Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana subwoofera na mniejszy/słabszy czy wymiana monitorów?

Rekomendowane odpowiedzi

Siema

Posiadam taki zestaw KEF q100 + SVS SB 1000 PRO + NAD c326 BEE

Nie wiem w czym jest problem :

- Sub jest za duży/za mocny do pomieszczenia w którym stoi

- Rozmieszczenie mebli powoduje słabą akustykę

- Pokój jest przeklęty na amen, obojętnie jak postawisz w nim sprzęt/ustroje/sprzęt i tak będzie lipa

Również zła wiadomość jest taka że drugi większy pokój o powierzchni 15m2 ma pewnie słabą akustykę i nieciekawy układ pomieszczenia.

Jak mam rozwiązać tą zagadkę ? Zaznaczę od razu że posiadam również zestaw słuchawkowy jednak lubię również słuchać na głośnikach i dać "gazu" 🙂

Jak krok po kroku uzyskać w miarę przyzwoity bas w małym pomieszczeniu o powierzchni 11m2?

Edytowane przez bassfreak93

A wiesz jak prawidłowo powinien być sub zsynchronizowany z kolumnami czy kręciłeś na wyczucie?

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

20 minut temu, szymon1977 napisał:

A wiesz jak prawidłowo powinien być sub zsynchronizowany z kolumnami czy kręciłeś na wyczucie?

Na wyczucie ale nie chodzi o to

jak na tego suba w pokoju jest za mało basu za to w przed pokoju to klękajcie narody i to nie chodzi tylko o długość fali

monitory to używam głównie do pasma 75 hz + bo zatkałem im BR, dla mnie monitory tych gabarytów są bez basowe

Pokój wygląda +/- tak (sory nie mogłem edytować), monitory stoją na biurku a sub pod biurkiem.

Jako taki bas jest tylko gdy otworzę drzwi od szafy ale i tak musze krzesłem odjechać wtedy od biurka do szafy.

nbvnbv.pngSystem-Auto-save-Untitled-Unnamed-Space-

2 godziny temu, bassfreak93 napisał:

Jak mam rozwiązać tą zagadkę ?

Kupić wzmacniacz, który dobrze kontroluje niskie tony 

Nie ma za wielkich subwooferow

To problem
1. nastawienia subwoofera
2. Akustyki/modow pomieszczenia
3. miejsca siedzenia

Zacznij od wlasciwego nastawienia

Poszukaj tego watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam podobne proporcje pokoju; no, nieco dłuższy i skończyło się na krótkiej

ścianie. Bo na długiej ten bas niby "był, a jakoby go nie było" 😉 nieźle masował,

a nawet zatykał uszy, ale dobrym basem zupełnie nie mogłem go nazwać.

Propozycja jest taka - wyrko o 180 st pod okno na tej samej ścianie a biurko

z całym majdanem na ścianę południową.

Oczywiście miejsce do słuchania powinno być vis'a vis czyli pod oknem co może

też być trudne, ale u mnie zdaje egzamin. Z tym, że graty mam na ścianie "N"

czyli pod oknem. Razem z firanką czy zasłonami jest całkiem dobrze.

Bas się rozwija, jest czytelny, z dobrym atakiem i melodią.

Jak możesz - spróbuj takiego ustawienia; fakt, że światło ale zawsze można

całość gratów przewalić o 180 st dając biurko pod okno a szafę "na łóżko" 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kupić wzmacniacz, który dobrze kontroluje niskie tony 

Przeciez aktywny subwoofer ma wlasny wzmacniacz, wiec zmiana wzmacniacza nic nie „kontroluje“

A jak widzicie ustawienie sprzętu w takim pokoju? (4.70 długi x 3.10 szeroki) Może lipiec/sierpień będzie tam remont i się przeniosę do niego. Wtedy jestem w stanie "zrobić go" pod odsłuch ale bez przesady w rodzaju że ja będę na środku pomieszczenia z biurkiem bo też będą jakieś meble 😄

Chciałbym tak ustawić sprzęt aby słuchać siedząc przy biurku/przy kompie

Tam jest kuchnia bez drzwi pod oknem jak coś

15m2.jpg15m2.png

Proponuję na początek trochę elementów wytłumiających np. dywanik na podłogę, dywanik naścienny lub coś innego (jak się da oczywiście) i "pojeździć" trochę z subwooferem po pomieszczeniu, regulując wzmocnienie i fazę. Miałem niedawno podobny problem w podobnej wielkości pomieszczeniu, średniej wielkości subwoofer się jednak sprawdził i chwalę to rozwiązanie.

Czy meble mieszcza sie na scianie za drzwiami?

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem gdzie jest kuchnia
Narysuj plan od reki z ta kuchnia i zrob zdjecie

Ukryta Zawartość

@xajas

Wstawiłem specjalnie puste pomieszczenie bo wszystkie stare meble pójdą w śmietnik

Kuchnia jest tam gdzie nie ma drzwi i jest sam otwór drzwiowy (po prawej od okna)

Tak wygląda całe mieszkanie (czerwone drzwi i okna)

Od biedy można zdjąć drzwi od pokoju ale to chyba źle bo "bas będzie uciekał" ? no i lepiej na słuchanie zamknąć aby dziewczyna w drugim pokoju chociaż miała trochę wyciszenia 😄

Ogólnie bas był trochę mocniejszy w małym pokoju przy obecnym ustawieniu ale po zrobieniu w rogu pod oknem zabudowy z GK na rury basu ubyło trochę. Głównie ta otwarta szafa zwiększa bas jako pudło rezonansowe. przy zamkniętej jest słabiutko bardzo.

339251258_2740929839398136_2441012489484

OK

Zmajstrowalem kilka obrazkow, bo nie wiedzialem gdzie ta kuchnia (zolta)

Zawsze dobry odsluch z biurka.

Jesli meble mieszcza sie za drzwi, to kefy wsadzil bym do regalu (stosunkowo wysoko!), a subwoofer tez po srodku

Ukryta Zawartość

Odwrotna opcja (subwoofer z przodu albo z tylu)

IMG_5238.thumb.jpg.7e871a99b8ba7723cc863cbf5b574dd0.jpg

A teraz w poprzek (kefy w regale)

IMG_5236.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obawiam się że w takich ustawieniach może być problem

na każdym obrazku odsłuch jest praktycznie na środku pokoju = brak basu lub słabiutki.

Kuchnia jest tam 😜

jhkhjkh.jpg

Niekoniecznie.

Wystartuj REW

Ukryta Zawartość

IMG_5240.thumb.jpg.fd5482fb0576c4fcfcae5643589792cb.jpg

Jak usiadziesz dalej to masz waska baze schowana za monitorem

IMG_5241.thumb.jpg.037049cc88d0df42f77f270c4cc74a9f.jpg

Jak usiadziesz w poprzek, masz „duzo dolnego basu“, ale mniej wyzszego

IMG_5243.thumb.jpg.bcb1a7d8c43604c7719c6f42f2231edc.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym zaczal od w poprzek z subem

Ukryta Zawartość

IMG_5247.thumb.jpg.b9204f139c348e6adcf56aa047330aa2.jpg

A to wzdloz z subem

IMG_5244.thumb.jpg.9c2a220b7c8374ec15235d031a352efe.jpg

IMG_5245.thumb.jpg.dc0a6b4870182332566ccdd4cb639fcb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@xajas

Coś mi się wydaję że co pokazuje REW trochę inaczej się ma do tego do słyszy ucho 😛

BTW kombinuje jeszcze z subem i odcięciem, jak mówiłem BR mam zatkane w KEF i mam ustawione aktualnie odcięcie suba na 60hz filtrem 18 db. Reszta ustawień wyłączona.

Zawsze obojętnie czy szafa jest zamknięta czy otwarta to w małym pokoju tym 2.7 szer na 4.3 dług bas zbiera się na krótkiej ścianie pod samym oknem najmocniej.

Kurde szkoda że nie mam opcji odsunąć tej wielkiej szafy za mną i zobaczyć odsłuch niedaleko ściany (w miejscu szafy)

Bo jak wejdę "do szafy" głową to aż głowa dymi 😄

12 minut temu, bassfreak93 napisał:

Bo jak wejdę "do szafy" głową to aż głowa dymi 😄

Dudniąco-buczący bas to większy problem od jego braku.

Ps

Sądząc po reakcji dłuuuga, droga przed autorem, kręta i wyboista.

Też prawda 

Miałem zapytać jeszcze o jedną rzecz, nie wiem jak będą równane ściany ale na pewno wleci sufit podwieszany więc mamy na gotowo 2.5 wysokości jakoś zamiast 2.55 czy tam 2.6m

Druga sprawa ściany będą pewnie równane klejeniem płyt GK na nie i wiadomo gładź+ farba, czy to jakoś wpłynie na dźwięk dobrze lub źle? na razie to betonowe ściany jak to w bloku.

To samo pytanie jak wleci sufit podwieszany.

34 minuty temu, bassfreak93 napisał:

Coś mi się wydaję że co pokazuje REW trochę inaczej się ma do tego do słyszy ucho 😛

...

BTW kombinuje jeszcze z subem i odcięciem, jak mówiłem BR mam zatkane w KEF i mam ustawione aktualnie odcięcie suba na 60hz filtrem 18 db. Reszta ustawień wyłączona.

Pomierz, to sie dowiesz 😉

Zacznij od polaryzacji!

Dopiero potem odciecie

A na koniec glosnosc

Edytowane przez xajas

Ktoś opisał kiedyś taki trik: zamieniasz się z subem miejscami, tzn sub sadzasz na swoim fotelu a sam latasz po pokoju. Szukasz miejsca gdzie najlepiej słychać bas, przestawiasz tam suba, sam siadasz na fotelu i masz bas. Czy działa nie wiem, ale nic nie kosztuje spróbować.

Tak czy inaczej zacząłbym od fazy, bo może być tak, że sub zamiast górki robi dołek. Ja tak miałem, a często spotykam opinie, że komuś lepiej gra na 180°

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Ktoś opisał kiedyś taki trik: zamieniasz się z subem miejscami, tzn sub sadzasz na swoim fotelu a sam latasz po pokoju. Szukasz miejsca gdzie najlepiej słychać bas, przestawiasz tam suba, sam siadasz na fotelu i masz bas. Czy działa nie wiem, ale nic nie kosztuje spróbować.

Tak czy inaczej zacząłbym od fazy, bo może być tak, że sub zamiast górki robi dołek. Ja tak miałem, a często spotykam opinie, że komuś lepiej gra na 180°

Spróbuj też - na chwile - zamienić sobie polaryzację 1 kolumny lub 2 nawet. U mnie najlepszy efekt mialem jak lewa kolumna grała w przeciwfazie. Problem rozwiązałem przez dodanie opóźnienia dla suba 30ms, i opóźnienia dla prawego głośnika 60ms. Rozwiązało to problem i z basem i z przesunięciem stereo w lewo

36 minut temu, przmor napisał:

Podobno najlepiej latać na czworaka.

Słuszna uwaga... chyba, że planujesz suba nas standzie swojego wzrostu.

Spróbuj też - na chwile - zamienić sobie polaryzację 1 kolumny … U mnie najlepszy efekt mialem jak lewa kolumna grała w przeciwfazie.

Never ever!
To jest zaprogramowana katastrofa

Chyba ze miales zle zmajstrowany system i ktorys z elementow toru przekrecal polaryzacje
4 godziny temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Spróbuj też - na chwile - zamienić sobie polaryzację 1 kolumny lub 2 nawet. U mnie najlepszy efekt mialem jak lewa kolumna grała w przeciwfazie. Problem rozwiązałem przez dodanie opóźnienia dla suba 30ms, i opóźnienia dla prawego głośnika 60ms. Rozwiązało to problem i z basem i z przesunięciem stereo w lewo

Nie można słuchać stereo w przeciwfazie, to będzie całkowite zaburzenie bazy stereo w systemie odsłuchowym. 

6 godzin temu, xajas napisał:

Pomierz, to sie dowiesz 😉

Zacznij od polaryzacji!

Dopiero potem odciecie

A na koniec glosnosc

Dokładnie tak! Zanim zaczniesz cokolwiek zmieniać musisz mieć pewność, że w miarę dobrze suba z kolumnami zsynchronizowałeś, ze szczególnym uwzględnieniem fazy. Szukanie miejsca na suba to drugi etap, przemeblowanie trzeci.

16 godzin temu, xajas napisał:

Never ever!
To jest zaprogramowana katastrofa

Ukryta Zawartość

Chyba ze miales zle zmajstrowany system i ktorys z elementow toru przekrecal polaryzacje

Proszę przeczytaj całość ze zrozumieniem.  Słowo na chwile jest tutaj kluczowe. Taki eksperyment potwierdzi że mamy wielki problem z akustyką a nie sprzętem lub nie potwierdzi.

12 godzin temu, paww napisał:

Nie można słuchać stereo w przeciwfazie, to będzie całkowite zaburzenie bazy stereo w systemie odsłuchowym. 

Chyba w komorze bezechowej, w małej klitce z gołym nagim betonem źródła odbic mogą być ważniejsze silniejsze.  Ta kolumna w której zmieniałem fazę jest .5m od ściany tylnej i .5m od ściany bocznej lewej.

Ukryta Zawartość

Przeczytalem ze zrozumieniem.

Wypisujesz bzdury. Taki eksperyment nic nie potwierdzi.

U mnie najlepszy efekt mialem jak lewa kolumna grała w przeciwfazie. Problem rozwiązałem przez dodanie opóźnienia dla suba 30ms, i opóźnienia dla prawego głośnika 60ms. Rozwiązało to problem i z basem i z przesunięciem stereo w lewo

To jest bez sensu. Dodajac 60ms do prawego glosnika cofnales go w stosunku do lewego o 20,4 metrow

Chyba w komorze bezechowej, w małej klitce z gołym nagim betonem źródła odbic mogą być ważniejsze silniejsze.  Ta kolumna w której zmieniałem fazę jest .5m od ściany tylnej i .5m od ściany bocznej lewej.

To tez jest bez sensu
  • Pokaż nowe odpowiedzi