Skocz do zawartości
IGNORED

czy wasze zestawy stero służą wam do oglądania TV ?

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, raiwan napisał:

Do kina chodzi się głównie dla efektów dźwiękowych a nie wizualnych, bo te dają dużo do życzenia a poza tym już większość ma wielkie tv w domu, gdzie z bliska rozmiar podobny.

Wychodząc z kina bardziej przeżywa się obejrzenie filmu bo swoją robotę robią efekty dźwiękowe a nie wizualne. Po co chodzić do kina skoro lepszej jakości obraz mamy w domu, popcorn też, napoje... I tak dalej.

Poza tym to nie moja teoria tylko wyczytanne z artykułów i słyszane w programach 

Poza tym wiem jak wciąga film z dobrym jakościowo dźwiękiem a jak taki ze stereo tylko 

Coś Ty, niejeden ma też lepszy dźwięk w domu. Do kina chodzi się na premierę jak się nie można powstrzymać, żeby poczekać 😁

A także, żeby posłuchać skrzypienia foteli, mlaskania, dzwoniących telefonów i mięcha rzucanego w ich wlascicieli...

😁

Nie wspominając o szeleście paczki od chipsów, rozmowach i smrodzie niektórych capów... Do tego jak się trafi obok nadpobudliwego dzieciaka co się wierci cały seans... 🙂

22 godziny temu, Ajothe napisał:

Coś Ty, niejeden ma też lepszy dźwięk w domu. Do kina chodzi się na premierę jak się nie można powstrzymać, żeby poczekać 😁

No ja w pewnym momencie osiągnąłem lepszy efekt niż ten który dostawałem w typowych multipleksach 

Więc się absolutnie zgadzam. 

Natomiast nie udało mi się uzyskać tego ciągłego zapachu popcornem który przynajmniej jest w Krakowie w kinach. 

W mieszkaniu pachnie ale chwilę 😉

55 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No ja w pewnym momencie osiągnąłem lepszy efekt niż ten który dostawałem w typowych multipleksach 

Więc się absolutnie zgadzam. 

Natomiast nie udało mi się uzyskać tego ciągłego zapachu popcornem który przynajmniej jest w Krakowie w kinach. 

W mieszkaniu pachnie ale chwilę 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak mawiał prezes Rysio: "nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów". Oglądanie filmów na kolumnach stereo ma taki sam sens jak słuchanie stereo z amplitunera KD. 

Znaczy: można. Ale po co? 😄 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 godziny temu, il Dottore napisał:

Jak mawiał prezes Rysio: "nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów". Oglądanie filmów na kolumnach stereo ma taki sam sens jak słuchanie stereo z amplitunera KD. 

Ma ogromny sens właśnie. Stereo pierwotnie zostało stworzone do filmów 🙂

Teraz, Ajothe napisał:

Stereo pierwotnie zostało stworzone do filmów

W międzyczasie jednak Ludzkość poczyniła ogromny postęp. Pojawiła się amfetamina, podróże kosmiczne a także systemy wielokanałowe na których dużo lepiej ogląda się filmy, niż w stereo. A do Faktów (czy raczej Kłamstw) na TVN starczą głośniki telewizora lub siakiś soundbar. Podobnie do "M jak Miłość".

Ale już Netflixa bym oglądał w 5.1.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jak ktoś nie ma potrzeby posiadania 5.1 to oglądanie na stereo to w dalszym ciągu świetna sprawa 🙂

8 minut temu, Ajothe napisał:

Jak ktoś nie ma potrzeby posiadania 5.1 to oglądanie na stereo to w dalszym ciągu świetna sprawa 🙂

Mimo wszystko polecam ten styl życia. Pierwszy mój kontakt z KD był jak kolega wrócił z USA. Przywiózł statkiem kontener dobra, m. in jakieś B&W, Bose, amplituner i subwoofer nie pamiętam jaki.

I jak odpalił "Szeregowca Ryana" to gdy niemiecki czołg nadciągał, wszystko dosłownie się trzęsło. Zaraz oczywiście sąsiedzi się zameldowali z mordą. 🙂 

Moje pierwsze 5.1 to był jakiś zestaw Logitecha. Pamiętam oglądałem "Znaki" na telewizorze CRT i jak Mel Gibson ganiał się z kosmitami w tej kukurydzy to nagle kukurydza zaszurała ZA MNĄ. Myślałem, że się zejsram. 😄 

4 godziny temu, il Dottore napisał:

A po to, że jak już ktoś ma kino to i może mieć stereo. Po co trzymać tyle klocków i marnować kolejną kasę? 

Też dla Bi i Tri apmingu, dla stereo na 4 i więcej kolumnach. 

Dopiero niedawno weszły wzmacniacze stereo z wbudowanym Hdmi, wcześniej po to można było mieć tylko amplituner dla wygody

56 minut temu, il Dottore napisał:

Mimo wszystko polecam ten styl życia. Pierwszy mój kontakt z KD był jak kolega wrócił z USA. Przywiózł statkiem kontener dobra, m. in jakieś B&W, Bose, amplituner i subwoofer nie pamiętam jaki.

I jak odpalił "Szeregowca Ryana" to gdy niemiecki czołg nadciągał, wszystko dosłownie się trzęsło. Zaraz oczywiście sąsiedzi się zameldowali z mordą. 🙂 

Moje pierwsze 5.1 to był jakiś zestaw Logitecha. Pamiętam oglądałem "Znaki" na telewizorze CRT i jak Mel Gibson ganiał się z kosmitami w tej kukurydzy to nagle kukurydza zaszurała ZA MNĄ. Myślałem, że się zejsram. 😄 

Miałem 5.1 z Marantzem kobyłą i wolę stereo 😄

5 godzin temu, il Dottore napisał:

Choćby po to, by nie trzeba było niepotrzebnie drenować budżetu i zagracać salonu, gdy filmy stanowią mały procent w porównaniu do muzyki. Albo są oglądane wręcz sporadycznie- jak w moim przypadku.

Kino lata temu miałem, pozbyłem się go bez żalu.

Tylko subwoofer sobie zostawiłem "na pamiątkę". 😉

5 godzin temu, il Dottore napisał:

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Myślałem, że się zejsram. 😄 

Może po to żeby się nie zesrać? ... 😉... żartuję oczywiście, efekty w KD potrafią być spektakularne ...

Moim zdaniem lepiej mieć dobrej jakości stereo iż słabej jakości stereo z kd ... ale ja głownie słucham muzyki, film mogę obejrzeć bez dyskomfortu z dźwiękiem pochodzącym z tv ...

To kwestia indywidualnych preferencji ...

Można mieć dobrej jakości stereo z kd jak ze stereo 🙂

Przykładem jest Arcam, Anthem, Rotel. Już nie wspominając o dzielonych systemach procesor plus końcówki, które kosztują tyle co cała masa ustrojstwa a zajmują dużo mniej miejsca

Edytowane przez raiwan
3 minuty temu, raiwan napisał:

Przykładem jest Arcam, Anthem, Rotel. Już nie wspominając o dzielonych systemach procesor plus końcówki, które kosztują tyle co cała masa ustrojstwa a zajmują dużo mniej miejsca

Można, ale w tej osobiście wolę mieć lepsze fronty i wzmak stereo 😋

Ta na pewno heh 

Arcam nowy 16 tysięcy. Odpowiednim wzmacniacz stereo plus Dac plus dobre kable tyle samo 

Edytowane przez raiwan

No chyba, że patrzeć na odpowiednik stereo z wbudowanym hdmi Arcam sa30 to rzeczywiście wychodzi taniej, ale dużo konkurencji nie daje połączeń hdmi i bez dac się nie obejdzie 

Ano wlasnie!

Ja myśle, ze w tym wątku znowu typowy Kowalski probuje przetransponować swoje ograniczone mozliwosci i spojrzenie na temat KD na generalne możliwości takich systemów.

Jest to jak zwykle kwestia kasy

Niestety nie mogę przytoczyć zdjęć instalacji naszych klientów, ale typowe konfiguracje do KD to Lyngdorf MP-40 2.1, do tego MXA-8400, a glosnki to B&W802 albo B&W803 albo AudioPhysics Avantera/Codex slbo srednie MBLe uzupelnione REL-ami S/812 albo BD3D/BD2D

Zyczyl bym wiekszosci Kowalskich, by mogli sluchac Stereo na takim KD
6 minut temu, Ajothe napisał:

Arcama

I się modlić, czy firmware nie będzie zj…..e🙈

Ciekawe po cholera się pakowałeś w hypexy, było kupić KD

Tam tez sa „hypexy“

Jak mi zfinansujesz tego MXA-8400, biore z pocalowaniem w reke. To jest dokladnie to, co mi brakuje.

PS.

KD mialem 20 lat temu. Po 2 latach sie znudzilo. Jedyne, co z KD pozostalo, to ta kotara

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popytaj, może jakiś Kowalski chętnie się dołoży 😉

Tymczasem w danym budżecie stereo zawsze wygra jakością dźwięku 😁

Popytaj, może jakiś Kowalski chętnie się dołoży

OK, jak juz organizujecie zbiorke, to nie bede sie upieral na Lyngdorfa. Bryston tez jest OK (ale wtedy dwie sztuki, potrzebuje 10 kanalow)

Ukryta Zawartość

IMG_6655.thumb.jpg.163579394ec0e3db13577aff7064af1d.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Miałem 5.1 z Marantzem kobyłą

Za Marantza kobyłę bym matkę i ojca sprzedał. Ja mam Marantza slim line. Ale do mojego mikrosaloniku styka. Problemem  jest sub ale nie głośniki. Sub mógłby być bardziej mocarny.

• Pokaż nowe odpowiedzi