Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Tajitsu napisał:

O której zamykają ankietę i temat?

Raczej nie zamknę bo i po co? Ale jak kliknięć przestanie przybywać, to jako założyciel pokuszę się o podsumowanie wyników.

2 godziny temu, Tajitsu napisał:

Tutaj (moim zdaniem) zrobiła się burza, awantura i prywatne wycieczki. Niestety…

Mój błąd, zamiast odpowiadać na ataki personalne kilku etatowych troli powinienem ich zgłosić moderacji.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Zadna ankieta nie jest idealna. Ale ta ankieta jest dobra. Słowo JAKIEKOLWIEK KABLE z pierwszego pytania od razu ustawia dyskusje. Tu nie chodzi o wchodzenie w szczegóły, ale ogólne sprawdzenie opinii na temat kabli. Jeżeli w ankiecie wezmie udzial ze 100 osób, z czego ponad 80% uzna, ze kable mają jakiś wplyw, to przeciwnicy okablowania będą pozamiatani. 

TUX

2 minuty temu, TUX napisał:

Zadna ankieta nie jest idealna. Ale ta ankieta jest dobra. Słowo JAKIEKOLWIEK KABLE z pierwszego pytania od razu ustawia dyskusje. Tu nie chodzi o wchodzenie w szczegóły, ale ogólne sprawdzenie opinii na temat kabli. Jeżeli w ankiecie wezmie udzial ze 100 osób, z czego ponad 80% uzna, ze kable mają jakiś wplyw, to przeciwnicy okablowania będą pozamiatani. 

TUX

Zrób ankietę na mieście czego pani/pan słucha:

1 DiscoPolo.

2 Muzyki poważnej/klasycznej.

Jak myślisz, jaki będzie wynik i o czym to będzie świadczyć?

22 minuty temu, margaryna85 napisał:

Ja tam lubię ankiety 🙂

Cześć🙂

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Raczej nie zamknę bo i po co? Ale jak kliknięć przestanie przybywać, to jako założyciel pokuszę się o podsumowanie wyników.

Mój błąd, zamiast odpowiadać na ataki personalne kilku etatowych troli powinienem ich zgłosić 

Teraz, Kalasanty Ciaputko napisał:

1 DiscoPolo.

2 Muzyki poważnej/klasycznej.

Jak myślisz, jaki będzie wynik i o czym to będzie świadczyć?

Myślę, że większość odpowie:

Pink Floyd 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

13 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie rozumiesz jak dzialają ankiety. Ta ankieta dotyczy pewnej określonej populacji która czyta określone forum. Sam fakt , ze komuś chce sie zaglosowac na forum w pewnym sensie definiuje osobę głosującą i analiza wyników ankiety odnosi sie do tej populacji.

TUX

Właśnie przed chwilą zrobiłem tą ankietę i zobaczyłem wynik, powiem szczerze że nie coś się zdziwiłem myślałem że jednak więcej jest tutaj sceptyków. 

A to jednak forum ludzi którzy lubią sprawdzać sprzęt:) 

Super. 🙂

3 minuty temu, TUX napisał:

Nie rozumiesz jak dzialają ankiety. Ta ankieta dotyczy pewnej określonej populacji która czyta określone forum. Sam fakt , ze komuś chce sie zaglosowac na forum w pewnym sensie definiuje osobę głosującą i analiza wyników ankiety odnosi sie do tej populacji.

TUX

Tak. Ale z drugiej strony jaki jest sens zadawać to pytanie szerokiej grupie odbiorców na przykład na rynku głównym w Krakowie gdzie potem okaże się że na 1000 przebadanych osób jedna używa słuchawek. A dla pozostałych 999 HiFi to prawdopodobnie chińskie danie.

To z kolei da obraz w drugą stronę.

Edytowane przez Piotr Sonido
19 minut temu, TUX napisał:

Jeżeli w ankiecie wezmie udzial ze 100 osób, z czego ponad 80% uzna, ze kable mają jakiś wplyw, to przeciwnicy okablowania będą pozamiatani. 

Jak mawia nasz ankieter: Bzdura ... 😉 

Jak to "pozamiatani"? Zapomniałeś o prawidłowych technicznie testach porównawczych? Psychoakustyce? Filtracji grzebieniowej? Czy też o ślepych testach? ... Przeciwnicy kabli tak łatwo się nie poddadzą ... 😉

Ankieta miała zasadniczo zweryfikować prawdziwość sformułowania którym nasz ankieter często i bezpodstawnie podpierał się w dyskusjach. Otóż założył jako swoistego rodzaju dogmat swoje własne twierdzenie, że: "większość wpływu kabli nie usłyszy". Jak widać większość jednak słyszy a przynajmniej tak deklaruje.

... Ot i cała logika i "merytoryka" naszego ankietera ...

4 minuty temu, szpakowski napisał:

Jak mawia nasz ankieter: Bzdura ... 😉 

Jak to "pozamiatani"? Zapomniałeś o prawidłowych technicznie testach porównawczych? Psychoakustyce? Filtracji grzebieniowej? Czy też o ślepych testach? ... Przeciwnicy kabli tak łatwo się nie poddadzą ... 😉

Ankieta miała zasadniczo zweryfikować prawdziwość sformułowania którym nasz ankieter często i bezpodstawnie podpierał się w dyskusjach. Otóż założył jako swoistego rodzaju dogmat swoje własne twierdzenie, że: "większość wpływu kabli nie usłyszy". Jak widać większość jednak słyszy a przynajmniej tak deklaruje.

... Ot i cała logika i "merytoryka" naszego ankietera ...

Pytanie nr.3 to tylko 10 %

De gustibus non est disputandum

16 minut temu, TUX napisał:

TUX

A kto czyta to forum?
Jaka to jest określona populacja ludzi?
Myślisz, że tu tylko tacy co mają sprzęt za min 10tyś?

Praktycznie każdy słucha muzyki, choćby w radio. Nie proponowałem pytania czy pani/pan słyszy różnicę między Tidal a Spotify. A o preferowany rodzaj muzyki, niezależnie od tego czy ktoś słucha radyjka za 40pln z bazaru czy ma jakiś zestaw HiFi.

Często tu słyszy się, że masz za "słaby" sprzęt by usłyszeć.
Ilu biorących udział w ankiecie ma "wystarczająco dobry" by usłyszeć wpływ?
I jaki to jest ten "wystarczająco dobry"?

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A kto czyta to forum?
Jaka to jest określona populacja ludzi?
Myślisz, że tu tylko tacy co mają sprzęt za min 10tyś?

Praktycznie każdy słucha muzyki, choćby w radio. Nie proponowałem pytania czy pani/pan słyszy różnicę między Tidal a Spotify. A o preferowany rodzaj muzyki, niezależnie od tego czy ktoś słucha radyjka za 40pln z bazaru czy ma jakiś zestaw HiFi.

Często tu słyszy się, że masz za "słaby" sprzęt by usłyszeć.
Ilu biorących udział w ankiecie ma "wystarczająco dobry" by usłyszeć wpływ?
I jaki to jest ten "wystarczająco dobry"?

"Ilu biorących udział w ankiecie ma "wystarczająco dobry" by usłyszeć wpływ?
I jaki to jest ten "wystarczająco dobry"? "                                                                  I to jest bardzo dobre pytanie !!!👊

Edytowane przez Yankes

2 minuty temu, Yankes napisał:

Pytanie nr.3 to tylko 10 %

Takie wyliczenia procentowe nie mają większego znaczenia ...

Sam zaznaczyłem odpowiedź 1% ale nie wyobrażam sobie sytemu bez dobrych kabli. Dobrych nie znaczy drogich, mam kable diy które są o wiele lepsze niż firmowa konkurencja za parę tys. Tak jak napisałem już wcześniej mz kable (głośnikowe oraz ic) mają istotny wpływ. Kablami można spieprzyć albo uszlachetnić końcowy efekt. Jednak samo brzmienie zależy zasadniczo od kolumn i elektroniki. 

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Takie wyliczenia procentowe nie mają większego znaczenia ...

Sam zaznaczyłem odpowiedź 1% ale nie wyobrażam sobie sytemu bez dobrych kabli. Dobrych nie znaczy drogich, mam kable diy które są o wiele lepsze niż firmowa konkurencja za parę tys. Tak jak napisałem już wcześniej mz kable (głośnikowe oraz ic) mają istotny wpływ. Kablami można spieprzyć albo uszlachetnić końcowy efekt. Jednak samo brzmienie zależy zasadniczo od kolumn i elektroniki. 

Jakieś kable muszą być, bez nich byłaby lipa.

Kiedyś byłem przekonany, że kable nie mają wpływu na brzmienie. Kupiłem w zestawie kable ICC Cambridge Audio, i nagle mój zestaw zaczął kłuć w uszy. To był jedyny przypadek, w którym mogłem usłyszeć różnicę, być może dlatego, że nie stać mnie na lawirowanie przewodami i nie mam parcia i czasu na takie zabawy.

Może to dobry moment żeby zapytać - czy możliwa jest sytuacja, że tamten przewód był uszkodzony?

4 minuty temu, D4ncer napisał:

Kiedyś byłem przekonany, że kable nie mają wpływu na brzmienie. Kupiłem w zestawie kable ICC Cambridge Audio, i nagle mój zestaw zaczął kłuć w uszy. To był jedyny przypadek, w którym mogłem usłyszeć różnicę, być może dlatego, że nie stać mnie na lawirowanie przewodami i nie mam parcia i czasu na takie zabawy.

Może to dobry moment żeby zapytać - czy możliwa jest sytuacja, że tamten przewód był uszkodzony?

I oddałaś kable do naprawy ?🙃

1 godzinę temu, TUX napisał:

Zadna ankieta nie jest idealna. Ale ta ankieta jest dobra. Słowo JAKIEKOLWIEK KABLE z pierwszego pytania od razu ustawia dyskusje. Tu nie chodzi o wchodzenie w szczegóły, ale ogólne sprawdzenie opinii na temat kabli.

Dziekuję, dokładnie taki był zamiar.

1 godzinę temu, TUX napisał:

Jeżeli w ankiecie wezmie udzial ze 100 osób, z czego ponad 80% uzna, ze kable mają jakiś wplyw, to przeciwnicy okablowania będą pozamiatani. 

Jesteś w błędzie. Bo, że większosć aktywnych userów to złotousi wiadomo i bez Ankiety więc nie to było celem jej powstania. Mówisz 80 zlotouchych ze 100 głosujących - a ile wśród pozostałych 93936 userów to głucholce i o istnieniu Ankiety nawet nie wiedzą, bo po połączeniu CD, wzmacniacza i kolumn zwykłymi kablami ze sklepu elektrycznego na rogu odeszli z Forum?

Brak określenia grupy reprezentatywnej sprawia, że trzeba być ostrożnym z wyciąganiem jakichkolwiek wniosków, i wyniki raczej traktować jako zabawę. Ale to nie znaczy, że można wyciagać wnioski błędne. Odpowiedzi na pierwsze pytanie nie można traktować jako procent słyszących wsród pasjonatów, a raczej jako określenie poglądów przeciętnego głosującego.

Godzinę temu, TUX napisał:

Dokładnie tak jest, a pasjonatom-głucholcom po połączeniu systemu zwykłymi kablami logować raczej się nie chce, trzeba to wziąć pod uwagę przed przystapieniem do jakiejkolwiek analizy wyników.

-----

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Trolu @szpakowski, nie mów za mnie bo ja sam potrafię się wypowiedzieć: po pierwsze nie przypisuj mi swoich własnych durnych wymysłów, po drugie swoich własnych durnych wniosków.  Moje posty ukrywasz bo nie masz honoru by ze mną dyskutować, to miej kulturę i nie oczerniaj mnie swoimi durnymi manipulacjami.

Edytowane przez szymon1977

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Tak. Ale z drugiej strony jaki jest sens zadawać to pytanie szerokiej grupie odbiorców na przykład na rynku głównym w Krakowie gdzie potem okaże się że na 1000 przebadanych osób jedna używa słuchawek. A dla pozostałych 999 HiFi to prawdopodobnie chińskie danie.

To z kolei da obraz w drugą stronę.

Zastanówmy się ilu tu forumowiczów zna zasadę działania DACa, wzmacniacza audio, switcha i dlaczego niebieskie kable są lepsze od czerwonych.

Godzinę temu, szpakowski napisał:

Ot i cała logika i "merytoryka" naszego ankietera

Nie kłam, cały Twój post to Twoje durne wymysły a nie moje.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

...jaki jest sens zadawać to pytanie szerokiej grupie odbiorców na przykład na rynku głównym w Krakowie gdzie potem okaże się że na 1000 przebadanych osób jedna używa słuchawek. A dla pozostałych 999 HiFi to prawdopodobnie chińskie danie.

Zaprwne o tym nie wiesz, ale aby ankieta była wiarygodna to musi być wypełniona przez określoną grupę  reprezentatywną.

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Mówisz 80 zlotouchych ze 100 głosujących - a ile wśród pozostałych 93936 userów to głucholce i o istnieniu Ankiety nawet nie wiedzą

Nie masz pojęcia o statystyce. W spoleczenstwie 40 milionowym jeżeli zapytasz 1 tysiac osób o preferencje wyborcze przed wyborami to uzyskuje sie dokladnosc badania okolo 3%.  Jezeli populacja forum to 100000 użytkowników ,to jeżeli zagłosuje 100 osob to wyniki beda dokladne z dokładnoscia do kilku procent. Innymi slowy jeżeli zaglosuje 100 osób to wynik bedzie bardzo podobny gdyby zaglosowalo 200 czy 500 osób z forum. 

TUX

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Trolu @szpakowski, nie mów za mnie bo ja sam potrafię się wypowiedzieć: po pierwsze nie przypisuj mi swoich własnych durnych wymysłów, po drugie swoich własnych durnych wniosków.  Moje posty ukrywasz bo nie masz honoru by ze mną dyskutować, to miej kulturę i nie oczerniaj mnie swoimi durnymi manipulacjami.

Ostatni raz odpisuję na twój post, tylko dlatego żeby sprawa była jasna.

Nie ukrywam twoich wpisów ponieważ takie rozwiązanie nie zdaje egzaminu, zawsze ktoś zacytuje te twoje mądrości i chcąc nie chcąc zawsze coś przeczytam. Jak wielokrotnie udowodniłeś, dyskusja z tobą nie ma najmniejszego sensu, nie będę się zniżał do takiego poziomu. Honoru to ty nie masz bezczelny donosicielu, w przeciwieństwie do ciebie nigdy nie zgłosiłem żadnego postu. Tak właśnie postępujesz gdy nie potrafisz odeprzeć kontrargumentów. Nie kłam bezczelnie, że cię oczerniam, jeżeli wyciągam logiczne wnioski z twoich wpisów. Jeżeli jeszcze nie zauważyłeś już mało kto z tobą dyskutuje jeżeli nie chce po prostu się z ciebie ponabijać ...

Dzięki Szymon, że przejąłeś mój pomysł z Audio mity i go wcieliłeś w życie. Jak Ty mnie teraz zaimponowałeś :)
Nie miałem wczoraj czasu żeby taką ankietę założyć, jest życie poza netem :) Fajnie że to zrobiłeś.

Mam kilka uwag co do pytań.

ad. 1. Sformułowanie "mogą" nie jest zbyt zręczne. Tu nie chodzi o to co mogą, ale o to czy konkretny uczestnik ankiety słyszy lub nie słyszy. Nie chodzi o to co uważa, ale o to co stwierdza. Forma "mogą" zakłada jakieś prawdopodobieństwo, życzeniowość, a nie jest jednoznacznym stwierdzeniem faktu słyszę/nie słyszę. Mam nadzieję, że chodziło Ci bardziej o fakt niż o oczekiwania słuchacza, dlatego takie sformułowanie może być mylące.

ad. 1. Wrzucanie do jednego worka wszystkich kabli, czyli zarówno interkonektów, głośnikowych, zasilających jak i usb, coax, skrętki będzie rodzić u uczestnika wątpliwość, bo może słyszeć wpływ tylko niektórych, a musi zdeklarować ogólnie. U tych, którzy żadnego wpływu żadnych kabli nie słyszą oczywiście dysonansu nie będzie. 
Z drugiej strony dzielenie włosa na czworo też nie jest dobrym wyjściem. Rozumiem, że Twoją intencją jest to, że jeśli uczestnik słyszy wpływ któregokolwiek kabla, to uczciwie może zaznaczyć "TAK". Szanuję decyzję.

ad. 2. Nieostre sformułowania. 
Gdzie kończy się wpływ średni a zaczyna duży? Jaka jest różnica między znikomym a niezauważalnym? 

ad. 3. W sumie ta sama wątpliwość o ocenę granicy między poszczególnymi procentami, ale rozumiem, że to nie apteka tylko zabawa i kliknięcie któregoś wyboru "na czuja" w pytaniach 2 i 3 jest ok.

Takie mam uwagi, ale nie jest to krytyka. Ankieta ma wartość. Dobrze, że ją wrzuciłeś i zrobiłeś to po swojemu. 

Fajnie byłoby gdybyś ustalił jakiś deadline dla tej ankiety. Tydzień - dwa? Tak żeby rzadziej bywający użytkownicy forum też mieli okazję się wypowiedzieć. To Twoja decyzja ile czasu jest na udział, ale napisz proszę datę do kiedy ankieta będzie aktywna. 

No i na koniec. Nie traktujmy wyników tej ankiety jako rozsądzenia kto ma rację. Ona nie da rady zmienić rzeczywistości, ludzi, ich poglądu. Nie jest to ani możliwe ani słuszne. Ankieta pokazuje ilościowe proporcje opinii uczestników w odniesieniu do pytań. Interpretację wyników każdy i tak zrobi sobie sam. Uogólniona interpretacja ani tym bardziej na przyznawanie pucharu zwycięzcom nie ma sensu.

Przykro mi, że ankieta jeszcze trwa, a z obu stron już pojawiają się głosy deprecjonujące jej sens. Odpuśćcie. To nie jest praca naukowa. To zabawa. I tego się trzymajmy.

Wiem, wiem... naiwny jestem. 

15 minut temu, TUX napisał:

Nie masz pojęcia o statystyce. W spoleczenstwie 40 milionowym jeżeli zapytasz 1 tysiac osób o preferencje wyborcze przed wyborami to uzyskuje sie dokladnosc badania okolo 3%.  Jezeli populacja forum to 100000 użytkowników ,to jeżeli zagłosuje 100 osob to wyniki beda dokladne z dokładnoscia do kilku procent. Innymi slowy jeżeli zaglosuje 100 osób to wynik bedzie bardzo podobny gdyby zaglosowalo 200 czy 500 osób z forum. 

TUX

Co Ty piszesz tu:

jest znawcą 😉 .

14 minut temu, TUX napisał:

Nie masz pojęcia o statystyce. W spoleczenstwie 40 milionowym jeżeli zapytasz 1 tysiac osób o preferencje wyborcze przed wyborami to uzyskuje sie dokladnosc badania okolo 3%.

Liczby nie wystarczą bo grupa musi być reprezentatywna, a ta nie jest. Żeby była trzeba by ją dać do wypelnienia np wszystkim kupującym wzmacniacz w salonie o pełnej ofercie, a nie wąskiej grupie, która sama selekcjonuje się z powodu przedmiotu ankiety. To mniej wiecej tak, jakby zapytac "czy Golf jest dobrym autem" w klubie miłosników Astry - takich rzeczy po prostu się nie robi bo wyniku bedą błędne.

-----

10 minut temu, szpakowski napisał:

Nie kłam bezczelnie, że cię oczerniam, jeżeli wyciągam logiczne wnioski z twoich wpisów

Oczerniasz mnie, bo swoim wlasnym wnioskom, które moim zdaniem są po prostu durne próbujesz publicznie przypisać moje autorstwo.

12 minut temu, szpakowski napisał:

Honoru to ty nie masz bezczelny donosicielu...

Jesli nie przestaniesz pisać o mnie a nie zaczniesz na temat, to honorem wykażesz się przyjmujac Regulaminową karę.

41 minut temu, D4ncer napisał:

Sprzedałem i zarobilem 🙂

Niech Kogoś innego kłuje w uszy.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Liczby nie wystarczą bo grupa musi być reprezentatywna, a ta nie jest. Żeby była trzeba by ją dać do wypelnienia np wszystkim kupującym wzmacniacz w salonie o pełnej ofercie, a nie wąskiej grupie, która sama selekcjonuje się z powodu przedmiotu ankiety. To mniej wiecej tak, jakby zapytac "czy Golf jest dobrym autem" w klubie miłosników Astry - takich rzeczy po prostu się nie robi bo wyniku bedą błędne.

-----

Oczerniasz mnie, bo swoim wlasnym wnioskom, które moim zdaniem są po prostu durne próbujesz publicznie przypisać moje autorstwo.

Jesli nie przestaniesz pisać o mnie a nie zaczniesz na temat, to honorem wykażesz się przyjmujac Regulaminową karę.

Panowie...spokojnie. 

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Ankieta Ci nie pasuje i podważasz jej sens?
Przecież nie brali w niej udziału sprzedawcy jabłek...

Yyy... handlujesz jabłkami🤔?

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
30 minut temu, spokojnie napisał:

Dzięki Szymon...

🙂

Nie miałem wczoraj czasu żeby taką ankietę założyć, jest życie poza netem 🙂 Fajnie że to zrobiłeś.

Nie po raz pierwszy robiłem ankietę, dla mnie to tylko chwilka zastanowienia.

Forma "mogą" zakłada jakieś prawdopodobieństwo, życzeniowość, a nie jest jednoznacznym stwierdzeniem faktu słyszę/nie słyszę.

Chodziło mi raczej o opinię użytkowników nt kabli niż badanie ich osobistych doświadczeń.

Rozumiem, że Twoją intencją jest to, że jeśli uczestnik słyszy wpływ któregokolwiek kabla, to uczciwie może zaznaczyć "TAK". Szanuję decyzję.

W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś. Ankietę z podziałem na różne kable mogę zrobić 🙂

Nieostre sformułowania. 
Gdzie kończy się wpływ średni a zaczyna duży? Jaka jest różnica między znikomym a niezauważalnym? 

To pozostawiam subiektywnej ocenie ankietowanego.

W sumie ta sama wątpliwość o ocenę granicy między poszczególnymi procentami...

Gdy w ankiecie nia ma "Twojej" odpowiedzi to klikasz najbliższą.

Fajnie byłoby gdybyś ustalił jakiś deadline dla tej ankiety.

Jak ruch spadnie to podsumuję, ale zamykać nie będę.

Nie traktujmy wyników tej ankiety jako rozsądzenia kto ma rację. Ona nie da rady zmienić rzeczywistości, ludzi, ich poglądu.

Celem ankiety jest zbadanie opinii forumowiczów, nic więcej.

Interpretację wyników każdy i tak zrobi sobie sam.

Publicznie zamieszczane pseudointerpretacje, zwłaszcza te wynikające z niezrozumienia jaka jest funkcja ankiety, niestety jako jej autor zmuszony jestem publicznie zanegować, to najtrudniejsze zadanie.

Przykro mi, że ankieta jeszcze trwa, a z obu stron już pojawiają się głosy deprecjonujące jej sens.

Jedyna rada na troling to zgłaszać gdy przechodzą do prywaty 🙂

-----

6 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ankieta Ci nie pasuje i podważasz jej sens?

Wyjaśniam jej sens tym, którzy gdzieś indziej go szukają.

Edytowane przez szymon1977

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Wyjaśniam jej sens tym, którzy gdzieś indziej go szukają.

A ja twierdzę, że taka ankieta jest bez sensu.
Dla Ciebie maiła mieć sens bo spodziewałeś się czegoś innego, inne się nie stało to i Tobie do niczego.

• Pokaż nowe odpowiedzi