Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal vs Spotify różnica w jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, zbigr7 napisał:

potify wydaje się płaskie z mniejszą dynamiką i ilością informacji

o tak 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Po trzech miesiącach użytkowania Amazon wróciłem z podkulonym ogonkiem do TIDAL. W Amazon pliki są jakby tu powiedzieć …podkręcone zwłaszcza w wyższych rejestrach. Myślałem że wzmacniacz się zmienił bo jest w miarę nowy . Po powrocie do TIDAL wszystko wróciło do normy 🙂

Jeśli jednak TIDAL będzie się dalej przycinał to pójdę do Spotify 🙂

1 minutę temu, Luk77 napisał:

Jeśli jednak TIDAL będzie się dalej przycinał to pójdę do Spotify 🙂

Wrócisz do Tidal jeszcze szybciej 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Teraz, D850 napisał:

Zdecydowanie głośniej, wg moich pomiarów to nawet do 3dB

To juz słyszalnie głośniej, to jest zastanawiające. Muszę teraz sam pomierzyć, wyrównać poziomy głośności i porównać. 

Ja chcę spotify w wyższej jakości i tyle mi wystarczy. 

Tidalowi powiedziałem do widzenia za przycinającą aplikację, amazon mnie niczym nie urzekł. Na razie katuję apple music - w eversolo mogę poprzez wbudowaną aplikację słuchać w hi-res, no i czekam na zapowiadane spotify hifi.

Godzinę temu, D850 napisał:

Na plycie w oryginale np jest łagodne zmiksowane przejście, na Spotify dokladnie tak jak na płycie leci bez przerwy a Tidal musi dołożyć jakąś sekundę przerwy 🤨

Masz coś źle poustawiane bo np. Marillion płyta Misplaced Childhood gra bez żadnej przerwy między utworami... 

10 minut temu, Miłosz1 napisał:

Ja chcę spotify w wyższej jakości i tyle mi wystarczy. 

Tidalowi powiedziałem do widzenia za przycinającą aplikację, amazon mnie niczym nie urzekł. Na razie katuję apple music - w eversolo mogę poprzez wbudowaną aplikację słuchać w hi-res, no i czekam na zapowiadane spotify hifi.

Ja ich nie rozumiem, jakby wprowadzili chociaż 16/44.1khz w normalnej cenie to konkurencja by padła. 

7 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Masz coś źle poustawiane bo np. Marillion płyta Misplaced Childhood gra bez żadnej przerwy między utworami... 

Domyślam się, że słuchasz Tidal tylko na kompie albo na smartfonie, tak?

Edytowane przez D850
9 minut temu, D850 napisał:

Domyślam się, że słuchasz Tidal tylko na kompie albo na smartfonie, tak?

Nie, słucham też na Daphile. 

16 minut temu, Ajothe napisał:

Ja ich nie rozumiem, jakby wprowadzili chociaż 16/44.1khz w normalnej cenie to konkurencja by padła. 

tak po prawdzie nikt chyba jeszcze nie wskazał racjonalnych argumentów dlaczego, mimo zapowiedzi, nie wprowadzają tego planu.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Deezer zdaje się trzeba być zalogowanym na aplikacji danego urządzenia prawda? 

Poprawcie mnie czy to ma coś w rodzaju connecta?

Ma connecta, ale z tego co czytałem, bo nie używałem go, to on jest jakiś nietypowy i polega na zdalnym sterowaniu aplikacją na innym urządzeniu.

5 minut temu, Miłosz1 napisał:

tak po prawdzie nikt chyba jeszcze nie wskazał racjonalnych argumentów dlaczego, mimo zapowiedzi, nie wprowadzają tego planu.

Zamiana całej bazy z muzą na pliki bezstratne to jednak jest jakieś przedsięwzięcie...

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

6 minut temu, qbakos napisał:

Ma connecta, ale z tego co czytałem, bo nie używałem go, to on jest jakiś nietypowy i polega na zdalnym sterowaniu aplikacją na innym urządzeniu.

Zamiana całej bazy z muzą na pliki bezstratne to jednak jest jakieś przedsięwzięcie...

dla takiego giganta w branży? Nie sądzę

Myślę że Tidal ich przyblokował obniżając cenę swojego planu Hi-Res. Aby podnieść jakość swojej biblioteki Spotify poniosło by jakieś koszta więc chętnie odbiło by to sobie na abonentach udostępniając wyższą jakość za odpowiednią cenę. Jeśli krzykną cenę zaporową to większość jednak wybierze Tidala.

Godzinę temu, D850 napisał:

Korzystasz z Tidal Connect?

🤔

Jest plugin do zainstalowania w Daphile. Później podajesz login i hasło do Tidal i działa. Mam dostęp do wyszukiwania do Playlisty itd. Ale z tego co wiem to chyba nie jest typowy Tidal Connect... Jest wątek o Daphile tam chłopaki lepiej ogarniają 😉 . 

1 minutę temu, Oxzy_666 napisał:

Myślę że Tidal ich przyblokował obniżając cenę swojego planu Hi-Res. Aby podnieść jakość swojej biblioteki Spotify poniosło by jakieś koszta więc chętnie odbiło by to sobie na abonentach udostępniając wyższą jakość za odpowiednią cenę. Jeśli krzykną cenę zaporową to większość jednak wybierze Tidala.

podstawowe pytanie, czy w ogóle planuje wprowadzić stream minimum flac

Nie wiem czy planuje, jest spora rzesza ludzi których jakość nie bardzo interesuje. Byle coś grało.

Mam do was pytanie o Tidal Connect. W Spotify mogłem z poziomu laptopa sterować muzyką na smartfonie i na odwrót. W Tidalu też tak się da? Funkcja Connect niby jest ale mi się nie udało tego zrobić.

3 minuty temu, Oxzy_666 napisał:

Większości ludzi wystarcza jakość Spotify i słuchają na przeciętnym marketowym sprzęcie. 
Przekalkulowali ile by zyskali podnosząc jakość i wyszło, że chyba nie warto biorąc też pod uwagę że Tidal obniżył abonament. 

Mój kumpel który ma nieco lepszy sprzęt od takiego z marketu też na początku stwierdził, że Spotify jest lepsze od Tidal-a. 
Ale po jakimś czasie i słuchaniu też na słuchawkach był zdziwiony ile szczegółów nie słyszy na Spotify a ma je na Tidalu. 

Został przy Tidalu. 

11 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

🤔

Jest plugin do zainstalowania w Daphile. Później podajesz login i hasło do Tidal i działa. Mam dostęp do wyszukiwania do Playlisty itd. Ale z tego co wiem to chyba nie jest typowy Tidal Connect... Jest wątek o Daphile tam chłopaki lepiej ogarniają 😉 . 

Tak, mój syn ma w swoim tanim streamerze Arylic podobne rozwiązanie, ale to nie jest Tidal Connect. Tyle że zdarzają się chwilowe lagi w trakcie utworu ale przejścia są bez przerw. Tidal Connect niestety robi małe pauzy miedzy utworami. Beznadzieja 🤬

No i sam fakt że aby działało trzeba coś kombinować a u konkurencji to po prostu działa, nawet nie zastanawiasz się jak? Nie twierdzę że Tidal to samo zło bo nawet nieźle mi się z ich serwisu korzysta ale mają duże niedociągnięcia w funkcjonalności.

Sprawdziłem teraz, że przez Chromecast, Tidal dokładnie tak samo przerywa (wstawia minimum sekundowe przerwy) między utworami jak przez Tidal Connect.

7 minut temu, Oxzy_666 napisał:

No i sam fakt że aby działało trzeba coś kombinować a u konkurencji to po prostu działa, nawet nie zastanawiasz się jak? Nie twierdzę że Tidal to samo zło bo nawet nieźle mi się z ich serwisu korzysta ale mają duże niedociągnięcia w funkcjonalności.

Ale co trzeba kombinować?

Instalujesz apkę od nich i słuchasz... Trochę zaangażowania trzeba jeśli chcesz posłuchać np. na wspomnianym Daphile. 

Daphile to darmowy kombajn, człowiek który go stworzył daje go za darmo, nawet gdybyś chciał mu w podzięce coś przelać nie ma takiej możliwości. Są tacy którzy chcieli mu prywatnie się odwdzięczyć, nie chciał. 

3 minuty temu, D850 napisał:

Sprawdziłem teraz, że przez Chromecast, Tidal dokładnie tak samo przerywa (wstawia minimum sekundowe przerwy) między utworami jak przez Tidal Connect.

Mam gdzieś DACa, który wymusza ciszę między utworami. No nie da się tego słuchać 😕 

No nie da, te przerwy są naprawdę bardzo irytujące. Nie zwrócisz na to uwagi gdy to jest album z całkowicie rozdzielonymi utworami, np Phil Collins - But seriously, ale gdy utwór przechodzi w kolejny utwór to już zaczynam się robić zły (Marillion - Brave, Pink Floyd - Pulse i wiele, wiele innych, np wydań koncertowych).

12 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Instalujesz apkę od nich i słuchasz... Trochę zaangażowania trzeba jeśli chcesz posłuchać np. na wspomnianym Daphile. 

No i to jest już komplikacja, trzeba mieć jakąś wiedzę informatyczną by to ogarnąć. W Spotify nic nie trzeba robić, wystarczy apka na laptopie/smartfonie + ta sama sieć Wifi.

13 minut temu, Oxzy_666 napisał:

No i to jest już komplikacja, trzeba mieć jakąś wiedzę informatyczną by to ogarnąć. W Spotify nic nie trzeba robić, wystarczy apka na laptopie/smartfonie + ta sama sieć Wifi.

Nie taki straszny diabeł jak go malują. 

Samo Daphile właściwie instaluje się samo. Wchodzisz w ustawienia/plugins ( chyba tak to sie nazywa ) zaznaczasz ptaszkiem co tam chcesz, klikasz zastosuj, sam pościąga poprosi o restart, w pluginie Tidal wpisujesz login+hasło z Tidala i już. Mam Daphile zainstalowane na małym terminalu a obsługuję czymkolwiek z przeglądarką ( ja głownie laptopem ale telefonem też się zdarza ) i w tej samej sieci. 

Masz radio internetowe, możesz podłączyć dysk/pendrive z plikami. Możesz podłączyć i 5 DACów jeśli masz potrzebę i na każdym odtwarzać coś innego ( ja jednocześnie miałem 3 podłączone 😉)... Itd itp... 

Ale to nie ten wątek ....

Link do wątku o Daphile. 

W dniu 6.01.2025 o 15:08, paww napisał:

Generalnie dobrze jest po zmianie źródła odczekać 15 minut na "zresetowanie" zmysłów i ich adaptację do nowego źródła.

Pomysł ten wydaje mi się nieco dziwnym ...

Podczas porównywania np kabli wymaga się błyskawicznego przepinania przewodów lub stosowanie specjalnych przełączników żeby maksymalnie skrócić czas zmiany ... a przy porównywaniu serwisów proponujesz czekać 15 min?

Godzinę temu, Oxzy_666 napisał:

Mam do was pytanie o Tidal Connect. W Spotify mogłem z poziomu laptopa sterować muzyką na smartfonie i na odwrót. W Tidalu też tak się da? Funkcja Connect niby jest ale mi się nie udało tego zrobić.

Niestety nie ma tak dobrze jak w Spotify....

55 minut temu, szpakowski napisał:

Pomysł ten wydaje mi się nieco dziwnym ...

Podczas porównywania np kabli wymaga się błyskawicznego przepinania przewodów lub stosowanie specjalnych przełączników żeby maksymalnie skrócić czas zmiany ... a przy porównywaniu serwisów proponujesz czekać 15 min?

Jeśli kogoś zmysły adaptują się do zmieniających, złożonych bodźców dźwiękowych w sekundach, to może przełączać w sekundach.

W studiach nagraniowych robią sobie przerwy w trakcie zgrywania materiału, masteringu, wprowadzanych zmian itp.

• Pokaż nowe odpowiedzi