Skocz do zawartości
IGNORED

kosmiczne ceny sprzętu w Polsce

oli

Rekomendowane odpowiedzi

Zupełnie nie rozumiem tego oburzenia związanego z niebotycznymi marżami polskich dystrybutorów. Moim zdaniem jest to całkiem fair, a nawet zabawne, że ktoś mimo wszystko u nich kupuje.

Na przykład w kulturze semickiej przymuje się, że gdy ktoś nas usiłuje wrobić w niekorzystną transakcję jak np. kupno produktu po znacznie wyższej cenie niż u konkurencji, wówczas cała odpowiedzialność spoczywa na kupującym, a nie sprzedawcy, bo niby dlaczego? Wystarczy nie kupować 2x drożej w Polsce i nie dokładać się do kolejnego Merca CL600 pana audiohandlarza. Po to mamy wolny rynek i otwarte granice by myślący ludzie mogli z niego korzystać.

A u nas nie wiedzieć czemu uważa się powszechnie, że rynek powinien być tak skonstruowany, a zasady niż rządzące tak sformuowane, aby chronić głupców.

Każdy odpowiada za własne poczynania i nikt a tym bardziej państwo czy dystrybutor nie powinien go w tym wyręczać.

ciekawe, że import aut zza wielkiej wody nie jest ryzykowny, a import sprzętu audio jest. nie uważacie?

jakiś mało kumaty chyba jestem ... i rzeczywiście mimo 10 letniego prowadzenia firmy (dla wyjaśnienia nie związanej z audio) nie mam pojęcia o kosztach prowadzenia działalności w naszym kraju ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Ja uważam że to jest nic więcej jak nabijanie klientów w butelkę. Firmy które sprowadzają sprzęt audio jakby nie zauważają że np.dolar się osłabił, a zł. wzmocnił, ale czekajcie tylko panowie, jak tylko sytuacja się odwróci to jak z bicza strzelił ceny się podniosą. Jak tylko w szef audio-sklepu jadący rano do pracy swoim nowiutkim Merolkiem usłyszy w radiu że dolar 0,5gr.do góry poszedł to od razu za kalkulator chwyci i przeliczy o ile cenę sprzętu podnieść, bo przecież do tyłu nie może być.

>Żurek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trwało to ponad pół godziny, mimo to obejrzałem do końca. Ojjj... dobre, naprawdę dobre... ;)

Na prawdę setnie się ubawiłem. ;)

Przy okazji...

Kiedyś wspomniałem na tym forum o książkach Henryka Pająka, który O NICZYM INNYM NIE PISAŁ. Nasz WIELCE szanowny "guru" administrator Józwa Maryn zarzucił mi wtedy że są to BZDURY wyssane z palca, a spiskowa teoria dziejów jest mitem.

W kontekście tego filmiku czy chcesz, czy nie drogi adminiastratorze wychodzisz na kompletnego ignoranta i idiotę. Osobiście wątpię żeby ten fakt kiedykolwiek dotarł do Twojego zakutego łba.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tomku,

właśnie "niechcący" mnie obraziłeś przekraczając granice dobrego smaku i wychowania (nie po raz pierwszy)

... i nie przepraszaj, jakoś mi na tym nie zależy !!!

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

nie mam zamiaru nikogo obrazec.

przy imporcie aut ryzyko jest jak zawsze,ale kazde auto jest na miejscu kupywane osobiscie.ogladane,dokumenty,carfax.

jest na stale osoba ktora robila to za 300$,teraz po zmianie kursu za 700$.

Rolandsinger=>

masz w 100% rację, a moze nawet wiecej i po to jest ten watek ,

aby ukazać te niecne poczynania naszych dystrybutorów,

że mogą nas oszukiwać - naciągać bezkarnie ,a my mówimy ,że deszcz pada ,

że jest ok. i nawet ,że to my jesteśmy winni,

aż sie łapki składają do oklasków ;-) I pewnie, powinniśmy sie udać do lekarza od oczu ;-)

Czyli w handlu jako takim nie ma czegoś takiego jak uczciwość kupiecka ,to po prostu nie ta kultura,

tylko nie rozumiem co ty chcesz od kultury semickiej ? ;-)

Powiem więcej ,ręce precz od Semitów !!! ;-)

tomek7776=>

ręce opadają , ktoś cię wynajął do tuszowania tego wątku ?!

A własny biznes to mam - wspominałem o tym wyżej i myślę ,ze nie jestem wyjątkiem na tym forum,

nie jest tak ,ze nikt oprócz ciebie nie ma pojęcia o prowadzeniu interesu

>tomek7776

>chce swoimi wpisami wbic w wasze glowy, ze KAZDY MA WYBOR, I MOZE KUPIC SOBIE ZA GRANICA, a jak maja dzialac sklepy w kraju to juz nie wasz interes.

A KIM TY DO CHOLERY JESTEŚ ŻEBY MI LUB KOMUŚ INNEMU Z TEGO FORUM DYKTOWAĆ CO I JAK MA ROBIĆ ?!

Każdy z nas tak samo jak Ty ma prawo wyrażać tutaj swoje stanowisko. Możesz dyktować swoim dzieciom co mają robić, a tu czy chcesz czy nie musisz się pogodzić z tym że ktoś ma odmienne zdanie od Ciebie.

>nie bedziecie ich wlascicielom ustalac marzy,ani cen.

Te sklepy ŻYJĄ TYLKO DZIĘKI NAM. Dociera to do Ciebie ?

>i te klapanie jadaczkami na forum na temat chorych cen w polsce mozecie sobie darowac.

Oczywiście bo Ty nam tego zabronisz. hihi

>to jest bicie piany w gronie kilkudziesieciu osob,poczekajcie na CUDA. niektorzy czekaja na nie cale zycie.

Nie muszę na nic czekać. Jak więcej ludzi pójdzie po rozum do głowy to krajowy biznes audio uwiędnie do tego stopnia że będziecie marzyć o 20% marży.

gutekbull

piszesz nie na temat,odbiegles od tematu.cos fantazjujej.

mysle ze wiecej mieli by do powiedzenia w tym temacie importerzy z USA,(lub strefy spoza unii)roznego sprzetu.

mam kolege ktory importuje z tajwanu stoly bilardowe,i je serwisuje jako oficjalny importer,i sytuacja jest analogiczna jak w przypadku aut,czy audio.

deep

12 Kwi 2008, 15:01

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 739 / 262 / 1 >tomek7776

>chce swoimi wpisami wbic w wasze glowy, ze KAZDY MA WYBOR, I MOZE KUPIC SOBIE ZA GRANICA, a jak maja dzialac sklepy w kraju to juz nie wasz interes.

A KIM TY DO CHOLERY JESTEŚ ŻEBY MI LUB KOMUŚ INNEMU Z TEGO FORUM DYKTOWAĆ CO I JAK MA ROBIĆ ?!

Każdy z nas tak samo jak Ty ma prawo wyrażać tutaj swoje stanowisko. Możesz dyktować swoim dzieciom co mają robić, a tu czy chcesz czy nie musisz się pogodzić z tym że ktoś ma odmienne zdanie od Ciebie.

>nie bedziecie ich wlascicielom ustalac marzy,ani cen.

Te sklepy ŻYJĄ TYLKO DZIĘKI NAM. Dociera to do Ciebie ?

>i te klapanie jadaczkami na forum na temat chorych cen w polsce mozecie sobie darowac.

Oczywiście bo Ty nam tego zabronisz. hihi

>to jest bicie piany w gronie kilkudziesieciu osob,poczekajcie na CUDA. niektorzy czekaja na nie cale zycie.

Nie muszę na nic czekać. Jak więcej ludzi pójdzie po rozum do głowy to krajowy biznes audio uwiędnie do tego stopnia że będziecie marzyć o 20% marży

a co TY ostatnio takiego szczegolnego kupiles u sklepie??

ze dzieki Tobie jakis sklep ZYJE????hehe,,,,dobre sobie,,,,utrzymujesz jakis sklep???

chyba monopolowy.

tomek7776=>

jeśli chodzi o ciebie to nie fantazjuje - jakże bym śmiał ,

twierdze ,ze masz bardzo dobre układy z pewnymi dystrybutorami i jest to jak najbardziej na temat,

powiem nawet więcej ,jesteś w temacie - znaczy w układach ;-)

Czego nie rozumiesz ....... dolar 4.20zł a teraz 2.15zł i ceny te same ,a nawet drozej i co tu jest trudnego - napisz czego nie rozumiesz ???

>tomek7776

>a co TY ostatnio takiego szczegolnego kupiles u sklepie ?

Swojego czasu wydojono ze mnie 7 kzł, ale to już niestety przeszłość. ;)

>ze dzieki Tobie jakis sklep ZYJE ?

Aktualnie nie i mam wielką nadzieję że NIE JEDEN z nich ZDECHNIE. :)

>???hehe,,,,dobre sobie,,,,utrzymujesz jakis sklep???

>chyba monopolowy.

Cóż za riposta. Długo nad tym myślałeś ? hihi ;)

Wyjątkowo nie wygodny staje się ten wątek. hihi ;) Zgłoś naruszenie regulaminu. (sic !)

gutekbull

napisz o co Ci chodzi,za darmo masz u mnie fracht dowolnego sprzetu z USA,TY kupujesz i placisz,ja za free,Tobie go przywoze.odbierzesz u mnie osobiscie.

wyslylka na terenie usa do NY,no to juz Twoj koszt.

dowolnego,tzn,moze procz duzych kolumn.

deep

12 Kwi 2008, 15:20

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 739 / 264 / 1 >tomek7776

>a co TY ostatnio takiego szczegolnego kupiles u sklepie ?

Swojego czasu wydojono ze mnie 7 kzł, ale to już niestety przeszłość. ;)

>ze dzieki Tobie jakis sklep ZYJE ?

Aktualnie nie i mam wielką nadzieję że NIE JEDEN z nich ZDECHNIE. :)

>???hehe,,,,dobre sobie,,,,utrzymujesz jakis sklep???

>chyba monopolowy.

Cóż za riposta. Długo nad tym myślałeś ? hihi ;)

Wyjątkowo nie wygodny staje się ten wątek. hihi ;) Zgłoś naruszenie regulaminu. (sic !)

mi tem watek nie przeszkadza,mam dobry ubaw.

No normalnie panowie na 40 min opuściłem ten wątek w celu obejrzenia filmiku na temat PIENIĄDZA i widzę że niezła jatka się tu stworzyła. Mam pytanie. Czy my mamy te same zainteresowania (AUDIO)i cele (stworzyć audio na miarę naszych możliwości, bez nabijania się w butelkę) na tym forum czy nie?

Ja widzę że co niektórzy nie zauważają tu trapiących nas w większości problemów z wygórowanymi cenami i przedstawiają nam tu jakieś pierdoły związane z kosztami dostarczenia towaru do polski. Ja wiem, nic niema za darmo, ale jakieś granice muszą być, nieprawdaż.

To ja wam powiem coś lepszego.

W jednym salonie w moim mieście sprowadzili na zamówienie klienta kolumny do odsłuchu amerykańskie za niecałe 3 tyś. zł (mniejsza o nazwę firmy nie chcę nikomu robić ani reklamy ani antyreklamy).

Wszyscy którzy wchodzili i porównywali mówili zgodnie że wszystko co w tym salonie stało do 10 tyś. zł przy nich odpada.

Przy mnie jeden sprzedawca podszedł do drugiego z tekstem w stylu kiedy przychodzi ten klient z grubą kasą na umówiony odsłuch. A że miał przyjść już za godzinę to poszła komenda do młodszego aby kolumny za 3 tyś. zł schować.

W ogóle nie miał oporów puszczać takich tekstów przy klientach w sklepie !

PiotrSz,

interesujące,

chociaż w takich sytuacjach manipulacja może obywać się też w drugim kierunku, tj. może chcieli sprzedwać te kolumny za 3k, i próbowali sugerować klientom że grają na poziomie 10k,

ale jeżeli naprawdę tak dobrze grały to inna sprawa - moze jednak podaj nazwę firmy.

• 2 tygodnie później...

jade do USA na maly wypadzik.. i chetnie bym jakis wzmacniacz zintegrowany wybra i przywiozl dla siebie.. nachodzilo mnie nawet na Accuphase A-30,... Bo podobno tam znacznie taniej.

Znacie moze jakies sklepy internetowe takim sprzetem. Bylbym bardzo wdzieczny za linki :)..

PoZdrawiam serdecznie

Najpierw się dowiedz, czy Accu to można na nasze napięcie przestawić i ile to będzie kosztować. Aby nie było jak z Krellem, który bierze za taką usługę w Europie ok 500 EURO (Audio Klan aktualnie chce 1500zł).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

tomek7776, 12 Kwi 2008, 15:05

>gutekbull

>piszesz nie na temat,odbiegles od tematu.cos fantazjujej.

>mysle ze wiecej mieli by do powiedzenia w tym temacie importerzy z USA,(lub strefy spoza

>unii)roznego sprzetu.

No to o czym mam opowiadać ? Bo jakoś tak się stało, że jestem w miarę na bieżąco z importem elektroniki (nie audio) z Dalekiego Wschodu. Jako importer musimy sami zapewnić np. serwis, fundusze marketingowe są śmieszne, robimy praktycznie za biuro producenta w Polsce - jest co robić. Naprawdę. Nawet jeśli producent zawali coś po swojej stronie to i tak problem spada na nas. Choćby takie sprawy jak CE. Dostawy morskie planuje się z wyprzedzeniem 2 m-cy, płatne zazwyczaj z góry. I jakoś nie ma takiego problemu, że produkt tego producenta kupisz np. w DE o 50% taniej. Żeby cena była 'świeża' należy po prostu zapewnić dobrą rotację towaru.

Obawiam się tylko, że z rotacją sprzętu audio, szczególnie wyższej klasy jest nieco gorzej - jedną dostawę kontenerową dystrybutor może rozpychać czasem i ponad 3 m-ce (to tylko moje przypuszczenie).

Zorganizowanie dostawy kontenerowej (kontener 20' to ok. 26 metrów sześciennych)to w skrócie: koszty transportu (fracht morski + w Polsce transport kołowy) i odprawy, ew. cła (nie znam taryf na audio). Wpłata z góry w USD (raczej nie ma innej opcji w większości firm, ew. jest L/C), czas oczekiwania na dostawę to czas produkcji Chińskiej + ok 6-8 tygodni na morzu (krócej da się przez port w DE). Należy zwrócić uwagę czy cennik prezentowany przez Chińczyka to ceny FOB. Jeśli nie to dochodzi koszt transportu w samych Chinach. Celnicy mogą wymagać dokumentów zaświadczających o zgodności z CE.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.