Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal vs Spotify różnica w jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A to akurat prawda. Słucham na słuchawkach więc wygodnie mi na zielonych. W 23 na pewno. Ale mam olabonament. To się zmieniło? Obiecaj że weszła jakaś magiczna aktualizacja i nie będzie mi już sugerować polskiego hip-hopu.

t.w. @Piotr Sonido prawda zabolała ale charakteru nie zmieniła

zerowe kompetencje w temacie- zachowaj dla siebie i nie wprowadzaj innych w błąd swoimi wpisami nie znając opcji i zasad działania algorytmów. Dla kolejnego numerka statystyk wpisów ? 🤭

Edytowane przez Zbi_Rek
5 godzin temu, marek666 napisał:

Faktycznie, teraz chyba ma. Bawiłem się Node jak jeszcze nie miał. Ale aplikacja BluOS i tak była niezła, w porównaniu do Musiccasta Yamahy. Ale i tak się cieszę, że nie kupiłem czegoś z HEOS, z tego co czytam to chyba najsłabszy soft.

Żeby używać natywnej aplikacji można jeszcze szukać streamera obsługującego protokół Chromecast.

W Deezer jest opcja "nie polecaj tego utworu". Ale jak już pisałem słucham raczej całych płyt lub swoich playlist, więc nie mam pewności na ile jest skuteczna.

Audiolab ma jescze słabiej.

Co do Deezer nie wiem. Miałem szczątkowy kontakt z tą platforma. Jeżeli to nie wyklucza kompletnie artysty z przyszłych podpowiedzi no to może to być ciekawa opcja

5 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

t.w. @Piotr Sonido prawda zabolała ale charakteru nie zmieniła

zerowe kompetencje w temacie- zachowaj dla siebie i nie wprowadzaj innych w błąd swoimi wpisami nie znając opcji i zasad działania algorytmów. Dla kolejnego numerka statystyk wpisów ? 🤭

Czyli rozumiem że potwierdzasz że w tym roku się to zmieniło tak? 

Bo nie wiem szukasz po prostu zaczepki bez powodu. Nie zwróciłeś także uwagi że wiele osób w tym wątku używało sformułowania iż tidal podpowiada im mniej ciekawie niż Spotify. Ale najważniejsze to się przyczepić. Gratuluję charakteru

22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Co do Deezer nie wiem. Miałem szczątkowy kontakt z tą platforma

Przesiadłem się z Tidala częściowo ze względu na wątpliwości nt. MQA ale też cenę, był dużo droższy. Teraz już nie jest ale nie chce mi się zmieniać, lenistwo górą.

Sprawdziłem - można wykluczyć artystę lub konkretny utwór:

obraz.png.704fe18ec10355b7fe3caf22458802cb.png

Edit: i chyba tylko Deezer ma możliwość wgrania swoich utworów, co prawda tylko mp3 ale zawsze. Dodałem sobie własne "białe kruki" i mogę słuchać na wszystkich urządzeniach.

Edytowane przez marek666

Spotify ma dużo lepszy interfejs, współpracę np w BluoOs, lepsze algorytmy podpowiedzi, podcasty itd. Korzysta się z niego bajecznie.

No ale Tidal gra lepiej. 

Dlatego na dworze na słuchawkach BT używam Spotify a na stereo w domu i słuchawkach stacjonarnych Tidal'a. 

Tylko trzeba raz na jakiś czas zsynchronizować  playslity

Jestem wielkim fanem serwisów streamingowych / przez jakis czas mialem chyba 4 równolegle subskypcje, teraz biblioteki sa juz porownywalne i nie ma to sensu/, gdyż bardzo lubię różnorodność, playlisty pogrupowane nastrojowo, gatunkami, tematycznie.

Mam nawet playlistę Poczekalnia, Gdzie są kawałki co do których nie mam jeszcze pewności czy na pewno do nich wrócę.

Bardzo nie lubiłem ciągłej żonglerki płytami kiedyś. Mało która płyta jest dobra od początku do końca, Dlatego Nawet założyłem adekwatny wątek w dziale muzyka. Oczywiście płyty mam Kupuję i ich słucham ale teraz już tylko czasem. Jakość na tidalu to jakoś CD.

Kolejnym i podstawowym powodem używania serwisu streamingowego jest to, że mam tam prawie wszystko. Odkryłem tylu różnych twórców, że sam jestem zdziwiony, nigdy nie byłoby to możliwe, gdyby nie streaming. Jak sobie przypomnę jak się chodziło po sklepach muzycznych i prosiło, żeby włączyli  tę czy tamtą płytę, żeby sprawdzić czy warta jest kupienia...

za czasów kwitnącego socjalizmu mieliśmy nawet taki punkt gdzie można było zgrywać na kasety, oczywiście za opłatą płyty z oryginalnych CD lub winyli. 

No i też  czekam na Spotify w jakości CD

W sumie nie napisałem nic, czego nie napisaliście już Wy. Ale co tam...

Edytowane przez 1siedem
7 minut temu, 1siedem napisał:

Jakość na tidalu to jakoś CD.

Nie każdy streamer zagra jak dobre CD, sam kiedyś słyszałem porównanie Tidala z CD Hegla tego samego albumu, różnica na korzyść CD była znaczna. 

6 minut temu, Ajothe napisał:

Nie każdy streamer zagra jak dobre CD, sam kiedyś słyszałem porównanie Tidala z CD Hegla tego samego albumu, różnica na korzyść CD była znaczna. 

Do bluesound mam podpiętego jeszcze zewnętrznego daca i gra to fajnie natomiast inny dźwięk mam z CD. 

To stary Sony serii es, z którego został tylko laser i wpakowano w niego wszystko na nowo: zasilanie, zegar, DAC Stelmacha, srebrne wyjścia i cholera wie co jeszcze.

Gra miodnie. To mój best buy wszechczasów

Natomiast jakość CD tidala dowodniono już wielokrotnie, również na tym forum były linki do filmów z bardzo dokładnymi testami porównawczymi

Edytowane przez 1siedem
10 godzin temu, Ajothe napisał:

A realizacja była ta sama, i jesteś pewien, że Tidal nic od siebie nie dodawał?

10 godzin temu, Ajothe napisał:

Tak to wiem, ale to nie zmienia faktu, że dobre CD i tak może zagrać lepiej. 

Jak dobre CD porównasz ze słabym streamerem to tak, ale jak z równie dobrym to wykluczone.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak dobre CD porównasz ze słabym streamerem to tak, ale jak z równie dobrym to wykluczone.

Skąd ta pewność? ...

Kategorycznie wykluczone?

10 godzin temu, 1siedem napisał:

Mało która płyta jest dobra od początku do końca,

To bardzo ryzykowne oświadczenie.

Masz jakis konkretny gatunek muzyki na uwadze, czy tak ogólnie?

5 minut temu, szpakowski napisał:

Skąd ta pewność? ...

Ze zrozumienia tematu.

Kategorycznie wykluczone?

Tak, odmienność brzmienie wynikać może z innej obróbki danych lub innego toru, jeśli tu różnic nie ma, to "lepszość" brzmienia jest kategorycznie wykluczona.

16 minut temu, iro III napisał:

To bardzo ryzykowne oświadczenie.

Masz jakis konkretny gatunek muzyki na uwadze, czy tak ogólnie?

Ogólnie.  

Oczywiście chodzi o odbiór czysto subiektywny. Niewiele jest płyt, których słucham od A do Z. 

Sami wykonawcy wiedzą, że utwory nie są równie dobre, co wykorzystuje się w układaniu ich kolejności na płytach i koncertach. Inna sprawa, gdy płyta to jedna opowieść np Book of Roses Vollenweidera, czy The Wall od PF. 

Luksus mają gwiazdy, które grają 2godzinny koncert składający się z samych przebojów,  tu już ten aspekt się nie liczy. Ale to efekt wielu płyt, z których wybrano thebeściaki.

Dlatego uważam, że moje twierdzenie nie jest w żadnym stopniu ryzykowne :)

Edytowane przez 1siedem
28 minut temu, szymon1977 napisał:

A na czy polega ta równość? 

27 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak, odmienność brzmienie wynikać może z innej obróbki danych lub innego toru, jeśli tu różnic nie ma, to "lepszość" brzmienia jest kategorycznie wykluczona.

A odtwarzacz CD i streamer to nie jest inny tor?

29 minut temu, szymon1977 napisał:

Ze zrozumienia tematu.

Rozwiń, bo jak zwykle temat mnie przerasta. Czy uważasz, że różne przetworniki w streamerze i CD nie powodują różnic w jakości dźwięku?

3 minuty temu, szpakowski napisał:

różne przetworniki

A ja pisałem o takim samym torze.

4 minuty temu, szpakowski napisał:

temat mnie przerasta.

Zakładasz, ze coś jest możliwe bo nie wiesz, że jest niemożliwe.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

A ja pisałem o takim samym torze.

Czy aby napewno? 

59 minut temu, szymon1977 napisał:

7 minut temu, szpakowski napisał:

Rozwiń, bo jak zwykle temat mnie przerasta. Czy uważasz, że różne przetworniki w streamerze i CD nie powodują różnic w jakości dźwięku?

A jak nie jest mowa o wykorzystaniu wbudowanych przetworników DA, to?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Zaczyna się:)

Zera I jedynki czy idą z CD czy ze streamu IMHO nie mają znaczenia. W przypadku plików ryzyko strat jest mniejsze, gdyż są tam sumy kontrolne i wymiana informacji zachodzi w obie strony, zgubienie zera czy jedynki sprawia, że plik  lub jego część jest pobierana od początku. 

Co innego wpływ DAC. Ale bez bicia Przyznaję, że od pewnego poziomu nie słyszę różnic, które potwierdziłbym w ślepym teście. 

6 minut temu, ProjectPi napisał:

A jak nie jest mowa o wykorzystaniu wbudowanych przetworników DA, to?

A jak rozumiesz takie stwierdzenie?

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

2 minuty temu, szpakowski napisał:

A jak rozumiesz takie stwierdzenie?

Tak, że oba urządzenia potrafią zestawić stream do DACa z podobną jakością. No to mamy do tego te same cyfrowe dane zapisane na płycie kontra w pliku, i?

5 minut temu, ProjectPi napisał:

Tak, że oba urządzenia potrafią zestawić stream do DACa z podobną jakością.

Po pierwsze należy zaznaczyć, że oba urządzenia używane będą jako transporty cyfrowe.

Zazwyczaj pisząc "odtwarzacz CD" lub "streamer" rozumie się zintegrowane urządzenia posiadające własne przetworniki.

7 minut temu, ProjectPi napisał:

No to mamy do tego te same cyfrowe dane zapisane na płycie kontra w pliku, i?

I ... tak naprawdę nie wiemy co jest streamowane z Tidala więc porówania są bez sensu ...

8 minut temu, ProjectPi napisał:

Tak, że oba urządzenia potrafią zestawić stream do DACa z podobną jakością.

Widzę, że kolega chce zacząć dyskusję na temat transportów cyfrowych ...

Po pierwsze należy zaznaczyć, że oba urządzenia używane będą jako transporty cyfrowe.

Po pierwsze, gdy rozpatruje się porównywalność źródeł cyfrowych, to się rozumie, że włączanie w to toru analogowego jest w tym kontekście zdeczko bez sensu, bo wyjścia analogowe są zawsze różne, a cyfrowa zawartość wyjść cyfrowych niekoniecznie.

8 minut temu, szpakowski napisał:

Widzę, że kolega chce zacząć dyskusję na temat transportów cyfrowych ..

Zadałeś pytanie, udzieliłem odpowiedzi. Nie rozumiem konkluzji jak wyżej.

10 minut temu, szpakowski napisał:

I ... tak naprawdę nie wiemy co jest streamowane z Tidala więc porówania są bez sensu ...

Niby czemu? Ustalenie co dokładnie jest tu streamowane to żadna rocket science.

26 minut temu, ProjectPi napisał:

Po pierwsze, gdy rozpatruje się porównywalność źródeł cyfrowych, to się rozumie, że włączanie w to toru analogowego jest w tym kontekście zdeczko bez sensu

Założenie poczynione na wyrost.

Chcesz porównywać źródła cyfrowe tylko w kontekście jednej ich funkcjonalności ...

W takim przypadku lepiej porównywać "czyste" transporty cyfrowe, czy to optyczne czy sieciowe ...

Godzinę temu, Ajothe napisał:

To znajdź streamer i CD o takich samych parametrach 🤭

A co godnego uwagi jest w spostrzeżeniu, że urządzenia o różnych parametrach inaczej zagrały?

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

A co godnego uwagi jest w spostrzeżeniu, że urządzenia o różnych parametrach inaczej zagrały?

To, że moim zdaniem łatwiej jest uzyskać wyższa jakość dźwięku kupując dobry CD. 

A ty sobie teoretyzuj. 

10 minut temu, Ajothe napisał:

To, że moim zdaniem łatwiej jest uzyskać wyższa jakość dźwięku kupując dobry CD. 

Dokładnie. Nawet mój stary 14-letni CD Pioneera zagrał lepiej niż nowoczesny streamer CA cxn v2 z Tidala.

Dokładnie. Nawet mój stary 14-letni CD Pioneera zagrał lepiej niż nowoczesny streamer CA cxn v2 z Tidala.

A, to rzecz w tym co się komu bardziej "podoba". Niektórym dźwięk z kaset magnetofonowych podoba się bardziej niż ten z CD. No to mamy wniosek końcowy - decki na kasety grają lepiej niż odtwarzacze CD.

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Założenie poczynione na wyrost.

Chcesz porównywać źródła cyfrowe tylko w kontekście jednej ich funkcjonalności ...

W takim przypadku lepiej porównywać "czyste" transporty cyfrowe, czy to optyczne czy sieciowe ...

Nie na wyrost. Jak chce się koncentrować na różnicach w domenie cyfrowej, to nie wprowadza sie domeny analogowej. No chyba że chce się temat sprowadzić do "lubienia" rezultatu końcowego, po przejściu przez dalsze etapy przetwarzania analogowego.

15 minut temu, szpakowski napisał:

Może Tym Cambridgem w kaprys nie trafiłeś 😁

Pozwól sobie na drugą szansę 😜

14 minut temu, Ajothe napisał:

Czyli nic, bo wcześniej nie pisałeś o trudnościach z zakupem, ale o lepszości CD niż Tidal.

• Pokaż nowe odpowiedzi