Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączanie wzmacniacza klasy D do listwy zasilającej

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

To ja bym dał filtr między lodówką a gniazdkiem, żeby zakłócenia nie szły do sieci.

Brawo szymonie1977!

Albowiem PRAWIDŁOWO EKEKTRYCZNIE, zakłócenia należy filtrować u ŹRÓDŁA zakłóceń i to jak najbilżej tych urządzeń zakłócajacych...a nie na wejściu zasilania urządzeń zakłócanych (tu audio). Tylko to ma sens praktyczny i techniczny. 

Jedyna dziedzina to audio - tu wszystko (w/g wyczynowców jest na opak)

25 minutes ago, iro III said:

Brawo szymonie1977!

Albowiem PRAWIDŁOWO EKEKTRYCZNIE, zakłócenia należy filtrować u ŹRÓDŁA zakłóceń i to jak najbilżej tych urządzeń zakłócajacych...a nie na wejściu zasilania urządzeń zakłócanych (tu audio). Tylko to ma sens praktyczny i techniczny. 

Jedyna dziedzina to audio - tu wszystko (w/g wyczynowców jest na opak)

Sam wlasnie dales przyklad myslenia na opak. Jesli lodowka zakloca, to ja napraw, nie dodawaj kolejny filtr do juz istniejacego acz nie dzialajacego. Spraw by zadzialal ten pierwszy. Jeszcze raz: lodowka byla tylko przykladem, to moga byc zrodla przerozne i co ciekawe nic nie szkodzace innym urzadzeniom i nie bedziesz mial mozliwosci dodania filtra miedzy dzwonek i siec, ale zestaw audio moze byc na tyle wrazliym obwodem, np. okablowanie audio bedzie petla do indukowania sie sil elektromotorycznych z pol generowanych przez jakies urzadzenia lub kable, ze bedzie reagowal. Wtedy zupelnie na miejscu moze okazac sie uzycie tego co wiekszosc wzmacniaczy dostala od producenta - zacisk uziemienia. 
To po prostu dziala.

5 minut temu, daystate napisał:

Wtedy zupelnie na miejscu moze okazac sie uzycie tego co wiekszosc wzmacniaczy dostala od producenta - zacisk uziemienia. 

Napisz jeszcze po co to dostała, bo jakie mogą być efekty uboczne napisałem już ja.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minutes ago, szymon1977 said:

Napisz jeszcze po co to dostała, bo jakie mogą być efekty uboczne napisałem już ja.

Jak to uziomy: by zapewnic ochrone przed porazeniem pradem, ale takze by odprowadzic do ziemi uplywnosci miedzy urzadzeniami z wlasnymi zasilaczami polaczonymi z soba galwanicznie kablami sygnalowymi i chyba na koncu zredukowac wplyw indukcji wytworzonych przez pola wokol kabli i innych urzadzen. Zwroc uwage, ze zaciski wyspepuja na wzmacniaczach bez wejsc "balanced". Petla niweluje problem indukcji. Poprawcie mnie prosze lub uzupelnijcie jesli trzeba.

27 minut temu, daystate napisał:

Sam wlasnie dales przyklad myslenia na opak. Jesli lodowka zakloca, to ja napraw, nie dodawaj kolejny filtr do juz istniejacego acz nie dzialajacego

Gdzie ja twierdziłem, że trzeba dodać kolejny filtr lodówce!?

Opisałem OGÓLNĄ ZASADĘ.

🙄

Sorki jesli cos przekombinowalem, za duzo watkow na raz probuje ogarnac przy malym stezeniu kawy we krwi :)

Jesl zabawa, najwazniejsze :)

6 godzin temu, daystate napisał:

Poprawcie mnie prosze lub uzupelnijcie jesli trzeba.

Absolutnie Cię nie poprawiam bo sam się na tym nie znam, ale czy GND na wzmacniaczu nie jest przypadkiem do połączenia z gramofonem po... sam nie wiem po co?

Choć o łączeniu GND wzmacniacza z czymśbtam w gramofonie wiele razy słyszałem, to pewnie macie rację.

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Choć o łączeniu GND wzmacniacza z czymśbtam w gramofonie wiele razy słyszałem, to pewnie macie rację.

Byc może się mylę, ale GND wzmacniacza, nie służy do połączenia go z uziemieniem.

Do GND podłącza się "masę" gramofonu.

Przyłącze GND posiadają wszystkie pre-phono oraz integry z modułem pre-phono na pokładzie. Nie pamiętam integry, bez pre-phono, któa by miała GND. 

A gramofony GND posiadają? A wzmacniacze bez pre-phono?

1 godzinę temu, iro III napisał:

Byc może się mylę, ale GND wzmacniacza, nie służy do połączenia go z uziemieniem.

Do GND podłącza się "masę" gramofonu.

Przyłącze GND posiadają wszystkie pre-phono oraz integry z modułem pre-phono na pokładzie. Nie pamiętam integry, bez pre-phono, któa by miała GND. 

Też tak uważam. Wzmacniacz jest uziemiany poprzez wtyczkę zasilającą (chyba że jest w 2 klasie jak np Cyrus 8.2 i nie jest uziemiony) 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

Z gramofonu wychodzi gotowy przewód "masowy", który należy podłączyć do GND.

Jak już pisałem, nie znam takiego, bez pre-phono, który by miał GND.

23 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Też tak uważam. Wzmacniacz jest uziemiany poprzez wtyczkę zasilającą (chyba że jest w 2 klasie jak np Cyrus 8.2 i nie jest uziemiony) 

A jak jest w 2 klasie to chyba nie wymaga uziemienia?

Edytowane przez szymon1977

Malo ktory ma gniazdo z bolcem uziemiajacym, a nawet gdy ma, to nie widzialem jeszcze by byl podlaczony. I nic nie mowilem o wymaganiu uziemienia, odpowiadalem na pytanie po co jest zacisk uziemiajacy. Do uziemiania.

Dziwne, ja swoje 250W monobloki w klasie D mam z uziemieniem..

Tak tylko przypomnę że coś z tymi zakłóceniami siejącymi w klasie D trzeba zrobić i odprowadzenie ich do styku uziemiającego "w ścianie" to działanie zgodnie ze sztuką

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

28 minut temu, daystate napisał:

odpowiadalem na pytanie po co jest zacisk uziemiajacy.

Wygląda na to, że się pomyliłeś.

Pomyliłeś się i nie ciągnij już tego tematu pisząc o klasach ochronności bo wprowadzasz dezinformację. Zacisk GND we wzmacniaczu służy do połączenia masy gramofonu i jest to opisane w jego instrukcji uzytkowania. Mam tak u siebie obecnie zrobione.
Nieprzypadkowo zacisk GND znajduje się obok wejścia Phono
1b5eda4f9c8fe33fc5a69d317714bb1b.jpg

Godzinę temu, daystate napisał:

Wystepuja urzadzenia zbudowane w innej klasie izolacji...

...wtedy mają 3 żyły w kablu zasilającym - dobrze myślę?

-----

42 minuty temu, przmor napisał:

Zacisk GND we wzmacniaczu służy do połączenia masy gramofonu i jest to opisane w jego instrukcji uzytkowania.

Nic dodać - nic ująć.

Edytowane przez szymon1977

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skoro ja mam zamilknac, niech przemowia inni. Polecam ta lekture, ot pierwsza z brzegu wygooglowana dla ciekawych swiata. 
Wynikow wyszukiwania wyskakuje masa, mowia o bezpieczenstwie i eliminacji zaklocen. Jakby co to nie ja je pisalem. 

Wpisana przeze mnie w google kwerenda to: ground wire on amplifier

31 minutes ago, szymon1977 said:

...wtedy mają 3 żyły w kablu zasilającym - dobrze myślę?

-----

Nic dodać - nic ująć.

Dobrze myslisz, to niczyj kaprys tylko z budowy wynika lub nie taka potrzeba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To teraz wpisz sobie w google hasło "klasy ochronności" i poczytaj na ten temat bo to wkleiłeś dotyczy wzmacniacza samochodowego i ma się nijak do klasy ochronności urządzeń elektrycznych.

Ok, artykułu nie czytałem w całości a po jego otwarciu ukazało się coś o wzmacniaczach car-audio więc totalnie nie w temacie co nie zmienia faktu, że GND we wzmacniaczu wykonanym w II klasie ochronności służy do podłączenia masy gramofonu a nie przewodu PE.

Wejscie gramofonowe jest najczulsze i stad ewentualne zaklocenia tam sie zamanifestuja najmocniej, ale to nie jedyne zastosowanie uziemienia we wzmacniaczu. Uplywnosci i petle generujace zaklocenia tez sa tego adresatami. 
Swoja droga sprobuj nastawic sie na dyskusje na forum, nie pozbawiaj ludzi prawa glosu gdy masz inne o czyms zdanie. 
Bedzie milej :)

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Posiadają. Jeśli nie zacisk obok gniazd wyjściowych, to trzeci przewód w wiązce z gniazdami RCA. Tylko te z przewodem zaopatrzonym we wtyk din nie muszą mieć, bo załatwia to środkowy bolec.

Wzmacniaczom bez wejścia phono jest to zbędne.

47 minut temu, daystate napisał:

...nie pozbawiaj ludzi prawa glosu gdy masz inne o czyms zdanie. 

Niektórzy posiadają inne zdanie nawet na takie tematy jak okrągłosć Ziemii czy 2+2=4.

-----

Koledzy widzę zorientowani w temacie więc może wyjaśnią zagadkę: wzmacniacz i sub, oba po dwie żyły w sieciówce połączone hi level. Podłączenie do suba wzmacniacza (nawet niepodłączonego do sieci) skutkowało wybudzeniem suba z trybu standby i buczeniem, buczenie ustawało po włączeniu wzmacniacza. Problem rozwiązałem łącząc obudowę wzmacniacza z obudową suba (de facto śrubki z tyłu obudów). O co chodzi?

• Pokaż nowe odpowiedzi