Skocz do zawartości
IGNORED

Zakupy płyt cd z przeznaczeniem do testowania sprzętu audio.

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wiedzieć gdzie można kupować takie płyty audiofilskie. Najlepiej w jednej lokalizacji aby nie szukać po całym rynku płyt do testów i odsłuchów audio .Czy są takie sklepy?.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, zbyniu 360 napisał:

Chciałbym wiedzieć gdzie można kupować takie płyty audiofilskie. Najlepiej w jednej lokalizacji aby nie szukać po całym rynku płyt do testów i odsłuchów audio .Czy są takie sklepy?.

Najbardziej miarodajnym testem będzie muzyka której lubisz słuchać, wtedy od razu dopasujesz sprzęt do swojego konkretnego przypadku. Co do płyt, serdecznie polecam szukanie używanych, można sporo zaoszczędzić i znaleźć kilka perełek. 🙂

Chciałem to napisać :) , 

dodatkowo, sam sobie robiłem kolumny wiec mogłem co nieco zmieniać ich granie i słuchać zmian , na płycie np Stockfisch z HIFI Muzyki ,super świetnie (nudy :) ) a z codziennej do słuchania granie siadło na dupę :) 

Z tego co można się zorientować... to takie samplery np: wytwórni firm które  produkują kolumny ,wydają takie płyty.Teraz pytanie, gdzie można takie owe płyt zakupić. Dużo  mi by to pomogło w sprawie kolum... chyba najbardziej. Chciałbym zmienić głośniki wysokotonowe i miałbym pewne przemyślenia , rozeznanie.Dlatego tak by było chyba najłatwiej... tak myślę. 

Edytowane przez zbyniu 360

wymiana   głośnika  będzie poparta pomiarem , jeśli  nie masz czym to lepiej się uczyć jak i kupić coś do mierzenia , wiem dla jednej pary kolumn nie warto :) ,  pooglądaj sobie filmiki jak Amatorzy robią kolumny , trochę teorii z DIYaudio pl itd 

No tak ale podobno już w tych dali kolumnach graly morel elit. I fakt faktem ludzie sobie chwalą taką podmianę. Ja wolę posłuchać, osłuchać się samemu.No nie stety  ,raczej nie ogarnę tematu  na takim szczeblu.

Ja muszę, wiedzieć gdzie takie płyty kupię. Nie interesuje mnie parametry głośnika. Ja chcę przetestować o słuchać  na własne uszy to jest ważniejsze niż parametry. Parametry nie grają, ja wolę je o słuchać, czy mi podejdą. 

10 godzin temu, zbyniu 360 napisał:

Ja muszę, wiedzieć gdzie takie płyty kupię.

10 godzin temu, zbyniu 360 napisał:

Ja chcę przetestować o słuchać  na własne uszy

Tak jak już pisali koledzy wyżej: do testowania sprzętu na własne uszy służy muzyka której słuchasz. Ja np. słucham jazzu, muzyki symfonicznej i trochę rocka i dlatego mam trzy płytki - po jednej z każdego gatunku, które osłuchałem na różnych słuchawkach i kolumnach. Ważne jest żeby to były albo dobrze nagrane płyty CD albo pliki FLAC, bo mp3 zaniżają jakość dźwięku.

Edytowane przez MCHammer2022
21 godzin temu, iFi Audio napisał:

Najbardziej miarodajnym testem będzie muzyka której lubisz słuchać, wtedy od razu dopasujesz sprzęt do swojego konkretnego przypadku. Co do płyt, serdecznie polecam szukanie używanych, można sporo zaoszczędzić i znaleźć kilka perełek. 🙂

Yello  "Touch"  jest dla mnie bardzo dobrym wyznacznikiem.

De gustibus non est disputandum

17 minut temu, przmor napisał:

Na Tidal można znaleźć produkcje z DMP

Pod warunkiem, że w jakości flac a nie mp3.

@przmor możliwe. Ja nigdy z Tidala nie korzystałem, chociaż gdy ostatnio kupowałem kolumny to sprzedający mi zapuścił muzykę z Tidala i odniosłem wrażenie, że ten sam utwór z mojego CD zabrzmiał lepiej. Może to była kwestia streamera?

Temat rzeka ale ważny, bo gdybym miał się opierać na streamerze/Tidalu to bym tych kolumn nie kupił. A w połączeniu z CD kolumny okazały dużo lepsze niż się początkowo wydawało. Dlatego wybór dobrego źródła, szczególnie w przypadku kolumn z wyższej półki, ma niebagatelne znaczenie. Z tego punktu widzenia uwazam, że lepsze jest testowanie przy pomocy sprawdzonego odtwarzacza CD i płyt o znanej jakości niż przy pomocy przypadkowych nagrań z Tidala i streamera.

Źródło to bardzo ważny element, od niego zaczyna się tor audio, gdy źródło jest marne nawet najlepszy sprzęt zagra tylko jak pozwala źródło. Wiem, że to nie płyta, ale proponuje 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Bogusław_59825 napisał:

Źródło to bardzo ważny element

Pozwolę sobie wyrazić taką samą opinię, ale i dodam obserwację, że źródło nawet czasem za „pińset” może być dobrym źródłem, a inny element, np kabel, kolumna, akustyka - wąskim gardłem.

Czy podzielasz moją obserwację?

W dniu 4.03.2023 o 11:49, Yankes napisał:

Yello  "Touch"  jest dla mnie bardzo dobrym wyznacznikiem.

Ach, Yello nigdy nie zawodzi. Szczególnie "The Race". Świetny sprawdzian dla pozycjonowania, tekstury i niskich tonów. No i brzmienie samo w sobie uzależnia 🙂

Dla mnie podstawa to Motion Picture i The Eye

Ukryta Zawartość

IMG_4551.thumb.jpg.a4384aba0c69f2880de884cab32b4352.jpg

IMG_4552.thumb.jpg.3aba300939c4efd1eb4bd7814a626ce6.jpg 

Dobra jest tez Malia

IMG_4624.thumb.jpg.331f5e3875b12ef9ada81a10c1ee7b09.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale absolutnie najlepszy label (dla mnie nie do pobicia!!!) to Norweski KKV. Specyficzna muzyka, ale nagrania absolutnie wyjatkowe. Tu nagrywa Kari Bremnes

Ukryta Zawartość

Koniecznie posluchac

IMG_4620.thumb.jpg.7de88035303f3afc5b4cb90af0c1dcef.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nie mam strimingu, więc zdany jestem na kupowanie płyt CD.

Kup streaming a nie CD
9€ na miesiac za Apple Music, to najlepsza inwestycja w muzyke.

To jest 110€ na rok.
Ile CD mozesz kupic za 110€?

Ja przeslucham srednio 10 nowych na tydzien, czyli 500 na rok. Ile kosztuja przy zakupie?

Masz PC? Do tego USB DAC.

Przez wiele lat uzywalem prosty zestaw

Ukryta Zawartość

Do tego dwa monobloki

IMG_5989.thumb.jpg.b67dacc34f7a643ce96be35e01b4e13e.jpg

i pozamiatane

Wiecej bajerow nie trzeba

USB DAC dostaniesz za pare stowek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mozesz swojego lampowego zachowac. CD tez mozesz zachowac. Jedyne co potrzebujesz to tylko USB-DAC.

Podlaczysz USB-DAC do lampki rownolegle do CD i wtedy mozesz sluchac stare CD i nowe streamingi.

A z czasem dojrzejesz i wywalisz CD, bo zbedne/niewygodne 🙂 

Edytowane przez xajas

Czy usb-dac, podłączam do CD odwarzacza?.Ale cd odwarzacz nie ma wejścia usb.Jedynie przez coksialny lub optyczne.Komputer mam na poddaszu i to nie mój a żony zzzzzzz.

Jeśli by tak dało się zrobić to jestem uratowany z muzyką do końca życia. Ale pewnie nie da rady tak,smutno mi bo bym się cieszył muzyką taka jaką lubię. A kupowanie płyt kosztuje .Najtańsze są po 40zł i to słabi wykonawcy, zespoły. 

• Pokaż nowe odpowiedzi