Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw stereo do 6000-7000PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Poszukuję pierwszego zestawu stereo (kolumny podstawkowe, wzmacniacz i gramofon) do ceny podanej w temacie +-500zl. Muzyka, która będzie przeważać to wszelkiej maści elektronika(70%), jazz, rock czy hip-hop + trochę klasycznego grania. Można powiedzieć, że każdy rodzaj muzyki wchodzi w grę z przewagą elektroniki. Ma to grać w pokoju z aneksem kuchennym ok 20m². Źródłem muzyki ma być winyl + pliki. Na tą chwilę posiadam toppinga dx3pro+. Chciałbym go też umieścić w zestawie. Jako streamer planuje malinę z nakładka od Ian Canada. Bardzo proszę o pomoc w wyborze. Zależy mi na lekko detalicznym graniu, lecz bez przesady przy jednoczesnym zachowaniu muzykalności. Nie chce by 2-3 godziny odsłuch męczył. Ważne jest też by przy cichym graniu była zachowana dynamika. Nigdy nie słuchałem, ale podświadomie ciągnie mnie w stronę  wzmacniacza firmy Audiolab. 

59 minut temu, zborus napisał:

Nikt nic?:(

Jesteś na Forum od 9 lat 😉...zrób po swojemu i ciesz się muzyką. Audiolab to dobry trop.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yankes

De gustibus non est disputandum

Ciężko uznać, że jestem na forum 9 lat. Konto mam 9 lat z czego tak na prawdę siedzę tutaj kilka miesięcy w tematach związanych z malina. Miałem kiedyś film na to żeby złożyć zestaw za 1500-2000 jednak wyleczyłem się z tego.

3 minuty temu, zborus napisał:

Ciężko uznać, że jestem na forum 9 lat. Konto mam 9 lat z czego tak na prawdę siedzę tutaj kilka miesięcy w tematach związanych z malina. Miałem kiedyś film na to żeby złożyć zestaw za 1500-2000 jednak wyleczyłem się z tego.

Zgadza się, masz konto od 9 lat.  Zaufaj swoim uszom.

De gustibus non est disputandum

Z podświadomością, jako źródłem równym empiryzmowi to bym był ostrożny 😉 

Posłuchać - to radzę, a moje podejrzenia co do pełnego grania Audiolaba biorą

się choćby z recenzji w Audio:

Bas jest szybki, czasami trochę zbyt zwiewny i niedoważony, a dotyczy to

nieco droższego modelu - 8300 co oczywiście może nic nie znaczyć wobec

tańszych modeli, ale zmusza przynajmniej do zastanowienia 😉 

Po mojemu zwiastuje to dobre granie, ale od pewnego poziomu, a wspominałeś,

że gdyby grał dobrze ciszej, byłoby miło ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Sprzęt nowy czy używany? 

Audiolab serii 6000 nie da ci detalu. 8300 tak. Z kolei takie wzmacniacz w połączeniu z dokładnymi kolumnami może męczyć. Sam zwróciłeś na to uwagę. 

Przy muzyce elektronicznej jest to mniej dokuczliwe bo kawałki są dobrej jakości. Starszy rock czy materiały gorzej nagrane będą jednak potęgować zmęczenie 

Zacznę może od kolumn 

Silver 100, magnat quantum 753, nowsze signature 703, heco revolution 3 albo bowersy serii 7.

No chyba że coś z tych firm używanego. 

Z kolei wzmacniacz wówczas nie dobierał bym detaliczny a raczej cieplejszy albo bliższy naturalności.

Magnat mr780, audiolab 6000a, Cyrus one. Jak chcesz jednak jaśniej to cxa61 od Cambridge. 

Gramofon pro-jecta. Debut Carbon ci spokojnie wystarczy na początek. 

Bardzo dziękuję za zainteresowanie się tematem i propozycje. Przyglądając internet natknąłem się na bardzo dobre opinie wzmacniaczy firmy NAD a konkretnie Mielec modele C338 i C368. Te dwa modele to dobry kierunek?

Proponuję:

Triangle Borea BR03 2.400

Rega Brio-R 2.499

Wiim Mini PRP 750

Pro-Ject Debut Carbon DC 2M-RED 1.599

Razem 7.250

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pozostań przy Twojej pierwszej propozycji Audiolab, przy odpowiednim połączeniu z dobrymi kolumnami konfiguracja taka zapewni Ci naprawdę dobry dźwięk. Spójrz na wzmacniacz 6000A, który połączyłbym z kolumnami Focal Chora 806 lub Polk Audio R200
Jeśli chciałbyś wzmacniacz od razu z funkcjami sieciowymi, jest model 6000A Play
Alternatywą może być NAD C338, który dodatkowo ma wbudowany google chromecast. Będzie to jednak trochę niższa klasa dźwięku.

Gramofon - wybieraj pomiędzy  Pro-Ject Debut Carbon DC 2M-Red i Rega Planar 1.

Przyjrzyj się proszę moim propozycją, oczywiście zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

48 minut temu, Q21 napisał:

Pozostań przy Twojej pierwszej propozycji Audiolab, przy odpowiednim połączeniu z dobrymi kolumnami konfiguracja taka zapewni Ci naprawdę dobry dźwięk. Spójrz na wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , który połączyłbym z kolumnami 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  lub 

Ukryta Zawartość

Jeśli chciałbyś wzmacniacz od razu z funkcjami sieciowymi, jest model

Ukryta Zawartość

Alternatywą może być 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , który dodatkowo ma wbudowany google chromecast. Będzie to jednak trochę niższa klasa dźwięku.

Gramofon - wybieraj pomiędzy  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Przyjrzyj się proszę moim propozycją, oczywiście zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza.

Bardzo dziękuję za propozycję. Proszę mi powiedzieć czy przypadkiem ten Audiolab nie będzię grał zbyt ciepło w przypadku słuchania elektroniki (Jean Michel Jarre, Marek Biliński i house, techno itp.) jak w tym Audiolabie ma się sprawa z DACiem? Obecnie posiadam skromnego Toppinga dx3pro+ notabene kupionego u Was:) i co ze wzmacniaczem słuchawkowym ( 6000A go posiada?) pytam, gdyż w grę wchodzi też odsłuch na słuchawkach Beyerdynamic dt 880 32Ohm edition.

Przeglądając internet natrafiłem jeszcze na:

Marantz PM6007

NAD C368

warto się nad nimi pochylić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zborus

Jak masz źródło, to Marantz 6007 jest dobrym pomysłem a do niego

polecane powyżej przez kolegów poważne monitory Polk Audio R200.

Dobra dynamika, nie zmęczą, bo o budżecie nie wspomnę 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 godzin temu, zborus napisał:

NAD C368

Kosztuje 4.500 a gdzie budżet na resztę skoro całość ma kosztować max 7.500 ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W Twoim 20m² pomieszczeniu spokojnie poradzą sobie monitory. Zaproponuję zestaw który moim zdaniem spełni Twoje wszystkie oczekiwania a do tego będzie poziomem i jakością dźwięku deklasował propozycje branży i tym podobne.

Hegel H80 + KEF R300 i wspomniany gramofon Pro-Jecta

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

18 godzin temu, zborus napisał:

Bardzo dziękuję za zainteresowanie się tematem i propozycje. Przyglądając internet natknąłem się na bardzo dobre opinie wzmacniaczy firmy NAD a konkretnie Mielec modele C338 i C368. Te dwa modele to dobry kierunek?

pomysł dobry. Musiałbyś wpaść na odsłuch, bo wszystko zależy z jakimi kolumnami ma to grać. 

Posłuchałbym na początek z naszej oferty Nada, Rotela i Yamahę, a kolumny Elac, PSB, Indiana Line i Kef. 

Zapraszam do kontaktu z wybranym salonem https://www.tophifi.pl/salony.html, celem umówienia się na prezentację. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Oczywiście Audiolab posiada wzmacniacz słuchawkowy i przyzwoitego DAC-a to jak zagra nie będzie uzależnione wyłącznie od niego samego, ale również od kolumn, które wybierzesz do niego. Staraj się posłuchać i porównać z innymi propozycjami w miarę możliwości tego Audiolaba i sam oceń inaczej samym czytaniem niewiele się dowiesz.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Rozmawiałem ze sprzedawcą z Q21 i polecony został mi zestaw NAD C316bee v2 + Pylon Audio Diamond Monitor 18. Zarówno monitory jak i wzmacniacz są przez większość zachwalane i polecane. Byłbym skłonny kupić ten duet, ale boli mnie jednak brak sekcji cyfrowej we wzmacniaczu. Dlatego też cały czas po głowie chodzi mi Audiolab 6000a jednak w połączeniu z Pylonami przekracza mój założony budżet. Nie chciałbym przekroczyć ustalonej kwoty, gdyż potrzebne będą jeszcze przewody. (; 

W takim wypadku chcąc się zmieścić w założonym budżecie jakie kolumny na podobnym poziomie byście polecali do tego Audiolaba?

Ukryta Zawartość

ale chyba też przekroczysz budżet; może i nie, ale z rabatem na 6000A 😉 

Ukryta Zawartość

Triangle Borea BR03

KEF LS 50 Meta

a

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 19.02.2023 o 18:53, zborus napisał:

bardzo dobry. C338 ma już wbudowany Chromecast Audio do streamowania muzyki. C368 ma tylko BT i jest przygotowany na rozbudowę (dołożenie modułu BluOS- i to jest świetna sprawa). To daje pełną sieciowość i mega stabilne działanie. 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

316 tka będzie za słaba do Diamond 18. Nie pokaże klasy tych kolumn.

Nowe nady z kolei grają kompletnie inaczej. Szybko zwarto, niekiedy jasno. 

316 i 326 tak nie grały. Zależy co chcesz uzyskać. 

368 to ciekawy model. Z tym że na jakich kolumnach stanęło?

Dobra, sprawa kolumn chyba jest już rozwiązana. Będą to pylon audio diomond monitor 18 albo Polk audio r200.

Cały czas jednak nie mogę podjąć decyzji co do wzmacniacza. Na tą chwilę biorę pod uwagę Nad c316bee V2 albo Marantz pm6007. Który?

13 minut temu, zborus napisał:

Na tą chwilę biorę pod uwagę Nad c316bee V2 albo Marantz pm6007. Który?

To są słabe wzmacniacze. Wybrane kolumny zasługują na coś lepszego. 

8 minut temu, Piopio napisał:

To są słabe wzmacniacze. Wybrane kolumny zasługują na coś lepszego

Tylko, że budżet na tą chwilę nie pozwala na nic innego. Są tak słabe, że bardzo odbije się to na kolumnach?

Wolę teraz kupić lepsze kolumny a w przyszłości żonglować wzmacniaczami. W założeniach te kolumny mają ze mną zostać na dość długo. W przeciągu kilku najbliższych lat tego elementu toru na bank nie będę wymieniał.

Edytowane przez zborus

Jest kilka punktów za Marantz'em: design, większa moc i DAC z dwoma

wejściami a do tego mniej awaryjny, niż NAD'y, o których były nawet wątki 😉 

A dźwiękowo jak ma się jeden do drugiego? Jeśli chodzi o sekcje cyfrowa to na początek Topping dx3 pro+ się tym zajmie, no chyba że ten dac w PM6007 jest lepszy.

Musiał bym ich słuchać jeden po drugim na tych samych kolumnach itp.

A takiej okazji nie miałem, więc trudno o porównanie, ale generalnie tańsze

Marantz'e grają nieco jaśniej, niż NAD'y. Może stąd dość częste modernizacje

NAD'ów żeby je jednak nieco ożywić, ale to już kosztem pozbawiania regulacji ...

Nie ma sensu dublować dac skoro jest osobny

www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi