Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wybrać subwoofer do domu

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, Bukaj napisał:

To jesteś w błędzie.

nie zamierzam się kłócić, po prostu stwierdzam to z czym się spotkałem. Mój znajomy posiadał Rel T/9x i go oddał bo nie podobało mu się brzmienie. Obecnie używa SVS PB2000 pro i jest dużo bardziej zadowolony dlatego właśnie napisałem, że ile głów tyle opinii.

Sorry, ale nieźle trzeba zabulić za subwoofer REL, żeby go u siebie mieć. 

Człowiek( w sensie ja) co miesiąc coś tam odkłada, żeby za pół roku mógł kupić sobie subwoofer.

1 minutę temu, GhostR1 napisał:

nie zamierzam się kłócić, po prostu stwierdzam to z czym się spotkałem. Mój znajomy posiadał Rel T/9x i go oddał bo nie podobało mu się brzmienie. Obecnie używa SVS PB2000 pro i jest dużo bardziej zadowolony dlatego właśnie napisałem, że ile głów tyle opinii.

Nie słuchałem T/9x więc nie wiem jakie ma brzmienie. 

Każdy lubi co innego i na tym pozostańmy 🙂

Cena nie decyduje o tym czy jest dobry, podobnie jak to bezsensowne różnicowanie miedzy BR/otwartym i zamkniętymi 😉

Edytowane przez xajas
21 minut temu, xajas napisał:

Cena nie decyduje o tym czy jest dobry, podobnie jak to bezsensowne różnicowanie miedzy BR/otwartym i zamkniętymi 😉

Sorry, ale dużo czytałem na temat REL i nie żałuje zakupu, wręcz przeciwnie jestem mega zadowolony. 

Panowie, a mnie nurtuje pytanie dotyczące połączenia subwoofera do przedwzmacniacza, po klasycznym PRE-OUT. Dwa kabelki RCA L/R lecą sobie z wyjścia PRE-OUT przedwzmacniacza do wejścia suba. W subie te sygnały są sumowane L+R. Ja wiem, że odbywa się to przez rezystory, ale czy nie ma to wpływu na pogorszenie sceny muzycznej, no bo przecież takie sumowanie sygnałów w jakiś sposób ma wpływ na sygnały w preampie? 

3 godziny temu, porlick napisał:

Jak do muzy, to czasem da się ustrzelić, nawet taniej, Tannoy mSub. To bardzo dobra maszyna w swojej klasie.

Szukałem, ale nic nie ma. Chyba wezmę coś z rynku pro, może KRK?

Koledzy patrzą tylko na górną półkę tych urządzeń. Ja u siebie nie mam suba i nie zamierzam, moje Tannoye Revolution R3 dają sobie radę. Ale słuchałem u kolegi wspomnianego przeze mnie wcześniej i wyśmiewanego SW-1000 Kody i na prawdę wcale źle to nie grało. Wspomagał on średniej wielkości podłogówki, zestrojony dosyć nisko, tak aby tylko delikatnie dodawał samego dołu, bez zachodzenia na pasmo podłogówek. Także nie wpadajmy też w jakieś skrajności.

Sorry, ale dużo czytałem na temat REL i nie żałuje zakupu, wręcz przeciwnie jestem mega zadowolony. 

Nie twierdze ze nie mozesz byc zadowolony. Ja tez mialem RELa, ponad 20 lat i tez bylem zadowolony.

Alle ciekawostka: to byl wtedy drogi topwy REL i byl z OTWARTY z BR.

IMG_4261.thumb.jpg.529a9903b06ce70dc2b582abed879173.jpg

A najwiekszy, topowy Studio tez byl BR

IMG_4262.thumb.jpg.11245c6ae2215b62f192304f4406c694.jpg

Dlatego jestem przeciwny utozsamianiu typu obudowy z jakoscia i szufladkowania kino/stereo, ktore (podobnie jak wielu innych „ekspertow“) rozpowszechniasz
1 godzinę temu, xajas napisał:

Nie twierdze ze nie mozesz byc zadowolony. Ja tez mialem RELa, ponad 20 lat i tez bylem zadowolony.

IMG_4261.thumb.jpg.529a9903b06ce70dc2b582abed879173.jpg

A najwiekszy, topowy Studio tez byl BR

IMG_4262.thumb.jpg.11245c6ae2215b62f192304f4406c694.jpg

Dlatego jestem przeciwny utozsamianiu typu obudowy z jakoscia i szufladkowania kino/stereo, ktore (podobnie jak wielu innych „ekspertow“) rozpowszechniasz emoji6.png

Piszesz tak choćby REL T7/T9 był tani. 

Dwie wypłaty trzeba na to przeznaczyć. 

2 godziny temu, xajas napisał:

A dziś REL robi otwarte z membraną bierną. Po prostu w ten sposób obudowy wychodzą mniejsze przy niskim strojeniu, bo nie muszą mieścić wewnątrz kanału b-r.

Piszesz tak choćby REL T7/T9 był tani. 
Dwie wypłaty trzeba na to przeznaczyć. 

Nie, o tanim nie pisalem. Pisalem ze taki T7 to w porownaniu z tym ponizszym to zabawka.

IMG_4263.thumb.jpg.b462fd74b16cb113913a5c19e585ed80.jpg
3 minuty temu, xajas napisał:

Nie, pisalem ze taki T7 to w porownaniu z tym ponizszym to zabawka. O tanim nie pisalem.

IMG_4263.thumb.jpg.b462fd74b16cb113913a5c19e585ed80.jpg

Już wolałbym bardzo porządne kolumny podłogowe, niżeli taki ogromny subwoofer. 

Mały jest a daje niezłego czadu. 

Pozdrawiam 

41 minut temu, porlick napisał:

A dziś REL robi otwarte z membraną bierną. Po prostu w ten sposób obudowy wychodzą mniejsze przy niskim strojeniu, bo nie muszą mieścić wewnątrz kanału b-r.

No, a nazywają to obudową zamkniętą. 

O to mi chodziło 🙂

Teraz, xajas napisał:

Ten kto moze sobie na niego pozwolic, juz ma pozadne kolumny i nie musi liczyc wyplat.

Życie nie jest tylko skoncentrowane tylko na sprzęcie audio.

Są też inne, bardzo ważne wydatki. 

W ogóle jak nie ma zdrowia to nie ma nic!! 

Spadam. Narka.

Życie nie jest tylko skoncentrowane tylko na sprzęcie audio.
Są też inne, bardzo ważne wydatki. 

Zgadza sie, dlatego buduje swoje subwoofery samemu. Wychodzi taniej i zostaje wiecej na inne, bardzo wazne wydatki
36 minut temu, Bukaj napisał:

No, a nazywają to obudową zamkniętą. 

Równie dobrze samolot napędzany śmigłem, możnaby nazywać "śmigłowcem". 

Jeszcze raz przeczytaj moja wklejkę z Audio, gdzie ten problem jest dobrze wyjaśniony. Akurat to mi najszybciej podeszło w szukajce, bo nie chciałem się telefonem przebijać przez literaturę fachową w pdf, by to znaleźć. 

Witam sympatyków subwooferów. Zacznę może od początku. Słucham tylko muzyki, głównie jazz i po zakupie B&W 803d3 brakowało mi tego pięknego okrągłego/ kształtnego i namacalnego dołu. Nie dudnienia czy efektu trzęsienia ścian, futryn i drzwi.  Kombinowałem z panelami akustycznymi , które coś poprawiły ale jednak to nie było to. Więc czytając różne fora natknąłem się na temat rozwiązania tego problemu za pomocą suba. Więc zacząłem analizować sprzęty firm/producentów specjalizujących się typowo w subach do stereo. I z grona kilku firm została jedna REL. Po wejściu na ich stronę można dobrać subwoofer podając markę rodzaj głośników jak i też wielkość pomieszczenia ( u mnie jest to około 30m2). Tym sposobem  wyskoczył mi REL S/812 w ilości sztuk 2.  Zdziwiło mnie to, bo jak do 30m2 dwa Rel’e po 800watt?. Po ochłonięciu i przemyśleniu zamówiłem jedną sztukę. Po podłączeniu jak była moja radość, a „banan” nie schodził mi z miesiąc. Po ustawieniu suba miałem to co chciałem, ale …głównie w moim miejscu odsłuchowym. Nie zraziło mnie to zbytnio (około roku) do czasu ostatnich kilku tygodni, gdy przypomniałem sobie o tym co wyskoczyło mi na stronie Rel’a , że powinienem mieć dwa suby. W zeszłym tygodniu przyszedł drugi i porażka kolejny po podłączeniu zaniemówiłem. Kurczę jak powiększyła się głębia, separacja instrumentów i przestrzenność. Myślałem, że już doszedłem do mety , a tu taka niespodzianka. Rewelacja i każdemu polecam takie szaleństwo. Jazz teraz jest jak grany na żywo. Ktoś pomyśli że chodzi mi o walnięcie bassem, nie już z tego eyrosłem. Odcięcie mam ustawione na około 35-40Hz ale dół jest tak realny i czuć jego kszyałt, że wszystkie swoje albumy poznaję na nowo. Na dowód ustawień subów tylni panie jednego z nich. 

A556AC4B-7987-4AFB-9582-1D649A82F1C0.jpeg

22BA26FC-645C-441E-8FB5-0038ADFBDE33.jpeg

5 godzin temu, StachMuszel napisał:

No Panie, dowaliłeś teraz do pieca😁, szczególnie  "każdemu polecam..."😁😁😁

Jak się zacznie od znalezienia powierzchni 30m2, z możliwością swobodnej aranżacji akustycznej bez nadmiernego ciśnienia dźwiękowego ze strony małżonki... to potem reszta już łatwizna :)

21 godzin temu, klepek1 napisał:

Witam sympatyków subwooferów. Zacznę może od początku. Słucham tylko muzyki, głównie jazz i po zakupie B&W 803d3 brakowało mi tego pięknego okrągłego/ kształtnego i namacalnego dołu. Nie dudnienia czy efektu trzęsienia ścian, futryn i drzwi.  Kombinowałem z panelami akustycznymi , które coś poprawiły ale jednak to nie było to. Więc czytając różne fora natknąłem się na temat rozwiązania tego problemu za pomocą suba. Więc zacząłem analizować sprzęty firm/producentów specjalizujących się typowo w subach do stereo. I z grona kilku firm została jedna REL. Po wejściu na ich stronę można dobrać subwoofer podając markę rodzaj głośników jak i też wielkość pomieszczenia ( u mnie jest to około 30m2). Tym sposobem  wyskoczył mi REL S/812 w ilości sztuk 2.  Zdziwiło mnie to, bo jak do 30m2 dwa Rel’e po 800watt?. Po ochłonięciu i przemyśleniu zamówiłem jedną sztukę. Po podłączeniu jak była moja radość, a „banan” nie schodził mi z miesiąc. Po ustawieniu suba miałem to co chciałem, ale …głównie w moim miejscu odsłuchowym. Nie zraziło mnie to zbytnio (około roku) do czasu ostatnich kilku tygodni, gdy przypomniałem sobie o tym co wyskoczyło mi na stronie Rel’a , że powinienem mieć dwa suby. W zeszłym tygodniu przyszedł drugi i porażka kolejny po podłączeniu zaniemówiłem. Kurczę jak powiększyła się głębia, separacja instrumentów i przestrzenność. Myślałem, że już doszedłem do mety , a tu taka niespodzianka. Rewelacja i każdemu polecam takie szaleństwo. Jazz teraz jest jak grany na żywo. Ktoś pomyśli że chodzi mi o walnięcie bassem, nie już z tego eyrosłem. Odcięcie mam ustawione na około 35-40Hz ale dół jest tak realny i czuć jego kszyałt, że wszystkie swoje albumy poznaję na nowo. Na dowód ustawień subów tylni panie jednego z nich. 

A556AC4B-7987-4AFB-9582-1D649A82F1C0.jpeg

22BA26FC-645C-441E-8FB5-0038ADFBDE33.jpeg

Przeszedłem tą samą drogę co Ty i nie ma powrotu. 

Z moich doświadczeń wynika że trzeba minimum s812 i tak jak u Ciebie tylko Rel się wpasował.

• Pokaż nowe odpowiedzi