Skocz do zawartości
IGNORED

Kable audio cz.2

Kable audio cz.2  

46 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ktoś po przeczytaniu jakiegokolwiek tematu, postu recenzji, komentarza w temacie wpływu kabli na odbiór systemu ,zmienił zdanie??

• Tak
      11
    • Nie
      35

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, lemo napisał:

kręcisz  w stronę

Prościej niż jat to już się nie da zamieszania opisać. BTW nie oczekuj, że kręcić będę w stronę Twoją.

1 godzinę temu, lemo napisał:

żegnam

Czyli po przyj.baniu się do autora uciekasz od wzięcia na klatę treści jego postu? Ok.

20 minut temu, iro III napisał:

Tyś za to "prawy i sprawiedliwy".

Ku czci kabla!

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Wypowiadając się publicznie bierzesz na siebie ryzyko, że jeśli publicznie palniesz bzdurę, to ktoś publicznie ma prawo ją sprostować. Kultura dyskusji nakazuje uszanować czyjeś prawa a nie tylko swoje własne.

Tłumacz to jak chcesz, ja nie będę Was uczył kultury i szacunku do drugiej osoby.

5 godzin temu, spokojnie napisał:

Inna sprawa to taka - może coś przeoczyłem, poprawcie mnie jeśli tak -  ale ze strony kablosceptyków nie zauważyłem słowa potępienia jego zachowania. Jeden nawet bronił go, bo wynik "badań naukowych" pasował do jego poglądów. To jest już świadectwo mentalności grupy, ale z wyrzucaniem na nich złości też nie ma nic wspólnego.

Ja widać wszystko da się nagiąć. Ciekawe jakby ktoś kupował wzmacniacze czy DACi, to też ktoś tak może zrobić, bo ma przekonanie że nie wpływają na brzmienie. Niech ma dwa wzmacniacza, a jeden tylko niech gra, będziem robić ślepe testy.🤔

Edytowane przez Prewwit
Godzinę temu, iro III napisał:

Tyś za to "prawy i sprawiedliwy".

Grzmij więc ku trwodze "utytłanych"! ...przykrywając, ale to tylko tak przypadkiem, wydźwięk samego, niecnego, to prawda testu.

A jednak, choćby tak przy okazji, nie odniesiesz sie do samego testu, jego wyniku i co z niego wynikać może?

Oczywiście - odniosę się do tego co Ty nazywasz "testem" a ja zrobieniem klienta w jajo. 

Wynik tego "testu" nie ma znaczenia i nic z niego nie wynika, bo jest to owoc zatrutego drzewa, a żaden szanujący się badacz, sędzia nie bierze dowodów zdobytych nielegalnie pod uwagę. Twój "naukowiec" nie wie nawet tego. 

Gdyby przed "testem" uprzedził klienta, że chce coś sprawdzić (nawet nie mówiąc mu co) i klient by się na to zgodził, wtedy tak - wynik testu miałby swoją wagę.

Nawet w dyskusyjnym eksperymencie Zimbardo badani zgłosili się dobrowolnie i wiedzieli że będą uczestnikami testu.

14 minut temu, spokojnie napisał:

żaden szanujący się badacz, sędzia nie bierze dowodów zdobytych nielegalnie pod uwagę. Twój "naukowiec" nie wie nawet tego

Łooooj z grubej rury.

Spokojnie, ktoś z nas tutaj jest badaczem, sędzią?

Spokojnie, tu sie odbywa jakaś rozprawa?

Spokojnie, my tu są zwykłe, normalne ludki na audio forum. Ględzimy sobie, przekomarzamy się, spieramy, czasem ale nie za często jakoś argumentujemy,

a Ty gdzie jesteś? 🙄

Edytowane przez iro III
53 minuty temu, Prewwit napisał:

...ja nie będę Was uczył kultury i szacunku do drugiej osoby.

Tym bardziej ja nie będę, że wykazanie w dyskusji czyjegoś błędu to nie jest brak kultury i szacunku.

9 minut temu, iro III napisał:

Łooooj z grubej rury.

Spokojnie, ktoś z nas tutaj jest badaczem, sędzią?

Spokojnie, tu sie odbywa jakaś rozprawa?

Spokojnie, my tu są zwykłe, normalne ludki na audio forum. Ględzimy sobie, przekomarzamy się, spieramy, czasem ale nie za często jakoś argumentujemy,

a Ty gdzie jesteś? 🙄

Myślałem, że Twój kolega, na którego prace się powołujesz i którego bronisz jest w Twoich oczach rzetelnym badaczem :)

Zmieniłeś zdanie?

4 godziny temu, spokojnie napisał:

Nie zrozumiałeś istoty. Poczytaj wcześniejsze posty. Nie chodzi o wyrzucanie złości na niesłyszących.

OK. Cofam. Może się nie wczytałem i właściwie nie mi osądzać czy BlueDot postąpił niesprawiedliwie. Nie obstaję, nie jestem jego adwokatem.

Piszę o tej złości, bo nie raz czytałem jak słyszący gotują się, kiedy ktoś pisze, że kabel to dwa miedziane druty, które raczej nie mogą budować wspaniałej sceny 3D. Ktoś, kiedyś próbował mi takie sprzedać, a kiedy odmówiłem i poprosiłem, żeby mnie nie namawiać, bo nie wierzę w takie cuda, to usłyszałem „to podłącz sobie kabel od żelazka”. 
Drugi na forum gdzieś czytałem, napisał, że głuche betony powinni tymi kablami oberwać kilkakrotnie po grzbiecie, może wtedy by usłyszeli. Czy to taki nerw i przed samym sobą głupio, że pewnie w ślepym teście bym poległ i nici z usłyszenia drugiego planu? Bez urazy koledzy słyszący, ale po takich słowach … Kablem powinienem oberwać bo ich nie słyszę? 

17 godzin temu, spokojnie napisał:

Ja pierdzielę... Kablosceptyk. Gość, który robił w jajo klientów sklepu, w którym pracował ma czelność wysuwać roszczenia, obrażać i oceniać innych ludzi. 

Moj kumpel nadal to robi i mamy dobra polewke jak sie spotkamy i mi opowiada o reakcjach na zmiane kabla ktora nie miala miejsca. 

1 godzinę temu, spokojnie napisał:

Wynik tego "testu" nie ma znaczenia i nic z niego nie wynika, bo jest to owoc zatrutego drzewa, a żaden szanujący się badacz, sędzia nie bierze dowodów zdobytych nielegalnie pod uwagę. Twój "naukowiec" nie wie nawet tego. 

Oczywiscie. Testy kabli maja sens tylko wtedy gdy przeprowadzamy je sami na sobie bo wiemy jaki kabel jest wpiety.

🤣🤣🤣

Gdyby przed "testem" uprzedził klienta, że chce coś sprawdzić

To by klient powiedzial ze niczego nie bedzie nikomu udowadnial.

Znamy ta spiewke.

Dziekujemy.

Potestujemy tak ze pacjent nie wie o co chodzi.

@spokojnie czy jesteś równie prawy, sprawiedliwy i oburzony, czy może... spokojny, kiedy czytasz bzdury wyssane z palucha, np. już nawet nie o zwykłych drutach a o cyfrowej transmisji sygnału audio, pisane ZA KASĘ przez takich tuzów jak niejaki Pacuła?

Edytowane przez iro III

Nikogo nie chcę bronić ale gdy sprzedawca kabli wmawia wpływ kabla, wpływ którego nie może mieć, to jest ok? Przecież niektórych recenzji to by się Bareja nie powstydził.

Oferta 1m kabla ethernet za 4,5tyś nie jest oszustwem i naciąganiem?

Albo sieciówki za 160tyś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślałem, że Twój kolega, na którego prace się powołujesz i którego bronisz jest w Twoich oczach rzetelnym badaczem 🙂

Dla mnie takim wynajętym badaczem jest np przytoczony tutaj Pacuła.
Bada ile kitu może społeczeństwo łyknąć😁.

Ukryta Zawartość

41 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nikogo nie chcę bronić ale gdy sprzedawca kabli wmawia wpływ kabla, wpływ którego nie może mieć, to jest ok? Przecież niektórych recenzji to by się Bareja nie powstydził.

Albo sieciówki za 160tyś:

Ukryta Zawartość

Dla mnie takim wynajętym badaczem jest np przytoczony tutaj Pacuła.
Bada ile kitu może społeczeństwo łyknąć😁.

Bardzo dobre podsumowanie tematu.

Ukryta Zawartość

Nie nie zmieniłem zdania z powodu recenzji, kupiłem trochę „biżuterii” bo fajnie wyglada i mam kasę, ważne ze z dobrej miedzi i z dobrym „okuciem” . Na pewno warto się przyjrzeć tym do paczek. 

5 godzin temu, Kostucha napisał:

Piszę o tej złości, bo nie raz czytałem jak słyszący gotują się, kiedy ktoś pisze, że kabel to dwa miedziane druty, które raczej nie mogą budować wspaniałej sceny 3D.

Z obu stron potrafią zdarzyć się niewybredne komentarze. Taki urok gównoburz.

5 godzin temu, iro III napisał:

@spokojnie czy jesteś równie prawy, sprawiedliwy i oburzony, czy może... spokojny, kiedy czytasz bzdury wyssane z palucha, np. już nawet nie o zwykłych drutach a o cyfrowej transmisji sygnału audio, pisane ZA KASĘ przez takich tuzów jak niejaki Pacuła?

Nie czytam bzdur. Szkoda mi na to czasu. Wolę sam sprawdzić kabel w działaniu. Sprawdziłem głośnikowe, słyszę różnicę. Sprawdziłem USB, nie słyszę różnicy. Ale wiem to bo sam sprawdziłem, a nie dlatego że mi kablosceptyk albo Pacuła coś wcisnęli.

4 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Trzeba mieć swój rozum, słuch i dystans. Wtedy żadne recenzje nie są straszne :) 

Jasne że nie jest ok zarówno w sytuacji kiedy sprzedawca robi klienta w jajo jak ten BlueDot, a także wtedy kiedy wmawia mu to, czego klient nie słyszy, bo chce sprzedać. Obie sytuacje są tak samo naganne.

5 godzin temu, BlueDot napisał:

Moj kumpel nadal to robi i mamy dobra polewke jak sie spotkamy i mi opowiada o reakcjach na zmiane kabla ktora nie miala miejsca. 

Wreszcie szczerze napisałeś o co w tym chodzi. Już nie bajki o "testach" tylko prawdę. Robić ludzi w jajo i mieć z nich polewkę. Słabe to, ale jakoś mnie nie dziwi.

Edytowane przez spokojnie
2 godziny temu, spokojnie napisał:

Wolę sam sprawdzić kabel w działaniu. Sprawdziłem głośnikowe, słyszę różnicę. Ale wiem to bo sam sprawdziłem

Wiesz bo sam sprawdziles i wiedziales co jest wpiete, inaczej bys polegl z tym slyszeniem roznicy.

2 godziny temu, spokojnie napisał:

Wreszcie szczerze napisałeś o co w tym chodzi. Już nie bajki o "testach" tylko prawdę. Robić ludzi w jajo i mieć z nich polewkę. Słabe to, ale jakoś mnie nie dziwi.

Oni sami sie robia w jajo wmawiajac sobie to wszystko.

Sa tacy ktorzy wierza ze w Roswell spadlo ufo, ze ludzie nigdy nie byli na ksiezycu, ze ziemia jest plaska i ze kable maja wplyw na brzmienie, tylko ze ci wszyscy ludzie ktorzy tak mysla, nie maja ani jednego dowodu na poparcie swoich teorii. Zero, ani jednego.

6 godzin temu, bruno67 napisał:

Nie nie zmieniłem zdania z powodu recenzji, kupiłem trochę „biżuterii” bo fajnie wyglada

Masz wzmacniacz i glosniki ustawione tylem do miejsca odsluchowego? 😉

6 godzin temu, bruno67 napisał:

i mam kasę, 

Kogo to obchodzi i po co o tym piszesz?

12 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie jest. Możesz wystawić na sprzedaż dowolną rzecz w dowolnej cenie. Nie ma takiego prawa które by coś narzucało.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

6 godzin temu, BlueDot napisał:

Masz wzmacniacz i glosniki ustawione tylem do miejsca odsluchowego? 😉

Co prawda jeszcze nie wszyscy wyczynowi tak twierdzą, ale są i tacy (np. 747), dla których druty są właśnie najważniejszym elementem systemu audio. 

48 minut temu, rafa napisał:

Nie jest. Możesz wystawić na sprzedaż dowolną rzecz w dowolnej cenie. Nie ma takiego prawa które by coś narzucało.

Oczywiście🙂 Mogę wystawić moje autko i napisać, że jest po profesjonalnym tuningu w specjalistycznej firmie w której inżynierowie pracowali nad nią 10 lat. Dzięki nim osiągnięcie 600km stało się możliwe, wchodząc w jego posiadanie jesteś poziom wyżej od najlepszych w tej branży.
Tutaj nie chodzi o cenę a opis. Kabel może se kosztować majątek, jak ktoś kupi bo ma kasę nic mi do tego. Ale jak słyszę, że kabel DC między zasilaczem a switchem wprowadził "czarne tło",  "przestrzeń" itp. to wybacz wolę pooglądać "Pszczółkę Maję".

Pamiętam jak owego czasu zrobiła się afera bo ktoś sprzedawał zdjęcia Poloneza a nie Poloneza. W opisie było "kupujesz to co na zdjęciach" czy jakoś tak. To były zdjęcia zdjęć.

Problem ze wszystkimi gadgetami za pierdylion złotych jest taki, że jeśli nie działają to oznacza:
1 - Jesteś głuchy 
2 - masz za słaby sprzęt

Stąd opisy zmian w "brzmieniu" po wymianie wtyczki zasilacza do routera. 

30 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Problem ze wszystkimi gadgetami za pierdylion złotych jest taki, że jeśli nie działają to oznacza:
1 - Jesteś głuchy 
2 - masz za słaby sprzęt

Problem jest tez taki ze najwiecej do powiedzenia o brzmieniu kabli maja osoby posiadajace budzetowy sprzet w podeszlym juz wieku, wielokrotnie naprawiany i modyfikowany przez domoroslych inzynierow szkolacych sie na filmikach z YT. Oni nawet kondensatory slysza.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Problem jest tez taki ze najwiecej do powiedzenia o brzmieniu kabli maja osoby posiadajace budzetowy sprzet w podeszlym juz wieku, wielokrotnie naprawiany i modyfikowany przez domoroslych inzynierow szkolacych sie na filmikach z YT. Oni nawet kondensatory slysza.

Z kondensatorami to ostrożnie, zmieniałem kondensatory koledze w starym WS503 i poprawa była ewidentna 😉 .

Wyrównały się kanały, ucichło lekkie brumienie itp.

16 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tutaj nie chodzi o cenę a opis. 

Dokładnie. Tym bardziej, że nie ma żadnego naukowego uzasadnienia. Przepisy co do szwindli na pokazach garów czy sprzętu rehabilitacyjnego nie posiadające atestu, certyfikacji czy walidacji jak tam zwał mają być zaostrzone. Regulamin bardziej rygorystyczny, bo ludzie wprowadzani są w błąd. Kiedy się to stanie, czy już coś zrobiono z tym oszukańczym procederem, nie wiem. Takie kable za tysiące, których efekt niczego nie gwarantuje poza wpływem na naszą wyobraźnię, powinny mieć w ulotce dopisane *wpływ kabla na zmianę brzmienia nie jest potwierdzony żadnymi  badaniami z dziedziny elektroakustyki. 
Wtedy ok. Kupujesz na własne ryzyko. Po odejściu od kasy, reklamacji nie uwzględniamy 🙂

1 minutę temu, Kostucha napisał:

Przepisy co do szwindli na pokazach garów czy sprzętu rehabilitacyjnego nie posiadające atestu...

Dokładnie. Cudowne działanie lamp "rozgrzewających", mat do masażu, "zajeb...stych" termomiksów, itp. A na koniec podsuwanie papierów do podpisu i płacenie rat przez starszych schorowanych ludzi. I wiem to z autopsji bo tak została naciągnięta moja matka na cudowny filtr do wody. Realna wartość tego plastykowego szmelcu może 300pln, do spłacenia 3600pln. I wmawianie, że sąsiedzi prawie wszyscy już mają i że nerki wyzdrowieją, poziom cukru się poprawi i w ogóle po miesiącu będzie się czuła jak 20latka. 

Jak ktoś chce mogę mu ten filtr podarować, po zrobieniu awantury i anulowaniu zakupu nawet nikt nie przyszedł go zdemontować i odebrać 😁. Pewnie wysłanie chłopa by go zdemontował było droższe niż sam filtr.

25 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Z kondensatorami to ostrożnie, zmieniałem kondensatory koledze w starym WS503 i poprawa była ewidentna 😉 .

Wyrównały się kanały, ucichło lekkie brumienie itp.

Rozumiem kiedy sa uszkodzone.

11 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Dokładnie. Cudowne działanie lamp "rozgrzewających", mat do masażu, "zajeb...stych" termomiksów, itp. A na koniec podsuwanie papierów do podpisu i płacenie rat przez starszych schorowanych ludzi. I wiem to z autopsji bo tak została naciągnięta moja matka na cudowny filtr do wody. Realna wartość tego plastykowego szmelcu może 300pln, do spłacenia 3600pln. I wmawianie, że sąsiedzi prawie wszyscy już mają i że nerki wyzdrowieją, poziom cukru się poprawi i w ogóle po miesiącu będzie się czuła jak 20latka. 

Jak ktoś chce mogę mu ten filtr podarować, po zrobieniu awantury i anulowaniu zakupu nawet nikt nie przyszedł go zdemontować i odebrać 😁. Pewnie wysłanie chłopa by go zdemontował było droższe niż sam filtr.

Gdyby w salonie audio naciągnęli moją matkę na cudowny kabel zrobiłbym to samo.  Chyba dlatego proceder istnieje w branży, w której rodzice jeszcze nie są pod opieką dzieci.

Edytowane przez szymon1977

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Gdyby w salonie audio naciągnęli moją matkę na cudowny kabel zrobiłbym to samo.  Chyba dlatego proceder istnieje w branży, w której rodzice jeszcze nie są pod opieką dzieci.

Ja bym sprzedawcy kazał wskazać w ślepym teście, który kabel aktualnie gra.
Mogłoby być ciekawie.
Np. aktualnie zapalenie ucha środkowego 😉.

3 godziny temu, Kostucha napisał:

Czy pan Pacuła zamieszcza gdzieś swoje recenzje, do których można dodawać komentarze? 

Gdzieś była przedstawiona wymiana korespondencji między nim a informatykiem(?).
Ale zabij, nie pamiętam gdzie 😕

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.