Skocz do zawartości
IGNORED

Polski system wysokiej klasy

jozwa maryn

Rekomendowane odpowiedzi

Nie słuchałem nowego wzmacniacza Struss. Wyglada bardzo elegancko.

Moim typem na polski hi-end jest zestaw SoundArtu. CD Sarah i integra Jazz. Do porównania stara i nowa obudowa wzmacniacza. Na drugim i trzecim zdjęciu Jazz już w nowej zgrabniejszej formie - węższy i płytszy.

Byłem też świadkiem pierwszego "odpalenia" zmontowanej integry Country. To model oparty na Rocku, jednak w większej obudowie, większej mocy i ze zdalnym sterowaniem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-28-100008438 1170266983_thumb.jpg

post-28-100008439 1170266981_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yogi=> kupując nasz rodzimy sprzęt liczymy na dużo większą jakość przy niskiej cenie w porównaniu do klocków zagranicznych, jeśli tak nie jest to marnie będzie wyglądała kondycja Polskich producentów.

Każdy się tylko raz nabierze.

• Redaktorzy

Piotr: "Nie zapominajcie że większość urządzeń audio jest dość specyficzna i bez schematów oraz szkoleń elektronicy nie powinni dotykać większości urządzeń wyższej klasy (powiedzmy że jest to dobrze grający wzmacniacz za 10000 np. Meridian, YBA, Linn)...."

Niekoniecznie. Naprawdę dobry elektronik naprawi prawie wszystko. Darek Kulesza naprawił mi Karika (jak się okazało w wyniku transportowych wstrząsów szlag trafił coś na płytce) - bez schematu, bez niczego. Prześledził układ i znalazł uszkodzenie. To samo, kiedy naprawił mi zasilacz Valhalla (do LP12). Zapytał mnie tylko najpierw, na jakiej zasadzie to działa...

Parsec

Nowy Struss wygląda imponująco?!. Widziałeś go z bliska , dotykałeś.Za 36000 PLN Hrynkiewicz mógłby chociaż porządnie wykończyć drewniane boczki i zrobić lepszą obudowe. Słuchałem ten wzmacniacz ale w konfiguracji której nie znałem wiec ciężko mi mówić coś na temat dżwieku. Ale wykonanie za tyle pieniędzy żenujące

• Redaktorzy

Do dziś najładniej zrobionym Strussem wydaje mi się stary model S. Chopin jeszcze jak cię mogę. To tutaj... Cóż, na żywo nie widziałem, ale w porównaniu z wcześniejszym wzornictwem to raczej porażka.

->Papamek

Wciąż zazdroszczę patrząc na zdjątka i znając brzmienie ;-), no cóż, nie stać mnie na twoje klocki bo moje to przy nich jednak tylko zabawki choć na razie muszą mi wystarczyć na dłużej.

Poza tym uważam, że bezsprzecznie Jazz i Sarah to nasz wysokiej klasy krajowy wyrób tylko jeszcze dobrać do tego głośniki i można śmiało zakończyć wątek.

Sorry za off topic ale słyszałem, że model country będzie w pierwszym rzędzie testowany przez jozwę, ciekawe jak wypadnie bo podobno brzmieniowo ma się nie różnić niczym od rocka w co nie bardzo wierzę, bo większa moc to jednak może lepiej napędzać głośniki.

Pozdrawiam,

Polski Hi-end to niewatpliwie dlamnie klocki CSR.Krzysztof Jarkowski robi wszystko.Kompletne systemy wysokiej klasy.Sa to urzadzenia robione na zamówienie i niedostepne w salonach hi-fi.Konstruktor jest bardzo elastyczny i wprowadza wiele modyfikacji do swoich podstawowych modeli.Każdy moze czuc że ma cos niepowtażalnego, a nie masówke.Oprucz paru polskich firm np.Kustagon,mało kto z polskich konstruktorów może pochwalic sie taka wiedzą i jakoscią użytych elementów i wykonania.Csr zanim trafił na rynek domowy działał w branży profesjonalnej.Zaawansowane konstrukcje i monitory goszczą w studiach nagrań na całym swiecie.Miałem kontakt osobisty z konstruktorem i jego niesamowitymi urzadzeniami.Wszystko dopieszczone,super montaż i wyglad,bezawaryjna praca.Sam mam wzmacniaczyk CSR i bez zadnej prozby dostałem wieksze trafo z 250na 300VA i lepsze układy w cenie mniejszej niz standardowa podawana w cennikach.To było dlamnie zaskoczenie.A pozatym ten kontakt.Odpowiedzi na kazdy e-mail,żadnych głuchych telefonów.Inne polskie firmy tylko z pozory robia sprzet hi-end.AncientAudio w swojej cenie za Lektora daje niedoszlifowany marmur,brak opisów,niezbyt schludny montaż przypominający produkty DIY.Jesli chodzi o polski Hi-end to życzył bym sobie takich produktow jak wypuszcza :CSR,Kustagon,Eryk.s.Concept,Albedo,itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

majo -> Zadalem pytanie : "Czy kwalifikuja sie one do zestawu z tematu tego watku?" Zamiast zarzucac mi rozpowszechnianie spamu moze wypowiesz sie na temat wzmacniacza, o ktory pytm. Mam nadzieje ze bedzie to obiektywna odpowidz, bez osobistych uprzedz do producenta. Potrafisz to zrobic?

mike27 -> Wdzialem ten wzmacniacz tylko na zdjeciu i dla mnie wyglada dobrze jesli chodzi o wzornictwo. Co do boczkow to przyjrzalem sie zdjeciu i rzeczywicie wygladaja one troche nieciekawie, tak jakby fornir odchodzil (jak w starym Radmorze). Nie wiem jednak czy jest to wina zdjecia czy rzeczywiscie sa wykonane kiepsko. Jesli jest tak jak mowisz to Struss powinien popracowac nad tym, szczegolnie, ze to taka prosta robota.

Szkoda że CSRa nie można zobaczyć na Audio Show ani poczytać o nim w gazecie. Widać taka polityka.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

> PiotrekGd1 < Firmy wymienione przez ciebie to w wiekszości UFO ? Gdzie istnieją ich wyroby wskażcie adresy sklepów ? Moim zdaniem P.Jarkowski i podobni owszem jest mocny ale w ... . Jako normalny potencjalny kupiec nigdy nie skieruje swoich kroków w kierunku podobnych firm krzaków- sory . Przyczyn jest wiele - co z serwisem , upgradem czy zwykłą wymianą na inny model z dopłatą jak ten stary się znudzi np? Kustagon , CSR itp są chyba takimi firmami (czyt.garażowymi) bo nigdy nie czytałem o nich wiekszej wzmianki (max. kilka zdań) w żadnym piśmie o tematyce HIFI. Czyżby byli tak mocno undergrundowi i mieli w d... polską prase i klienta ? A gdzie promowanie i informowanie klientów o swoich wyrobach. Brak takiego postępowania odbieram jako brak szacunku dla polskiego klienta i basta ! Pisał te słowa - dodam - wielki fan HiFi z napisem "made in poland"!

- > newbeat

Jestes w bledzie ze CSR nigdy nie prezentowal sie ze swoimi klockami w prasie audio Test jego najtanszej integry byl przeprowadzony przez Magazyn hi fi Bylo to co prawda dosc dawno temu ale zawsze Rowniez na paru edycjach audioshow mozna bylo zobaczyc wyroby tego producenta Podobnie rzecz sie ma z Kustagonem On rowniez udostepnial do testow swoje przetworniki

Pozdro

Ukryta Zawartość

Powyzej link z recenzja wzmaka CSR ABC

Ukryta Zawartość

Jrymar -> jest takie powiedzenie: wyjatek potwierdza ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

- > Elberoth

Niech Ci bedzie :) Co nie zmienia faktu ze recenzje tych urzadzen pojawily sie w prasie tak samo jak i tez urzadzenia te mialy swoja prezentacje na AS Tyle ze to dawno bylo

Pozdro

Ale strona internetowa CSR jest obiecująca - od lat ten sam napis : WKRÓTCE PEŁEN SERWIS

Oglądając zdjęcie gałki lub nóżki nietrudno sobie zobaczyć cały wzmacniacz. Trochę wyobraźni i już :-)

Jrymar -> interesujace, ze wspominasz AS. interesujace, bo CSR nigdy oficjalnie na AS nie wystapil :-) byl raz czy dwa cichcem doklejony do QBA. i taka jest wlasnie polityka firmy.

ale moze to jest pewien sposob ? kto wie, trzeba by wlasciciela zapytac.

Miałem blizszy kontakt z Panem Jarkowskim.Rozmawiałem z nim na te tematy.Jego interesuje tylko rynek HI-end i wykonywanie urzadzeń na zamówienie.Co z tego że jego klocki znalazły by sie w polskich salonach HI-fi.Pamietam jak kiedyś w studio hi-fi w Gdynii stał wzmacniacz CSR California Cena 16000zł.Kogo z normalnych polskich audiofili stać na tak wzmacniacz?Stał cieszył oko i słuch i nic.A Pan Jarkowski teżmusi z czegos utrzymac rodzine.To normalny polak mieszkajacy w jednym z gdańskich blokowisk.Wyroby Kustagona to podobna historia.Take klocki kupuja tylko bogaci ludzie niekoniecznie znajacy sie na sprzecie.Poprostu maja kase i chca miec cos niepowtarzalnego,a Pan Krzsztof nieograniczony jest wtedy w budrzecie i może poszaleć.CSR miał kiedys w ofercie też wmiare tani wzmacniacz ABC ale pracy przy takim wzmacniaczu za 3000 trzeba włożyc tyle co przy wzmacniaczu za 15000 a zarobek marny.Jeden taki mdel sprzeda sie raz na dwa,trzy miesiace a co dalej.Sprzedajac system za 30000 robiony na zamówienie można juz troche zarobic.Niestety polski Hi-end to czesto firmy jedno,dwu osobowe bez niedużch nakładów finansowych potrzebnych do uruchomienia jakies szerszej produkcji.Niemiejmy pretensji,wszystkim nam niejest łatwo.

Wracajac do AudiShow to paru polskich producentów niedaży tej wystawy dobra opinią.Fatalne warunki niesprzyjaja wystawie sprzetu.Wiele dobrych klocków grało niezaciekawie w niewielkich pomieszczeniach Sobieskiego.Pużniej wzmianka w jakimś magazynie hi-fi że sprzet firmy X grał niezbyt interesujaco i taki Polski producent może zwijać interes bo to działa na psychike czytelników.CSR wystawiał sie na wystawie HI-END w Marriocie.

- > Elberoth

Masz racje ze CSR nigdy nie wystapowal oficjalnie na AS Podpial sie raz czy dwa razy do Qby I bodaj niektorzy z wystawcow uzywali ich przetworniki Ale zauwaz ze ja to dostrzeglem mimo ze oficjalnie ich na AS nie bylo Trudno nie zauwazyc przeciez tych klockow chociazby ze uwagi na wysoka jakosc wykonania dorywnujaca naprawde drogim klockom zachodnim Choc ich ceny tez niskie nie sa:(

A propos "podpinania", jak to określił Elberoth, na zeszłorocznym AS pojawiła się firma Marton, zauważalna w pokoju PowerAudioLabs pod postacią wzmacniacza mocy. Też ciekawy produkt, a jednak na rynku ciiisza.

• Redaktorzy

"Cena 16000zł. Kogo z normalnych polskich audiofili stać na tak wzmacniacz?Stał cieszył oko i słuch i nic.A Pan Jarkowski teżmusi z czegos utrzymac rodzine. To normalny polak mieszkajacy w jednym z gdańskich blokowisk.Wyroby Kustagona to podobna historia. Take klocki kupuja tylko bogaci ludzie niekoniecznie znajacy sie na sprzecie."

Jesteś w błędzie. Jeśli trafi się wzmacniacz za 16 000 pln i będzie najlepszy, to ktoś kto szuka dobrego wzmacniacza nie doje, nie dośpi, a kupi, w ostateczności na raty. I takich ludzi wczale nie jest mało, wystarczy popatrzeć co ludzie mają powpisywane w "o mnie", a co jeszcze zamierzają kupić. To o czym mowa jest strategią marketingową CSR, ale wcale nie jest to jedyna możliwa strategia. Np. gdyby integra CSR za 16 000 była lepsza od integry SoundArta za 14 000, to kto by kupił tę drugą? A tak proszę - sprzedaje się. Ale czy jest lepsza czy gorsza, trudno ocenić, bo CSR siedzi cicho i się nie wychyla.

jozwa maryn>CSR ma doskonały wzmacniacz w cenie 11000zł.To Texas Integra.Byl testowany w AUDIOVIDEO nr.10/02 i dostał rekomendacje w kategorii A (HIGH-END).Jesli ktosposzukuje doskonałego sprzetu wystarczy zadac sobie troche trudu.Reklamówki CSR pojawiaja sie od czasu do czasu w prasie HI-FI.

CSR-a podobno swietny jest przetwornik D/A, ktory widzialem i sluchalem na obcym systemie, ale nie bylo zadnych porownan A/B. Wykonany bardzo dobrze i solidnie, w sroku bateria kondensatorow Infinicap dla przykladu...

Ciekawe ile kosztuja te jego kolumny na accutonach wielodrozne? Ktos wie? Mam nadzieje, ze tansze od Avalon-ow ;)

americano.Za monitory S-2 Ceramiqe trzeba było dwa lata temu zapłacic jakies 10000zł.Natomiast ten 3-drożny pasywno aktywny Moon Box to już Hi-End w czystej postaci 28000zł w komplecie z aktywna zwrotnicą.Za dopłatą obudowa może wykonana być z litej bryły piaskowca!

• Redaktorzy

Magazyn zawsze chętnie ptrzyjmnie do testu dobry sprzęt, a także zamieści opinię jego producenta o życiu. W przypadku CSR testowaliśmy z powodzeniem integrę ABC. Tak że jeśli CSR się z nami w podobnej sprawie skontaktuje, to my, jak zawsze, z prawdziwą przyjemnością. Prezentowanie dobrego polskiego sprzętu uważam za swój obowiązek.

• 2 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.