Skocz do zawartości
IGNORED

Audio-Vintage, zagrożenie dla zdrowia i życia(?)

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Dune napisał:

Ogólnie  klasa A w vintage to ogromne ryzyko wpadki.

Ogólnie Vintage to ogromne ryzyko śmiertelnej wpadki!

Jeśli cudem nie wybuchnie w naszym posiadaniu (kiedyś na pewno) to śmiertelne zagrożenie ze strony żony nie minie, kiedy dowie się ile ten złom kosztował…

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

4 minuty temu, Tajitsu napisał:

śmiertelne zagrożenie ze strony żony nie minie, kiedy dowie się ile ten złom kosztował…

Skoro taką żonę se wybraliście, to teraz zaciskacie poślady ze strachu... Pantoflarze...

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Padnie to padnie kupi się coś innego  wszystko się kiedyś zepsuje,  nowy sprzęt potrafi się wykrzaczyć po roku używania, posiadacze elektro złomu nie mają żon :-)))

16 minut temu, Tadeiro napisał:

Skoro taką żonę se wybraliście, to teraz zaciskacie poślady ze strachu... Pantoflarze...

Tacy to mają podwójne zagrożenie. Vintage na jednej flance a na drugiej…

🤗🫡

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

7 godzin temu, Tadeiro napisał:

To samo miałem powiedzieć:) 

10 godzin temu, Dune napisał:

Ogólnie  klasa A w vintage to ogromne ryzyko wpadki.

Miałem, widziałem, dawałem do naprawy - potwierdzam. Końcówki Krella, nawet Gryphona Antileona (1996) dawałem do serwisu bo się posikał z małych elektrolitów. Naprawa tych gratów kosztuje krocie ze względu na ilość roboczogodzin.

Edytowane przez Marek.S

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

6DD80495-CAA2-4F9C-8ACD-56D411413407.thumb.jpeg.1307e5bf8234263aa2827ff33bc944d2.jpeg

819CFD57-B4BB-4E7F-811B-211E12F4E577.thumb.jpeg.d88f4999a7065a250a0d884e357b20fa.jpeg      F5AEFF88-5793-4EEC-B3CA-B6535106448E.thumb.jpeg.96b8cfaa9640ed1cfd0637e5c4711445.jpeg

he,he. Vintage nie takie straszne jak je obsmarowywuja.

Zarówno gramofon jak i Sony z lat 70, Marantz trochę młodszy ale tez już mu 25 latek stuknęło. Generalnie wszystko jeszcze w stanie oryginalnym i działa. Najlepiej się trzyma gramofon, żadnych zastrzeżeń.
W Sony nie działa przewijanie do tylu w magnetofonie i żaróweczka która oświetla kieszeń kasety jest spalona (generalnie magnetofon najgorzej zniósł próbę czasu). Potencjometry we wzmacniaczu sam przeczyściłem bo trzeszczały. Soniak bardzo rzadko odpalany, kupiłem go kilka lat temu ze względu na wygląd za jakieś śmieszne pieniądze ale jestem zaskoczony jakością wykonania i w sumie przyjemnym brzmieniem, a trzeba pamiętać ze to był sprzęt budżetowy w latach 70. Gra z głośnikami Sony 126 E też z lat 70 o ile się nie mylę. Co ciekawe wzmacniacz ma z przodu wejście pod które można podpiąć telefon (lata 70 ubiegłego wieku !!!).

Marantz generalnie wymiata, co prawda selektor źródeł trochę szwankuje i trzeba będzie go przeczyścić ale poza tym to był strzał w dziesiątkę, narazie gra w sypialni ale korci mnie żeby go podpiąć w salonie, tylko się boje ze może zagrać lepiej od mojego Pearla i znowu mi się zacznie gonienie króliczka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co tu tutaj się wydarzyło? Stan bdb...

Ukryta Zawartość

michi.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

1 godzinę temu, klecha napisał:

A co tu tutaj się wydarzyło? Stan bdb...

Ukryta Zawartość

michi.png

„…RHB-10 jest wzmacniaczem bimonauralnym…”

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to dziwne miedź by tak nie pękła jeśli to pęknięcie ? , tak jest z ''kultowymi'' sprzętami 10 właścicieli niech co 3 ''doda '' coś od siebie i wrak jak passat prosto od niemca :) 

A to dziwne miedź by tak nie pękła jeśli to pęknięcie ? , tak jest z ''kultowymi'' sprzętami 10 właścicieli niech co 3 ''doda '' coś od siebie i wrak jak passat prosto od niemca :) 

W oryginale tego "smarka " nie ma
Może pękło i ktoś jakąś żywicą kleił . Ciekawe jak z przewodzeniem ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Miedź tak by nie pękła , laminat miedziowany ? ,  taka płytka 15 zl i trochę wiercenia ,a tak słabo to wygląda te klejenie a może to cyna tylko słabo widać 

Moze to być miedziowane aluminium tak jak np. śrubki w japońskich sprzętach, ciekawa sprawa. Mimo wszystko musiała nieziemsko pierdyknąć żeby to pękło. Trzeba by sprawdzić od spodu czy obudowa nie ma zagięć i czy kondy w zasilaczu nie mają naderwanych gwintów.

Płytka wygląda na całkiem dobrze polutowaną ale moim zdaniem szkoda zachodu, lepiej zamówić gdzieś na wymiar nową i nawiercić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Robi sie kiszka z tymi starszymi sprzętami , po ''skokach ze spadochronem''   smażone lutownicą do bólu , na nieoryginalnych kluczowych elementach , a i wady fabryczne po latach wychodzą miejsca usmażone rezystorami ,syfiasty klej ,  strach kupować chyba że z lupą oglądanie i trzeba wiedzieć co ma być w środku 

6 minut temu, jarekb napisał:

Robi sie kiszka z tymi starszymi sprzętami , po ''skokach ze spadochronem''   smażone lutownicą do bólu , na nieoryginalnych kluczowych elementach , a i wady fabryczne po latach wychodzą miejsca usmażone rezystorami ,syfiasty klej ,  strach kupować chyba że z lupą oglądanie i trzeba wiedzieć co ma być w środku 

Albo szukać brudasów, lepiej zakurzony, brudny ale oryginał niż taki wypucowany i po przejściach.
Czasami chyba jednak warto jechać na zachód po sprzęt w lepszym stanie i przy okazji zrobić sobie wycieczke po okolicy a po drodze gdzieś się przespać.

Edytowane przez Marek.S

No tak, płytka pęknięta, prądy spore. Może zabić ☹️

51 minut temu, Marek.S napisał:

Albo szukać brudasów, lepiej zakurzony, brudny ale oryginał niż taki wypucowany i po przejściach.
Czasami chyba jednak warto jechać na zachód po sprzęt w lepszym stanie i przy okazji zrobić sobie wycieczke po okolicy a po drodze gdzieś się przespać.

Spanie na wysypiskach elektrośmieci nie brzmi zachęcająco 🙃

24 minuty temu, Tajitsu napisał:

No tak, płytka pęknięta, prądy spore. Może zabić ☹️

Zabić raczej niezabije ok 60V ? , ale co tam jeszcze ? , a taki kultowy ,rarytas itd , kasa w błoto ? 

Takich "brudasów"  już praktycznie nie ma może jeszcze z 20 lat temu były w większych ilościach, vintage nie przybywa jest tego coraz mniej.

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
W dniu 11.02.2023 o 23:25, Dune napisał:

Takich "brudasów"  już praktycznie nie ma może jeszcze z 20 lat temu były w większych ilościach, vintage nie przybywa jest tego coraz mniej.

Bo coraz mniej jest ludzi którzy chcą reanimować te sprzęty. Sam kupiłem Amplituner Scott R-336 wyprodukowany w Japonii na zlecenie ze Stanów, dałem 700 zł, kupiłem nowe gniazdo Furutecha, gniazda głośnikowe WBT, oddałem do serwisu w którym też nie mało wydałem. Teraz gra i cieszy. Ale są plany na następne Vintage. Słyszałem Kennwod Eleven G z serii monster i się zakochałem w tym wyglądzie i brzmieniu. Tylko skur…yn kosztuje od 10 tys zł w górę za niby perfekt stan. Słyszałem również Sansui G7700 i też gra na wysokim poziomie ale marzenie jest usłyszeć G9700. Obecnie szukam innego charakteru brzmienia i mam na oku Technicsa oraz Marantza. 

Które po kupnie też zaliczą pierwsze co to serwis, kasa wydana podwójnie bo by kupić sprzęt w idealnym stanie zewnętrznym trzeba się naszukać i więcej zapłacić, później oddanie do serwisanta też kosztuje. Więc cena robi się już za wysoka względem wartości sprzętu…

Trochę na temat bardzo starych sprzętów i problemów z nimi, w tym serwisowych, tak że Pan Jacek z Retro Audio przerzuca się na Car Audio i dobre naprawy części takie jak np. potki. Poza tym bardzo fajny kanał, który śledzę, widać że ma wiedzę i przykłada się aby sprzęt wypuścić w jak najlepszym stanie.

Edytowane przez Prewwit

Stronę wcześniej był ten film.. wcale się temu Panu nie dziwie taka odpowiedzialność, a sprzęty przyjmował wiekowe topowe vintydżowe giganty mocno przekombinowane w środku, będzie robił renowacje na kanale, ale swoich vintydżów w jednym z filmów przyznał, że ma ich ok 1000 szt...

14 minut temu, Dune napisał:

Stronę wcześniej był ten film..

Upps przeoczyłem...

14 minut temu, Dune napisał:

wcale się temu Panu nie dziwie taka odpowiedzialność, a sprzęty przyjmował wiekowe topowe vintydżowe giganty mocno przekombinowane w środku, będzie robił renowacje na kanale, ale swoich vintydżów w jednym z filmów przyznał, że ma ich ok 1000 szt...

Najgorzej że sprzęt wychodził sprawny i wracał czasem za jakiś czas z inną usterką, ale klient żądał by zrobić to w ramach gwarancji. Trafnie to ktoś opisał w komentarzach na YT:

"Wymieniasz alternator w aucie, do tego żarówki, naprawisz centralny zamek. Do tego klocki hamulcowe Dajesz gwarancję na auto bo w chwili wyjazdu od Ciebie jest sprawne i bezpieczne. Wraca za tydzień bo się skrzynia biegów rozleciała. Naprawisz w ramach gwarancji?"

Ukryta Zawartość

Jak otwierał co niektóre potężne sprzęty to aż się dziwiłem ile tam tego upakowano. 1000szt. to nieźle, czyli będzie z czego kręcić kolejne materiały🙂

Ukryta Zawartość

Niestety takie są realia. Klient oddaje sprzęt używany najczęściej w agonalnej kondycji i liczy na cuda za 500pln wraz z dożywotnią gwarancją.

Pan Jacek nie jest dobrym wujkiem, który naprawia w ramach hobby. To musi się dodawać, a nie odejmować.

Przypomniało mi się takie zdanie, wydrukowane na kartce i zostawione na kontuarze jednego z dawnych komisów RTV:

”kredyt umarł, zabili go klienci. Płatność tylko gotówką”

W przypadku RetroAudio absurdalne żądania klientów i brak części zabiły świetny warsztat.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Wzmacniacz oczywiście  gra :) rusza głośnikami  co można kupić jak się nie zajrzy do środka :) , rarytas 

Edytowane przez jarekb
21 minut temu, jarekb napisał:

zmacniacz oczywiście  gra 🙂 rusza głośnikami  co można kupić jak się nie zajrzy do środka 🙂 , rarytas 

Wiadomo! Stary Technics! Kolejny punkt zapalny naszego ogniska domowego...

Achievement unlocked!

30 minut temu, jarekb napisał:

Wzmacniacz oczywiście  gra 🙂 rusza głośnikami  co można kupić jak się nie zajrzy do środka 🙂 , rarytas 

Co tu dużo mówić, solidny sprzęt jak gra z połową tranów końcowych😜

Ale to nie kosztuje 500 , tylko 4000-6000 zł ? i można odsłuchać na kolumnach ''na szybko'' i zabrać do domu a jak już się zabrało to nie ma wyjścia ,bo przecież grał więc jaka reklamacja?  ,a może sam grzebałeś i popsułeś ? 

1 minutę temu, Prewwit napisał:

Co tu dużo mówić, solidny sprzęt jak gra z połową tranów końcowych😜

bo kiedyś to ''Panie robili konkretnie'' :) 

• Pokaż nowe odpowiedzi