Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem czy próbujesz mnie obrazić świadomie czy nie.

Po prostu chciałbym abyś coś zrozumiał, bo braku zrozumienia gdzie MOŻE tkwić błąd nie uznam za dowód racji.

Jeśli przeczytał byś w pełni moją metodologię której użyłem to wiedziałbyś że miałem zasłonięte oczy.

Gdybys przeczytał mój link to wiedziałbyś, że nawet dla konia mogłoby to być za mało.

No nie wiem co Ci mam odpowiedzieć.

Skoro nie wiesz to nic nie pisz, bo jak dorośniesz to będziesz żałować, że to zrobiłeś.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Tak to jest - jeden wie, co mówi, a drugi mówi co wie ...

i do Was zależy ocena, który to mądry 😉 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Gdy głupszy zabiera sie za ocene wiedzy mądrzejszego, to efektem jest mylne przekonanie o posiadaniu racji, wynikłe z braku zrozumienia kontrargumentów (Ziemia nie może być okrągła bo by z niej ludzie pospadali). Gdy czytam ten wątek zastanawia mnie tylko jedno: jak bardzo można nierozumieć?

1 godzinę temu, audioburak napisał:

"Uderz w stół ..." 😁

Jak już jest się pewnym swojej teorii, warto ją sprawdzić w praktyce. 

To nie jest tak, że tylko ultra drogie kable w hajendach wartości nieruchomości mogą mieć wpływ ma brzmienie systemu. 

Ja spróbowałem i dla ułatwienia polecam sobie dla jak sprawdzić purple rain vs clearway 😁

Można również się zaprzeć i pisać o płaskoziemcach. 

Różnice pomiędzy trzema różnymi kablami na JEDNYCH kolumnach poniżej. Tak - takie różnice jak najbardziej mogą być i w wielu przypadkach są słyszalne. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
I wniosek autorów artykułu na podstawie pomiarów (tłumaczenie Google).Screenshot_20230404_201050_Chrome.thumb.jpg.4e22f0294037aebab86ed7945d951930.jpg

Różnice pomiędzy trzema różnymi kablami na JEDNYCH kolumnach poniżej. Tak - takie różnice jak najbardziej mogą być i w wielu przypadkach są słyszalne. 

Ukryta Zawartość

I wniosek autorów artykułu na podstawie pomiarów (tłumaczenie Google).Screenshot_20230404_201050_Chrome.thumb.jpg.4e22f0294037aebab86ed7945d951930.jpg

Spojrzmy w detalu, jaki wplyw maja te „drastyczne“ zmiany w przebiegu charakterystyki nawet o cale 0,5dB!

Tak wyglada typowy przebieg z „dobrze dobranym“ kablem

IMG_5106.thumb.jpg.0ad302b9373f5ef4048a5881fada5e64.jpg

A teraz swiadomie wprowadzam znieksztalcilem 0,5dB
Ten znieksztalcony przebieg to ta czerwona linia

IMG_5110.thumb.jpg.fcba9c4b46006fc2cc63f421ee295535.jpg

A teraz porownajcie wielkosc znieksztalcen/odchylek powodowanych przez kable z znieksztalceniami wynikajacymi z przebiegu charakterystyki zestawu glosnikowego, akustyki itd.

IMG_5111.thumb.jpg.42983852dd5c746d96dc83ee913eea09.jpg

Wielkosc odchylek spowodowanych kablem w porownaniu z realnymi odchylkami przebiegu charakterystyki to jeden wielki smiech.
A najlepsze jest to, ze ci ktorzy te 0,5db wynikajace z kabli OCZYWISCIE slysza, sa albo na te wielkie dipy i peaki albo GLUSI, albo probuja je skorygowac kablami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niektórzy porównali dwa kable i okazało się, że jeden przymula, a drugi otwiera odbiór dźwięku. 

Można również oglądać wykresy i właściwie zamknąć temat, bo 0.5db nikt nie usłyszy. 

7 godzin temu, Ajothe napisał:

Niektórzy porównali dwa kable i okazało się, że jeden przymula, a drugi otwiera odbiór dźwięku. 

Można również oglądać wykresy i właściwie zamknąć temat, bo 0.5db nikt nie usłyszy. 

Dokładnie tak - ktoś doskonale znający brzmienie własnego systemu, przyzwyczajony do charakterystyki, może zauważyć nie tylko zmiany o 0,5dB, ale też o 0,3dB, zwłaszcza jeśli pojawiają się one w szerokim zakresie częstotliwości, przy których słuch jest szczególnie wrażliwy, a sama ocena nie polega na pośpiesznym "odsłuchu" kilkusekundowych fragmentów, ale na normalnym, spokojnym słuchaniu ulubionej muzyki. Nikt nie mówi o zmianach na miarę adaptacji akustycznej pomieszczenia lub zmiany głośników. Ankieta pokazała, że zmiany najczęściej są określane jako małe lub średnie. Kwoty przeznaczane na kable także są najczęściej relatywnie małe lub średnie w odniesieniu do reszty systemu. 🤷

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Widget span

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez freepio

Swoją drogą - człowiek się narobił, nazaznaczał kolorowych strzałek, a tymczasem mózg, całymi miesiącami przyzwyczajany do takiej pokrzywionej charakterystyki pomieszczenia, interpretuje ją po swojemu - jako "zadaną - wzorcową". I dopiero każde NOWE odchylenie od tej charakterystyki jest wyraźnie zauważalne 🤷

Ukryta Zawartość

Eigentakt-Bowers-702-1536x865.thumb.png.a42b9c8863a6311dd331757eaba8309b.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez freepio
Swoją drogą - człowiek się narobił, nazaznaczał kolorowych strzałek, a tymczasem mózg, całymi miesiącami przyzwyczajany do takiej pokrzywionej charakterystyki pomieszczenia, interpretuje ją po swojemu - jako "zadaną - wzorcową".

Zgadza sie, do kazdego g mozna sie przyzwyczaic
Ale „wzorcowe“ a „zadane“ to nie to samo. Nie dla mnie.
A zauwazam nie tylko „odchylenia“, takze te stare, szczegolnie jesli maja wielkosc powyzszych strzalek
9 minut temu, xajas napisał:

Zgadza sie, do kazdego g mozna sie przyzwyczaic

Ukryta Zawartość

Ale „wzorcowe“ a „zadane“ to nie to samo. Nie dla mnie.
A zauwazam nie tylko „odchylenia“, takze te stare, szczegolnie jesli maja wielkosc powyzszych strzalek

Ukryta Zawartość

Dlatego "zadane - wzorcowe" ująłem w cudzysłowie. Cieszę się, że jednak jest nas więcej - zauważających odchylenia 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Ajothe napisał:

A z tych wykresów jak można odczytać np barwę dźwięku, czy gra ciepło czy chłodno? 

To zależy czy jest wygrzany czy nie 🙂

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Mówię o barwie brzmienia systemu, to tylko przykład, że wykresy wszystkiego nie pokażą. 

Ani wykresy, ani parametry, ani wygląd... ani nawet cena 😁  
Trzeba posłuchać 🙂 

IMHO

Mówię o barwie brzmienia systemu, to tylko przykład, że wykresy wszystkiego nie pokażą. 

Pokaza wiecej niz myslisz, szczegolnie barwe, czyli to, czy brzmi „cieplo“ czy „chlodno“

To kwestja umiejetnosci interpretowania wykresow, i znajomosci tego, ktore zakresy sa odpowiedzialne za „cieplo“ i „chlodno“

Dynamika, scena, barwa, rozdzielczość, separacja źródeł, te wszystkie słyszalne i rozpoznawalne zjawiska dla miłośnika muzyki odczytamy z wykresu pomiaru częstotliwości? 

Przy nieodpowiednim kablu, membrany zachowują się jak niewyważone koła w samochodzie i stąd te różnice w jakości dźwięku. Dopóki tego nie zrozumiecie niedowiarki, dopóty kabla nie usłyszycie. 🙂

8 minut temu, Kostucha napisał:

Przy nieodpowiednim kablu, membrany zachowują się jak niewyważone koła w samochodzie i stąd te różnice w jakości dźwięku. Dopóki tego nie zrozumiecie niedowiarki, dopóty kabla nie usłyszycie. 🙂

Tak samo się dzieje przy nieodpowiednim DAC'u - trzeba bardzo uważać.

Dynamika, scena, barwa, rozdzielczość, separacja źródeł, te wszystkie słyszalne i rozpoznawalne zjawiska dla miłośnika muzyki odczytamy z wykresu pomiaru częstotliwości? 

Dynamika tak
Barwa tak

A co to jest „separacja zrodel“?

Tak to jest, jak jedynym pomiarem, ktory sie zna, jest pomiar „czestotliwosci“ (de facto nie egzystujacy, bo albo mierzymy Amplitude w funkcji czestotliwosci, albo Faze w funkcji czestotliwosci, albo….)

I to jest ten problem. Za ocene mozliwosci oceny jakosci brzmienia w oparciu o pomiary, zabieraja sie osoby nie majace o pomiarach zielonego pojecia
15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

W sensie pytasz mnie czy na 100% miałem zasłonięte oczy?

Zasłonięte oczy, nie śwadczą o tym, że test jest "ślepy". 

Nie tak ważne jak "nie widzieć", jest nie WIEDZIEĆ.

Nie możesz wiedzieć, który jest włączony i czy przełączenie było faktyczne, czy pozorne, nie możesz równiesz WIEDZIEĆ, od którego drutka test się zaczyna, przelączenia nie mogą być, raz jeden, raz drugi, ba przełączający nie może wiedzieć, który podłączył, od którego zaczął, trochę tych wymagań niestety jest i nie jest to takie proste, by zachować 100% OBIEKTYWIZMU itd, itd, itd.

Same oczka na 100% zasłonięte, to może i fajna, ale tylko zabawa.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

A z tych wykresów jak można odczytać np barwę dźwięku, czy gra ciepło czy chłodno? 

Jak to jak? Na pierwszy rzut oka... tylko trzeba wiedzieć, podbicie której czestotliwości jak jest odbierane. Ja np mam dołek, który odpowiada za lekkie brzmienie gitar (trzeba to zmienić!).

To jest bardzo ciekawe ja można rozpoznać "ciepły" wzmacniacz od "chłodnego" skoro praktycznie oba mierzą się identycznie w zakresie częstotliwości dużo szerszych niż akustyczne. 
Właściwie to samo dotyczy kolumn. Przecież "brzmienie" ZG zależy od bardzo wielu czynników począwszy od tego z czego są zrobione membrany głośników, obudów, skończywszy na ustawieniu i akustyce pomieszczenia. 
A już po za zakresem mojej wyobraźni jest przypisanie tych cech po zmierzeniu normalnego kabla tytułowego wątku 😎

IMHO

17 minut temu, Ajothe napisał:

No to sobie zrób w REW Eq i sprawdź czy gitary nabrały ciężkiego gruzu 🤣

Ja chcę jeszcze ciężej 🦾

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To jest bardzo ciekawe ja można rozpoznać "ciepły" wzmacniacz od "chłodnego"

Po kolorze 🙃

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Kiedy większość albo czarne albo srebrne 😕 

No i te czarne grajom cieplej. Nie wiedziałeś? Srebrne na krawędziach metaliczny dźwięk generują i grywają jaśniej. Wedle życzenia. Trzeba tylko sobie wyrobić w mózgu percepcję „manualną”. Taki psyhoequalizer 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi