekreśla przyjemność ze słuchania muzyki. 

Powównuje z pioneerem sx1250 czy sa508, Goldstarem gsa8500 przy różnych głośnikach, również wintage - Tsm Verona, tsm padua, kirkseater monitor 150, jakieś wielkie jbl. Wszystko Sprzęty wintage, ale razem grają zupełnie inaczej. Czuć dynamikę, glebie i dźwięk jest taki jak być powinien. 

W sabaju mam wrażenie że technologia zabiła całą magię słuchania. To jakby z vinyla nie usłyszeć ani jednego trzasku. Nie o to imho chodzi. 

Jeśli ktoś jest z Warszawy mogę udostępnić sabaja na wspólny odsłuch azeby moc porównać go z jeszcze innymi systemami. Dajcie tylko miejsce i czas we wrześniu. 

Edytowane przez riDERQS
14 minut temu, RobG1974 napisał:

Ale chociaż recenzenci prawdopodobnie opisują coś co słuchali...

Nie słuchałem więc nie opisuję brzmienia - ale widzę wykres więc wadliwe wyjście SUB jest dla mnie oczywiste. To trochę słabe polegać na opinii nt wyjścia SUB kogoś, kto go nie używa, nie wie jak powinno działać, ale ma Sabaja.

Źródłem byl bluesound po optycznym. 

Sam jesteś sybilant ;) pisze o moich odczuciach, zaufaj że takie je mam, ok?

Zapraszam do Lublina, u mnie z Diapasonami scena była całkiem dobra, nie był to poziom ML no 532h, ale całkiem dobrze. Z Trianglami signature też dobrze sobie radził. U kolegi, u którego został gra z Aurum Cantus Leisure 3se też ma przestrzeń rewelacyjną. Wcześniej miał musicala a1008, był mocniejszy ale o dziwo sabaj u niego ze wstęgami gra łagodniej. Sabaj to nie jest ideał, ale dobry tani sprzęt na początek zabawy w audio.

14 minut temu, Piopio napisał:

Wokale nie mają sybilantów więc dźwięk nie może być ostry. 

Może: sybilanty i ostrość góry to dwie różne częstotliwości.

8 minut temu, riDERQS napisał:

Kiepsko. Z takim źródłem Sabaj nie pokaże na co go stać. 

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Może: sybilanty i ostrość góry to dwie różne częstotliwości.

Coraz weselej 😉 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Kiepsko. Z takim źródłem Sabaj nie pokaże na co go stać. 

Do porównania niezbędne jest użycie tego samego źródła, a nie tego co Ci pasuje.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

To trochę słabe polegać na opinii nt wyjścia SUB kogoś, kto go nie używa, nie wie jak powinno działać, ale ma Sabaja.

Nie używam to się nie wypowiadam o wyjściu SUB. Temat ciągniesz Ty i to jest Twój problem. 

Odnośnie magi słuchania to też jak używałem klasy d, purifi eval dawałem pre lampowe, albo chociaż daca lampowego, dźwięk jest bardzo czysty, bez zakłóceń, ale czasami to aż przeszkadza.

12 minut temu, RobG1974 napisał:

Sabaj to nie jest ideał, ale dobry tani sprzęt na początek zabawy w audio

Dobry? Nie ma czegoś takiego: jednemu zalety przypasują, drugiemu wady uniemożliwią użytkowanie... a brzmienie? Brzmienie to kwestia trafienia w subiektywny gust, anie obiektywnej jakości.

4 minuty temu, Piopio napisał:

Nie używam to się nie wypowiadam o wyjściu SUB.

Z obowiązku przypomnieć dzisiejsze potraktowanie przez Ciebie wady wyjścia SUB jako "stały loudness" BTW nawet negując to co zorientowani w temacie piszą przedstawiasz swoje zdanie.

Nie słuchałem więc nie opisuję brzmienia - ale widzę wykres więc wadliwe wyjście SUB jest dla mnie oczywiste. To trochę słabe polegać na opinii nt wyjścia SUB kogoś, kto go nie używa, nie wie jak powinno działać, ale ma Sabaja.
Ja sabów przerobiłem kilka, Rel, Infinity, JBL, Tannoy ostał mi się BK platinium Seria, ale jak go używałem do stereo to tylko po HiLevel input tak samo jak Rela i podłączony był pod terminałe głośnikowe we wzmacniaczu i takie rozwiązanie tylko stosowałem. Teraz tylko wspomaga kino domowe. Wolę mieć kolumny, które suba nie potrzebują.

Sam jesteś sybilant ;) pisze o moich odczuciach, zaufaj że takie je mam, ok?
Chętnie się wproszę, często bywam w Wawie.

• Pokaż nowe odpowiedzi