Skocz do zawartości
IGNORED

Kable audio cz.2

Kable audio cz.2  

46 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy ktoś po przeczytaniu jakiegokolwiek tematu, postu recenzji, komentarza w temacie wpływu kabli na odbiór systemu ,zmienił zdanie??

• Tak
      11
    • Nie
      35

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Kostucha napisał:

Nie pouczaj mnie, czego mam się douczyć. Ja swoje prawa znam, ale wiem jak są czasami zagmatwane i jak sprzedawcy rożnych usług potrafią kręcić i wpuszczać w maliny. Miałem kilka przepraw z różnymi krętaczami. Dopiero powołanie się na rzecznika praw konsumenta okazało się skuteczne. Klucha w gębie stanęła i sprawa okazała się być pozytywnie rozstrzygnięta już na drugi dzień. Wielu jednak odpuszcza sobie i przyjmuje machlaczenie sprzedawcy czy konsultanta jako sprawa zamknięta, bo wkręci mu, że za późno na reklamację i klient w czarnej doopie zostaje. Znalazł się radzak.

Współczuję życia w takim smutnym świecie.

13 minut temu, spokojnie napisał:

Współczuję życia w takim smutnym świecie.

Liczę na słowa pocieszenia i uchylenia chociaż rąbka tajemnicy jak kable usłyszeć 🙏🏻

Godzinę temu, jacek99 napisał:

Nie trzeba wydawać tysięcy.

Odnośnie 1 - nie trzeba mieć wybitnego słuchu. 

Odnośnie 2 - taka jest niestety prawda. 

Ok, nie mam wybitnego słuchu ( jednak na badaniach wszystko w normie ).
Jaki to jest wystarczająco dobry/drogi sprzęt bym mógł rozróżniać kable?
Ile muszę wydać talarów?

Zaznaczam normalne, poprawnie skonstruowane przewody a nie " filtry ". Ograniczmy się do IC i do ZG.

51 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Aż 85% spełnia wszystkie trzy warunki naraz, więc nie mogą być one jakieś wyśrubowane. Z moich obserwacji działu Start, to wbrew kablofilskim próbom uniesienia się nad motłochem na lepszym sprzęcie, słuchu i doświadczeniu, to początkujący kablofile bez żadnego doświadczenia słyszą kable na wszystkim. Te trzy warunki to bujda na resorach jest.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

9 godzin temu, Prewwit napisał:

Ten wątek w wydaniu co niektórych to pokaz prostactwa i chamstwa.

Sa tez przejawy zdolnosci paranormalnych i antynaukowych pogladow.

8 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ile muszę wydać talarów?

Zaznaczam normalne, poprawnie skonstruowane przewody a nie " filtry ". Ograniczmy się do IC i do ZG.

Nie ma takiego. Musisz przejsc na druga strone i poprostu w to zaczac wierzyc.

Innej drogi nie ma.

Co by nie pisać to ankieta Szymona mówi wszystko. Zdecydowana większość uczestników ankiety słyszy wpływ kabli na brzmienie. Ciężko co niektórym jest z tym się pogodzić, ale taka jest prawda.

Zero - jedynkowo to Ty oczekujesz odpowiedzi ile trzeba wydać kasy. Mam Ci napisać że np. do 4999 nie słychać wpływu kabli , a powyżej 5000 już tak? Tak się nie da tego określić.  Poza tym nie słyszałem wszystkich kolumn i wzmacniaczy.

2 minuty temu, jacek99 napisał:

Zero - jedynkowo to Ty oczekujesz odpowiedzi ile trzeba wydać kasy.

Zero-jedynkowo dotyczyło ankiety. 

2 minuty temu, jacek99 napisał:

Mam Ci napisać że np. do 4999 nie słychać wpływu kabli , a powyżej 5000 już tak? Tak się nie da tego określić.  Poza tym nie słyszałem wszystkich kolumn i wzmacniaczy.

Takiej precyzji nie potrzebuję. Ale chciałbym wiedzieć jakiś przedział... W ten sposób zawsze można powiedzieć, że się ma za słaby sprzęt 🙂. To taka furtka bezpieczeństwa. 

Różnice pomiędzy kablami IC i głośnikowymi demonstrowałem paru osobom

spoza branży na kolumnach od radia Zodiak i odtwarzaczu DVD Panasonica.

Tak, że koszt zestawu ( wzmacniacz to jakiś WS Unitry ) niewysoki.

Co ciekawe większość kolegów jednoznacznie określiła preferencje.

Tak, że ceny systemu bym tu nie demonizował - raczej decydują tu słuchane

gatunki muzyczne i zdolności usłyszenia różnic, a nie portfel.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 minut temu, audioburak napisał:

Różnice pomiędzy kablami IC i głośnikowymi demonstrowałem paru osobom

spoza branży na kolumnach od radia Zodiak i odtwarzaczu DVD Panasonica.

Tak, że koszt zestawu ( wzmacniacz to jakiś WS Unitry ) niewysoki.

Co ciekawe większość kolegów jednoznacznie określiła preferencje.

Tak, że ceny systemu bym tu nie demonizował - raczej decydują tu słuchane

gatunki muzyczne i zdolności usłyszenia różnic, a nie portfel.

Co to za kable były?

Groszowe, bo to było w robocie i co było pod ręką - zwykłe linki do 2,5 mm

srebrzanki o różnych grubościach ( 0,12 do 1,5 mm ) i zwykłe kable instalacyjne 

czyli od 0,5 do 1,5 mm. Wygrały cienkie srebrzanki albo cienki instalacyjny.

Audytorium to ludzie "z łapanki" na hali obok ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, jacek99 napisał:

Co by nie pisać to ankieta Szymona mówi wszystko. Zdecydowana większość uczestników ankiety słyszy wpływ kabli na brzmienie....

Nie! Przeczytaj pierwsze pytanie.

Godzinę temu, jacek99 napisał:

Zero - jedynkowo to Ty oczekujesz odpowiedzi ile trzeba wydać kasy. Mam Ci napisać że np. do 4999 nie słychać wpływu kabli , a powyżej 5000 już tak? Tak się nie da tego określić.  Poza tym nie słyszałem wszystkich kolumn i wzmacniaczy.

Czytając dział Start widać, że nawet przypadkowi posiadacze złomu przyciągniętego z niemieckiej wystawki za autem za kabel "słyszą"".

Słyszenie" to pospolite na Forum zjawisko i nie ma żadnego związku z wiedzą, doświadczeniem i jakością sprzętu. Przyjmij to w końcu do wiadomości i przestań robić z tłumu elitę.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, jacek99 napisał:

Co by nie pisać to ankieta Szymona mówi wszystko. Zdecydowana większość uczestników ankiety słyszy wpływ kabli na brzmienie. Ciężko co niektórym jest z tym się pogodzić, ale taka jest prawda.

Tak zagłosowali. Ciekawe jak te słupki wyglądały by w teście w realu, w ich własnym dobrze znanym roomie, na swoim dobrze znanym sprzęcie, przepinając za kotarą ich własne dobrze znane, wygrzane, ułożone, bo przecież muszą się ułożyć/dopasować w konkretnym systemie, kabelki. Strzelali by na ślepo, bo inaczej słupek „słyszę” nawet by nie drgnął. 

35 minut temu, audioburak napisał:

Groszowe, bo to było w robocie i co było pod ręką - zwykłe linki do 2,5 mm

srebrzanki o różnych grubościach ( 0,12 do 1,5 mm ) i zwykłe kable instalacyjne 

czyli od 0,5 do 1,5 mm. Wygrały cienkie srebrzanki albo cienki instalacyjny.

Audytorium to ludzie "z łapanki" na hali obok ...

Rozumiem, że nie widzieli co i kiedy przepinasz. 
Wybacz ale rozsądek każe mi powątpiewać 😉

Już pomijam sprzęt. Okazuje się, że przypadkowi ludzie na kolumnach od Zodiaka i wzmacniaczu WS... słyszeli. 
Podczas gdy na wielkopolskim sławnym teście osłuchani ludzie na kolumnach Tannoy polegli 😁.

3 godziny temu, jacek99 napisał:

Zdecydowana większość uczestników zaznaczyła, że słyszy wpływ. 

2 minuty temu, Adi777 napisał:

Zdecydowana większość uczestników zaznaczyła, że słyszy wpływ. 

Nie prawda, nie ma pytania czy słyszysz wpływ kabli w tej ankiecie. 

19 godzin temu, iro III napisał:

Te zaś co nie degradują, a "zmieniają na lepsze", to, to "lepsze" skad pobierają? 

Czyżby wszystkie nowe remasteringi, nowe remiksy w studiach czynione - to ściema?

Oni tam pewnie tylko odpowiednie drutki zmieniają i już. 🙂

Na czym technicznie ma polegać dana "harmonizacja" drutka ze sprzętem, który łączy?

😂😂😂

„Harmonia mit. gr. «uosobienie ładu i zgodności»„

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie prawda, nie ma pytania czy słyszysz wpływ kabli w tej ankiecie. 

Faktycznie, mea culpa 🙂 Za dużo już wpisów o kablach, człowiek się gubi 😆

Edytowane przez Adi777

@Adi777

Tu możesz mieć mieć rację - "zaznaczyli"  bo lepiej wygląda, że słyszymy ... podobnie

jak z wyborami - usta pełne demokracji, a głosy i tak na narodowy socjalizm 😉 

Każdy chce być lepiej postrzegany ...

W dniu 14.04.2023 o 23:23, BlueDot napisał:

Widzisz Piotrku!

To jest wlasnie to o czym mowilem. Poniewaz masz pewna reputacje na forum postanawiasz ja wykorzystac. Do jakich celow, to juz sami czytajacy dojda sami.

Powiedz tylko dlaczego nie zamierzasz ich sprzedawac? I co zlego w tanszych odpowiednikach????

Konkrety prosze, bo na razie to kolejny belkot. 

Nie trawie jak czlowiek Twojego pokroju moze wypisywac takie brednie. 

Nie sadzilem ze tak nisko upadniesz w poszukiwaniu ...

Nic nie wykorzystuje i nigdy tego nie robiłem 🙂

dlatego że te kable wybrałem świadomie. Także podczas ślepych testów. I to są moje kable. Nie zależy mi aby ktoś miał takie same. Nikomu nie polecam i nie wciskam. Nie zależy mi aby ktoś je oglądał i nie zależy mi aby się nimi chwalić. Mam je bo lubię. To wszystko.

które brednie?

W dniu 15.04.2023 o 11:21, Tajitsu napisał:

Można niżej?

Można. Patrz na szymka

Da się zamknąć temat?

6 minut temu, audioburak napisał:

"zaznaczyli"  bo lepiej wygląda, że słyszymy

W ankiecie nie ma takiego pytania. 

8 minut temu, jacek99 napisał:

Czyli sugerójecie że ankietowani to są klamcy i oszuści?

Nie, jeśli ktoś mnie zapyta czy kable mogą wpływać na "brzmienie" cokolwiek się pod tym kryje, odpowiem, że TAK. 
To nie jest jednoznaczne ze słyszeniem. 

Fakt, że pytanie dotyczyło "coming outu" 😉 czyli zmiany orientacji po przeczytaniu 

dyskusji w temacie. Ale jak zwykle zaczynają dominować opinie ludzi, którzy nie

mają nic do powiedzenia, poza jego negacją ..... i kręcą się ...  jak w przeręblu 😉 

10 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

W ankiecie nie ma takiego pytania. 

Nie, jeśli ktoś mnie zapyta czy kable mogą wpływać na "brzmienie" cokolwiek się pod tym kryje, odpowiem, że TAK. 
To nie jest jednoznaczne ze słyszeniem. 

Czyli białe to czarne, a czarne to zielone?

3 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie da się już dać "uśmieszku" 🤔

Bo nie pasuje do niczego. Uśmieszek politowania by pasował do wielu komentarzy, jak druciki koce z kolumn zrzucają. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.349b79e3dedc07c643498821455c2a16.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
5 minut temu, audioburak napisał:

Fakt, że pytanie dotyczyło "coming outu" 😉 czyli zmiany orientacji po przeczytaniu 

dyskusji w temacie. Ale jak zwykle zaczynają dominować opinie ludzi, którzy nie

mają nic do powiedzenia, poza jego negacją ..... i kręcą się ...  jak w przeręblu 😉 

Odnosisz się nie do tego co powinieneś. 

Jak zwykle zaczynają dominować opinie ludzi, którzy sądzą, że nikt oprócz nich niczego nie próbował😁.

3 minuty temu, jacek99 napisał:

Czyli białe to czarne, a czarne to zielone?

Przeczytaj ze zrozumieniem. Jeśli potrafisz 😉 .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.