Skocz do zawartości
IGNORED

CZY WARTO (WBT 0702.12 Signature Platinum)?

Rekomendowane odpowiedzi

To może od razu bezpośrednio do rozdzielni elektrycznej podłączyć wzmacniacz ?  Koniecznie bezposrednio do uzwojenia pierwotnego z pominieciem wylacznika (degradacja dziweku). Masz może takową gdzieś blisko domu ? To będzie najlepsze rozwiązanie. Najmniejsze straty będą. Tylko nie zapomnij o jakiś solidnych audiofilskich podstawkach na ten kabel sieciowy, którym podłączysz wzmacniacz. Polecam też takie przyłącze robić przy odpowiedniej fazie księżyca ( doczytasz w internecie)  aby odpowiedno uporządkować  ładunki elektryczne. A jeśli nie będziesz zadowolony z uzyskanego efektu No to jedynie co mi przychodzi do głowy to poświęcenie przewodu woda święcona przez miejscowego proboszcza.

Daj znać czy jest poprawa.

31 minut temu, ASURA napisał:

Inwestować warto tam gdzie jest największy przyrost jakości!

Może na początek wyrzucić gniazda i kable głośnikowe przylutować na cynie dobrej jakości co by się przekonać co stare oryginalne gniazda psuły…

Dalej to już z górki😉🤣

O.. i to jest myśl!

☙  𝓐𝓾𝓭𝓲𝓸 𝓪𝓷𝓪𝓵𝓸𝓰𝓒𝓛𝓤𝓑♕

Godzinę temu, Zamerstary napisał:

@man soul czy słyszałeś jakiś inny wzmacniacz troszkę lepszej klasy jak gra? Ale tak szczerze.

Żebym nie słyszał, nie byłoby pytania, a były to sprzęty z różnych półek cenowych (nowe- od 5tyś) już kiedyś mniejsze gówienko na lampie za 1200zł zrobiło na mnie większe wrażenie. Po prostu takich się dzisiaj nie robi z filtrami: loudnes itd. ten za 5tyś do pięt nie dorastał temu Philipsowi. Żadnych regulacji, nic, nawet tonów...tylko pstryk.. i głośniki, które powinny mieć dobry, głęboki i dynamiczny bas po prostu gdzieś wyszły, zostały same obudowy.

Godzinę temu, baltfan napisał:

A,jeszcze kwestia włącznika sieciowego w twoim wzmacniaczu. Ma przedłużkę do płytki zasilacza czy kabelki (ścieżka na płytce drukowanej) ? Chodzi o skrócenie drogi prądu do trafo.

Nie mam pojęcia, bo go nie rozkręcałem, ale ma zabezpieczenia przeciwprzepięciowe więc może być jakaś płyta.

☙  𝓐𝓾𝓭𝓲𝓸 𝓪𝓷𝓪𝓵𝓸𝓰𝓒𝓛𝓤𝓑♕

16 minut temu, man soul napisał:

Żebym nie słyszał, nie byłoby pytania, a były to sprzęty z różnych półek cenowych (nowe- od 5tyś) już kiedyś mniejsze gówienko na lampie za 1200zł zrobiło na mnie większe wrażenie. Po prostu takich się dzisiaj nie robi z filtrami: loudnes itd. ten za 5tyś do pięt nie dorastał temu Philipsowi. Żadnych regulacji, nic, nawet tonów...tylko pstryk.. i głośniki, które powinny mieć dobry, głęboki i dynamiczny bas po prostu gdzieś wyszły, zostały same obudowy.

Możesz zdradzić tajemnice z czym porównywałeś tego Philipsa ? Możesz zdradzić nam jaka resztę sprzętu posiadasz ? 

2 godziny temu, Zamerstary napisał:

@man soulWiesz ile tak naprawdę pobiera ten sprzęt prądu? Czy przeczytałeś z tyłu na obudowie/serwisowce ?

Nic nie mierzyłem , żadnych pomiarów bo niedoścignione jest ucho audiofila xD Jest to wzmacniacz w klasie "D" 

Edytowane przez man soul

☙  𝓐𝓾𝓭𝓲𝓸 𝓪𝓷𝓪𝓵𝓸𝓰𝓒𝓛𝓤𝓑♕

7 minut temu, man soul napisał:

przesiąść się na

Ja mogę ci powiedzieć,przesiądź się na inny wzmacniacz.

Podstawowe kryteria masz już chyba wybrane :

pre gramofonowe

regulacja barwy ,loudness

normalne gniazda głośnikowe ,dopisz coś jeszcze : ......................

Wybór marki będzie trudny ,bo jest tego od zatrzęsienia.

Ja bym nie wybrał żadnego Philipsa.

Może jakiś Nadzik ,choćby 3240PE .

Co forumowicze doradzą ?

19 minut temu, baltfan napisał:

Może jakiś Nadzik ,choćby 3240PE .

Ten Nad jest jakiś bez wyrazu.. Bardzie interesują mnie modele Vintage np. takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nad2.PNG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez man soul

☙  𝓐𝓾𝓭𝓲𝓸 𝓪𝓷𝓪𝓵𝓸𝓰𝓒𝓛𝓤𝓑♕

1 minutę temu, man soul napisał:

modele Vintegowe

Te z reguły są sporo droższe i zazwyczaj wymagają kosztownej reanimacji.

Ale jest już jakiś konkretny trop .

32 minuty temu, baltfan napisał:

przesiądź się na

na babę xD

☙  𝓐𝓾𝓭𝓲𝓸 𝓪𝓷𝓪𝓵𝓸𝓰𝓒𝓛𝓤𝓑♕

10 godzin temu, xajas napisał:

„szarej stali“ ?

Co za bzdury

Ukryta Zawartość

Jak tu widać piękny połysk rodowanych gniazd rca, a nie szary kolor marnej stali to ja chyba naprawdę powinienem do proboszcza się wybrać, żeby razem z nim pomodlić się za takich jak pan.

rca.PNG

12 minut temu, MarcinStereo napisał:

Yamaha robi wzmacniacze z takimi bajerami 😉 

Yamaha i Pioneer do ok. 3 tys. dostępne od ręki. Proszę się nie krępować ..
Ja nie czuję potrzeby wymiany wzmacniacza (znam jego wartość). 

3 godziny temu, ASURA napisał:

Inwestować warto tam gdzie jest największy przyrost jakości!

Może na początek wyrzucić gniazda i kable głośnikowe przylutować na cynie dobrej jakości co by się przekonać co stare oryginalne gniazda psuły…

Dalej to już z górki😉🤣

Jeżeli potrafię na nim wyłapać różnicę po wymianie zewnętrznego okablowania (typu przewody sygnałowe), to już jest to dla mnie dobry znak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez man soul

☙  𝓐𝓾𝓭𝓲𝓸 𝓪𝓷𝓪𝓵𝓸𝓰𝓒𝓛𝓤𝓑♕

Gość

(Konto usunięte)

W takim razie udaj się do działu z majsterkowaniem i popytaj ludzi czy grzebali w tym wzmacniaczu i od czego najlepiej zacząć przy odrestaurowaniu, skoro się tak wzmacniacz podoba to wypadało by całego odświeżyć do porządku łącznie z czyszczeniem potencjometrów itd.

Wzmacniacz z racji wieku bankowo nie trzyma fabrycznych parametrów i też pieniędzy na jego modernizacje będzie potrzeba niemało. 

Pozdrawiam i czekam na relację z prac 👍

Nie bardzo rozumiem, dlaczego co poniektórzy tak odradzają mi delikatny lifting xD tego wzmacniacza, przecież on i jego następcy fa 650,660 są elementami tak zwanej legendarnej serii Philipsa CD z przetwornikami TDA 1540, 41..uważanej do dziś za konkurencyjną dla dzisiejszeych sprzętów z wyższej półki.

Edytowane przez man soul

☙  𝓐𝓾𝓭𝓲𝓸 𝓪𝓷𝓪𝓵𝓸𝓰𝓒𝓛𝓤𝓑♕

9 minut temu, ASURA napisał:

średniej półki... 

średniej cenowo, ale wyższej brzmieniowo ... xD

Edytowane przez man soul

☙  𝓐𝓾𝓭𝓲𝓸 𝓪𝓷𝓪𝓵𝓸𝓰𝓒𝓛𝓤𝓑♕

Tu masz listę potrzebnych części do liftingu

Ukryta Zawartość

Zamiast WBT zastosuj Mundorfy

Ukryta Zawartość

Okablowanie proponuję srebrnego Neotecha

Choćby takiego

Ukryta Zawartość

I przestań proszę "męczyć bułę". Wszyscy się pośmiali i wystarczy a bredzenie o nadzwyczajnych walorach starego szrota, którego można kupić za 150-400 zł, jest już nudne. Tak jak napisałem, twoja kasa i rób z nią co chcesz. Ale przestań wypisywać bzdury, wciskając innym swoje teorie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

54 minuty temu, man soul napisał:

średniej cenowo, ale wyższej brzmieniowo ... xD

Pomarzyć można że z wyższej...

To nic nie kosztuje

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kup se wreszcie te terminale Viborg i rca do kompletu, zamontuj i napisz! 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

6 godzin temu, piotrek7 napisał:

Okablowanie proponuję srebrnego Neotecha

Choćby takiego

Ukryta Zawartość

0,2 mm2  (dwie dziesiąte milimetra)?? Co ja mam z nim zrobić, wymienić w ramieniu gramofonowym?? 😄

Polecasz go zastosować wewnątrz urządzenia??

5 godzin temu, ASURA napisał:

Pomarzyć można że z wyższej...

To nic nie kosztuje

Pożyjemy obaczymy ;)

Ukryta Zawartość

☙  𝓐𝓾𝓭𝓲𝓸 𝓪𝓷𝓪𝓵𝓸𝓰𝓒𝓛𝓤𝓑♕

Ja miałem drut 0,2 mm2 we wzmacniaczu, jako IC i głośnikowy ...

Jakbyś się nudził, to przejrzyj test monitorów Lecontoure'a Mobile 160

ze specjalną uwagą w temacie okablowania 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 godzin temu, piotrek7 napisał:

bredzenie o nadzwyczajnych walorach starego szrota, którego można kupić za 150-400 zł, jest już nudne. Tak jak napisałem, twoja kasa i rób z nią co chcesz. Ale przestań wypisywać bzdury, wciskając innym swoje teorie. 

Polecam obejrzeć ten film i zobaczyć na własne oczy i uszy jaką klasę ten sprzęt oferuje

szczególnie po załączeniu filtra loundnes. Mi naprawdę niczego więcej do osiągnięcia muzycznej nirvany:) nie potrzeba, bo za każdym razem, gdy odpalam plik w wersji master np.z tidala, którego nie słyszałem, szczęka opada mi do podłogi. Nawet Daca nie trzeba by dostrzec to, jaką klasę brzmieniową (poezję) ten wzmacniacz prezentuje chyba, że jest się totalnie głuchym.  ..szkoda gadać.

Edytowane przez man soul

☙  𝓐𝓾𝓭𝓲𝓸 𝓪𝓷𝓪𝓵𝓸𝓰𝓒𝓛𝓤𝓑♕

10 minut temu, piotrek7 napisał:

Ja pierd….. Nie mam więcej pytań 

Ten sprzęt cechują trzy rzeczy: JAKOŚĆ , NIEZAWODNOŚĆ , PROSTOTA..I nie powinien się wypowiadać w tym temacie ten kto sprzętu nie zna i ocenia go po cenie na allegro. Sorki ale my się nie zrozumiemy.

a od tamtych kondensatorów wolę Jansena

Edytowane przez man soul

☙  𝓐𝓾𝓭𝓲𝓸 𝓪𝓷𝓪𝓵𝓸𝓰𝓒𝓛𝓤𝓑♕

23 minuty temu, piotrek7 napisał:

Przestań się ośmieszać 

I nie oceniam sprzętu tylko bzdury, które wypisujesz 

może oblatanym znawcą ..niejestem, ale uszy mam zdrowe i nawet je regularnie myję (nie wietrze).

Edytowane przez man soul

☙  𝓐𝓾𝓭𝓲𝓸 𝓪𝓷𝓪𝓵𝓸𝓰𝓒𝓛𝓤𝓑♕

A co z kolumnami?? Tuningujecie je trochę? Warto wewnątrz wymienić kabelki (na srebrne), oczywiście nie we wzrotnicy xD, terminale na lepsze? O zworki nawet nie pytam, podobno zwykle nadają się tylko do kosza. Co myślicie o bi-wiringu?

☙  𝓐𝓾𝓭𝓲𝓸 𝓪𝓷𝓪𝓵𝓸𝓰𝓒𝓛𝓤𝓑♕

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, piotrek7 napisał:

Przestań się ośmieszać 

I nie oceniam sprzętu tylko bzdury, które wypisujesz 

To troll jest gwoli ścisłości albo marzyciel.

8 minut temu, MarcinStereo napisał:

troll

sam nim jesteś.

Takie wiadomości pisz sobie prywatnie albo otwórz temat o trolowaniu i tam se wypisuj..., a nie mi tu wątek zaśmiecasz. Nie widzisz, że tu porządna inwestycja postępuje? :)

Edytowane przez man soul

☙  𝓐𝓾𝓭𝓲𝓸 𝓪𝓷𝓪𝓵𝓸𝓰𝓒𝓛𝓤𝓑♕

• Pokaż nowe odpowiedzi