Skocz do zawartości
IGNORED

Słownik określeń nieprecyzyjnych stosowanych w opisach brzmienia, dżwięku

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Drizzt napisał:

Neutralny system powinien brzmieć tak jak muzyka.

Wszystko i nic. Niby powinien, tylko który brzmi neutralnie, skoro każda z wszystkich trzech płyt mojego ulubionego zespołu brzmi inaczej, a wkrótce spodziewam się modnych remasterów? Cały problem polega na tym, że każdy ma w głowie swój subiektywny wzorzec, więc każdy inny system subiektywnie uzna za neutralny.

-----

47 minut temu, wlodek71 napisał:

Właśnie o to chodzi, niech każdy postara się jakoś opisać te nieścisłe zwroty...

Moje wpisy mógłby ktoś uznać za satyryczne, ale wymieniłem te pojęcia, które tylko w błąd wprowadzają ze względu na brak możliwości scisłego zdefiniowania i subiektywnosć użycia.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Moim zdaniem jak brzmi dany dźwięk, czy głos trudno opisać parametrami technicznymi aby każdy zrozumiał. Nie wyobrażam sobie aby ktoś technicznie opisał śpiew Celin Dion czy Tracy Chapman, aby ktoś mógł sobie to wyobrazić nie słysząc ich. Tak samo jakie to uczucie mieć np. mokrą dłoń. Opisy grania sprzętu audio trochę nakreślają coś jak brzmi.

No to konkretnie napiszę coś od siebie

jasne granie - wysokie tony wybijają się ponad resztę pasma.

rozdzielcze granie - dokładne, słuchać szczegóły,

gubi detale - dzięki się zlewają, gdzieś tam niby słychać dzwonek, ale trzeba się domyślać, nie jest wyraźny

suche, sterylne granie - gdy słuchasz, a dźwięk nie wywołuje emocji, ale to już wyższa szkoła jazdy aby to wytłumaczyć, tutaj to już coś tam w mózgu się dzieje i nawet naukowcy sami dokładnie nie wiedzą czemu tak się dzieje.

"To z pozoru oczywiste: muzyka niesie emocje. Ale zrozumienie mechanizmów, które się z tym wiążą, przysparza badaczom sporo problemów."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

barwne, naturalne wokale - wywołują emocję, słuchać je w głosie.

zamulone, miękkie granie, luźny dół, brak kontroli - np. uderzenia w bębny perkusji, wygasają powoli. Stopa perkusji brzmi, zamiast nisko i szybko, jak uderzenia w kotły, dźwięk się ciągnie, słabej słyszalne zmiany w graniu basu. Słaba dynamika.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit
7 minut temu, szymon1977 napisał:

który brzmi neutralnie, skoro każda z wszystkich trzech płyt mojego ulubionego zespołu brzmi inaczej, a wkrótce spodziewam się modnych remasterów? 

No i dobrze. Neutralny, transparentny system powinien po prostu pokazać te różnice i nie przeszkadzać muzyce ani pracy producenta, który z jakichś powodów chciał, żeby te trzy płyty brzmiały zupełnie inaczej. Zakładam, że w porozumieniu z artystą.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Zaczyna się coś klarować ale czym więcej opisów tym precyzyjniej będzie można określić te zwroty. Zachęcam do podawania swoich definicji.

4 minuty temu, Drizzt napisał:

Neutralny, transparentny system powinien po prostu pokazać te różnice...

Nie wiem kiedy z naturalny przeszło neutralny, a transparenty to pokazuje różnice między kablami.

-----

41 minut temu, xajas napisał:

Nie, zamiast opisywac bzdury, niech kazdy zacznie uzywac sensowne, fachowe zwroty, ktore sa unormowane i zrozumiale dla kazdego, kto ma przynajmniej minimum pojecia o technice audio i eliminuja wszelkie nieporozumienia.

"Tannoy R3 zbyt mulaste, a B&W 606 zbyt ostre, co kupić?" i każdy wie o co chodzi. Problem gdy dwóch małowackowych zacznie się kłócić, bo dla jednego B&W mulaste a dla drugiego ostre.

Teraz, szymon1977 napisał:

Nie wiem kiedy z naturalny przeszło neutralny, a transparenty to pokazuje różnice między kablami.

Nie wiem kiedy przeszło bo ja nic nie pisałem o naturalności. Nie wiem co znaczy to pojęcie.

Transparentny pokazuje różnice między kablami?? Nic z tego nie rozumiem, choć oczywiście znam markę Transparent.

Chyba starasz się zamulić temat 😉

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

6 minut temu, Drizzt napisał:

który brzmi neutralnie, skoro każda z wszystkich trzech płyt mojego ulubionego zespołu brzmi inaczej, a wkrótce spodziewam się modnych remasterów? 

To, że słychać różnice z trzech płyt to dobrze świadczy o sprzęcie a która z tych płyt brzmi naturalniej to już kwestia jak my to odbieramy, jakie mamy zapisane wzorce tej naturalności.

11 minut temu, Drizzt napisał:

Transparentny pokazuje różnice między kablami??

Tak, skoro nietranspasty nie pozwala kabli usłyszeć.

11 minut temu, Drizzt napisał:

Chyba starasz się zamulić temat

Ja tylko opisuję jak zwrot jest używany a nasze nieporozumienie pokazuje, jak ostrożnym trzeba być interpretując poezję. Ogólnie rzecz biorąc poeci lubią przeczyć faktom i nazywają to... o mam kolejne określenie:

Doświadczenie - gdy ktoś wykaże, że przeczysz wiedzy, logice i faktom to piszesz, że masz doświadczenie a on nie.

Edytowane przez szymon1977

matowa góra, bez błysku, brak iskry - brak jakby dynamiki i energii w tym paśmie, brak dokładności w graniu wysokich tonów, słaba ich szybkość

odchudzona średnica - brak ilości średnich tonów, grają jakby słabiej, anemicznie, odwrotność gęstej

Konkretne pytanie w temacie, proszę o nie zaśmiecanie rozważeniami o kablach.

Teraz, porlick napisał:

Kurczę, czy nikt nie wspomniał o PLANKTONIE? 

Niemożliwe...

To wyjaśniaj 👍🙂

48 minut temu, Prewwit napisał:

To wyjaśniaj 👍🙂

Nie wiesz? To zawiesina najdrobniejszych zdarzeń dźwiękowych, najczęściej łączona z czarnym tłem 😁

48 minut temu, Prewwit napisał:

To wyjaśniaj 👍🙂

Nie wiesz? To zawiesina najdrobniejszych zdarzeń dźwiękowych, najczęściej łączona z czarnym tłem 😁

• Redaktorzy
4 minuty temu, porlick napisał:

Nie wiesz? To zawiesina najdrobniejszych zdarzeń dźwiękowych, najczęściej łączona z czarnym tłem 😄

Tak jest! Jeśli sygnał przejdzie przez nawijarkę - wlew - sito - prasę (size press) - suszarnię - grupę dosuszającą i piwnicę, to jest gwarancja planktonu. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Godzinę temu, Prewwit napisał:

...proszę o nie zaśmiecanie rozważeniami o kablach.

Nie jest to możliwe gdy pojęcie bez kabli traci sens użycia (np "system przejrzysty").

Edytowane przez szymon1977

19 minut temu, kangie napisał:

Jeśli sygnał przejdzie przez nawijarkę - wlew - sito - prasę (size press) - suszarnię - grupę dosuszającą

Robisz w papiernictwie?

Chyba Ci się z lekka kolejność potentegowała...

A o gładziku zapomniałeś.

Tak by było najlepiej ale cóż.... może uda się jakoś te epickie zwroty uporządkować.

Tu jest wszystko uprzadkowane. Wystarczy przeczytac i stosowac

Ukryta Zawartość

IMG_4472.thumb.jpg.aa5ce3142faff67c5c36993f0dbf3d8d.jpg

IMG_4473.thumb.png.3069f27f9de6018d7ec9b5688f88f6ff.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
18 minut temu, porlick napisał:

Chyba Ci się z lekka kolejność potentegowała...

A o gładziku zapomniałeś.

Można rzec, że podglądam modele 3D papierni w Meksyku, do której projektujemy pomosty. Mało miejsca, gęsto, pełno przeszkód, obciążenie 500kg/m2 i wszystko ma być zgodne z normami.

A co do planktonu, to kiedyś słyszałem go w systemie kolegi. To był naprawdę plankton. Byłem zupełnie trzeźwy, bez żadnych dopalaczy czy narkotyków.

A czarne tło mam zawsze gdy poczas słuchania zamykam oczy. 😉

1 minutę temu, kangie napisał:

A co do planktonu, to kiedyś słyszałem go w systemie kolegi.

Nie,to co innego.
Słyszałeś pojedyńcze elektrony

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Redaktorzy

@Pseudodrummerto było mega przeżycie!

Koncert Humble Pie "Performance Rocking the Fillmore" z 1971 r. Na winylu. Głośność koncertowa. Pająki z sufitu spadały, a po koncercie zrobiliśmy długa przerwę.

Ja pie.....ę, ale to grało!

6 godzin temu, Tajitsu napisał:

Ooo już się zaczyna! 🙂

Tak!!!

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Uważam,że nie da sie jednoznacznie sprecyzowac tych pojęć,ze względu na to,że każdy dysponuje innym narzędziem pomiarowym (uszy i mózg)

Różnice w percepcji,psychoakustyka,przyzwyczajenia,nastawienie,nawet poczucie własnej wartości każdego człowieka ma wpływ na to,że słyszy to samo inaczej...
Ba,większość ludzi sterowana jest w swojej percepcji przez swoich "audioguru",kolegów,a zwłaszcza branżę...

Jak słyszę:
"cześć,chciałbym kupic swój pierwszy wzmacniacz,ważne aby był wydajny prądowo,mógł napędzić nawet trudne kolumny i miał dobry stosunek cena/jakość-no to wiem,że wiedza pochodzi z recencji,nie z doświadczeń i szkoły,albo to pan z branży,ewentualnie jego naganiacz...

Należałoby najpierw zrobić podstawowe badania słuchu,i ci,których wyniki sa podobne moga cos ewentualnie próbowac ustalić...

No bo nie wyobrażam sobie rozmowy 20 letniego audiofila z 60 cio letnim panem o górze pasma itp....

55 minut temu, xajas napisał:

Tu jest wszystko uprzadkowane. Wystarczy przeczytac i stosowac

Ukryta Zawartość

IMG_4472.thumb.jpg.aa5ce3142faff67c5c36993f0dbf3d8d.jpg

IMG_4473.thumb.png.3069f27f9de6018d7ec9b5688f88f6ff.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No,i to jest konkret.
Bardzo dziękuję

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra, na poważnie. 
Dźwięk może być:
Rozdzielczy- czyli ma niskie zniekształcenia multitone. Instrumenty się nie zlewają w jedną papkę. 
Koherentny- dobrze zszyty fazowo i o równej charakterystyce. Głos się nie rozdziela na poszczególne pasma i pozycje na scenie. Niekoniecznie jest to skorelowane z rozdzielczością, ale można mieć te dwie rzeczy na raz (chociaż brak koherencji, dla mniej obytych, będzie "boosterem" do rozdzielczości, rozjechany system będzie bardziej rozdzielczy).
Organiczny- to samo co koherentny, ale nie dotyczy sceny i jest mniej rygorystyczny. Stosunkowo wyrównana charakterystyka (bardziej dołki niż górki). 
Gładki- pozbawiony rezonansów, czyli gut gut. Nic nie dzwoni, nic nie piszczy. 
Błyszczący- walący rezonansami średnicy lub tweetera. Ci którzy uznają to za zaletę powinni kupić Klipsche i usunąć konto. 
"Z wybrzmieniami"- tak jak wyżej, unikać. 
Kliniczny- z dziurą na wyższym basie/niskim midzie, przeważnie bardzo wysoki rząd zwrotnicy. 
Dynamiczny- tutaj pułapka, bo powody mogą być dwa, jeden jest negatywny a drugi pozytywny. 
Głośnik pozytywnie dynamiczny zachowuje dynamikę nagrania, pracuje liniowo w funkcji mocy, nic od siebie nie dodaje. 
Negatywnie zaś jest wtedy gdy głośnik wydaje się, że ma więcej dynamiki niż muzyka którą gra, wynika to z posiekanego pasma i wysokiej nieliniowości. 
Brudny- przeważnie spowodowane jest to wysoką 3 harmoniczną, brudna góra się wtedy wydaje taka sypka, sepleniąca. 
Sypki (no właśnie)- albo idzie w parze z brudnym, albo jest spowodowany łamaniem się membrany. Głównie spotykane w szmatkach i dużych np. tytanowych tweeterach. 
Szybki- głównie tyczy się basu, a w tym przypadku pozbawiony rezonansów lub pierdzącej BRki. Dla wyższych częstotliwości często tożsamy z rozdzielczością. 
Przejrzysty- "taki co pokazuje każdą różnice w torze", dziwnym trafem, tym bardziej rozjechaną ma impedancję tym bardziej pokazuje te różnice. Hmmm

4 minuty temu, #Szakovsky napisał:

Dobra, na poważnie. 
Dźwięk może być:
Rozdzielczy- czyli ma niskie zniekształcenia multitone. Instrumenty się nie zlewają w jedną papkę. 
Koherentny- dobrze zszyty fazowo i o równej charakterystyce. Głos się nie rozdziela na poszczególne pasma i pozycje na scenie. Niekoniecznie jest to skorelowane z rozdzielczością, ale można mieć te dwie rzeczy na raz (chociaż brak koherencji, dla mniej obytych, będzie "boosterem" do rozdzielczości, rozjechany system będzie bardziej rozdzielczy).
Organiczny- to samo co koherentny, ale nie dotyczy sceny i jest mniej rygorystyczny. Stosunkowo wyrównana charakterystyka (bardziej dołki niż górki). 
Gładki- pozbawiony rezonansów, czyli gut gut. Nic nie dzwoni, nic nie piszczy. 
Błyszczący- walący rezonansami średnicy lub tweetera. Ci którzy uznają to za zaletę powinni kupić Klipsche i usunąć konto. 
"Z wybrzmieniami"- tak jak wyżej, unikać. 
Kliniczny- z dziurą na wyższym basie/niskim midzie, przeważnie bardzo wysoki rząd zwrotnicy. 
Dynamiczny- tutaj pułapka, bo powody mogą być dwa, jeden jest negatywny a drugi pozytywny. 
Głośnik pozytywnie dynamiczny zachowuje dynamikę nagrania, pracuje liniowo w funkcji mocy, nic od siebie nie dodaje. 
Negatywnie zaś jest wtedy gdy głośnik wydaje się, że ma więcej dynamiki niż muzyka którą gra, wynika to z posiekanego pasma i wysokiej nieliniowości. 
Brudny- przeważnie spowodowane jest to wysoką 3 harmoniczną, brudna góra się wtedy wydaje taka sypka, sepleniąca. 
Sypki (no właśnie)- albo idzie w parze z brudnym, albo jest spowodowany łamaniem się membrany. Głównie spotykane w szmatkach i dużych np. tytanowych tweeterach. 
Szybki- głównie tyczy się basu, a w tym przypadku pozbawiony rezonansów lub pierdzącej BRki. Dla wyższych częstotliwości często tożsamy z rozdzielczością. 
Przejrzysty- "taki co pokazuje każdą różnice w torze", dziwnym trafem, tym bardziej rozjechaną ma impedancję tym bardziej pokazuje te różnice. Hmmm

Dobry tekst, o takie właśnie tu chodzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi