Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak zwykle ls50 zostały ( kompromis z narzeczoną %). 

Patrząc po niektórych opiniach, lepiej gdyby sabaj nie miał wyjścia sub i wejścia analogowego wcale, problemu by nie było trololo.

Edytowane przez SonOctavius
27 minut temu, Zamerstary napisał:

Mnie osobiście wyjście na sub potrzebne nie jest, więc je pomijam. Co do reszty specyfikacji to też mnie ona zbytnio nie interesuje, to ma grać, a nie "wyglądać w papierach". 

Tak samo jak i mi. Miałem kiedyś CA z wyjściem na subwoofer. Gdyby nawet miał wadliwe to wyjście, rownież bym kupił, bo mi ten wzmacniacz odpowiadał. 
Rozumiesz tego człowieka, który tak się uczepił tego wątku jak kleszcz do worka z jajkami.

51 minut temu, Zamerstary napisał:

Mnie osobiście wyjście na sub potrzebne nie jest, więc je pomijam.

Ale gdy ktoś polecając innym świadomie fakty pomija to w błąd wprowadza - mam takie postępowanie nazwać po imieniu? 

Gdybym podchodził do tematu tak jak Ty Szymon1977 to chyba nic nigdy bym nie kupił. Ale rozumiem Twoja postawę.  

Gdybyś rozumiał moją postawę, to postarałbyś się swoje subiektywne preferencje na parametry techniczne przełożyć - to ułatwia wybór, nie utrudnia. Od kiedy odebrałem hi-fi magię a zacząłem zgłębiać teorię, nie dokonałem błędnych zakupów.

Wystarczy samemu zwertyfikowac czy coś mi odpowiada czy nie, a opinie i recenzje i internecie to sobie można w buty wsadzić.

W buty to sobie można wsadzić opinię, że wzmacniacz jest "fenomenalny" bo ma "fenomenalne" brzmienie, wszak to samo brzmienie dla innych okazało się być powodem by Sabaj-a oddać/sprzedać. Są jednak kwestie obiektywne, które "weryfikując" można co najwyżej o własnym braku wiedzy się przekonać.

-----

25 minut temu, SonOctavius napisał:

Patrząc po niektórych opiniach, lepiej gdyby sabaj nie miał wyjścia sub i wejścia analogowego wcale, problemu by nie było trololo.

Żebyś wiedział, nie trzeba by prostować przyklejanej mu metki urządzenia "fenomenalnego".

-----

29 minut temu, Kostucha napisał:

A kogo to obchodzi.

Było pytanie - jest odpowiedź, nie interesuje Cię dyskusja to z niej wyjdź.

9 minut temu, Kostucha napisał:

...bym kupił, bo mi ten wzmacniacz odpowiadał. 

Przedmiotem dyskusji nie są kaprysy żadnego z userów. Ty wyjścia SUB nie potrzebujesz, a Sabaj ma wyjście SUB wadliwe - widzisz różnicę?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 minut temu, szymon1977 napisał:
52 minuty temu, Zamerstary napisał:

Wystarczy samemu zwertyfikowac czy coś mi odpowiada czy nie, a opinie i recenzje i internecie to sobie można w buty wsadzić.

W buty to sobie można wsadzić opinię, że wzmacniacz jest "fenomenalny" bo ma "fenomenalne" brzmienie, wszak to samo brzmienie dla innych okazało się być powodem by Sabaj-a oddać/sprzedać. Są jednak kwestie obiektywne, które "weryfikując" można co najwyżej o własnym braku wiedzy się przekonać.

A skąd się dowiedziałeś, że Sabaj jest "fenomenalny" ? Z tego wątku? Czyli jednak z internetu, czyli jednak przyznasz mi rację, że opinie z internetu można sobie wsadzić w buty? 🙂

Szymon1977 chyba nie jesteś od wczoraj na świecie i na tym forum? Chyba potrafisz samodzielnie myśleć i wyciągać wnioski?  Zwłaszcza na tematy związane z audio, tymbardziej że wydaje mi się, że jesteś fachura na 102 fajerki - wnioskując po Twoich wypowiedziach w innych watkach.

Ja osobiście Sabaja kupiłem, potestowalem sobie tak jak chce i sprzedalem dalej bo mi jego dzwiek nie pasowal. Wyciagnalem wnioski, praktycznie sobie go poużywalem, podotykalem, popatrzylem z roznej perspektywy, a Ty dlaczego tak nie robisz tylko bijesz pianę w tym wątku? 

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie obchodzi Cię dyskusja to z niej wyjdź.

Dyskusja mnie interesuje, ale nie Twoje zakupy, a raczej (nie)zakupy i jak sądzę innych także nie interesuje dlaczego Sabaja nie kupiłeś. Interesuje Cię dlaczego np. B&W 606+ASW608 nie kupiłem? 
I nie pouczaj mnie więcej co mam robić. Już zdaje się nie jeden Ci napisał, że nie jesteś tu jakimś wodzem. 

30 minut temu, Zamerstary napisał:

23 minuty temu, Kostucha napisał:

I nie pouczaj mnie...

To była koleżeńska porada a nie pouczenie z góry, zrobisz z nią co chcesz.

Interesuje Cię dlaczego np. B&W 606+ASW608 nie kupiłem? 

W tym wątki nie.

-----

Czyli jednak z internetu, czyli jednak przyznasz mi rację, że opinie z internetu można sobie wsadzić w buty?

Nie, wsadzić w buty to sobie można gdy dyletant spełnienie własnego kaprysu przedstawia jako fakt obiektywny.

Wyciagnalem wnioski, praktycznie sobie go poużywalem, podotykalem, popatrzylem z roznej perspektywy, a Ty dlaczego tak nie robisz...

Nawet dziś o tym pisałem: wady techniczne sprawiły, że Sabaj nie zakwalifikował się na "rozważam zakup"... choć gdy będzie okazja to chętnie posłucham. A mityczna "jakość brzmienia" to jedyny aspekt, którego nie da się jednoznacznie i obiektywnie ocenić: pasuje - nie pasuje, to raczej kwestia gustu słuchacza niż jakości urządzenia.

...tylko bijesz pianę w tym wątku?

Zaraz, zaraz: kto w tym wątku zamiast o przedmiocie dyskusji pisze o innym userze?

-----

...jak sądzę innych także nie interesuje dlaczego Sabaja nie kupiłeś.

Źle sądzisz, bo moje wymagania mogą się zbiegać z wymaganiami innych. Nikt się nie przejedzie na moich wpisach dotyczących faktów, na czyichś ocenach brzmienia już się kilku przejechało - to ja jestem ten zły?

9 minut temu, szymon1977 napisał:

To była koleżeńska porada a nie pouczenie z góry, zrobisz z nią co chcesz.

W tym wątki nie.

-----

Nie, wsadzić w buty to sobie można gdy dyletant spełnienie własnego kaprysu przedstawia jako fakt obiektywny.

Nawet dziś o tym pisałem: wady techniczne sprawiły, że Sabaj nie zakwalifikował się na "rozważam zakup"... choć gdy będzie okazja to chętnie posłucham. A mityczna "jakość brzmienia" to jedyny aspekt, którego nie da się jednoznacznie i obiektywnie ocenić: pasuje - nie pasuje, to raczej kwestia gustu słuchacza niż jakości urządzenia.

Zaraz, zaraz: kto w tym wątku zamiast o przedmiocie dyskusji pisze o innym userze?

-----

Źle sądzisz, bo moje wymagania mogą się zbiegać z wymaganiami innych.

Ciężko z Tobą dyskutować, w każdym wątku to samo.... ja odpuszczam, to nie ma sensu 🙂 ja wnioski na temat Sabaja zdobyłem sam bez niczyjej pomocy. Ale to bez znaczenia i tak wiesz lepieje 🙂

2 minuty temu, Zamerstary napisał:

Ciężko z Tobą dyskutować...

Ale o czym Ty chcesz dyskutować? Serio muszę wypożyczyć Sabaja abym mógł napisać, że nie da się zsynchronizować suba z kolumnami bo głośność się rozjeżdża, a filtr gurnoprzepustowy ma nieprzydatny dla hifi zakres?

37 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale o czym Ty chcesz dyskutować? Serio muszę wypożyczyć Sabaja abym mógł napisać, że nie da się zsynchronizować suba z kolumnami bo głośność się rozjeżdża, a filtr gurnoprzepustowy ma nieprzydatny dla hifi zakres?

Nie, w takim przypadku nie musisz wypożyczać czy kupować bo z góry wiadomo, że ten sprzęt nie wpisze się do reszty Twojego audio i tyle.  Tylko idąc Twoim tokiem rozumowania dla przykładu: mój Accuphase też jest do dupy bo ma w pre eq, które nijak mi się nie wpisuje w moje kolumny (dosłownie nie te zakresy) czy to znaczy, że od razu cały wzmacniacz jest do niczego? No wydaje mi sie, że nie. Nie mam nic do Ciebie absolutnie ale czasami mam wrażenie w w naszym hobby jest za dużo emocji i za mało kompromisów. Pozdrawiam

1 godzinę temu, Zamerstary napisał:

Ciężko z Tobą dyskutować, w każdym wątku to samo.... ja odpuszczam, to nie ma sensu 🙂 ja wnioski na temat Sabaja zdobyłem sam bez niczyjej pomocy. Ale to bez znaczenia i tak wiesz lepieje 🙂

Z Szymonem się nie dyskutuje! Jedyną opcją jest się z nim zgodzić inaczej oponent jest na straconej pozycji. Albo zacznie z nim bezsensowną dyskusję albo da sobie z nim spokój. 

Godzinę temu, Zamerstary napisał:

Nie, w takim przypadku nie musisz wypożyczać czy kupować bo z góry wiadomo, że ten sprzęt nie wpisze się do reszty Twojego audio i tyle. 

Zrozum, tu nie chodzi o wpisywanie się w moje audio, ale o wadę techniczną.

...czasami mam wrażenie w w naszym hobby jest za dużo emocji i za mało kompromisów.

Synchronizacja suba z kolumnami to nie jest kwestia emocji ani kompromisu, to się robi w konkretnym celi i w konkretnym sposób.

Nie mam nic do Ciebie absolutnie...

Pozdrawiam

Nawzajem.

-----

1 godzinę temu, spokojnie napisał:

Tak

Nie przestanę czegoś wiedzieć i rozumieć tylko dlatego, że Ty tego nie wiesz i nie rozumiesz.

34 minuty temu, Sznup napisał:

Z Szymonem się nie dyskutuje! Jedyną opcją jest się z nim zgodzić...

Synchronizacja suba z kolumnami to nie jest moje zdanie - to jest fakt, który wypada przyjąć do wiadomości lub po prostu się nie wypowiadać.

17 minut temu, Sznup napisał:

Nie pisz już proszę więcej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

No dobra panowie i panie. A jak się matek wzmacniaczy do takiego rela t5 na przykład, którego można podłączyć d gniazda glosnikowego? Pytanie laika bo nigdy suba nie mialem.

Ja uważam, że to jest najlepsze rozwiązanie. REL wogóle w wersjach, które posiada Hilevel zaleca używania w stereo właśnie tego wejścia.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

2 godziny temu, kwasior21 napisał:

No dobra panowie i panie. A jak się matek wzmacniaczy do takiego rela t5 na przykład, którego można podłączyć d gniazda glosnikowego? Pytanie laika bo nigdy suba nie mialem.

Przy podłączeniu przez wyjście głośnikowe wada fabryczna wyjścia SUB jest bez znaczenia.

Godzinę temu, RobG1974 napisał:

Ja uważam, że to jest najlepsze rozwiązanie.

Mylisz się, ale to nie rozmowa na ten wątek.

Godzinę temu, RobG1974 napisał:

REL wogóle w wersjach, które posiada Hilevel zaleca używania w stereo właśnie tego wejścia.

Ogólnie rzecz biorąc podłączenie przez hi-level zapewni akceptowalny efekt, natomiast jeśli dojdzie potrzeba ustawienia odcięcia filtrem górnoprzepustowym kolumn, zwłaszcza w przypadku wzmacniaczy KD, które zrobią to zbyt wysoko, efekt może być mizerny.

Ale rozmawiamy o wzmacniaczu stereo.

I Suba ustawiamy do częstotliwości do jakiej ma wspierać kolumny, monitory. Monitory są tak zaprojektowane, że nie powinny się uszkodzić przy niskich częstotliwościach, dotego ile instrumentów gra np poniżej 30hz, poza muzyką elektroniczną. Poto odcinamy suba na górze pasma żeby za bardzo nie nachodził na pasmo kolumn, ma tylko wspierać zakres niski. Rel robi to bardzo fajnie, do stereo uważam, że jest to jeden z najlepszych subów i im wyższy model tym fajniejszy. Ale faktycznie nie są tanie I wszystkie modele do stereo wspierają i zalecają połączenie Hi Level. Tylko modele, które weszły do kina domowego tego podłączenia nie mają. Ale suby kinowe słabo się sprawdzają w muzyce, częst mają przeciągnięty bas, i nie jest za dobrze kontrolowany i brak wtedy dobrej integralności z monitorem, czy też kolumną.

Testowałeś wogóle kiedyś Rel-a, czy znowu na podstawie forów piszesz lub innych opini w internecie?

21 godzin temu, szymon1977 napisał:

Serio muszę wypożyczyć Sabaja abym mógł napisać, że nie da się zsynchronizować suba z kolumnami bo głośność się rozjeżdża, a filtr gurnoprzepustowy ma nieprzydatny dla hifi zakres?

19 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie przestanę czegoś wiedzieć i rozumieć tylko dlatego, że Ty tego nie wiesz i nie rozumiesz.

Uwierzyłbym że coś wiesz o Sabaju gdyby Twoje przekonanie o tej wiedzy wynikało również z doświadczenia z urządzeniem, a nie tylko z poczytania tabelek i wykresów. 

Ja nie słuchałem Sabaja, więc rzeczywiście nie mam o nim wiedzy i dlatego się o nim nie wypowiadam.

Tworzenie opinii o sprzęcie na podstawie tego co się naczytałeś i napisali inni to tak jakbyś własne zdanie o seksie wyrobił sobie na podstawie tego co opowiadali koledzy i zobaczyłeś w necie zamiast na podstawie bezpośredniego doświadczenia - a potem pisał jaki to seks jest.

3 godziny temu, RobG1974 napisał:

Ale rozmawiamy o wzmacniaczu stereo.

Tak. Samo w sobie wyjście SUB nic nie wnosi, natomiast w połączeniu z prawidłowo ustawionym filtrem górnoprzepustowym dla kolumn, pozwala na lepszą synchronizację suba z kolumnami. 

Poto odcinamy suba na górze pasma żeby za bardzo nie nachodził na pasmo kolumn, ma tylko wspierać zakres niski.

Recz w tym, że bez odcięcia kolumn filtrem górnoprzepustowym zawsze będzie nachodził i to nawet przy małych monitorach w całym zakresie działania. A nie mamy do czynienia ze zwykłym dodawaniem dwóch głośności, bo zależnie od fazy mogą się odejmować.

Testowałeś wogóle kiedyś Rel-a, czy znowu na podstawie forów piszesz lub innych opini w internecie?

Mój B&W działa na tej samej zasadzie, na najniższej półce cenowej zbiera równie pozytywne opinie jak REL na wyższych... mam prośbę: to wątek o Sabaju, chcesz dyskutować o subach w stereo, to jest w dziale hifi przyklejony wątek.

-----

48 minut temu, spokojnie napisał:

Tworzenie opinii o sprzęcie na podstawie tego co się naczytałeś napisali inni...

Drogi kolego: dla forumowiczów szkodliwe jest pisanie, że wyjście SUB jest ok, bo się go w praktyce nie używa a teorii nie zna. Pisanie, że wzmacniacz z wadliwym wyjściem SUB jest "wszechstronnie uzdolniony" czy "fenomenalny" to ignorancja, która poskutkować może nietrafionym zakupem. Zwłaszcza, że podstawą tych stwierdzeń jest subiektywna ocena brzmienia, która jest kwestią głównie trafienia w kaprys a nie obiektywnej jakości i sporo osób wystawia negatywną. Obiektywnie to można powiedzieć, że wzmacniacz ma atrakcyjną cenę, wysoką moc, bezużyteczne wyjście sub i słabsze wejścia analogowe (o tym pisze większość użytkowników) - tyle, reszta to trafienie w gust, więc "fenomenu" brak.

Godzinę temu, spokojnie napisał:

Tworzenie opinii o sprzęcie na podstawie tego co się naczytałeś...

Ja niczego nie tworzę - ja szanuję to, co piszą mądrzejsi i bardziej doświadczeni.

Ja też szanuję innych I jak czegoś nie słuchałem to nie piszę. Powtórzyłeś już, że sabaj ma złe wyjście na Sub-a kilka naście razy i prosiłby o nie powtarzanie tematów na wątku, które można już przeczytać.

A moja wypowiedź miała charakter informacyjny jak można podłączyć suba i jakiej firmy żeby nie korzystać z wyjścia Sub out w sabaju.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Drogi kolego: dla forumowiczów szkodliwe jest pisanie, że wyjście SUB jest ok, bo się go w praktyce nie używa a teorii nie zna.

Drogi kolego: gdybyś poza teorią sprawdził w praktyce to, czy wytykany przez Ciebie mankament ma w rzeczywistości słyszalne znaczenie, to Twoja opinia byłaby uzasadniona  i potwierdzona.

Tak z innej beczki.  

Piopio wyautowany, a gównoburza trwa. Zawsze myślałem, że do tanga trzeba dwojga, ale się myliłem.

37 minut temu, spokojnie napisał:

Piopio wyautowany, a gównoburza trwa. Zawsze myślałem, że do tanga trzeba dwojga, ale się myliłem.

Ma to, na co zapracował. A Ty przejęłeś pałeczkę i mamy kolejny wątek, w którym zamieszczasz seryjne posty, w nich ani słowa na temat a tylko pretensje do innych userów.

37 minut temu, spokojnie napisał:

...gdybyś poza teorią sprawdził w praktyce...

Nie muszę mieć Sabaja żeby sprawdzić, jaki będzie efekt podbicia o 5dB najniższego basu wynikający z braku synchronizacji głośności wyjść SUB i Speaker, w ogóle sprawdzać tego nie muszę aby wiedzieć, że będzie on fatalny. Zrozum kolego, nie po to głośność suba ustawia się sprzętem pomiarowym (czasem wbudowanym we wzmacniacz) z dokładnością rzędu 1dB, by przy każdym przekręceniu gałki Volume rozłaziła się o nawet 5dB.

-----

39 minut temu, RobG1974 napisał:

Powtórzyłeś już, że sabaj ma złe wyjście na Sub-a kilka naście razy...

Powtórzę to tyle razy, ile razy ktoś będzie zaprzeczać.

39 minut temu, RobG1974 napisał:

A moja wypowiedź miała charakter informacyjny jak można podłączyć suba i jakiej firmy żeby nie korzystać z wyjścia Sub out w sabaju.

To też trochę pomieszałeś, bo zasadniczo to każdy sub do stereo ma wejścia hi-level działające podobnie, nie musi To być REL. Problem w tym, że ktoś może kupić Sabaja bo ma w teorii lepszą opcję, która w praktyce jest wadliwa i nie nadaje się do użytku.

31 minut temu, szymon1977 napisał:

mam prośbę

Do Ciebie również wiele osób ma prośbę.

Człecze. Jednych odsyłacz do tematu o subach, a sam po raz tysięczny paplasz o wadliwym wyjściu sub w Sabaju, który nie jest przedmiotem dyskusji. 
Załóż sobie temat „wadliwe wyjście sub w Sabaju” i tam sobie o tym dyskutuj.

Nie masz tu nic do powiedzenia, kogo by to interesowało, bo Twoja wiarygodności jest praktycznie zerowa, skoro widziałeś tylko jakaś tabelkę, czy wykres, którego nawiasem mówiąc i tak pewnie nie rozumiesz. Potrafisz tylko dużo pisać.

Fajna dyskusja ale ...

Sabaja nie można podłączyć wysokopoziomowo do suba bo się go spali. Tak jak i inne wzmacniacze oparte na końcówce w klasie D. 

14 minut temu, Awoz napisał:

Sabaja nie można podłączyć wysokopoziomowo do suba bo się go spali. Tak jak i inne wzmacniacze oparte na końcówce w klasie D. 

Poważnie? Nie wiedziałem. Skąd takie info?

-----

14 minut temu, Kostucha napisał:

Nie masz tu nic do powiedzenia, kogo by to interesowało...

Nie interesuje Cię dyskusja to nie czytaj.

Twoja wiarygodności jest praktycznie zerowa, skoro widziałeś tylko jakaś tabelkę, czy wykres, którego nawiasem mówiąc i tak pewnie nie rozumiesz

Podważasz moją wiarygodność, bo nie widziałeś wykresu i nie wiesz o czym piszę, a piszę o czymś czego być może sam nie doświadczyłeś i być może nie rozumiesz - wow!

...sam po raz tysięczny paplasz o wadliwym wyjściu sub w Sabaju, który nie jest przedmiotem dyskusji. 

Przedmiotem dyskusji się staje za każdym razem gdy ktoś sugeruje, że nie jest wadliwe.

Fajna dyskusja ale ...
Rel serii T/x można. Fragment z instrukcji seri t/x.04f914832751bb4e933a1ee5e93e6c0a.jpg

Ważne żeby nie podłączać masy do minusa.

Zbyt mala rozdzielczość, nic nie da się przeczytać.

Instrukcja do pobrania.http://cloud.tapatalk.com/s/64d613e757166/instrukcja-obslugi-pl-rel-t5x-t7x-t9x.pdf

Proszę nie wprowadzać w błąd użytkowników forum I weryfikować przekazywane informacje.

23 minuty temu, RobG1974 napisał:

Proszę nie wprowadzać w błąd użytkowników forum I weryfikować przekazywane informacje.

Akurat w przypadku Sabaja takie połączenie jest niemożliwe.

"As the Axign solution is a DAC + Amp in one, it is able to process feedback from the loudspeaker terminals. "The digital control loop supports a full audio band suppression of any distortions. No increase of THD+N at higher audio frequencies. We have measured THD+N of 0.001% with the Citation Amp through its digital inputs, according to our expectations. The analog inputs come close as well. Every passive loudspeaker will sound as good as it has been designed for," adds Langezaal."

"We have made sure with a lot of persistence that the Axign solution is well implemented. The most important differentiator is the loudspeaker impedance independency. The output filter impact has been eliminated. As the feedback is taken from the loudspeaker terminals, the damping factor is also very high," he further details."

W przypadku podłączenia suba kontroler nie dostaje informacji zwrotnej z kolumn, a to uniemożliwia jego prawidłowe działanie. 

W instrukcji swojego B&W ASW608 też żadnego rozróżnienia na podłączanie przez wejście hi-level do wzmacniacza klasy D nie znalazłem.

47 minut temu, Awoz napisał:

Coś mi się nie wydaje to prawdą - może ktoś sprawdzić w instrukcji Sabaja?

• Pokaż nowe odpowiedzi