Skocz do zawartości
IGNORED

Kable audio cz.2

Kable audio cz.2  

46 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ktoś po przeczytaniu jakiegokolwiek tematu, postu recenzji, komentarza w temacie wpływu kabli na odbiór systemu ,zmienił zdanie??

• Tak
      11
    • Nie
      35

Rekomendowane odpowiedzi

ciekawy przypadek :)

może jakiś prawnik by się wypowiedział czy mamy tu do czynienia z oszustwem według kodeksu karnego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

na pewno mamy wprowadzenie osoby w błąd i korzyść majątkową, ale czy było to wyzyskanie błędu?

Ukryta Zawartość

47 minut temu, haile napisał:

ciekawy przypadek 🙂

może jakiś prawnik by się wypowiedział czy mamy tu do czynienia z oszustwem według kodeksu karnego?

Ukryta Zawartość

na pewno mamy wprowadzenie osoby w błąd i korzyść majątkową, ale czy było to wyzyskanie błędu?

Nikt nie zostal w zaden blad wprowadzony bo nie bylo takiej mozliwosci. Nadal nie rozumiesz ze bez wzgledu na to czy te kable byly by zmieniane czy nie, on i tak wybral by ten sam.

A roznica w brzmieniu byla tylko w jego wyobrazni.

Poza tym musial by w sadzie udowodnic ze slyszy roznice pomiedzy dwoma kablami glosnikowymi a tego juz by nie dokonal.

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, iro III napisał:

Mojego? 

Jeszcze nie napisałem żadnego...😉

„Nie oszukany a szczęśliwy, gdyż usłyszał i dostał, czego poszukiwał.” (List do Audiofilów 7;23). 
To Ci się udało. Biblia Voodoo. 🙏🏻

„Słuchajcie, a usłyszycie” 3;16

Ten werset jest mój 🙄

Edytowane przez Kostucha
5 godzin temu, iro III napisał:

Bo nie ma.

Napewno w tym gatunku, w jakości solówek, jak i samej grze na gitarze el. nie ma i nie będzie.

Najwięksi Giganci muzyki tak mają, próżne są poszukiwania nawet dorównujących wśród młodych.

A ja pamiętam w tym temacie wypowiedź Piotra Kaczkowskiego, jeszcze jak byłem mały. 

Podzielił on gitarzystów na tych co grają szybko, pięknie, najlepsze solówki itp. podając zwycięzców na tamten czas w tych kategoriach. 

W życiu przecież Zappa nie zagrał tak pięknie jak Gary Moore w Paryżance, czy tak szybko jak Tiago Della Vega.

Jak to życie się plecie…

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

PS w temacie wątku - pisaliśmy na temat kabli obok, chyba większość czytała. 

Przypomnijmy, nie ma fizycznej możliwości żeby zmiana okablowania nie wprowadziła zmian w brzmieniu, a tym bardziej w jakości sygnału. 

Pamiętajmy tylko o tym, by nie wciskać klientom że kable grają bo to elementy bierne, one wpływają na dźwięk swoimi parametrami elektrycznymi i tyle. Czasem jest to na granicy percepcji, a czasem słyszalne z przedpokoju.

21 minut temu, BlueDot napisał:

Nikt nie zostal w zaden blad wprowadzony bo nie bylo takiej mozliwosci. Nadal nie rozumiesz ze bez wzgledu na to czy te kable byly by zmieniane czy nie, on i tak wybral by ten sam.

A roznica w brzmieniu byla tylko w jego wyobrazni.

Poza tym musial by w sadzie udowodnic ze slyszy roznice pomiedzy dwoma kablami glosnikowymi a tego juz by nie dokonal.

Chyba, że Sędzia ulepiony jest z tej samej gliny i przegląda Nasze forum.

De gustibus non est disputandum

@BlueDot

Także zarówno przez żonę ... Jak mam wątpliwości proszę ją o ocenę.

Niepotrzebnie niektórzy się spinają, bo przecież ci co nie słyszą tylko

się przekomarzają, żeby wywołać czasem skrajne reakcje ...

A tak naprawdę to słyszą, tylko lubią się pośmiać.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

27 minut temu, Audroc napisał:

W życiu przecież Zappa nie zagrał tak pięknie jak Gary Moore w Paryżance, czy tak szybko jak Tiago Della Vega.

Po pierwsze, Frank działał w innym gatunku niż rzeczona "Paryżanka".

Po drugie ultra szybkościowiec S. Vai  terminując u Niego, często był zdania, że "taaaakich nut to nie da sie zagrać", dopiero jak go Franek postraszył, że podobno Linda Ronstad poszukuje właśnie gitarzysty...to wtedy się jednak dało.

A tak po prawdzie to nie szybkość w grze na gitarze jest najważniejsza.

25 minut temu, Audroc napisał:

one wpływają na dźwięk swoimi parametrami elektrycznymi i tyle.

I tyle, że to nieprawda.

Już ze trzy razy tłumaczyłem, jak przewalone by musiały być te parametry, żeby wpływały.

Edytowane przez iro III

@Prewwit i nie ma, że boli. Dyskusja jest zbędna 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

2 minuty temu, Yankes napisał:

Twoje motto powinno zamykać niejeden spór na Forum.

To nie moje motto 🤭

46 minut temu, Audroc napisał:

Przypomnijmy, nie ma fizycznej możliwości żeby zmiana okablowania nie wprowadziła zmian w brzmieniu, a tym bardziej w jakości sygnału.

Nawet jeśli to pojawia się pytanie: czy ta zmiana przekracza granice percepcji? Może tak, a może nie. Wyniki moich ankiet (nie tylko tej ostatniej) pokazują, że nawet jeśli coś zmieniają, to tuż przy granicy percepcji. W skrócie jeden usłyszy a drugi nie. Więc po co niby wydawać £300 na kabel, którego być może nie usłyszę, skoro za te same £300 mogę kupić sub-a, który jakość basu poprawi w stopniu kolosalnym? A za te same £300 mógłbym wymienić monitory na lepsze o klasę, monitory na podłogówki, mógłbym zainwestować we wzmacniacz lub źródło, mógłbym także w akustykę... ze zmianami na granicy percepcji kable są tak daleko w kolejce do tych £300, że nie ma sensu rozważać, czy faktycznie coś wnoszą.

-----

12 minut temu, Prewwit napisał:

Wyniki ankiety, wynikami, a sprawiedliwość musi być

Oszukiwanie jakoby wyniki ankiety dowodziły wpływu kabli na dźwięk uzasadniasz sprawiedliwością? Hmmm...

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Oszukiwanie jakoby wyniki ankiety dowodziły wpływu kabli na dźwięk uzasadniasz sprawiedliwością? Hmmm...

A gdzie Ty tutaj doszukałeś się dowodów?🙄 Ehhh...

Godzinę temu, Audroc napisał:

PS w temacie wątku - pisaliśmy na temat kabli obok, chyba większość czytała. 

Pamiętajmy tylko o tym, by nie wciskać klientom że kable grają bo to elementy bierne, one wpływają na dźwięk swoimi parametrami elektrycznymi i tyle. Czasem jest to na granicy percepcji, a czasem słyszalne z przedpokoju.

Jakimi parametrami. Nie zaglebiaj sie w to bo nie dasz rady wybrnac.

I prosze nie manipulowac.

Edytowane przez BlueDot
23 minuty temu, Yankes napisał:

Przytoczone przez Ciebie.

Czym się naraziłem.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Wielu się doszukuje…

Prawdy.

12 godzin temu, Tajitsu napisał:

Prawdy

Nie doszukują się, nie dociekają, nie interesuje dlaczego. To dlatego kable „grają” dla bardzo wielu, bo nie chcą, nie potrzebują dowodów, naukowych wyjaśnień. Chcą słyszeć i nie interesuje słyszących dlaczego dwa miedziane druciki tak bardzo niby wpływają na brzmienie. 
Ja np. poczytałem sobie ostatnio o prądzie zmiennym, przemiennym, stałym. Interesowało mnie jak pracują membrany głośnika, że poruszają się z różną częstotliwością w tym samym czasie, bo przecież muzyka to chyba nie jest stały dźwięk o np. 2000 Hz. Jako nie elektronik, ale łaknący odrobiny wiedzy (niech tak to zabrzmi), zastanawiałem się nad tym. 

Ukryta Zawartość

Widzimy tu jak wartości natężenia zmieniają się w czasie. Z określoną częstotliwością lub dowolną. Nie znam się na tym zupełnie i pewnie nic to wspólnego nie ma z nurtującymi mnie zagadnieniem, ale przynajmniej jestem odrobinę dociekliwy. Słyszący kable z kolei chyba nie chcą wiedzieć dlaczego mają one wpływ na brzmienie i to taki, że z drugiego pokoju słychać. Wspomniałem gdzieś o transformatorze, zmianie napięcia poprzez indukcję elektromagnetyczną i jak niby ma się do tego wpływ sieciówki na brzmienie. Nikt, nic. Kabel głośnikowy? Indukcyjność, rezystancja, pojemność, czystość miedzi i co dalej. Jak się to ma do zmian w brzmieniu i jakości dźwięku. Nie mam nic przeciwko słyszącym. Słyszą może te zmiany i nie mogę zaprzeczyć. Gdybym jednak to ja usłyszał, doszukiwałbym się racjonalnego wyjaśnienia. Bo to, że pojemność jednego kabla to 35,78 pF/m a drugiego 73,64 pF/m jakoś nie przekonałoby mnie, że pewnie stąd ta różnica w brzmieniu 🙂

Ukryta Zawartość

Z moich doświadczeń zasadnicze różnice wynikają: ze struktury kabla

oraz jego średnicy. Im większy przekrój tym bardziej tłumi wysokie

częstotliwości, a z kolei struktura solid ( małe fi ) zamiast linki powoduje

najmniejsze zmiany w przenoszonym pasmie.

Fakt, że nie dla każdego brak tych zmian jest zjawiskiem pożądanym 😉

Moim zdaniem idea Nordosta, czy pokrewnych rozwiązań takich firm,

jak Tellurium, Reson czy Audioquest idzie w dobrą  stronę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 minut temu, audioburak napisał:

oraz jego średnicy. Im większy przekrój tym bardziej tłumi wysokie

To nie ma żadnego związku z tłumieniem wysokich tonów, średnica przewodów do wysokich jest zazwyczaj mniejsza z powodu ekonomicznego, tweetery potrzebują mniej prądu, stąd ciensze przewody tam stosowane.

Wysokie tłumi indukcyjność, nie średnica przewodnika.

Edytowane przez iro III
8 minut temu, lemo napisał:

Ale tak jest również w interkonektach ,jak to wytłumaczysz?

A wielu uznanych producentów kolumn stosuje pojedyncze terminale.

Jak wielkie prądy przewodzi IC?

Małe.

Za pojedynczym terminalem jest przecież zwrotnica a tam dopiero filtry górno i dolnoprzepustowe. 

Do terminala kolumny nie prowadzi żaden IC, a głośnikowy, "ciut" inny niż IC, co nie?

Edytowane przez iro III
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.