Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon nowy lub uzywany do okolo 5000 zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem nowy na tym forum, ale juz zdazylem zauwazyc, ze to kopalnia wiedzy :)

Z gory przepraszam za temat, ktory byl pewnie wielokrotnie poruszany.

Po dlugiej przerwie postanowilem kupic gramofon i wrocic do mojej kolekcji winyli.

Zrobilem nawet liste zyczen nowych gramofonow:

MoFi Studio deck

Pro-ject 2Xperience SB

Pro-ject RPM3 Carbon

Clearaudio Concept

EAT Prelude

Gold Note Valore

Music Hall Stealth;

i od kilku dni czytam opinie uzytkownikow polsko i anglojezycznych.

Niestety wiele opinii jest negatywnych, chodzi glownie o slaba jakosc wykonania podzespolow i zwiazane z tym usterki.

Tak wiec zastanawiam sie czy nie kupic czegos uzywanego.

Prosze o rade.

Czy te nowe gramofony WSZYSTKIE sa slabej jakosci ?

Jesli uzywany sprzet, to co i z jakiego sprawdzonego zrodla ?

Japonia, US, UK ?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczow,

• Moderatorzy
7 godzin temu, Biki17 napisał:

Witam,

Jestem nowy na tym forum, ale juz zdazylem zauwazyc, ze to kopalnia wiedzy 🙂

Po dlugiej przerwie postanowilem kupic gramofon i wrocic do mojej kolekcji winyli.

MoFi Studio deck

Pro-ject 2Xperience SB

Pro-ject RPM3 Carbon

Clearaudio Concept

EAT Prelude

Gold Note Valore

Music Hall Stealth;

Niestety wiele opinii jest negatywnych, chodzi glownie o slaba jakosc wykonania podzespolow i zwiazane z tym usterki.

Prosze o rade.

Japonia, US, UK ?

Jeśli chcesz pożądny używany , to możesz się zgłosić do Pawła Murasa. Człowiek sprowadza takie sprzęty z Japonii i je remontuje, gość jest prawdziwym pasjonatem.

4 godziny temu, Marcinus napisał:

możesz się zgłosić do Pawła Murasa. Człowiek sprowadza takie sprzęty z Japonii

Także mogę polecić, niedawno odebrałem gramofon Victor QL-A7 od P.Murasa. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo wyszukanie dobrego egzemplarza, sprowadzenie oraz przygotowanie do odbioru trochę trwa. Ale było warto.

Ja kupiłem bez wkładki i headsella. na razie używam odkupionej wkładki Nagaoka MP-150 z niedużym przebiegiem do 150 godzin / koszt rzędu 1 tys zł z heafdshellem . Kupiłem też inna wkładkę dla porównań : Shure  m95he z oryginalną igłą i headshellem / za używkę dałem chyba 650 zł , podobno z przebiegiem poniżej 200 godzin, ale kto to zmierzy .../

Każda wkładka ma swoje walory, z tym że Shure wycowało się już z rynku i nie ma co liczyć na oryginalne igły, ale chwalą zamienniki firmy Jico, więc w razie czego można coś znaleźć.

Edytowane przez Marcinus
  • Moderatorzy
Godzinę temu, wig napisał:

Ja kupiłem bez wkładki i headsella. na razie używam odkupionej wkładki Nagaoka MP-150 z niedużym przebiegiem do 150 godzin / koszt rzędu 1 tys zł z heafdshellem . Kupiłem też inna wkładkę dla porównań : Shure  m95he z oryginalną igłą i headshellem / za używkę dałem chyba 650 zł , podobno z przebiegiem poniżej 200 godzin, ale kto to zmierzy .../

Każda wkładka ma swoje walory, z tym że Shure wycowało się już z rynku i nie ma co liczyć na oryginalne igły, ale chwalą zamienniki firmy Jico, więc w razie czego można coś znaleźć.

Pamiętam, że kiedyś jak ułamałem igłę przy Shure 95, to kupiłem na szybko jakiś podły zamiennik sferyczny za 50zł i też nieźle grał. Niestety ta wkładka będzie funkcjonować dobrze na lekkich i ultra lekkich ramionach.

3 godziny temu, Biki17 napisał:

Czytalem dobre opinie o wkladkach Nagaoki. Potwierdzi pan ?

Jaki Pan ...

Wkładki Nagaoki testuję dopiero od miesiąca, więc nie mam wyrobionego zdania. Opieram się bardzoiej na opiniach na forach zagranicznych, bo tam więcej jest opinii. 

Na razie z MP-150 jestem zadowolony, jak dotrze igła od MP-200, to zobaczę co zmieni.

Natomaist wkładka Shure M95HE też jest super, mam dwie, to sobie czasami podmieniam. 

25 minut temu, wig napisał:

Jaki Pan ...

Wkładki Nagaoki testuję dopiero od miesiąca, więc nie mam wyrobionego zdania. Opieram się bardzoiej na opiniach na forach zagranicznych, bo tam więcej jest opinii. 

Na razie z MP-150 jestem zadowolony, jak dotrze igła od MP-200, to zobaczę co zmieni.

Natomaist wkładka Shure M95HE też jest super, mam dwie, to sobie czasami podmieniam. 

MP-200 ma swietne opinie, ile takie cacko kosztuje ?

• Moderatorzy
25 minut temu, Biki17 napisał:

MP-200 ma swietne opinie, ile takie cacko kosztuje ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

A tutaj cytat, który trochę zniechęca:

Okres trwałości igły zależy od warunków użytkowania. W przypadku standardowej pracy w domu mieści się on w przedziale 150-200 godzin.

Ja tam się nie znam za bardzo, bo z Nagaoką dopiero przygoda się zaczyna. Dam znać , jak przekroczę z 300 - 400 godzin. 

ja podszedłem do tematu według następującej logiki :

a/ Nagaoka jest jednym z większych producentów wkladek, igieł, dostarcza swoje produkty do innych brandów, więc doświadczenie jakieś mają.

b/ już w innym temacie udało się wyjaśnić - produkuje igły z diamentu przemysłowego, nie robi z syntetyków

c/ na forach zagranicznych pojawia sie jednak więcej opinii o dobrym funkcjonowaniu ich wkładek z serii MP po przebiegu ponad 500 godzin.

Logicznie - jak to możliwe, że igły eliptyczne innych producentów wykonane też z diamentu przemysłowego pracują po 600 - 800 godzin i więcej, a igły Nagaoka maja kończyć się po 200 godzinach ? Jak logika mnie zawiodła, to moja strata, szybko przyjdzie czas na zmiany. 

Marcinusie, a jakie wkładki ze średniej półki / MM / warto brać pod kątem długotrwałości , ale i jakości brzmieniowej ? 

Może na przyszłośc się przyda. 

Dodam, że ceny w PL i w Europie są relatywnie wysokie, ja igłę do MP-200 kupiłem z Japonii za duuużo mniej, czekam na kuriera.

• Moderatorzy
1 minutę temu, wig napisał:

Marcinusie, a jakie wkładki ze średniej półki / MM / warto brać pod kątem długotrwałości , ale i jakości brzmieniowej ? 

Moją ulubioną wkładką MM jest Ortofon OM30/40, a można rownież taniej AT-VM95ML

3 minuty temu, wig napisał:

Dodam, że ceny w PL i w Europie są relatywnie wysokie, ja igłę do MP-200 kupiłem z Japonii za duuużo mniej, czekam na kuriera.

Musisz się liczyć z tym, że nie będzie tak tanio jakby mogło się wydawać. VAT i cło raczej Cię dopadną + opłaty za usługi celne dla firmy kurierskiej.

2 minuty temu, Marcinus napisał:

VAT i cło raczej Cię dopadną

zmieściłem się w cenie do 150 dolarów, z dostawą bezpłatną.  Vat zapłaciłem od razu przez eBay, zobaczymy co tam jeszcze się pojawi. 

• Moderatorzy
1 minutę temu, wig napisał:

od razu przez eBay

Nawet nie wiedziałem, że tak można. Mnie ostatnie zamowienie spoza UE skutecznie zniechęciło, prawie 4 miesiące szukałem paczki wspólnie z Japończykiem.

3 minuty temu, wig napisał:

zmieściłem się w cenie do 150 dolarów

Jakby to miała być całość kosztów, to bardzo pozytywnie.

Ja w każdym razie przeszedłem na MC i raczej nie ma już powrotu do MM.

14 minut temu, Marcinus napisał:

prawie 4 miesiące szukałem paczki wspólnie z Japończykiem.

Moja jest już w Gdańsku, jednak utknęła w UC. W sumie zamówiona 20 marca, w Polsce jest już od piątku. teraz UC ....zobaczymy ile to potrwa.

Edytowane przez wig
  • Moderatorzy
Teraz, wig napisał:

Moja jest już w Gdańsku, jednak utknęła w UC. W sumie zamówiona 22 marca, w Polsce jest już od piątku. teraz UC ....zobaczymy ile to potrwa.

Z moją przesyłką było podobnie, w Polsce była po 4 dniach.

3 godziny temu, Marcinus napisał:

Ukryta Zawartość

Dziekuje, troche bede musial pooszczdedzac :)

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
1 minutę temu, Biki17 napisał:

Dziekuje, troche bede musial pooszczdedzac 🙂

Wiem, palisander w połysku 🙂 .

Ale uwierz, że gramofony od Pawła, warte są każdej złotówki.

50 minut temu, Marcinus napisał:

Nawet nie wiedziałem, że tak można. Mnie ostatnie zamowienie spoza UE skutecznie zniechęciło, prawie 4 miesiące szukałem paczki wspólnie z Japończykiem.

Ja w każdym razie przeszedłem na MC i raczej nie ma już powrotu do MM.

To jakie MC warto kupic ?

• Moderatorzy

Ja chcę zamówić u niego coś z dwoma długimi ramionami. Dziś pokazywał mi projekt Gerarda 401 z Ortofonem 309 i SME 3012, niestety ten projekt ma już przyszłego właściciela.

22 godziny temu, Biki17 napisał:

Witam,

Jestem nowy na tym forum, ale juz zdazylem zauwazyc, ze to kopalnia wiedzy 🙂

MoFi Studio deck

Pro-ject 2Xperience SB

Pro-ject RPM3 Carbon

Clearaudio Concept

EAT Prelude

Gold Note Valore

Music Hall Stealth;

Prosze o rade.

Japonia, US, UK ?

A jaki masz tor , jakie pre do gramofonu ?

Kupić gramofon do pięciu tysięcy to jedno ale do tego mc później dobre pre 😎

16 godzin temu, Marcinus napisał:

Marcinusie

dzisiaj już kurier dostarczył paczuszkę, nie było płacenia nic więcej. W ciągu tygodnia Fedex dostarczył po odprawie. Więc nie jest tak źle z zakupami poza UE, pewnie do czasu ...oby nie.

W dniu 26.03.2023 o 08:36, Marcinus napisał:

Aby Ci było łatwiej:  603 778 937

Witam,

Gramofon juz zamowiony :)  Bardzo dziekuje za pomoc ! 

Teraz trzeba do niego wybrac jakas dobrze zrobiona plyte.

Czy istnieje w Polsce wytwornia specjalizujaca sie w nagrywaniu wysokiej jakosci winyli , cos w rodzaju Mobile Fidelity ?

Pozdrawiam,

W dniu 26.03.2023 o 12:38, wig napisał:

Także mogę polecić, niedawno odebrałem gramofon Victor QL-A7 od P.Murasa. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo wyszukanie dobrego egzemplarza, sprowadzenie oraz przygotowanie do odbioru trochę trwa. Ale było warto.

Witam,

Gramofon ..A7 juz zamowiony :)  Bardzo dziekuje za pomoc ! 

Teraz trzeba do niego wybrac jakas dobrze zrobiona plyte.

Czy istnieje w Polsce wytwornia specjalizujaca sie w nagrywaniu wysokiej jakosci winyli , cos w rodzaju Mobile Fidelity ?

• Pokaż nowe odpowiedzi