Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Bukaj napisał:

Tak samo się zachowujesz jak Szymon, żyjesz tylko teorią. 

Kup i sam się przekonasz, że się myliłeś. 

To nie teoria a praktyka. Gdyby było inaczej to niemożliwe byłoby przesyłanie jakichkolwiek danych. Internet by nie istniał. Przesłane DANE muszą być spójne i zgodne z oryginałem. 

Owszem kiedyś testowałem kable USB. Żadnych różnić nie słyszałem. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Przesłane DANE muszą być spójne i zgodne z oryginałem

Ale tak całkiem serio - znasz choć jeden przypadek że ktoś twierdził że kabel zmienia spójność danych?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 minuty temu, rafa napisał:

Ale tak całkiem serio - znasz choć jeden przypadek że ktoś twierdził że kabel zmienia spójność danych?

Więc w jaki sposób kabel USB może mieć wpływ na brzmienie ? Skoro przesyła się DANE.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Piopio napisał:

Więc w jaki sposób kabel USB może mieć wpływ na brzmienie ? Skoro przesyła się DANE.

Kabel USB przewodzi prąd elektryczny.

28 minut temu, Piopio napisał:

To nie teoria a praktyka. Gdyby było inaczej to niemożliwe byłoby przesyłanie jakichkolwiek danych. Internet by nie istniał. Przesłane DANE muszą być spójne i zgodne z oryginałem. 

Owszem kiedyś testowałem kable USB. Żadnych różnić nie słyszałem. 

Nie na każdym kablu USB jest to słyszalne.

Na YYTCG owszem, jest!

11 minut temu, Bukaj napisał:

Na YYTCG owszem, jest!

Ok.

Ludzie od zawsze wierzyli w bajki. Dalej to robią choć mamy XXI wiek i zaawansowaną naukę. 

25 minut temu, rafa napisał:

Kabel USB przewodzi prąd elektryczny.

No i ? Owszem dane to prąd elektryczny. Potem "robi" się z tego  0 albo 1. To nie analog gdzie liczy się cały zakres.

Edytowane przez Piopio

17 godzin temu, Piopio napisał:

Ok.

Ludzie od zawsze wierzyli w bajki. Dalej to robią choć mamy XXI wiek i zaawansowaną naukę. 

No i ? Owszem dane to prąd elektryczny. Potem "robi" się z tego  0 albo 1. To nie analog gdzie liczy się cały zakres.

Czemu nie chcesz go kupić i sprawdzić, czy rzeczywiście gra inaczej niż inne kable USB?

W dniu 25.08.2023 o 17:36, Piopio napisał:

Praktykę też. Trochę słucham dobrych systemów. 

Wyżej napisałeś że rozumiesz tylko aspekt technologiczny.

Dobrych w twoim rozumowaniu to jakich?

Tych z tym dobrym aspektem technologicznym rozumiem tak?

21 godzin temu, Piopio napisał:

Ok.

Sprawdź jak na finalnym urządzeniu interpretowane są te zera i jedynki były już o tym filmy ale skoro jesteś taki zaawansowany w aspekcie technologicznym to też powinieneś wiedzieć o tym prawda?

4 godziny temu, Bukaj napisał:

Czemu nie chcesz go kupić i sprawdzić, czy rzeczywiście gra inaczej niż inne kable USB?

Żeby się świat dogmatów nie zawalił 😉 

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

skoro jesteś taki zaawansowany w aspekcie technologicznym to też powinieneś wiedzieć o tym prawda?

Większość fanów ASR niewiele rozumie, za to ślepo wierzy... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Właśnie też to zauważyłem na początku jak tam trafiłem to byłem bardzo podekscytowany że takie forum odnalazłem ale z biegiem czasu i ilości materiału jaki oglądałem i czytałem zauważyłem jak ci ludzie ślepo przestają przy swoim guru amirze. Może to jakaś sekta pod przykrywką?

6 godzin temu, Bukaj napisał:

Jeśli mi podasz techniczne wytłumaczenie tego fenomenu to chętnie przetestuję. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Dobrych w twoim rozumowaniu to jakich?

W cenie między 300K a 1 mln.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Sprawdź jak na finalnym urządzeniu interpretowane są te zera i jedynki były już o tym filmy ale skoro jesteś taki zaawansowany w aspekcie technologicznym to też powinieneś wiedzieć o tym prawda?

Wiem jak. I co z tego ?

W dniu 26.08.2023 o 13:11, Piopio napisał:

Napisz jeszcze o kopiowaniu danych na pendrajw 😂

Usb Audio nie gwarantuje poprawności i spójności danych... Mało tego błędy danych nie muszą powodować trzasków i przerw. Poza tym mamy jeszcze jitter i wpływ zakłóceń które nie musi wcale leczyć izolacja... i tyle w temacie o którym się tak prosto i jednoznacznie wypowiadasz bez podstaw merytorycznych i wiedzy... 

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Nie muszą wystarczy że amirm napisze, że "I recommend... " i można w ciemno brać😉

Edytowane przez Prewwit
5 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Poza tym mamy jeszcze jitter i wpływ zakłóceń które nie musi wcale leczyć izolacja..

Jitter w USB ? Chyba żartujesz ! W odbiorniku jest bufor ! A dane są taktowane zegarem odbiornika. Widać ciągle nie rozumiesz jak działa izolacja galwaniczna USB. To jest 100% redukcja zakłóceń. 

Już nie stosuje się USB Audio - to było w starych odbiornikach. Teraz mamy transmisję asynchroniczną. Czy w przypadku transmisji USB do drukarki zdarzają się błędy ? Czy klawiatury i myszki generują błędy ? Czy dyski podłączone po USB generują błędy ? 

14 godzin temu, Piopio napisał:

Jitter w USB ? Chyba żartujesz ! W odbiorniku jest bufor ! A dane są taktowane zegarem odbiornika. Widać ciągle nie rozumiesz jak działa izolacja galwaniczna USB. To jest 100% redukcja zakłóceń. 

To jest zupelna nie prawda co piszesz. Izolator tylko zmniejsza zaklocenia ale ich nie eliminuje w 100%. Same izolatory roznia sie poziomem wplywu na jiiter a takze maja rozny szum wyjsciowy. A dodatkowo wszelkie towarzyszace elementy jak kondensatory zalecane do stosowania wraz z izolatorami moga miec rozne parametry a zatem wynikowy poziom szumu i jitera wychodzacy z Izolacji Galwanicznej (jako urzadzenie) bedzie odmienny w zaleznosci od konkretnego projektu.

A skoro roznia sie one miedzy soba to znaczy ani szum nie wynosi 0 ani Jiter nie wynosi 0.

31 minut temu, rafa napisał:

A skoro roznia sie one miedzy soba to znaczy ani szum nie wynosi 0 ani Jiter nie wynosi 0.

Możliwe. Opóźnienie czyli jitter jednak jest tak małe, że praktycznie pomijalne. Każdy układ aktywny generuje szum ale szum wyjściowy jest dramatycznie niski w porównaniu z szumem wyjściowym. Nawet jeśli poszczególne rozwiązania różnią się parametrami to i tak ich wpływ jest zbawienny na brzmienie 😉 

12 minut temu, Piopio napisał:

Nawet jeśli poszczególne rozwiązania różnią się parametrami to i tak ich wpływ jest zbawienny na brzmienie 😉 

Nie zawsze, tu widać że wystarczyło zasilić daca Usb z ładowarki zamiast portu USB...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z kilkunastu znajomych którzy testowali izolacje galwaniczną USB, tylko jedna odnotowała jakiś plus...

Sami głusi... 😄 

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Sami głusi... 😄 

Albo niedoświadczeni, albo mieli mało rozdzielcze systemy, albo nie wiedzieli czego słuchać 😉 

Więc znajomi nie usłyszą też audiofilskich switchy 😉 Przynajmniej zaoszczędzą. 

Edytowane przez Piopio

Gość Kw202

(Konto usunięte)
20 minut temu, Piopio napisał:

Albo niedoświadczeni, albo mieli mało rozdzielcze systemy, albo nie wiedzieli czego słuchać 😉 

Więc znajomi nie usłyszą też audiofilskich switchy 😉 Przynajmniej zaoszczędzą. 

Audio Gd r 27 wersja 2021 

Primare A 32 

Usher Dancer Mini One 

I u mnie jedynie co wprowadzała izolacja to tłumienie dzwieku. 

Bez jest zdecydowanie lepiej 😉

33 minuty temu, Kw202 napisał:

I u mnie jedynie co wprowadzała izolacja to tłumienie dzwieku. 

A to jest kompletna bzdura. Izolacja nie może tłumić dźwięku. Jest to technicznie niemożliwe. 

15 godzin temu, Piopio napisał:

Już nie stosuje się USB Audio - to było w starych odbiornikach. Teraz mamy transmisję asynchroniczną. Czy w przypadku transmisji USB do drukarki zdarzają się błędy ? Czy klawiatury i myszki generują błędy ? Czy dyski podłączone po USB generują błędy ? 

Mówiłem że zaraz się zacznie porównywanie do pendrajwa, a jednak do dysku i drukarki...

Doczytaj sobie dokładniej... to że przy transferze asynchronicznym zegar jest brany z daca, nie znaczy że nie ma jittera, to po pierwsze, a po drugie w czym to przeczy standardowi UAC 2?  Wręcz przeciwnie...

Teraz, Piopio napisał:

A to jest kompletna bzdura. Izolacja nie może tłumić dźwięku. Jest to technicznie niemożliwe. 

może jako element pasywny osłabiać sygnał, dając efekt podobny do zbyt długiego kabla... jako element aktywny może wprowadzać zakłócenia z zasilania...

16 minut temu, marcinmarcin napisał:

może jako element pasywny osłabiać sygnał, dając efekt podobny do zbyt długiego kabla... jako element aktywny może wprowadzać zakłócenia z zasilania...

Odlatujesz widzę 😉

2 minuty temu, Piopio napisał:

Odlatujesz widzę 😉

Sam odleciałeś dawno temu, czasem wracasz, ale nie są to długie okresy.. 😉 

22 minuty temu, Piopio napisał:

jako element aktywny może wprowadzać zakłócenia z zasilania...

Patrz 

Ukryta Zawartość

Wprowadza zakłócenia ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

34 minuty temu, Piopio napisał:

Wprowadza zakłócenia ?

Coś poprawia?

23 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Coś poprawia?

W przypadku PC bardzo dużo. I nie trzeba bawić się już w audiofilskie switche 😉

Edytowane przez Piopio

Gość Kw202

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Piopio napisał:

A jednak.... 

Chyba że klocki mam za słabe do tego cudeńka 🤔

18 minut temu, Kw202 napisał:

A jednak.... 

Chyba że klocki mam za słabe do tego cudeńka 🤔

Raczej słuch ...

• Pokaż nowe odpowiedzi