Skocz do zawartości
IGNORED

Raczej (płytkie) monitory na nadstawę na biurko do cyfrowego wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

chciałem młodemu wymielić kolumny w wieży (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Na oryginalnych kolumnach (25mm jedwabna + 130mm + bassreflex z przodu, 160x250x184mm) jest bałagan, muzyka jest trochę galeretowata, brakuje basu, ale kolumny bardzo pragną go wyprodukować co kończy się tak jak zwykle. Kiedyś w sklepie brzmiało to dla mnie lepiej niż Denon M41. W każdym bądź razie "jednostka centralna" musi na razie zostać (młodemu podoba się wyświetlacz, sterowanie z tableta etc...), więc tutaj dochodzimy do pierwszego problemu - mocy (2x20W przy 6Ohm i 10%THD, więc realnie jest pewnie koło 10W, ale dyskoteki na razie z tego nie będzie robił). Pokój jest mały 3x3.3m (uwzględniając już szafki). Na próbę kupiłem Paradigm Titan v2 (kiedyś miałem v3 i dobrze je wspominałem) i to był dość trafny kierunek, ale są (były bo już sprzedałem) za głębokie (254mm). Obecnie zrobiłem sobię listę (celuje raczej w używane kolumny poniżej 1000zł):

• Paradigm Atom Monitor v7 (225mm)
  • Dali 202 (230mm)
  • Dali Zensor 1 (220mm)
  • Dali Oberon (234mm)
  • Dali Evidence 370 (260mm, ale bass reflex z przodu, więc dopchnięte do ściany może by były OK)
  • Elac Debut 2.0 B5.2 (234mm)
  • Dali Ikon 1 mk1 (260mm, uwaga jak wyżej)
  • Gale 3020 (219mm)
  • B&W DM303 (242mm)
  • Epos ELS3 (195mm)
  • JBL Northridge E20 (206mm)
  • Monitor Audio Bronze BX 2 (255mm)
  • Totem Mite (213mm) (jakiś klony są)
  • Dynaudio Audience 42 (246mm)
  • Epos M12.2 (250mm)
  • Jamo S803 (252mm)
  • KodaEX-569T (241mm)
  • Acoustic Energy AE 100 (240mm)
  • Dynavoice Definition dx-5 (200mm)
  • Acoustic Energy Aegis One (235mm)
  • JBL A130 (230mm)
  • Acoustic energy AE100 MK2 (250mm)
  • Pylon Pearl Monitor (250mm)
  • B&W dm 601 s3 (228mm)

Co polecacie? Dźwięk ma być raczej żywy, z fajnym basem i detalem, ale raczej ciepło muzykalny niż analityczny (może być lekko analityczny). Co do muzyki to młody lubi obecnego popa, starego rocka (np. AC/DC, Queen), trochę elektronicznej, akustycznej i o dziwo lubi muzykę filmową i klasyczną, ale generalnie raczej "żywe kawałki" (np. Marsz Radetzky’ego czy Nad pięknym modrym Dunajem). Ja w salonie mam Audiovectory QR5 dlatego ta bezkształtność / bezdetaliczność / kluskowatość mnie irytuje. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez FioleK

Ja bym wybrał klasykę gatunku - JBL'a A130 i powinny dać poważną poprawę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To nie muszą być z listy. Może macie jakieś własne pomysły? Ja się coraz bardziej zastanawiam czy młodego nie namówić na stojaki i popatrzyć na coś grubszego... 

Jasne, że lepiej; kwestia budżetu, ale trzeba pamiętać, żeby nie przesadzić,

bo jednak obok zacisków jest 6 ( słownie sześć Ohm 😉 )

Dodatkowo jeszcze wielu producentów łże, pisząc 8 Ohm ( z min. 3,5 Ohm )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To jestem świadomy, że każdy podpisuje 8Ohm, a w rzeczywistości jest inaczej... Ze standami jest problem, bo to jest kolejny elementy zabierający miejsce, którego nie ma za dużo, więc jednak wolałbym mu nie dokładać kolejnych gratów póki sam nie poprosi o lepsze kolumny.

Edytowane przez FioleK

Też jestem za Acoustic Energy, ale wiele opcji z tej listy można polubić. 🙂 Możesz też polować na używane System Audio Saxo 1, mają zaledwie 20cm głębokości.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

4 minuty temu, Q21 napisał:

Też jestem za Acoustic Energy, ale wiele opcji z tej listy można polubić. 🙂 Możesz też polować na używane System Audio Saxo 1, mają zaledwie 20cm głębokości.

Saxo 5 bardziej mi się podoba. Jak to brzmi?

Powiem tak - jak jest miejsce na standy, to znaczy, że jest 😉 

Wobec tego nawet mniej miejsca zajmą nieduże podłogówki ... - przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A można oczywiście szukać nowych w budżecie choćby Pearl 20 Pylona

z kolorami do  wyboru ...

Ukryta Zawartość

Nie, bo to doprowadzi do wymiany wszystkiego :D, a obecnie młody jeszcze nie pragnie takich kolumn. To jest bardziej moja zachcianka - on by się cieszył z lepszego basu, aby np. było słychać to rytmiczne buummm z Ludwig Göransson - The Book of Boba Fett. Obecnie tego brak i woli sobie puścić głośniej w salonie niż u siebie... 

18 minut temu, FioleK napisał:

Saxo 5 bardziej mi się podoba. Jak to brzmi?

Neutralne, napowietrzone brzmienie. Nie ma tu ostrości, ale zmierza bardziej w stronę "studyjnego" stylu, jak niektórzy lubią je nazywać. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przykład Pylona nie jest przypadkowy, bo to są te same dwa głośniki,

co w Monitor Pearl tylko włożone w inną obudowę.

Takich konstrukcji jest sporo a część z nich ma nawet zaciski

umieszczone wysoko, bo to monitor, ale w obudowie podłogowej

Wykorzystuje wtedy tylko górną część objętości kolumny, za to

wygląda dla wielu dużo poważniej 😉 

Edytowane przez audioburak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, FioleK napisał:

A dużo jest różnica między B5.2 i B6.2?

B6 są bardziej basowe. Mocniejsze. niektórzy wolą 5tki za bardziej liniowe granie. Ja wolę 6tki za większy ciężar brzmienia. 

25 minut temu, FioleK napisał:

A ktoś może słyszał Dali Ikon 1 mk1 i może do czegoś popularnego porównać?

Ja znalazłem wersję mkII zarówno jedynek jak i dwujek. Z mkI tylko podlogowki. 

Ale było to brzmienie które ciężko porównać obecnie do czegoś innego. Może do audiovectora QR? Chociaż inaczej wyprofilowane. 

Brzmienie o bardzo mocnej V. Krystalicznej górze. Bardzo dokładnie. 

Ale właśnie inaczej niż QR czy bowersy które też grają jaśniej. 

Ceny bez negocjacji:

• B&W dm 601 s3 - 900zł
  • Dynavoice Definition DX-5  1100zł (podobne do DM-6, ale zdecydowanie mniejsze, prawie nic nie ma o nich na sieci)
  • B6.2 - 750zł
  • B5.2 - 630zł
  • Acoustic Energy AE100 - 1000zł (mk2 1100zł)
  • Monitor Audio Bronze BX 2 1000zł
  • JBL Stage 130 (1200zł nowe)
  • Dali Ikon 1 (1300zł, ale tutaj rozumiem, że zdecydowanie powinienem podjechać posłuchać, bo grają bardzo specyficznie)
  • Dali 202 - 550zł (trochę drogo moim zdaniem jak na tak stare kolumny)
  • Jamo S803 (800zł)

Powiem, że kręcą mnie ELAC Carina BS 243.4, ale one w lepszej cenie są poza Polską, więc to muszę pogadać, czy komuś będzie chciało się wysłać. Jakby nie "płytkość to pewnie bym jeszcze pomyślał nad Triangle Borea BR03 albo Elac Debut Reference B6... Co byście wybrali z tej listy?

Edytowane przez FioleK

Dzisiaj przyjdą Paradigmy Atom v7 (naprawdę małe, ale nadal większe od "seryjnych" Onkyo), może wieczorem napiszę jak to gra.

W dniu 17.04.2023 o 12:51, FioleK napisał:

Czyli chcesz delikatnie powiedzieć, że Ikony grają bardziej ostro niż QR?

Mniej akceptują gorzej nagrane utwory.

W jakiej cenie dobrej są Cariny poza polską i gdzie? 

Jedne Cariny to była wtopa (oszustwo), a drugie to okazała się jedna sztuka. Trzecie były za niecałe 2800 ze standami, ale rezygnacja ze stojaków nie zmienia ceny, a kurier + prowizja Paypala to około 3050zł. Nigdy mnie żaden Niemiec, Duńczyk czy Holender nie oszukał, ale zawszę wolę zapłacić za ochronę Paypala. Kontynuując z kurierem i prowizją wychodzi ~ 3050zł, a najtańsze używane w Polsce są po 3150zł, więc bez rewelacji. 

PS. Paradigmy utknęły w Inposcie - mam nadzieje, że nie rozwalili paczki. 

Edytowane przez FioleK

Cariny są na Ceneo od 4050zł za parę... inflacja...

Odebrałem Paradigmy. Wymiary są oszukane - podane są bez maskownicy, które mają prawie 2cm grubości. Co do dźwięku to jest pełną parą 11v7, oczywiście nie pomasuje to brzucha tak jak duża podłogówka, ale zakresie w którym działają i małym pokoju niewiele im ustępują. Z pozytywnych cech Atomy nie wywracają sceny jak 11v7 (te przy klasycznej sprawiały, że bębny i talerze siedziały na scenie obok dyrygenta, a reszta gdzieś w tyle). Atomy też nie są, aż takim gejzerem energii jak 11v7 - nie próbują robić własnej interpretacji każdego utworu próbując go przyśpieszyć. Przy okazji przypomniałem sobie dlaczego wymieniłem 11v7 (nadmiar basu i lekko suchawe wysokie i górna średnica), ale i tak twierdzę, że to jest jeden z najlepszych wysokotonowych głośników w tej cenie. Teraz włączam u młodego tryb direct i da się to słuchać, jest stereo, jest przestrzeń, nie ma żadnej nosowatości i jest jak dla mnie ciut za dużo basu (ja bym zrobił -2dB, może to kwestia tego, że stoją tuż przy ścianie). Głos jest wreszcie naturalny i bez problemu można zrozumieć słuchowiska (a już bałem się, że wzmacniacz we wieży też jest lipny jak kolumny z zestawu).

• 3 tygodnie później...
W dniu 25.04.2023 o 09:00, FioleK napisał:

Dzisiaj przyjdą Paradigmy Atom v7 (naprawdę małe, ale nadal większe od "seryjnych" Onkyo), może wieczorem napiszę jak to gra.

Ile kosztowały te monitorki bo na papierze wygladaja bardzo dobrze i w jaki sposob trafiłeś na nie?

Szukałem po prostu Paradigm'ów. Tak jak pisałem wcześniej miałem kiedyś Paradigm Monitor 11v7 i były to genialne kolumny jak na swoją cenę, poza: nadmiarem basu, trudnością ustawienia / opanowania owego basu oraz lekką suchością wysokich, ale jednak naturalnie brzmiących (bez noswatości, ale bez syczenia, bólu głowy czy krwawienia z uszu). Dałem za nie jakieś niecałe 700zł z wysyłką, ale plastikowe fronty są do roboty - to problem wszystkich Monitorów seri 7 - nie wolno tego niczym czyścić, bo ta matowa guma zamienia się potem w super lepką masę. W starych 11v7 poświeciłem pewnie z 16h, aby to wyczyścić i pomalować, ale za to miałem potem fronty z satynowym czarnym frontem. Tutaj liczę, że jednak mniej czasu mi to zajmie. Małe Atomy mają te same głośniki wysokotonowe - czyli mamy rewelacyjną scenę jak przy porządnych podłogówkach i niestety również nadmiar basu, za to nie wywracają sceny tak jak duże podłogówki - Atomy są bardziej poukładane, bardziej neutralne / naturalne.

W dniu 27.04.2023 o 09:15, FioleK napisał:

Cariny są na Ceneo od 4050zł za parę... inflacja...

No to oficjalnie. Ja mówię po negocjacji.

Czyli paradigmy i sprawa zakończona?

• Pokaż nowe odpowiedzi