Skocz do zawartości
IGNORED

dac do ok 50k (nowy lub s/h)

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Ale jak masz możliwość to przetestuj Mc, warto wiedzieć jaki to charakter

Sprobuje 🙂 

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

3 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Hej, a jak on się sprawuje? Ja mam pre lampowe i stara koncowke tranzystorowa, która się powoli prosi o wymianę. Ciekawi mnie to tym bardziej że mam daca Denafripsa pontusa. A więc jak ta koncowka brzmi, jeśli slyszysz jakieś specyficzne brzmienie? Jakie masz tam kable do tej koncowki, jakieś krótkie pół metrowe? Tam są zbalansowane, prawda? Pisz, pisz bom ciekaw.

A wiec - zaczne od kabli Mam tam miedziany neotech nemoi 3220 1m xlr zamiennie  black rhodium sonata  1 vs, Głosnikowy to ultralink excelsior zamiennie z neotechem  nemos 3080. Koncowka jest minimalnie po ciepłej stronie jakkolwiek mniej niz np marantz pm-11 a wiecej niz purifi. Dynamika mozna powiedziec wyborna, kontrola takze - tonuje lekko ostrawa ceramike w avalonach, ktore zreszta lubia cieple wzmacniacze.

Scena szeroka, dobra lokalizacja zrodel pozornych . Raczej scena bardziej przed niz na linii kolumn rzeklbym ze rozciagnieta wiecej wzdłuż niż w szerz. (te cechy wystepują też z druga para kolumn co mam - mordaunt short - performance 6. Moim zdaniem bedzie dobrym partnerem do lampy.  Stawia bardziej na makrodynamike niz detal typu chirurgicznego. Nie ma problemow z np wielkimi skladami orkiestrowymi. mozna powiedziec ze zapas mocy i wydajnosc pradowa jest na bardzo dobrym poziomie. Zrobiona jak czołg - ma ponad 50Kg.

Niestety do uniesien jezykowych recenzentow audio mi brakuje wiec pytaj 🙂

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Generalnie mam po weekendzie jakies sensowne wnioski 🙂 zacznę od Antelope Amari - urządzenie o typowo studyjnym charakterze, detaliczne, w moim systemie ocierające się o suchość / ostrość - no ale to bardziej zasługa avalonów chyba. Gra lepiej z ciepłym denafripsem niż z purifi. Do dynamiki nie mam zastrzeżeń ale basu jakby mniej niż u konkurencji, scena szersza niż dłuższa o ile tak to można ująć. Oddanie detalu jest na bardzo dobrym poziomie. Jest bardzo neutralny, napewno nic od siebie nie dodaje. jak miał bym się doczepić to właśnie tego lekko wycofanego basu  - Jakość wykonania jest dobra, aluminiowy front, gałki stalowa obudowa. Niestety jako urządzenie studyjne posiada zasilacz wtyczkowy impulsowy, można myśleć o zastąpieniu go liniówką ale nie posiadam takiej która ma 18v. Urządzenie włączamy z ekranu dotykowego, gdzie też można sobie skonfigurować we/wy.  Wymaga też specyficznego kabla usb - usb b ale w wersji 3.0. Podsumowując dobry zawodnik ale w ucho nie wpadł ani mi ani żonie. Moim zdaniem w systemach z głośnikami o bardziej studyjnym rodowodzie jak np JBL czy takimi gdzie jest np lampowe pre odnajdzie się o wiele lepiej. Posiada rozbudowana funkcjonalność słuchawkową ale niestety nie miałem jak ani czym jej po testować.

Kolejny zawodnik to SPL Director mk2 - Generalnie faworyt mojej zony, ja stawiam go na liście kandydatów na równi z AVM-em. Świetna dynamika, radzi sobie z każdym materiałem (zwłaszcza jakieś szybkie tempa blasty itp oddaje świetnie) Czuć w nim rezerwę prądu. Bas dobrze kontrolowany i nie wycofany jak w antelope. Góra nie jest sucha czy ostra ale detale oddane bardzo dobrze ale nie męecząco, można powiedzieć ze dorzuca te cechy których mi brakuje w okto. scena raczej dłuższa niż szersza. Generalnie twardo znosił to czym go zamęczałem. Chip AKM-a zaaplikowany naprawdę dobrze, w połączeniu z ich firmową technologią voltair - nie ma nalotu cyfowego, nie czuć tez sygnatury ess-a którą da się odczuć w okto. Wykonanie świetne - tu tylko bym się doczepił ze obudowa mogła by być cała aluminiowa (jest front alu + reszta stal). W tej cenie moim zdaniem - bardzo uczciwie wyceniony jak na swoją funkcjonalność, co prawda nie ma streamera ale po usb gra świetnie. Mozna powiedzieć ze wulkan pozytywnej energii i będzie dobrym partnerem dla jakiejkolwiek koncowki. W moim wypadku grał rownie dobrze z Denafripsem co z purifi. Dla niektórych minusem może być obudowa i jej niestandardowe rozmiary - i mnie też to męczy. Wolałbym by producent dawał opcje normalnej szerokości. 

I na koniec AVM SD 8.3, Urządzenie wykonane jak czołg, obudowa jakością przekracza pozostałe - ale też 2-3 krotnie droższe od pozostałych (~11k eur). Posiada wbudowany streamer z fenomenalną w obsłudze aplikacją (RC X), Ma lampe i ESS-a (nawet 4 sztuki ;-)) czyli to czego teoretycznie nie zakładałem. Detaliczność na wysokim poziomie, góra bardziej jedwabista niż w Pozostałych dacach - oczywiście nie ma mowy o utracie detalu. Scena raczej szersza niż głebsza, Basu nie brakuje i jest dobrze kontrolowany. Nie czuć ciepłej sygnatury raczej jest bardzo neutralnie. nie biorąc po uwagę budowy i dodatków miał bym ciężki problem czy wybrać jego czy spla. Z purifi gra wręcz zjawiskowo, z denafripsem też ale wydobywa z niego jakby więcej ciepła i wersja z purifi po prostu bardziej mi przypadła do gustu. Napewno wezmę go jeszcze raz na odsłuch jeśli był bym zdecydowany na coś innego. Zonie nie odpowiada niebieski display nawet po ściemnieniu 😞 

Podsumowując to odsłuchy cos tam wyjasniły ale też narobiły mi mętliku bo nie taka ta lampa straszna w dacu jak ją malują.

Napewno z uwagi na łatwość obsługi przez żone chciał bym mimo wszystko cos z wbudowanym streamerem albo będę musiał się liczyć z zakupem jakiegoś tylko na potrzeby jej spotify (Ja gram z PC - swoja droga to udało mi się wykopac softy z sotma i brystona bdp tak by dzialaly na zwyklym pc i oba to sa gorsze od daphile czy wolumio moim zdaniem, a technologicznie to mozna powiedziec ze starosc dystrybucji linuxa na ktorej bazuja plasuje je w kategorii antyku).

Obsługa standby z pilota i trigger okazuje się byc jednak bardzo przydatny i chcial bym by urzadzenie mialo te funkcje 😉 

Na pewno chciał bym by urządzenie było wewnętrznie w pełni zbalansowane jak wszystkie w/w konstrukcje przez co na ta chwile powoduje ze dave i rockna wavelight schodza na drugi plan. 

Co dalej - będę próbował wypożyczyć mcintosha, bartoka i teaca (z tym są podobno problemy, na ile to prawda to się okaże) / esoterica (tu mnie znowuż odrzuca ten bałagan w środku w porównaniu choćby z AVM-em) oraz mola mola.

Edytowane przez xsnailx

11 minut temu, pantagruel napisał:

Dzięki za fajny opis sparingu. Moje odczucia z testu spl bardzo podobne. Pozostałych nie znam, ale coś mi się wydaje, że masz ochotę na avm? Powodzenia.

Nie koniecznie - nic nie jest postanowione, nie chciałem by to tak zabrzmiało  - Czuje ze muszę przetestować kolejne dac-e. Spl zaskoczył mnie naprawdę pozytywnie. 

Ps. jak ktoś używa streamera na pi compute board i chce się pobawić to mam obraz os-a z holo audio red-a tez 😉 (temu ze rozważam go w kombinacji z spl-em )

A co jest grane z takimi powaznymi ustrojstwami jak Trinnov?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Urządzenie ciekawe ale tam siedzi tez normalny komputer pc, ma za to podobno wypas korekcje pomieszczenia. ciekawe jak by sobie to poradzilo z moim specyficznym repertuarem ktorego slucham

,spacer.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xsnailx

Akustyka nie zalezy od repertuaru.
Mysle, ze takie ustrojstwo umozliwia uwzglednienie indywidualnych preferncji.
To tylko narzedzie. Efekt koncowy zalezy od tego, kto sie nimi posluguje

40 minut temu, xajas napisał:

Akustyka nie zalezy od repertuaru.
Mysle, ze takie ustrojstwo umozliwia uwzglednienie indywidualnych preferncji.
To tylko narzedzie. Efekt koncowy zalezy od tego, kto sie nimi posluguje

Oczywiście, tylko ja jestem wyczulony na pewien efekt który w sumie to nie wiem jak dobrze nazwać / opisać.  Przy szybkich tempach perkusji i blastach niektóre dace (nawet całkiem dobre jakby sobie nie radzą sobie siłowo, jakby brakowało im pary) do tej pory to najlepiej sobie radzil z tym spl. I jestem mega ciekaw jak to będzie wyglądać np w urzadzeniach klasy dcs czy esoterica. Dlatego też moje rozważania o poradzeniu sobie 

47 minut temu, xsnailx napisał:

Oczywiście, tylko ja jestem wyczulony na pewien efekt który w sumie to nie wiem jak dobrze nazwać / opisać.  Przy szybkich tempach perkusji i blastach niektóre dace (nawet całkiem dobre jakby sobie nie radzą sobie siłowo, jakby brakowało im pary) do tej pory to najlepiej sobie radzil z tym spl. I jestem mega ciekaw jak to będzie wyglądać np w urzadzeniach klasy dcs czy esoterica. Dlatego też moje rozważania o poradzeniu sobie 

Możesz sobie DCSa i Esoteric darować, Twoje oczekiwania spełniłby T+A SDV 3100 HV tylko jest drogi.
Soulnote D3 D/A + Soulnote X3 Clock, barwny i bardzo dynamiczny

Ja wole całkiem inna prezentacje, gdy jest selektywność, poczucie swobody, przyjemność

Gust jest gustem, bylem na różnych koncertach, może być szybko i ostro albo wolniej i miękko, bardzo gęsto i potężnie.
Pamiętaj ze koncerty nie są nagłaśniane Hi-End tylko systemami estradowymi, wypożycz sobie wzmacniacz Lab Gruppen z EQ, będziesz miał w jednym klocku moc, szybkość i korekcje

MI uszy zwiędły ale ja mam inny gust ....

P.S
Trinnov łagodzi dynamikę i odchudza barwę, z tego co wnioskuje Ty raczej wolisz gdy dynamika jest pod "prądem" podbita

Edytowane przez .:Gerard:.
7 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Możesz sobie DCSa i Esoteric darować, Twoje oczekiwania spełniłby T+A SDV 3100 HV tylko jest drogi.
Soulnote D3 D/A + Soulnote X3 Clock, barwny i bardzo dynamiczny

Ja wole całkiem inna prezentacje, gdy jest selektywność, poczucie swobody, przyjemność

Gust jest gustem, bylem na różnych koncertach, może być szybko i ostro albo wolniej i miękko, bardzo gęsto i potężnie.
Pamiętaj ze koncerty nie są nagłaśniane Hi-End tylko systemami estradowymi, wypożycz sobie wzmacniacz Lab Gruppen z EQ, będziesz miał w jednym klocku moc, szybkość i korekcje

MI uszy zwiędły ale ja mam inny gust ....

P.S
Trinnov łagodzi dynamikę i odchudza barwę, z tego co wnioskuje Ty raczej wolisz gdy dynamika jest pod "prądem" podbita

Chyba zle sie wyrazilem piszac o tej dynamice - mi nie zalezy na sztucznym przekontrastowaniu dzwieku, raczej na tym by nie bylo ono ograniczone przez dac 🙂 na soul note czy t+a 3100hv mnie niestety nie stac. Spl + denafrips lub AVM w kombinacji z purifi to jest kierunek ktory mi odpowiada. 

Amplifikacji na ten moment nie chce zmieniac, a o tym lab to slyszalem tyle samo dobrego co zlego 😉 

Trinnov tak „odchudza“ albo „przytluszcza“ barwe, jak go zaprogramujesz.

Nie porownuj ustrojstw typu Trinnov z ustrojstwami typu Lab Gruppen, bo to dwa swiaty

Chcesz osadzac mozliwosci Ferrari w oparciu o doswiadczenia z Fiacikiem 126?
3 godziny temu, xajas napisał:

Trinnov tak „odchudza“ albo „przytluszcza“ barwe, jak go zaprogramujesz.

Nie porownuj ustrojstw typu Trinnov z ustrojstwami typu Lab Gruppen, bo to dwa swiaty

Ukryta Zawartość

Chcesz osadzac mozliwosci Ferrari w oparciu o doswiadczenia z Fiacikiem 126?

Po pierwsze to nie porównywałem wiec twój komentarz tyczy się ciebie.
Po drugie, posłuchaj a później pogadamy.
Barwę to i ja u siebie mogę dodać ale tu jest Hi-End, przy "liniowo" można mieć barwę albo jej nie mieć, tak samo z muzykalnością czy dynamiką 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
7 godzin temu, xsnailx napisał:

Chyba zle sie wyrazilem piszac o tej dynamice - mi nie zalezy na sztucznym przekontrastowaniu dzwieku, raczej na tym by nie bylo ono ograniczone przez dac 🙂

Dobrze się wyraziłeś. Dac powinien mieć dobrą dynamikę ale i rozdzielczość. Tylko, że jak przy okazji odbarwi i wysuszy dźwięk robi się wtedy słabo. Niestety dynamika połączona z rozdzielczością, barwą i wypełnieniem to cecha bardzo dobrych daców a co za tym idzie drogich.

2 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

Po pierwsze to nie porównywałem wiec twój komentarz tyczy się ciebie.
Po drugie, posłuchaj a później pogadamy.
Barwę to i ja u siebie mogę dodać ale tu jest Hi-End, przy "liniowo" można mieć barwę albo jej nie mieć, tak samo z muzykalnością czy dynamiką 

To z tym porownaniem, przeoczyle, to prawda.

Ale nadal nie rozumiem co to "barwa przy liniowo" albo dynamika

1 godzinę temu, xajas napisał:

To z tym porownaniem, przeoczyle, to prawda.

Ale nadal nie rozumiem co to "barwa przy liniowo" albo dynamika

Mi przez internet tez ciężko wytłumaczyć, lepiej samemu parę urządzeń z różnych pólek porównać i samemu usłyszeć

Nie jestem tłumaczem przysięgłym, ale spróbuje to zrobić z Gerardowego na xajaxowy...

To co xajax osiąga poprzez wiedzę i zaprogramowanie DSP, Gerard osiąga poprzez doświadczenie w przerzucanie i przesłuchiwaniu dziesiątków klocków.

😛

W dniu 3.04.2023 o 15:37, xajas napisał:

Fajne klocki mają 👍, a serwis czy obsługa już chyba przeszły do legendy.

1 godzinę temu, maxijazz napisał:

Nie jestem tłumaczem przysięgłym, ale spróbuje to zrobić z Gerardowego na xajaxowy...

To co xajax osiąga poprzez wiedzę i zaprogramowanie DSP, Gerard osiąga poprzez doświadczenie w przerzucanie i przesłuchiwaniu dziesiątków klocków.

😛

Nie, xajas myśli ze porusza suwakami raz będzie miał system KHARMA a w innej opcji Burmester itd.

Edytowane przez .:Gerard:.
Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Nie, xajas myśli ze porusza suwakami raz będzie miał system KHARMA a w innej opcji Burmester itd.

Xajas raczej myśli, że jak porusza suwakami to z byle g. będzie miał hiendowy system ... 

5 godzin temu, xajas napisał:

Nie, xajas nie chce „highendowy“ system, xajas chce system, ktory naprawde dobrze gra

Ukryta Zawartość

Jeżeli tylko "dobrze" to proponuję zmienić zakładkę, w starcie i hifi można poruszać suwakami do woli ... 😉

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, szpakowski napisał:

Jeżeli tylko "dobrze" to proponuję zmienić zakładkę, w starcie i hifi można poruszać suwakami do woli ... 😉

Musisz dlugo "przerzucac highendowskie paczki", az zestawisz "dobrze" grajacy syystem. Ale to mi nie wystarczy. Moim celem nie jest "dobrze" grajacy system. Moim celem jest "naprawde dobrze" grajacy system. A do tego nie wystarcza doswiadczenie w "przerzucanie paczek". Doswiadczenie w "przerzucaniu paczek" jest moze pomocne, jak pracujesz na poczcie albo w Amazone, ale nie przy zestawianiu i strojeniu topowego sprzetu. W tym wypadku trzeba ruszyc glowa i wiedziec, ktorym "suwakiem" sie posluzyc, by calosc grala "naprawde dobrze".

Zycze wszystkim ekspertom od highendu w dalszym ciagu duzo uciechy i szczesia w "przerzucaniu paczek" 😉

56 minut temu, xajas napisał:

Musisz dlugo "przerzucac highendowskie paczki", az zestawisz "dobrze" grajacy syystem.

Zacytowałeś mnie więc odpowiem, chociaż mam wrażenie, że bardziej odnosi się to do Gerarda niż do mnie ...

Nie przerzucałem hiendowych paczek żeby zestawić dobrze grający system. Twoje usilne promowanie kręcenia suwakami utwierdziło mnie, że Twoje "naprawde dobrze" jest zupelnie czymś innym niż moje "dobrze", nie mówiąc już o "bardzo dobrze" ...

... "Mylisz niebo z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu" ...

4 minuty temu, electro napisał:

Ten trinnov wyglada na super sprzet, 10.000 euro jeszcze do przelkniecia.

I głupie audiofile nie kupują, chcesz to ci taniej załatwię, mój znajomy handluje

3 godziny temu, szpakowski napisał:

Zacytowałeś mnie więc odpowiem, chociaż mam wrażenie, że bardziej odnosi się to do Gerarda niż do mnie ...

Nie przerzucałem hiendowych paczek żeby zestawić dobrze grający system. Twoje usilne promowanie kręcenia suwakami utwierdziło mnie, że Twoje "naprawde dobrze" jest zupelnie czymś innym niż moje "dobrze", nie mówiąc już o "bardzo dobrze" ...

... "Mylisz niebo z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu" ...

Cos takiego mozesz stwierdzic tylko wtedy, gdy USLYSZALES moje "naprade dobre". Dopoki tego nie slyszales, to nie wiesz o czym mowisz -> to jest dyskusja z slepym o kolorach 😉

Dotychczasowy poziom doswiadczenia i wiedzy tych forumowych "ekspertow" od suwakow zatrzymal sie na poziomie takich ustrojstw jak ponizej 

f42de6da6743dc56bfcd9cd4ed230c5f.jpg

i odpowiada mniej wiecej takiemu "highendowi" (to jest to twoje "bardzo dobrze") 😉

2618725800_1593638392.jpg

PS1.

Nie przypominam sobie, by ktokolwiek z tego forum kiedykolwiek slyszal moje "SUWAKI", wiec jakiekolwiek dyskusje i opinie o brzmieniu tych "SUWAKOW" sa po prostu debilne 😉

PS2.

Nawet najciemniejszy Kowalski poradzi sobie z "przerzucaniem paczek" i przetykaniem kabelkow (dlatego jest to tak rozpowszechnione), ale aby uzyc wlasciwego "suwaka", to do tego trzeba juz troche "grypsu" ;-).

I to jest jedna z glownych przyczyn braku rozprzestrzenienia "SUWAKOW" wsrod amatorskich Kowalskich 🙂  

Edytowane przez xajas

Panowie, spokojnie 🙂 wróćmy do tematu. W Drodze do mnie jest Muzg a jutro mam nadzieje iż uda się wypożyczyć Bartoka - tzn jadę go odsłuchać u dealera ale wiadomo... wolałbym u siebie 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi