Skocz do zawartości
IGNORED

Blokowanie kondensatorami diod w mostku Graetza

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś robiłem prostowniki idealne ale w celu, dla którego je zaprojektowano, pracy na limicie napięcia i prądu. 

Dziś bardziej skupiam się m.in. na PSRR zasilacza aby te śmieci z sieci i prostownika zniwelować na stabilizatorze. Po drodze jakieś ekranowanie uzwojeń wtórnych od sieci, jakiś snuber zoptymalizowany dla trafa, prostownika i filtrów, wstępne odfiltrowanie w.cz. i produktów modulacji filtrem CLC,...

9 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Kiedyś robiłem prostowniki idealne ale w celu, dla którego je zaprojektowano, pracy na limicie napięcia i prądu. 

Dziś bardziej skupiam się m.in. na PSRR zasilacza aby te śmieci z sieci i prostownika zniwelować na stabilizatorze. Po drodze jakieś ekranowanie uzwojeń wtórnych od sieci, jakiś snuber zoptymalizowany dla trafa, prostownika i filtrów, wstępne odfiltrowanie w.cz. i produktów modulacji filtrem CLC,...

Może podsuniesz jakis skuteczny sposób na zasilanie (50Hz) i harmoniczne ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, gumisb napisał:

Może podsuniesz jakis skuteczny sposób na zasilanie (50Hz) i harmoniczne ?

Ale że co? Co to za odbiornik, gdzie mierzone? Litości.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Na jałowo, czy pod obciążeniem? Harmoniczne zawsze będą. Wyjaśnij swój cel.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

28 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Hi-End nie zna kompromisów.

Lepiej żyłować takie aspekty techniczne, nie przeczące przecież fizyce... niźli stosować rozwiązania ewidentnie gorsze ale grające...

Sam obecnie dłubię zasilacz o szumach RMS na poziomie poniżej uV i fluktuacjach 1/f dużo poniżej uV i wysokim PSRR. Dlaczego?

A zwyczajnie bo skoro kość dac jest 24 bitowa to aby to byłą prawda to takie parametry zasilania trzeba zapewnić. Na dobrych standardowo stabilizatorach nie dociągnie się do 20 bitów. Już kiedyś o tym pisałem. 

Jak Hi-End to Hi-End... 🙂

Co zaś do prostownika idealnego, to jeśliby miał przynieść korzyść zmniejszając zakłócenia komutacji i modulacyjne to czemu nie.

Mam jeszcze sporo do zrobienia różnych innych rzeczy, więc skoro tak sugerujecie to ograniczę się do wymiany mostków we wzmacniaczu w tym na zasilaniu lamp, za to wydaje mi się że przy zasilaniu wzmacniaczaczy operacyjnych (LPF) miało by to sens, ale z drugiej strony... Nie wiem czy nie lepiej ich po prostu zastąpić lampami zamiast walczyć z wiatrakami wymieniając mostki i montując cuda, szczególnie że brakuje mi w dźwięku tego co da mi lampa 🙂 Tylko muszę to jakoś konstrukcyjnie pomieścić ale mam na to już pomysł, bo obudowa miała być na max 25 cm szerokości wg mojego założenia 😉

1 minutę temu, bart.dev napisał:

Nie wiem czy nie lepiej ich po prostu zastąpić lampami

Nie rozumiem takiego toku myślenia, świadomie chcesz zwiększyć THD z 0,001% do 1% ?

1 minutę temu, bart.dev napisał:

Nie wiem czy nie lepiej ich po prostu zastąpić lampami zamiast walczyć z wiatrakami wymieniając mostki i montując cuda, szczególnie że brakuje mi w dźwięku tego co da mi lampa 🙂

Ja o Hi-End a Ty o lampach... 😉

Ale owszem i tu warto walczyć o dobre zasilanie, szczególnie tu... 

12 minut temu, gumisb napisał:

Na jałowo. Zastanawiam sie czy jest lepsze rozwiazanie dlatego pytam.

Harmoniczne były, są, i będą. Taka natura. U ciebie na wykresie są małe. Nie walcz z tym.

A nie masz pętli masy albo braku ekranu?

Edytowane przez terminus

32 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Ja o Hi-End a Ty o lampach... 😉

Ale owszem i tu warto walczyć o dobre zasilanie, szczególnie tu... 

Słucham muzyki nie THD
😉 Inna sprawa że zazwyczaj stopnie wyjściowe DAC na lampach mają małe zniekształcenia, jest cały wątek Muzga o tym stopniu końcowym 😉 Kiedyś sobie sam wyprodukowałem coś na zasadzie WK-WA i brzmiało to fajnie, dużo lepiej niż krzem 🙂

Warto przy dobieraniu zasilania DC pamiętać, że od strony sieci AC każdy wpięty równolegle odbiornik (nawet u sąsiada) modyfikuje (i/lub moduluje) samo napięcie sieci. Zawsze lepiej przesadzić w ocenie wpływu wszelkich śmieci niż pomniejszać ich wpływ na stronę DC, bo za tydzień w samej sieci może pojawić się "brud", którego wcześniej nie było. A to tylko sąsiad przesiadł się z gazu na piec indukcyjny 🙂

• 4 miesiące później...

Hej, ostatnio z racji że upał i słaby czas na aktywność na zewnątrz, wróciłem do tematu zasilania, znalazłem świetne diody, wstawione zamiast BYV27 wzniosły dźwięk na nowy nieznany mi poziom, wymiana zwykłego Rubycona PX na BC Components dopełniła dzieła 🙂Diody szybkie super soft recovery

Ukryta Zawartość

Sami autorzy w data sheet określili je jako dzieło sztuki 😉

Snubberów nie mam, wstyd się przyznać ale do tej pory nie dorobiłem się oscyloskopu, waham się przed zakupem jakiegoś małego cyfrowego przenośnego chińczyka a Siglentem, który mały nie jest 😉

Zgłębiam temat filtrów RC i LC i czekam na płytki do ideal bridge

*Diody wstawiłem do zasilacza przetwornika C/A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bart.dev
2 minuty temu, bart.dev napisał:

Hej, ostatnio z racji że upał i słaby czas na aktywność na zewnątrz, wróciłem do tematu zasilania, znalazłem świetne diody, wstawione zamiast BYV27 wzniosły dźwięk na nowy nieznany mi poziom, wymiana zwykłego Rubycona PX na BC Components dopełniła dzieła

wstyd się przyznać ale do tej pory nie dorobiłem się oscyloskopu, waham się przed zakupem jakiegoś małego cyfrowego przenośnego chińczyka a Siglentem, który mały nie jest

kupuj czym predzej wtedy kolego twoje kwieciste opinie sie zmienia ;]

Teraz, bart.dev napisał:

Zapewne polecasz Siglenta?

mam Rigola dho1072 oraz tektronixa 2225 ale na teraz pewno mocno rozwazalbym siglenta sds802x hd ktorego pewno i tak predzej czy pozniej kupie zeby miec porowanie, nie sadze zeby byl sens na teraz schodzic ponizej SDS800X w chwili obecnej - to nie sa jakies kosmiczne pieniadze

10 minut temu, Daniel_68412 napisał:

mam Rigola dho1072 oraz tektronixa 2225 ale na teraz pewno mocno rozwazalbym siglenta sds802x hd ktorego pewno i tak predzej czy pozniej kupie zeby miec porowanie, nie sadze zeby byl sens na teraz schodzic ponizej SDS800X w chwili obecnej - to nie sa jakies kosmiczne pieniadze

Wygląda dobrze, do tego ma przyjazne wymiary, dzięki 😉 Nie widzę korelacji między oscyloskopem a opiniami o dźwięku 😉

6 minut temu, bart.dev napisał:

Nie widzę korelacji między oscyloskopem a opiniami o dźwięku 😉

jak bedziesz widzial np dzwonienie diod w zasilaczu i dodasz snubbery i to dzwonienie ustapi patrzac w oscyloskop to bedzie wtedy fakt nie opinia na podstawie bardzo niemiarodajnych uszu... a jak jeszcze do tego zobaczysz ze np podoba CI sie dzwiek z druga harmoniczna na poziomie np 40db (co 12bitowy oscyloskop juz np potrafi) a taki z czystym spektrum to juz gorzej to bedziesz w ogole mogl innym mowic jaki masz gust ;]

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

jak bedziesz widzial np dzwonienie diod w zasilaczu i dodasz snubbery i to dzwonienie ustapi patrzac w oscyloskop to bedzie wtedy fakt nie opinia na podstawie bardzo niemiarodajnych uszu... a jak jeszcze do tego zobaczysz ze np podoba CI sie dzwiek z druga harmoniczna na poziomie np 40db (co 12bitowy oscyloskop juz np potrafi) a taki z czystym spektrum to juz gorzej to bedziesz w ogole mogl innym mowic jaki masz gust ;]

Póki co słucham muzyki a nie pomiarów i tym się kieruję, oczywiście pomiary są istotne i to co napisałem wpisuje się przecież w całościowe wnioski tego wątku, wydaje mi się też że większość osób wybiera sprzęt po tym jak brzmi a nie jak wypada w pomiarach 😉 Umiejętność przypisania jednego do drugiego na pewno jest wartościowa, ale nadal wrażenia odsłuchowe wydają mi się istotne 😉 Stwierdzenie o dziele sztuki pada w data sheet tych diod, polecam poczytać. Staram się znaleźć jakąś równowagę i wykorzystywać w miarę pewne rozwiązania które rozumiem, dla tego na razie nie pcham filtrów RC i LC w zasilanie, chcę poczytać, pobawić się symulacjami, jak zrozumiem temat to przetestuję "na żywo" 🙂

Stwierdzenie o dziele sztuki pada w data sheet tych diod, polecam poczytać.

Nie obraz sie ale ja z kolei polecam nauke angielskiego - "VS-HFA08TB60... is a state of the art ultrafast recovery diode" bo zapewne do tego sie odnosisz oznacza "aktualny/najnowszy stan wiedzy w danym temacie" a nie dzielo sztuki [1].

[1] 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Nie obraz sie ale ja z kolei polecam nauke angielskiego - "VS-HFA08TB60... is a state of the art ultrafast recovery diode" bo zapewne do tego sie odnosisz oznacza "aktualny/najnowszy stan wiedzy w danym temacie" a nie dzielo sztuki [1].

[1] 

Ukryta Zawartość

Twoje rady zawsze w cenie 😉 Masz jeszcze jakieś? 😄

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, bart.dev napisał:

Twoje rady zawsze w cenie 😉 Masz jeszcze jakieś?

ah ten dysonans poznawczy - reagujesz atakiem jak Ci ktoś kolego delikatnie zwróci uwagę na gafę - zatem kolejna rada: "make love not war" ;]

Edytowane przez Daniel_68412
W dniu 16.07.2024 o 14:27, bart.dev napisał:

Staram się znaleźć jakąś równowagę i wykorzystywać w miarę pewne rozwiązania które rozumiem, dla tego na razie nie pcham filtrów RC i LC w zasilanie, chcę poczytać, pobawić się symulacjami, jak zrozumiem temat to przetestuję "na żywo"

Szybkie diody soft recovery są git. Nie potrzeba snuberów.

15 minut temu, jar1 napisał:

Dzięki, kupiłem super soft i one dużo zmieniły, do tego dałem osobne mniejsze trafo (mniejsza indukcyjność) co też ponoć pomaga, wcześniej na BYV-27 były wyostrzenia, jeszcze zobaczymy jak będzie z ideal bridge

W dniu 11.03.2024 o 21:49, Grzegorz7 napisał:

Możesz pokazać jakiś swój układ z filtrami? Z tego co pobawiłem się symulacjami to cewki, przynajmniej te małe powodują oscylacje (rzędu 20mH), dla wartości rzędu 1H jest lepiej, ale to strasznie wielkie, filtry RC wydają się być "bezpieczniejsze" ale trzeba mieć zapas napięcia i nie jestem przekonany czy taka rezystancja w zasilaniu to dobry pomysł, szczególnie w analogu, dla cyfry nie powinno mieć znaczenia ( względnie stały pobór prądu), a odnośnie lamp to jestem skłonny się zgodzić, odechciało mi się 😉 Po prostu na tą chwilę na krzemie brzmi to tak dobrze że nie mam ochoty na zabawę napięciem 200V przy DAC 😉

@bart.dev czy możesz coś więcej napisać o swoim systemie, mam na myśli m.in.wzmaczek, kolumny, itd.? Pytanie/prośba jest bez podtekstów 🙂 , po prostu wychwytywane przez Ciebie zmiany dźwięku które opisujesz przy okazji modów moim zdaniem świadczą o dużej czułości i efektywności Twojego systemu.

22 godziny temu, pjasio253 napisał:

@bart.dev czy możesz coś więcej napisać o swoim systemie, mam na myśli m.in.wzmaczek, kolumny, itd.? Pytanie/prośba jest bez podtekstów 🙂 , po prostu wychwytywane przez Ciebie zmiany dźwięku które opisujesz przy okazji modów moim zdaniem świadczą o dużej czułości i efektywności Twojego systemu.

Hej, mam dwa systemy, stacjonarny do grania w tle a "dla przyjemności" system słuchawkowy: Słuchawki Fostex T60RP (planarne), wzmacniacz Cayin HA-3, była hybryda ale usunąłem sekcję przetwornika, DAC na AK4493S od JLsounds, z jego płytką odbiornika I2S, nad DAC cały czas pracuję, dziś przyszły kolejne transformatory, zasilanie na stabilizatorach od Muzga, w tym niedostępna oficjalnie wersja 3.3 😉Kable zasilające Yarbo, słuchawkowy Viablue, sygnałowy Kimber, więcej grzechów nie pamiętam 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taka ciekawostka, niejaki Mariusz z Sinus Audio, znany pewnie wielu z was zaleca usunąć boczniki przy diodach. Mariusz często robi upgrade Yaqinów a tam fabrycznie są boczniki diod i podczas jego upgrade są usuwane.

W dniu 17.07.2024 o 18:25, jar1 napisał:

Ano. Kiedyś były dostępne tylko Ixys, teraz właśnie jakieś tańsze vishay się pokazały. Tzn. dopiero je zauważyłem, bo szukałem zawsze Ixys😁

Edit. Chodzi o Fred i Hexfred.

Edytowane przez OLES
15 godzin temu, Wito76 napisał:

Taka ciekawostka, niejaki Mariusz z Sinus Audio, znany pewnie wielu z was zaleca usunąć boczniki przy diodach. Mariusz często robi upgrade Yaqinów a tam fabrycznie są boczniki diod i podczas jego upgrade są usuwane.

Skoro tak lubi to usuwa 😉 nie wszyscy lubią gładki naturalny dźwięk, na przykład zmiana BYV27 na super soft na mało rozdzielczym zamulonym systemie nie była by odebrana dobrze, natomiast osobiście uważam że czasem fajnie zrobić pomiary, albo przynajmniej wiedzieć co się robi i czemu

• Pokaż nowe odpowiedzi