Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana subwoofera na mniejszy/słabszy czy wymiana monitorów?

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ide do lasu, Nie chce mi sie, ale musze sie poruszac. Zona przykazala: conajmniej 5000m

Skoro idziesz do lasu to zacytuj żonie leśniczego:

11 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

60 cm czy 2000m to .. nie robi wielkiej różnicy 🙂

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Ukryta Zawartość

czy na takim ustawieniu masz bas tylko "na lewe ucho" czy w miarę z dwóch stron słychać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bassfreak93

Im niższa częstotliwość, tym trudniej określić jej kierunek, więc albo będzie

w ogóle słyszalny, albo nie 😉      Ja obstawiam, że będzie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 minut temu, audioburak napisał:

Im niższa częstotliwość, tym trudniej określić jej kierunek, więc albo będzie

w ogóle słyszalny, albo nie 😉      Ja obstawiam, że będzie.

Ja mam podobne ustawienie co Andrzej tylko sub bardziej w prawo pod biurkiem tylko odległość 1,5m max a nie 3.4 jak u niego.

i prawe ucho ma mało tego basu xd wszystko zbiera się na ścianie pod oknem

jak przesuwam suba w prawo to bas znika xd

Edytowane przez bassfreak93

To kwestia akustyki konkretnego pomieszczenia a bas ma zawsze trudniej.

Jak kiedyś grywałem to najlepszy bas organowy czy z gitary był słyszalny

zupełnie poza budynkiem 😉 Wewnątrz nawet zatykał czy masował

poważnie przeponę, ale był ciężko rozpoznawalny.

Trzeba eksperymentować albo jakiś DSP - bywa, że to jedyny ratunek.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja mam podobne ustawienie co Andrzej tylko sub bardziej w prawo pod biurkiem tylko odległość 1,5m max a nie 3.4 jak u niego.
i prawe ucho ma mało tego basu xd wszystko zbiera się na ścianie pod oknem
xd

Nie wierze

Nie wierze, by lewe ucho odbieralo „wiecej“ basu niz prawe.

Chyba ze twoj subwoofer gra do 100Hz.
Albo masz braki sluchu w prawym uchu (to nie jest zart).
19 minut temu, xajas napisał:

Nie wierze

Ukryta Zawartość

Mikrofonem tego nie sprawdzę bo mimo że mój tel nagrywa dobrze to jednak uszy inaczej łapią dźwięk, jutro dam go tak do lewej między biurko a grzejnik i zobacze.

Ukryta Zawartość

40 minut temu, xajas napisał:

Nie wierze

Ukryta Zawartość

Myślę, że to może być wrażenie wynikłe z lokalizacji wyższych harmonicznych no gitary basowej a nie samych dźwięków suba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

15 godzin temu, bassfreak93 napisał:

czy na takim ustawieniu masz bas tylko "na lewe ucho" czy w miarę z dwóch stron słychać?

W ustawieniu bez korekt w opóźnieniach baza stereo jest mocno przesunięta do lewej - łącznie z basem - blisko lewej kolumny. Sub mam ustawiony na 80hz i też jestem go w stanie z zamkniętymi oczami wskazać palcem gdzie stoi. Więc 100 hz na odcięcie to zdecydowanie za mało żeby nie popsuć lokalizacji basu. Co więcej nie ma znaczenia czy się przesunę się mocno w prawo na kanapie - nic to nie poprawia. Ale jak siądę po lewej stronie kanapy to prawa kolumna znika - jak by przestawała grać wysokotonówka.

Co ciekawe tylko w miejscu odsłuchu - jeżeli przesunę się minimalnie do przodu baza wraca na miejsce - ale kurde bas znika.

15 godzin temu, bassfreak93 napisał:

jak przesuwam suba w prawo to bas znika xd

Mam podobnie jak przestawię suba na prawą stronę komody to też mocna traci na mocy i czytelności. Wysunięty na srodek pokoju znika zupełnie,

W w/w sytuacji najbardziej pomaga ustawienie tych opóźnień na amplitunerze - L 3.80m, Sub 4.00m, R na 4.20m. W naprawieniu bazy stereo to pomaga ale scena robi się też płytsza.  Samo dodanie +2dB dla lewego kanału przesuwa wszystko poza basem w prawo.

Tak jak pisałem wcześniej przestawienie + z - w lewej kolumnie powoduje że bas jest sprężysty i z kontrolą i wraca na środek.

Na filmie może słabo słychać ale ewidentnie bas jest głównie pod oknem obojętnie jak postawię suba 

Ukryta Zawartość

czym bardziej w prawo tym mniej basu, to samo z subem gdyby się poruszał w lini prostej ze mną

ale i tak nawet w tym miejscu nie da się tak ustawić suba aby wszystko grało dobrze, raz tego basu za mało raz za duzo.

Mój poczciwy p20 pro lepiej nagrywał bas niż s21 ultra 😜

Ten sam track na estradówkach na starym telefonie 

Ukryta Zawartość

To było to :DDDDD tam każdy trak brzmi tak jak powinien haha.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bassfreak93
  • 1 miesiąc później...

Zmieniłem biurko na takie które jest z dołu otwarte i jestem w szoku jak polepszył się bas mimo że nadal musi być otwarta szafa z tyłu i w miejscu odsłuchu słabo słychać poniżej 33-34 hz :X

14 godzin temu, bassfreak93 napisał:

Zmieniłem biurko na takie które jest z dołu otwarte i jestem w szoku jak polepszył się bas mimo że nadal musi być otwarta szafa z tyłu i w miejscu odsłuchu słabo słychać poniżej 33-34 hz :X

Pokaż jak on teraz stoi. 

Mierzyles to czy na oko 33hz?

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Pokaż jak on teraz stoi. 

Mierzyles to czy na oko 33hz?

Stoi tak samo tylko że biurko jest otwarte na dole, ale jak wspomniałem szafa za mną musi być otwarta aby ilość basu była dobra, dwa nadal jak subem pojade w stronę kompa do prawej to basu ubywa, trzy sprawdzałem generatorem sinusa słucham ogólnie z miejsca gdzie stoje tylko na krześle (za mną szafa)

35hz jest git jak dam na 34 hz to spadek głośności jest dość odczuwalny jak dam na 33 hz też jest odczuwalny spadek głośności ale nie tak bardzo jak między 35 hz a 34 hz. Głośność suba na -10 w apce svs.

20230604_125014.jpg

np w tym kawałku ten bas "wyżej" słychać bardzo dobrze ale jak przechodzi na ten niżej to bardzo slabiutko, właśnie ten niżej to jakoś 33 hz.

No chyba już więcej z takiego układu względem słuchacza Nie wyciśniesz no musiałbyś zmienić system na aktywne monitory. Ale tam jest inny bas. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ale tam jest inny bas. 

Tam jest mniej basu w basie...

6 godzin temu, bassfreak93 napisał:

Stoi tak samo tylko że biurko jest otwarte na dole, ale jak wspomniałem szafa za mną musi być otwarta aby ilość basu była dobra, dwa nadal jak subem pojade w stronę kompa do prawej to basu ubywa, trzy sprawdzałem generatorem sinusa słucham ogólnie z miejsca gdzie stoje tylko na krześle (za mną szafa)

35hz jest git jak dam na 34 hz to spadek głośności jest dość odczuwalny jak dam na 33 hz też jest odczuwalny spadek głośności ale nie tak bardzo jak między 35 hz a 34 hz. Głośność suba na -10 w apce svs.

Ukryta Zawartość

np w tym kawałku ten bas "wyżej" słychać bardzo dobrze ale jak przechodzi na ten niżej to bardzo slabiutko, właśnie ten niżej to jakoś 33 hz.

Sorry za uwagę, ale jak to wszystko tak ściśnięte może grać?. Wszystko rezonuje z tym blatem, odbija się  od niego i od góry i od dołu. Monitory odgięte na zewnątrz,gołe ściany, róg i okno chyba do podłogi.A doradcy upajają się pomiarami. Jeszcze raz przepraszam, ale nie ma co robić tu takiej "uwertury". Wyłączyć tego suba, dogiąć monitory do środka i coś po nie podłożyć, i zacząć słuchać muzyki.  Nie nawalać tym basem tak atawistycznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bonaventura
zmiana

Mozesz tam pod to biurko ladowac co chcesz, ale jak sprzetu poprawnie nie rozstawisz to efektu WOW sie nie spodziewaj. Jak masz instrukcje do tych glosnikow to poczytaj ja a dowiesz sie jak prawidlowo ustawic glosniki.

Nie ma innego wyjścia.

Na teraz nic więcej nie wyciśniesz. Zmienisz układ odsłuchu to wtedy wrócisz do tematu.

Dlaczego nie postawisz glosnikow na podstawkach obok/za biurkiem?
Dokladnie taki setup (z RELem pod biurkiem) mialem dawno temu i bylo calkiem OK

Ukryta Zawartość

A teraz wszystko stoi pod sciana (ale suby sa po bokach) i szafa gra!

IMG_1012.thumb.jpg.350d2a9037e545891cfa17176bfb10e2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie ma innego wyjścia.

Na teraz nic więcej nie wyciśniesz. Zmienisz układ odsłuchu to wtedy wrócisz do tematu.

Dokładnie o tym mówię cały czas w temacie, jest najbardziej ok na obecnym ustawieniu lepiej nie będzie.

@xajas ale o czy my mówimy? to pomieszczenie na zdjęciu ma z 25-30m2 a wiem z doświadczenia że tam z basem praktycznie nie ma problemu, owszem są miejsca gdzie suba gra lepiej/gorzej ale nie ma takich cyrków jak w małym pomieszczeniu.

w dodatku bas w dużym pomieszczeniu jest chyba odbierany inaczej, on jest zawsze taki gęstszy, pełniejszy jak by.

Chyba reduktor szumu mówił o tym w filmie o subwooferach albo akustyce że bas w małym pomieszczeniu odbieramy podobnie jak ten ze słuchawek.

O właśnie słowo którego szukałem to że bas w małym pomieszczeniu odbieramy czy tam słyszymy pneumatycznie. Gdybym miał chociaż 20m2 do dyspozycji to kupił bym jeszcze jednego sb 1000 pro ustawił to jak należy i delektował się "tłuszczem" i "i mięskiem".

Nadal uważam że niektórzy albo nie czytają całego tematu albo nie umieją czytać ze zrozumieniem, jak można mi polecać monitory skoro mówię o tym że lubię bas z estradowych subów ? 😄

Dla mnie pojęcie "bas" zaczyna się od dużych podłogówek które mają chociaż 2x20 cm lub 1x25 na basie. Zrozumcie że słuchając szeroko pojętego EDM gdy na parametryczym EQ zetnę wszystko poniżej 200 hz lub utnę z dużym spadkiem to taka muzyka traci z 80% swojego brzmienia.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

To co Ty chcesz? 

Odniosłem się do osób które mi polecają monitory, jeszcze takie bliskiego odsłuchu 🤣

Ogólnie tylko podzieliłem się swoimi spostrzeżeniami że przy okazji zmiany biurka dostałem w gratisie poprawę brzmienia suba.

Dokładnie o tym mówię cały czas w temacie, jest najbardziej ok na obecnym ustawieniu lepiej nie będzie.

[mention=1239]xajas[/mention] ale o czy my mówimy? to pomieszczenie na zdjęciu ma z 25-30m2 a wiem z doświadczenia że tam z basem praktycznie nie ma problemu,

To pomieszczenie ma 25qm
I oczywiscie ze ma problemy z basem. De facto kazde pomieszczenie o rozmiarach krawedzi mniejszych niz ok. 8,5m ma problemy z basem (8,5m to rozmiar granicznny dla modu 20Hz). Dlatego nie rozumiem powyzszego stwierdzenia/doswiadczenia.

I uzywam estradowe subwoofery. I tez lubie EDM.

Proponujac powyzsze ustawienie mialem na mysli sensowne ustawienie monitorow w celu osiagniecia sensownej sceny, a nie optymalizacje basu.

Najlepszy bas w domu mam w najmniejszym pomieszczeniu 2,5 x 2,5m = 6,25qm -> czyli bas „pneumatyczny“, o ktorym piszesz powyzej
19 godzin temu, BlueDot napisał:

To co Ty chcesz? 

Wygląda że już nic. To tylko zakończenie tematu - podsumowanie.

• 4 miesiące później...

Pozwolę sobie odkopać temat.

Przypomni mi ktoś czym jest ten efekt "wow" na subach estradowych? Wysokie SPL przy małych zniekształceniach? (gdzieś na forum chyba ktoś pisał to)

Bo byłem po długiej przerwie na dużym evencie i znowu to samo, na drugi dzień w domu "nic nie gra" ze sprzętu który mam 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi