Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, xajas napisał:

No i co z tego ze manipulacja. Osiagam dokladnie ten efekt, o ktorym pisales ze jest niemozliwy.

A to ze scena jest inna wynika z wielu innych dodatkowych. 

I tak, dobrze wiem, ze nie uzyskam sceny jak na ZG.

I dokladnie na opak na ZG nie uzyskam sceny jak na sluchawkach. 

Kazdy z tych systemow ma swoje pros & cons

I jeszcze się przyznajesz, że manipulujesz 😉.

Dokładnie o to mi chodzi, że na słuchawkach nie da się osiągnąć tego co na ZG.

W dniu 25.03.2023 o 22:39, dzeus67 napisał:

Podobny wrażenie przemieszczania dźwięków po okręgu  mam słuchając na słuchawkach

Ten okrąg na słuchawkach wzbudza moje wątpliwości.
Nawet na ZG to dość trudne, odpowiednie klocki i akustyka nieodzowna.

39 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Od jednego ucha do drugiego, nie po okręgu.

Moje wątpliwości wzbudza ten okrąg

Może słyszę tak na słuchawkach, bo mózg już wcześniej otrzymał informacje  grania  przestrzennego tego utworu z kolumn.

Słuchawki na których porównywałem-  Sennheiser hd 540 Reference , Beyerdynamic DT770 , Manta Model 5000 -vintage Japan , Sennheiser hd 477 . Wyjście słuchawkowe w AKAI CD 79.

Ale odchodzimy od tematu  ankiety.

11 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nawet na ZG to dość trudne, odpowiednie klocki i akustyka nieodzowna.

Tu wkleję mój opis  wrażeń jakie  czasem uda ni się uzyskać z zestawu głośnikowego.

Mam  na myśli brzmienie które przy odsłuchu daje wrażenie słuchania jak  w realu.  Przykład który używałem na forum to utwór np The Doors -Riders on the Storm.  Wrażenie że pioruny pomrukują kilka kilometrów od nas ,tak jak w naturze.

Miałem wrażenie że razem z zespołem jestem w dużej hali pod dachem- wrażenie takiej ciszy przestrzeni pomiędzy mną i  muzykami .

Wrażenie szerokiego a zarazem spójnego  i czytelnego  grania zespołu kilka metrów przede mną.

Za zespołem w tle  jest już otwarta  przestrzeń i  pada rzęsisty ale nie mocny deszcz za linia dachu pod którym jestem razem z muzykami . Bardzo realistyczne wrażenie deszczu kilka metrów za zespołem.

No i pioruny, są głównie w oddaleniu , kojarzą mi się z naturalną burzą która już przeszła -pozostał tylko deszcz- ale jeszcze pomrukuje i grozi  z oddali. To wrażenie burzy  dobrze z 2-3 kilometry w tle. Mózg daje się oszukać do tego stopnia że mam wrażenie odczuwania świeżego powietrza które pozostaje po przejściu letniej burzy.

Słuchając tak realistycznie nie zwracam najmniejszej uwagi na  basy ,soprany  itp.

12 minut temu, dzeus67 napisał:

Może słyszę tak na słuchawkach, bo mózg już wcześniej otrzymał informacje  grania  przestrzennego tego utworu z kolumn.

Ale odchodzimy od tematu  ankiety.

Jestes blisko sedna sprawy 🙂

lokalizacja w plaszczyznie poziomej z przodu to przede wszystkim efekt ITD i ILD (przesuniecie czasowe i roznica poziomow glosnosci sygnalu miedzy uszami). Ale do lokalizacji w plaszczyznie pionowej i poziomej "ale od tylu" potrzebujemy "doswiadczenie" czyli informacje ktore nasz mozg wczesniej otrzymal i zapamietal.

Przyklad: wiemy z doswiadczenia (pamietamy) jak brzmi samolot przelatujacy przed nami i jak brzmi samolot przelatujacy nad nami (porownujemy wizualnie pozycje samolotu z spektrum dzwieku manipulowanego przez nasze uszy/malzowiny/HRTF,..), zapamietujemy sobie ta korelacje, i na podstawie tej zapamietanej korelacji lokalizujemy pozycje wszystkich innych przelatujacych samolotow

Edytowane przez xajas
W dniu 26.03.2023 o 18:40, Kalasanty Ciaputko napisał:

Mnie tylko zastanawia ta scena ze słuchawek 😁.
Tu oświeciła mi się czerwona lampka, ogólnie wiadomo że scena w słuchawkach jest płaska jak waserwaga 😉 .

No sory a co Ty Trójki nie słuchałeś ?

A gdzie te wszystkie audycje sztucznej głowy czy jak to się nazywało...

A gdzie te transmisje Dolby Atmos na słuchawki oczywiście.

Posłuchaj koniecznie słuchawek otwartych z dobrego winylu na wzmacniaczu lampowym.

W dniu 26.03.2023 o 18:33, xetras napisał:

Można, pownerwiać otoczenie i przy okazji wyszaleć się trzeba.

Można nawet 'Baby's Got A Temper'- tyle chemii trzeba wytrząsać regularnie to chyba nawet trzeba.

Naprawdę nikt nie zrozumiał tego puszczania muzyki o 19:30 ?

26 minut temu, Audroc napisał:

Naprawdę nikt nie zrozumiał tego puszczania muzyki o 19:30 ?

Nie, bo nikt nie ogląda wiadomości 😉 

44 minuty temu, Audroc napisał:

No sory a co Ty Trójki nie słuchałeś ?

A gdzie te wszystkie audycje sztucznej głowy czy jak to się nazywało...

A gdzie te transmisje Dolby Atmos na słuchawki oczywiście.

Posłuchaj koniecznie słuchawek otwartych z dobrego winylu na wzmacniaczu lampowym.

Mam kilka par słuchawek - otwarte, zamknięte, na uszne, wokół uszne i takie Bt też. Mam je do czego podłączyć ale nie mam winylu. 
Kilka różnych tam i ówdzie słuchałem i żadne nie dawały tego co zestaw ZG. Słuchawki to jak jazda na symulatorze. 

Dziwne, że DSP do ZG jest tu 🤮 za to do słuchawek jest podawany jako argument iż słuchawki zbudują scenę jak ZG. 
Przypomnę, że ta scena była ze słuchawek wpiętych do CD. 
Ale ok. Scena scenie nie równa a mi może brakuje wyobraźni 😉 

Nie jesteś sam, dla mnie słuchawki to również substytut, chociaż po zabawie w APO equalizer z pomocą @xajas i ustawień różnych szpejów efekt był o wiele lepszy. 

Teraz, Ajothe napisał:

Nie jesteś sam, dla mnie słuchawki to również substytut, chociaż po zabawie w APO equalizer z pomocą @xajas i ustawień różnych szpejów efekt był o wiele lepszy. 

Pewnie,  że można "poprawić" ale to samo można zrobić z ZG. A nie dążyć do jak najbardziej liniowego i nieprzyprawionego sprzętu a później tą przejrzystość psuć/doprawiać efektami placebo w postaci kablami za wartość sprzętu. 
Oczywiście nikomu niczego nie zabraniam. 
Odbiór muzyki jest bardzo subiektywny, każdy szuka swojego brzmienia. 

W dniu 27.03.2023 o 11:22, Piotr Sonido napisał:

No i tu sobie zaprzeczasz.

Nie.

-----

W dniu 27.03.2023 o 11:32, xajas napisał:

Tak, dobrze wiem, ze nie uzyskam sceny jak na ZG.

I dokladnie na opak: na ZG nie uzyskam sceny jak na sluchawkach. 

Zalezy, ktory aspekt "sceny" sie rozpatruje.

Kazdy z tych systemow ma swoje pros & cons

Na słuchawkach scena kręci się razem z głową, przy tym cała reszta to tylko mało istotne szczegóły.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

26 minut temu, szymon1977 napisał:

cała reszta to tylko mało istotne szczegóły.

Niezupelnie, to bardzo istotne szczegoly

Od momentu zakupu solidnych sluchawek przesluchuje po kolei na nowo wszystkie plyty z odjazdowa muzyka typu YELLO. Mam wrazenie ze slucham zupelnie inne nowe plyty, z zupelnie innymi efektami. Fantastyczne!

Edytowane przez xajas
40 minut temu, xajas napisał:

I co to zmienia?

To, że Yello lubi się bawić i kręcić fazą.
To nie to samo co kameralne składy w klubie.

To, że Yello lubi się bawić i kręcić fazą.
To nie to samo co kameralne składy w klubie.

Wiadomo ze nie to samo. A kameralny sklad nie to samo co wielka orkiestra. A wielka orkiestra…
No i co z tego wynika?
Nie.

Tak
38 minut temu, xajas napisał:

Wiadomo ze nie to samo. A kameralny sklad nie to samo co wielka orkiestra. A wielka orkiestra…
No i co z tego wynika?

Zupełnie nic.
Tylko tyle, że kawałki Yello są nafaszerowane efektami z procesorów i syntezatorów.
Ale przecież to nie ma znaczenia.

Godzinę temu, xajas napisał:

Tak

Polonez względem Malucha to całkiem dobre auto, a bezwzględnie oba to... nie rozumiesz slówek czy tematu nie wnikam, a jeśli komuś przeszkadza scena kręcąca się w słuchawkach wraz z głową, to nie będzie się zastanawiać jakich cudów można z nią dokonać.

nie wiem po co te dywagacje... przecież wiadomo wszystkim, że dźwięk to fala ta musi mieć powietrze do rozprzestrzeniania... nawet najlepsze słuchawki to tylko naśladowanie realiów...

zwykłe bicie piany...

nie wiem po co te dywagacje... przecież wiadomo wszystkim, że dźwięk to fala ta musi mieć powietrze do rozprzestrzeniania...

Psinco prawda
Dzwiek to zmiana cisnienia. A do tego nie potrzebujesz „powietrza do rozprzestrzeniania“

Przyklad
Nagrania „sztucznej glowy“ nie maja „powietrza do rozprzestrzeniania“, a mimo to oferuja podobna lokalizacje.
Dlaczego?
Bo ta informacja o lokalizacji jest zawarta w sygnale muzycznym, ktory jest odpowiednio zarejestrowany
12 minut temu, xajas napisał:

Psinco prawda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Psinco prawdą jest że bardzo mało nagrań w technice sztucznej głowy ma oddany wysoki realizm przestrzeni z artystami którą się nagrywa (temat rzeka dlaczego)

Jako wieloletni także słuchawkowiec za to mogę stwierdzić że pewne aspekty lokalizacji 3D są bliższe prawdzie niż na kolumnach a dla odmiany pewne techniki nagrywania na kolumny np. Decca Tree (nie każde i nie każdego realizatora) potrafią bardzo dobrze tworzyć fantastyczną scenę do przodu słuchacza ale dlaczego w starych nagraniach realizatorom to wychodzi a już na nowych nie to też temat rzeka

Dźwięk z kolumn jak i słuchawek przyjmuję z pełnym dobrodziejstwem inwentarza bo i tak to najważniejsza jest muzyka

p.s. myślę że dlatego Decca tree tak dobrze wychodziła starym mistrzom bo nie mieli DSP i zmuszeni byli do słuchania 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

.. prawdą jest że bardzo mało nagrań w technice sztucznej głowy ma oddany wysoki realizm przestrzeni

Wystarczy JEDNO!

Jest to wystarczy dowod na to, ze to kwestja wlasciwej techniki nagrania, czyli rejestrowania i obrobki sygnalu, a nie generalnego problemu metody reprodukcji tego sygnalu
13 minut temu, xajas napisał:

kwestja wlasciwej techniki nagrania

Tylko króra technika nagrania jest właściwa, skoro techniki odtworzenia 3D są co najmniej trzy:

- słuchawki,

- kolumny stereo,

- kolumny 5.1?

--‐--

56 minut temu, ASURA napisał:

bardzo mało nagrań w technice sztucznej głowy ma oddany wysoki realizm przestrzeni z artystami którą się nagrywa (temat rzeka dlaczego)

Realizmu na słuchawkach nigdy nie będzie, bo scena nigdy nie pezestanie kręcić się wraz z głową.

tylko ktora technika nagrania…

Wszystkie rownoczesnie! Wtedy moge wybrac nagranie zarejestrowane w systemie pasownym do mojego systemu reprodukcji! Jedno i to samo nagranie slucham w living roomie w 2.0, w piwnicy z KD w 5.1, a w sypialni na sluchawkach.

Juz dzis mozesz np. w Apple Music po czesci wybrac, czy chcesz wersje Atmos czy Stereo

Inna metoda to konwersja systemow, czyli zamiast rejestrowac sygnal w kilku standardach, resjestruje tylko w jednym, ale znam/mam metode na to, by go zamienic na inny.
Czy moge zmienic 5.1 na 2.0? Slyszales o „downmix“. To tylko kwestja dopracowania takich metod.

I dokladnie takie same metody obrobki sygnalu przygotowanego do reprodukcji przez glosniki z celem konwersji na sluchawki sa juz dzis dostepne, ale wsrod „Kowalskich“ nie znane i malo rozpopularyzowane. Bazuja na efekcie HRTF i wymagaja obrobki sygnalu. A to juz jest dla Kowalskiego no-go
Typowy forumowy Kowalski juz na sam widok regulacji wysokich i basu dostaje goraczki, wiec na mysl o uzyciu takich manipulacji sygnalu z uzyciem efektu HRTF najprawdopodobniej dostal by biegunki

Nie, do takich rozwiazan jeszcze nie doroslismy (abstrachujac od tego, ze nikt ich nie zna). Chwilowo jestesmy jeszcze na etapie kabelkow i sieciowek
2 minuty temu, xajas napisał:

Czy moge zmienic 5.1 na 2.0? Slyszales o „downmix“.

Technicznie jest to możliwe, tylko czy efekt wyjdzie zgodny z oczekiwaniami?

Nie pytam czy może być różny tylko czy zgodny z oczekiwamiami.

Z jakimi oczekiwaniami?
Jakie sa twoje oczekiwania? Czy sa takie same jak moje? Mozesz je opisac, zdefiniowac?

Miesisty bas, docisnieta srednica i przejrzysta gora?
Czy slyszales „oryginal“, by byc w stanie stwierdzic, ze po konwersji brzmi wystarczajaco dobrze, by spelnic twoje oczekiwania?

Mnie to jest obojetne, jak to jest zrobione. Jak slucham muzyki i mi sie podoba, to spelnia moje oczekiwania, a jak mi sie nie podoba, to nie spelnia. A to jest niezalezne od tego, ile pierdylionow procesow uzyli w czasie nagrywania tej muzyki.
3 minuty temu, xajas napisał:

Jakie sa twoje oczekiwania?

Żeby downmix 5.1 do 2.0 miał podobną scenę jak realizacja 2.0 - da się?

• Pokaż nowe odpowiedzi