Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal vs Spotify różnica w jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, paww napisał:

Spotify pozwala na łatwe odkrywanie muzyki w gatunkach, których się często słucha, naprawdę jest to fajne. Jeśli ma się w pakiecie rodzinnym to Spotify wychodzi stosunkowo tanio, coś chyba 6-8 złotych/m-c za osobę, szczegółów nie znam bo to załatwia moja młodzież 🙂 

I to działa. Mam tak samo. I w tej kwocie to na prawdę super inwestycja:)

22 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

Jeżeli użytkownik Tidal w teakcie zakładania profilu określił preferowane gatunki muzyczne/wykonawcy, to algorytm od początku odpowiednio dobiera propozycje

Bo mi właśnie nie. Nie wybrałem żadnego wykonawcy hip hop. A nagminnie mi je podpowiadał. Oraz te polskie quobonafife i inne. A nie słuchałem nawet nic podobnego 

59 minut temu, Piopio napisał:

Ja mam zupełnie inne zdanie - stawiam jakość ponad wygodę. Nie może być kompromisów jeśli chodzi o jakość. 

I stąd aktywne buchardty? Pytam 

Nie reaguj jak wściekły byk. Tylko pytan.

21 godzin temu, marek666 napisał:

Zazwyczaj słucham tego co sam wybiorę, więc tej funkcjonalności nie porównywałem pomiędzy aplikacjami. Z natywnych aplikacji korzystam mało a soft do mojego streamera jak się skończy kolejka to po prostu się zatrzymuje.

Rozumiem. Zatem korzystamy w nieco inny sposób. I jest ok 🙂

A propos Spotify - do czego służy ikonka aparatu przy wyszukiwaniu? Mam zrobić fotkę okładki płyty?

W Deezer mam SongCatcher czyli rozpoznawanie muzyki. I z tego korzystam jak coś mi się spodoba w radiu albo w ścieżce dźwiękowej filmu.

50 minut temu, Piotr Sonido napisał:

I stąd aktywne buchardty? Pytam

Służyły mojej kobiecie. Dźwiękowo nie można im nic zarzucić. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 26.01.2023 o 18:52, Kalasanty Ciaputko napisał:

Jednoznacznie stwierdził, że Spotify gra lepiej. Co nieco przeczy ogólnemu poglądow

Spotify w mojej ocenie ma mniej góry niż TIDAL. Brzmi też jakby łagodniej, ale kosztem jakości i szczegółów. Może więc na niektórych kolumnach jest to odbierane jako „lepiej”, bo jeśli głośniki wysokotonowe nie są zbyt dobrej jakość lub mają bardziej wyraziste brzmienie, wtedy TIDAL, który ma tej góry więcej, może brzmieć subiektywnie gorzej.

Ponad 300 postów a od początku wiadomo, że Spotify ma lepszy silnik propozycji i podpowiedzi, a Tidal wyraźnie lepiej gra (choć ten swój silnik też ma przecież nienajgorszy). Obgadane już chyba z każdej strony. Spotify przymula, Tidal nie, choć i tu też często zdarzają się słabe remastery. Kropka.

7 godzin temu, Piopio napisał:

stawiam jakość ponad wygodę. Nie może być kompromisów jeśli chodzi o jakość. 

Boso ale w ostrogach (z loudness ale przez izolację galwaniczną) - serio? Ja tu widzę kompromis i to dość poważny.

-----

7 godzin temu, paww napisał:

Jednak jeśli ktoś naprawdę słucha muzyki i jest to dla niego ważne,

Wolę dobrą muzykę na słabym sprzęcie, niż słabą muzykę na sprzęcie dobrym.

-----

2 godziny temu, Wito76 napisał:

Spotify ma lepszy silnik propozycji i podpowiedzi, a Tidal wyraźnie lepiej gra

Gdyby faktycznie grał lepiej aż tak wyraźnie, to nie byłoby 300 stron a może 3 - jest raczej przeciwnie, rożnica jakości jest na tyle mała, że dla wielu pomijalna, więc stawiają na lepszą funkcjonalność i bogatszą ofertę.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 godzin temu, Piopio napisał:

Służyły mojej kobiecie. Dźwiękowo nie można im nic zarzucić. 

Ok spoko

6 godzin temu, marek666 napisał:

A propos Spotify - do czego służy ikonka aparatu przy wyszukiwaniu? Mam zrobić fotkę okładki płyty?

W Deezer mam SongCatcher czyli rozpoznawanie muzyki. I z tego korzystam jak coś mi się spodoba w radiu albo w ścieżce dźwiękowej filmu.

Kurcze nigdy w to nie kliknąłem teraz to mnie sam zainteresowałeś. 

5 godzin temu, ludzik napisał:

Spotify w mojej ocenie ma mniej góry niż TIDAL. Brzmi też jakby łagodniej, ale kosztem jakości i szczegółów. Może więc na niektórych kolumnach jest to odbierane jako „lepiej”, bo jeśli głośniki wysokotonowe nie są zbyt dobrej jakość lub mają bardziej wyraziste brzmienie, wtedy TIDAL, który ma tej góry więcej, może brzmieć subiektywnie gorzej.

Nie no różnica jest zdecydowanie na Plus tidala to nie o to chodzi i to nawet nie podlega dyskusji. Chodzi o to jak gra Spotify za 6 zł miesięcznie w pakiecie rodzinnym jaką ma bazę jak działa ich aplikacja i jakie utwory sugeruje. 

Kurde dałem plusa Szymonowi za powyższy post. Wybaczcie 😞

Szymon, owszem, jak każdy masz prawo do swojego zdania, ale... serio twierdzisz że różnica między Tidal a Spotify jest pomijalna? Nie chce by arogancko to zabrzmiało, ale albo masz problemy ze słuchem albo sprzętem.
Coś jest na rzeczy, bo nie słyszysz różnic w kablach i w wielu innych aspektach.

40 minut temu, Wito76 napisał:

Szymon, owszem, jak każdy masz prawo do swojego zdania, ale... serio twierdzisz że różnica między Tidal a Spotify jest pomijalna?

Ale to nie jest moje zdanie - zapytaj tych, co ją pominęli i wybrali zalety funkcjonalne S ponad dźwiękiem T.

Nie chce by arogancko to zabrzmiało, ale albo masz problemy ze słuchem albo sprzętem.

Albo ani jedno ani drugie, za to Ty bez wątpienia jesteś "arogancki".

-----

56 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Kurde dałem plusa Szymonowi za powyższy post. Wybaczcie 😞

Wybaczam 🙂

-----

Ps

bo nie słyszysz różnic w kablach

Nak mam słyszeć coś, czego nie słucham? Moje audio służy do słuchania piękna muzyki, a  nie różnic pomiędzy kablami.

1 minutę temu, Wito76 napisał:

To jak niby wyjaśnić, że nie słyszysz wyraźnej różnicy?

A ja nie pisałam co ja słyszę i jak - wyjaśnienia wymaga raczej co Ty czytasz.

9 minut temu, Wito76 napisał:

Napisałeś że różnica jest pomijalna.

Napisałem "raczej" i napisałem "dla wielu".

Nie słyszysz

Nie kłam, nie pisałem, że nie słyszę. Nie słucham, bo po co mi lepszy T bez płyt, które słucham na S?

Dla mnie i wielu innych gigantyczna.

Niektórzy lubią wyolbrzymiać fakty, a później mp3 z flac im się myli.

15 minut temu, Wito76 napisał:

Chwila, to słyszysz różnicę?

Przeczytaj jeszcze raz te kilka postów, przez które na szybko przeleciałeś.

Teraz, Wito76 napisał:

Unikasz odpowiedzi.

Nie, Ty starasz się mi jakąś przypisać.

55 minut temu, szymon1977 napisał:

Moje audio służy do słuchania piękna muzyki, a  nie różnic pomiędzy kablami.

W jakiej jakosci sie Wam wyswietla ten utwor na Tidalu? Czy jest to nawet jakosc CD?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez GT
Gorzej jak słyszy się  różnicę tam gdzie jej nie ma.
Formalnie to nawet się zgadzam z Tobą. A tak z ciekawości, słyszysz tytułową różnicę?
1 minutę temu, GT napisał:

W jakiej jakosci sie Wam wyswietla ten utwor na Tidalu? Czy jest to nawet jakosc CD?

Ukryta Zawartość

96kbps AAC.

Screenshot_20240426_205333_TIDAL.jpg

To bardzo niska jakość 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minutes ago, Wito76 said:
4 minutes ago, bum1234 said:
Gorzej jak słyszy się  różnicę tam gdzie jej nie ma.

Formalnie to nawet się zgadzam z Tobą. A tak z ciekawości, słyszysz tytułową różnicę?

Nie. Przyczyna jest prosta. Nie używam i nigdy nie używałem Spotify. Używam aktualnie dwóch serwisów streamingowych:

Tidala I Presto Music.

23 minutes ago, Ajothe said:

96kbps AAC.

Ukryta Zawartość

To bardzo niska jakość 😁

Faktycznie i Eversolo, i aplikacja na MacBooku pokazuje taką jakość. inne płyty tego wykonawcy już są w formacie FLAC.

Ukryta Zawartość

I tak porządne CD zagra lepiej
I tu temat na kolejną dyskusję albo i wątek. Ostatnio okazyjnie kupiłem 3 płyty Armstronga na CD z Olx i brzmią fatalnie. I nie chodzi o to, że to stare nagrania - po prostu jakieś takie zamulone, wykastrowane, nawet Spotify gra lepiej. Mam jakiś inny dwupłytowy album Armstronga z Biedronki i tu nie wybrzydzam, da się bez irytacji słuchać.
4 minuty temu, Wito76 napisał:
16 minut temu, Ajothe napisał:
I tak porządne CD zagra lepiej

Ukryta Zawartość

I tu temat na kolejną dyskusję albo i wątek. Ostatnio okazyjnie kupiłem 3 płyty Armstronga na CD z Olx i brzmią fatalnie. I nie chodzi o to, że to stare nagrania - po prostu jakieś takie zamulone, wykastrowane, nawet Spotify gra lepiej. Mam jakiś inny dwupłytowy album Armstronga z Biedronki i tu nie wybrzydzam, da się bez irytacji słuchać.

Spotify ma dosyć dobrze dobrane remastery.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Gierki słowne.

Ty je uprawiasz - ja piszę wprost to co myślę, a Ty mi swoje fantazje przypisujesz.

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Głupio byłoby słyszeć różnice po tylu latach negowania wszystkiego co się da w audio.

Nie neguję wszystkiego, z czasem neguję co raz mniej. Tak to jest, że człowiek staje się mądrzejszy po tym, jak był głupszy, innej kolejności nie ma. Więc dlaczego z rosnącym doświadczeniem miałoby mi być głupio? Wprost lrzeciwnie, nie jest mi głupio a mądrze. Głupio może być co najwyżej komuś, kto przekonany był, że "młodzi" będą podążać po jego śladach.

BTW opowiem Ci historię:

Wpadłem kiedyś do kumpla, a system ma o 2 klasy lepszy... tzn miał, bo po mojej ostatniej zmianie stereo na KD to już 3 klasy. On puszczał mi swoje pliki tłumacząc, jaka to zaj.sta jakość - ja swoje ulubione kawałki ze Spotify tłumacząc, jaka to zaje.sta muzyka. I co? I nic. Dzień stracony, ja nie przeszedłem na pliki - on nowych płyt nie słucha. I w sumie się z tego ciesze, bo jak mam ochotę to komórka, YT, BT, car audio Ford Transit w wersji bazowej i z satysfakcją obcuję ze sztuką.

50 minut temu, Wito76 napisał:

nawet Spotify gra lepiej

Sam widzisz, Spotify nie jest aż tak złe, jak je przedstawiasz.

• Pokaż nowe odpowiedzi