Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Kostucha napisał:

No i te czarne grajom cieplej. Nie wiedziałeś? Srebrne na krawędziach metaliczny dźwięk generują i grywają jaśniej. Wedle życzenia. Trzeba tylko sobie wyrobić w mózgu percepcję „manualną”. Taki psyhoequalizer 🙂

Na podibnej zasadzie "grają" drutki.

Miedziane ocieplają przekaz, dociążają,

srebrne schładzają, wyostrzają...🙃

8 minut temu, Ajothe napisał:

I tu cie zaskoczę, bo clearway jest miedziany, a dźwięk otwiera. 

.....no dobra ma srebrawy oplot 😁

Way, synonim miedzi.

Clear, srebrnego oplotu. 

Wszystko w "normie"

Magicy od PR i nazw drutków znają się na rzeczy (wstępna sugestia) 😆

Edytowane przez iro III
2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To jest bardzo ciekawe ja można rozpoznać "ciepły" wzmacniacz od "chłodnego" ...

Niektórzy radzą przyłożyć dłoń do obudowy. Ale tak żeby lamp nie dotykać.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

A z tych wykresów jak można odczytać np barwę dźwięku, czy gra ciepło czy chłodno? 

Jak to jak? Na pierwszy rzut oka... tylko trzeba wiedzieć, podbicie której czestotliwości jak jest odbierane. Ja np mam dołek, który odpowiada za lekkie brzmienie gitar (trzeba to zmienić!).

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak to jak? Na pierwszy rzut oka... tylko trzeba wiedzieć, podbicie której czestotliwości jak jest odbierane. Ja np mam dołek, który odpowiada za lekkie brzmienie gitar (trzeba to zmienić!).

Wystarczy podłączyć na wyjściu oscyloskop, w torze mieć EQ, pokręcić gałeczkami od "barwy" i na ekranie poobserwować.

5 minut temu, Ajothe napisał:

Jakby tak było poszukiwanie brzmienia byłoby strasznie nudne.

W istocie tak jest. Bo jak ktoś kocha muzykę, to nie traci czasu na być moze urojone poprawy na granicy percepcji, tylko po znalezieniu fajnie grajacego systemu po prostu jej z przyjemnoscią słucha.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Powiedz to muzykom, którzy mają po kilka gitar, bo każda ma swoje brzmienie I żadnymi gałkami tego nie zmienisz. 

Poprawiłeś już EQ lekkie gitary ? 🤣

Miłość do muzyki nie wyklucza zabawy w gonienie króliczka i ulepszanie systemu. 

19 godzin temu, szymon1977 napisał:

Po prostu chciałbym abyś coś zrozumiał, bo braku zrozumienia gdzie MOŻE tkwić błąd nie uznam za dowód racji.

Gdybys przeczytał mój link to wiedziałbyś, że nawet dla konia mogłoby to być za mało.

Skoro nie wiesz to nic nie pisz, bo jak dorośniesz to będziesz żałować, że to zrobiłeś.

Kiedyś miałem o Tobie delikatnie lepsze zdanie. 

Faktycznie dam sobie spokój z Twoimi zaczepkami. 

5 godzin temu, iro III napisał:

Zasłonięte oczy, nie śwadczą o tym, że test jest "ślepy". 

Nie tak ważne jak "nie widzieć", jest nie WIEDZIEĆ.

Nie możesz wiedzieć, który jest włączony i czy przełączenie było faktyczne, czy pozorne, nie możesz równiesz WIEDZIEĆ, od którego drutka test się zaczyna, przelączenia nie mogą być, raz jeden, raz drugi, ba przełączający nie może wiedzieć, który podłączył, od którego zaczął, trochę tych wymagań niestety jest i nie jest to takie proste, by zachować 100% OBIEKTYWIZMU itd, itd, itd.

Same oczka na 100% zasłonięte, to może i fajna, ale tylko zabawa.

Dobra.

Chyba wiem lepiej jaki był cel mojego testu. I jak go wykonywałem. 

Zresztą. Nie ważne. Przecież ja nie chcę Cię przekonać. Nie sprzedaje swoich kabli. 🙂

Siedzimy, gadamy, fajnie jest 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Aaa to jeszcze się dodatkowo komplikuje. No bo koc, a koc to różnica. Jeden polarowy bez podszewki, drugi z podszewką a jeszcze inny z dodatkiem bawełny… to nie są proste testy 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

32 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Mam, moim zdaniem dość jasne kolumny. Nie da się ich zmusić do "misiowatego" grania.
Chociaż jeszcze nie stosowałem koca😁.

Do „przyciemniania” „jasnych” kolumn są zworki łączące HF z LF. Nie pamietam tylko które 🙄

Edytowane przez Kostucha
19 minut temu, Ajothe napisał:

Nie mów, że nigdy nie zakładałeś koca na telewizor. 

Tylko wtedy, kiedy pokazywali Jarka🤭

• Pokaż nowe odpowiedzi