Skocz do zawartości
IGNORED

Kochamy streaming, ale....

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, miętowy napisał:

Czy zatem należy wymienić streamer na obsługujący USB i zrobić izolację by uznać sygnał za dobry?

Lepsze cyfry?

Nie lepsze cyfry ale brak zakłóceń elektrycznych !

20 godzin temu, ProjectPi napisał:

Nie ma czegos takiego. W praktyce szumy zasilania sa co najwyzej redukowane przez izolatory. "Eliminacja" i "idealnosc" to w twoich bajkach.

Mam nadzieję, że wiesz na czym polega izolacja galwaniczna ? Taki zwolennik techniki i pomiarów powinien rozumieć to zagadnienie ...

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 minut temu, Piopio napisał:

Nie lepsze cyfry ale brak zakłóceń elektrycznych !

Mam nadzieję, że wiesz na czym polega izolacja galwaniczna ? Taki zwolennik techniki i pomiarów powinien rozumieć to zagadnienie ...

Mam nadzieje, ze wiesz, na czym polega bajanie. Przeanalizowales kiedys poziom szumow na wyjsciu ktoregos z izolatorow USB?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Zauważyłem, że Tidal oraz Qobuz wycofują z oferty stare wydania płyt, zostawiają te po remasteringu. Do tej pory był wybór... ja dziękuję, wracam do płyt 😉

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

17 minut temu, ProjectPi napisał:

Przeanalizowales kiedys poziom szumow na wyjsciu ktoregos z izolatorow USB?

A ty ? 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

A ty ? 😉 

"A ty?" Nie dosc, ze bajarz z ciebie, to jeszcze poziomem z piaskownicy. 

10 minut temu, soberowy napisał:

Zauważyłem, że Tidal oraz Qobuz wycofują z oferty stare wydania płyt, zostawiają te po remasteringu. Do tej pory był wybór... ja dziękuję, wracam do płyt 😉

W streamingu człowiek jest skazany na nie wiadomo co. Dzis jest-jutro nie ma.Abonament.
Wole swoja własność prywatną w postaci CD i Płyt.

5 minut temu, Piopio napisał:

A ty ? 😉 

Chłopie,ogarnij się,to już niepoważne

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Chłopie,ogarnij się,to już niepoważne

A może skieruj to do trolla @ProjectPi ?

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

"A ty?" Nie dosc, ze bajarz z ciebie, to jeszcze poziomem z piaskownicy. 

Sam nic sobą nie reprezentujesz ale wymagasz tego od innych. 

Edytowane przez Piopio

Cos gdzies wyczytales, cos zapamietales, i biegasz ze swoimi ogolnikami zarzucajac innym teoretyzowanie. Jesli cala twoja tu praktyka, zakladajac, ze w ogole jest jakas, to aspekt odsluchowy przy polaczeniu z jakims DACem, to to przyznaj, i przynajmniej jasnosc w temacie bedzie.

10 minut temu, Piopio napisał:

A może skieruj to do trolla @ProjectPi ?

Sam nic sobą nie reprezentujesz ale wymagasz tego od innych. 

Dobrze.
Zatem czy dokonałeś takich pomiarów?
To istotna informacja.która mnie również interesuje.
W moim systemie,banalnym,prostym,choc odkręcę gałę na max nic nie słychać,żadnych szumów,brumów itp-nic.
Haiku SE-Pasywny pre-Kolumny + sub
Żródłem jest CD lub pliki przez DAC z USB(!)

Nie uważam @ProjectPi za trolla,wręcz konwersacja między wami jest bardzo interesująca i wiele wyjasnia

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Zatem czy dokonałeś takich pomiarów?

Nie bo mnie pomiary nie interesują. Interesuje mnie efekt brzmieniowy. 

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

W moim systemie,banalnym,prostym,choc odkręcę gałę na max nic nie słychać,żadnych szumów,brumów itp-nic.
Haiku SE-Pasywny pre-Kolumny + sub

Nie chodzi o szumy słyszalne 😉 

"Nie o szumy chodzi tylko zaklocenia z powodu uplywnosci i petli. Szumia nie tylo urzadzenia, masa elementow szumi, diody, tranzystory, rezystory. To co w analogu slyszysz jako buczenie i inne przydzwieki skutkuje bledami w dekodowaniu DAC-ow. O to chodzi z izolacja galwaniczna. "

Szumy zasilania wpływają negatywnie na pracę DAC.

8 minut temu, Piopio napisał:

Nie bo mnie pomiary nie interesują. Interesuje mnie efekt brzmieniowy. 

Nie chodzi o szumy słyszalne 😉 

"Nie o szumy chodzi tylko zaklocenia z powodu uplywnosci i petli. Szumia nie tylo urzadzenia, masa elementow szumi, diody, tranzystory, rezystory. To co w analogu slyszysz jako buczenie i inne przydzwieki skutkuje bledami w dekodowaniu DAC-ow. O to chodzi z izolacja galwaniczna. "

Szumy zasilania wpływają negatywnie na pracę DAC.

Rozumiem,
Wiedza,pomiary,wszystko jest niemiarodajne i nie decyduje o efekcie końcowym.
Liczy się tylko efekt końcowy-lecz "zmierzony" Twoim słuchem,tak?

20 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Rozumiem,
Wiedza,pomiary,wszystko jest niemiarodajne i nie decyduje o efekcie końcowym.
Liczy się tylko efekt końcowy-lecz "zmierzony" Twoim słuchem,tak?

Akurat wiedza/technika to podstawa. Zawsze się jej trzymam.

Pomiary nie odzwierciedlają rzeczywistej wartości danego sprzętu i walorów brzmieniowych. Pewnych rzeczy nie da się pomierzyć. Ale fani pomiarów to ignorują.

np. taki troll @ProjectPi będzie na siłę udowadniał, że nie ma różnicy pomiędzy zasilaczem impulsowym a liniowym. Ja ze swojego doświadczenia wiem, że różnica jest spora. Ta różnicę "mierzę" słuchem 😉 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Akurat wiedza/technika to podstawa. Zawsze się jej trzymam.

Pomiary nie odzwierciedlają rzeczywistej wartości danego sprzętu i walorów brzmieniowych. Pewnych rzeczy nie da się pomierzyć. Ale fani pomiarów to ignorują.

np. taki troll @ProjectPi będzie na siłę udowadniał, że nie ma różnicy pomiędzy zasilaczem impulsowym a liniowym. Ja ze swojego doświadczenia wiem, że różnica jest spora. Ta różnicę "mierzę" słuchem 😉 

Dziękuję,wyrobiłem sobie zdanie.

31 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Dziękuję,wyrobiłem sobie zdanie.

Ja tez, przyznaje. Proby decydowania o tym, co bede robil, a czego nie, zawsze mnie urzekaja 😄

Szczegolnie gdy tak nieporadne.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Interesuje mnie efekt brzmieniowy. 

Skoro jedynie syntetyka w zasiegu sluchu lezy w obszarze twych zainteresowan, to cala analityka, na ktora sie powolujesz, jest czczym u ciebie bajaniem. Bez niespodzianek, takie to to teoretyzowanie, tylko na podstawie czegos, co gdzies sobie przeczytales.

Odsluchowo i tak naciagana, kamuflowana "przenosnia", gdy pojawiaja sie konkrety 😄

Bajaj sobie bajaj dalej.

Edytowane przez ProjectPi

Możecie się nie kłócić? Już po wyborach. Paliwo drożeje.

Piopio, słucham właśnie płyty przez cd jako transport. Podłączony za radą z tego wątku do dac przez coax testowo, z cyfrową regulacją głośności Matrixem.

Gra subtelnie inaczej niz sam Marantz po analogu z regulacja głośności kontrolerem pasywnym.. Szczegółowiej, mniej ciemno jakby powiedział audiofil. Kulturalniej, takie wrażenie przy tym przetworniku mi zostaje w głowie. Mniej syczy. Mniej się narzuca z dźwiękiem w testowanym materiale, ale to tylko przemyślenia - nie mam jak wyrównać poziomu sygnału.

Ale realizacja płyt chyba bardziej do mnie przemawia..jednak coś w tym jest. Trochę może sam sobie dopowiadam do swoich przekonań, że od poziomu przyzwoitego technicznie sprzętu - sedno tkwi w realizacji materiału. 

Nie sądzę że w swoim przypadku nawet zmieniając tor streamingu - usłyszę cos więcej, lepiej, przyjemniej..

Chyba że podłączenie streamera po usb do Martixa coś zmieni na lepsze - wtedy chętnie zamienię streamer na inny.

Tymczasem pewnie wrócę przewodem coax do streamer, a z cd po analogu do kontrolera głośności. Dac wbudowany w kompakt gra bardzo fajnie sam z siebie, zadowalał mnie to i nie przestanie zadowalać nadal.

Edytowane przez miętowy

Największym problemem różnego rodzaju platform streamingowych audio może być rozwarstwienie wykonawców i materiału podobnie jak mamy do czynienia w kwestii streamingów wideo. 

Teraz jeśli chcesz oglądać wszystko co jest na topie i nowości to musiałbyś mieć cztery albo pięć różnych platform.

Teraz i tak nie ma co narzekać że pewnych wykonawców nie ma na pewnych platformach i tak w większości wszystko się pokrywa więc mamy wybór.

Kiedy ktoś wpadnie na to aby dać wyłączność tylko pewnej platformie to przestaniemy go mieć

W przypadku filmów obecnie to platformy streamingowe są producentami - dają kasę na film lub serial to mają go na wyłączność. Na szczęście w audio jeszcze tego nie ma.

13 minut temu, ASURA napisał:

Spoko już pewnie nad tym główkują

Pewnie, na szczęście budżet na nagranie płyty jest nieporównywalnie mniejszy od filmowego.

Teraz, marek666 napisał:

Pewnie, na szczęście budżet na nagranie płyty jest nieporównywalnie mniejszy od filmowego.

Stąd szybciej muzyka twórców będzie trafiała do tylko jednego streamingowego operatora ☹️

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 godziny temu, ASURA napisał:

Stąd szybciej muzyka twórców będzie trafiała do tylko jednego streamingowego operatora ☹️

A tym operatorem będzie...

Chińczyk. 
Gram samym cedekiem.
Ciemniej, mniej lekko jak po zewnętrznym dac.
Różnica jest.

Czyli sama roznica wynika z uzytego DAC, bo porownales DAC w CD vs. DAC w streamerze. Zrodlo sygnalu bylo to samo -> CD.
Roznica nie wynika ze „streamingu“

Nastepnym testem umozliwiajacym zlokalizowanie powodu roznic bylo by porownanie zrodla sygnalu, czyli CD vs. „Streaming“.

Znajdz w „steamingu“ (Tidal i podobne) ta sama plyte, ktora masz jako CD w odpowiedniej jakosci (16/44,1) i puscic ta plyte z CD jako transport przez DAC streamera, a potem puscic ta sama plyte z Tidala przez ten DAC w streamerze.
Czy slyszysz roznice?
2 godziny temu, xajas napisał:

Czyli sama roznica wynika z uzytego DAC, bo porownales DAC w CD vs. DAC w streamerze. Zrodlo sygnalu bylo to samo -> CD.
Roznica nie wynika ze „streamingu“

Nastepnym testem umozliwiajacym zlokalizowanie powodu roznic bylo by porownanie zrodla sygnalu, czyli CD vs. „Streaming“.

Znajdz w „steamingu“ (Tidal i podobne) ta sama plyte, ktora masz jako CD w odpowiedniej jakosci (16/44,1) i puscic ta plyte z CD jako transport przez DAC streamera, a potem puscic ta sama plyte z Tidala przez ten DAC w streamerze.
Czy slyszysz roznice?

Najważniejsze by nie zapomnieć o wyrównaniu poziomu sygnału, tj. głośności źródeł.

Bez tego zazwyczaj źródło grające trochę głośniej zawsze będzie się wydawało lepsze. 

W ostatnim wypadku obydwa sygnaly cyfrowe ("streaming" i CD Transport) przechodza przez ten sam DAC -> to samo wyjscie analogowe, wiec nie ma "roznicy glosnosci zrodel". Jest tylko jedno "zrodlo" -> DAC

Edytowane przez xajas

Nie byłbym tego taki pewien, kiedyś też porównywałem w takim sam sposób źródła cyfrowe i różnica w głośności była powodem dużej różnicy "jakosci". 

47 minut temu, Ajothe napisał:

Nie byłbym tego taki pewien, kiedyś też porównywałem w takim sam sposób źródła cyfrowe i różnica w głośności była powodem dużej różnicy "jakosci". 

Więc jakieś żródło nie było bit-perfect. Te same dane cyfrowe nie mogą różnić się głośnością. 

Edytowane przez Piopio

30 minut temu, Ajothe napisał:

Różne CD mogą grać różną głośnością i tyle 🙂

Na wyjściu analogowym.

• Pokaż nowe odpowiedzi