Skocz do zawartości
IGNORED

kosmiczne ceny sprzętu w Polsce

oli

Rekomendowane odpowiedzi

kerikawon - "Proponuje zaproponowanie kosztorysu sprowadzenia wzmacniacza z chin o wadze 55kg i gabarytach 70x70x35 cena zakupu 2200 $ ."

Tego typu urządzenia ( o tej wadze ) sprowadza się frachtem morskim ( podobnie jak auta ).

Przy zakupie hurtowym,a myślę,że Polpak nie bawi się w pojedyńcze sztuki,w rozbiciu na jednostkę taki transport wychodzi bardzo tanio.

Zresztą znajome firmy sporo importują z Azji i twierdzą,że przesyłki nie są większym obciążeniem.

HM69, 10 Kwi 2008, 22:51

HM69, wpis twój na tym forum świadczy raczej o twoim debiliźmie typowym dla zdemoralizowanego handlarzyny.Od tej demokracji to już popierdoliło ci się w głowie. za***nym obowiązkiem handlującego( nie handlarzyny) jest zorganizowanie rzeczywistego serwisu tu w kraju sprzedawanych przez siebie towarów, sprzedawanych jeszcze do tego za krocie . W naszym kraju serwis wysokiej klasy elektroniki to fikcja. Kupiłeś i wziąłeś klocki to spadaj i nie zawracaj więcej głowy a jak się zepsuje to radź sobie sam - ot i cała filozofia handlowa naszych rodzimych handlarzy.Prym w olewactwie klientów ma Jasik z Nieporętu i jego rzekomy serwisant parający się obecnie dealerką Accuphasa w Krakowie.Ten ostatni to też niezły krętacz, serwisował też klocki dla dealera McIntosha ale się go pozbyli.Całe szczęscie, że są chętni do napraw za granicą ale niestety za słone pieniądze.

>koszta stale to transport,clo,vat, spedycja,to wszystko nie stanialo 50%.

chwila - sprowadzając coś z USA płacisz w $$$ czyli i transport a przez to cło i VAT też spadają o tyle ile potaniał $$$

>i kolejna sprawa,przy tak niskim kursie dolara kupuja nie tylko polacy,caly swiat ma atrakcyjne ceny

>na towary w $.co za tym idzie wzrasta na nie popyt.a to powoduje usztywnienie cen,moze nawet

>wzrost,a napewno niewiekie upusty.

niekoniecznie - wzrost zbytu teoretycznie zmniejsza ceny - chyba, że ktoś zachłanny wykorzystuje to i podnosi ceny "bo i tak się sprzeda"

>przy niskim kursie dolara,producent placi wiecej $ za sprowadzane surowce do produkcji towaru.

>w gospodarce nic nie jest tak proste,jak napisales.

no to wzrosły by ceny tych towarów podane w $$$ - jak nie wzrasta to o czym mowa?

chore polskie ceny sprzętu audio to wynik słabego popytu na tego typu dobra oraz głupiej polityki cen sprzedawców - salon kupił jakiś towar np. za $1000 po 3.5zł, dał 100% przebitki i mu leży ciągle na magazynie bo nie może tego sprzedać bo dał początkowo za dużą marżę - teraz dolar jest po 2.2zł więc nie sprzeda bo byłby 2x1300zł w plecy - za 7000zł oczywiście nie sprzeda bo prywatny import to kilkadziesiąt minut zabawy z oszczędzone pieniądze piechotą nie chodzą - dopiero jak mu głód zacznie dupę ściskać to sprzeda za tyle byle mu się zwróciły nakłady - bez zysku

HM69,

HM I jeszcze jedno. Rotel to nie sprzęt, to gówno, a że się nie psuje..., w kuchni mam 30 letniego Radmora, też się jeszcze nie popsuł ale ten dźwięk...

gutekbull

11 Kwi 2008, 17:52

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1569 / 3796 / 1 tomek7776=>

to jak wytłumaczysz ceny w $ w Audiofaście ;-)

ryzyko prowadzenia dzialalnosci gospodarczej.UDZIELENIA GWARANCJI,MOZLIWOSCI DOTKNIECIA I SPRAWDZENIA PRZED KUPNEM.

po co teb icie piany co do cen w polsce.

NIC NIE STOI NA PRZESZKODZIE ABY KAZDY KUPYWAL SOBIE ZA GRANICA.przeciez to nic prostszego.

a jak ktos sie czuje na silach,to niech otworzy sobie salon hi end z cenami jak w USA.

jaki to problem.

tomek7776=>

po co ten temat > Ano po to ,aby warazić opnie, skrytykować naszych dystrybutorów audio i uświadomić co niektorym forumowiczą jak nas robią w konia.

josef=>

to nie tak ,że kupili za 3.5zł ,a teraz jest po 2.2zł, spory bład cen 3.5zł za $ to już nikt nie pamięta .To było dawno z rok temu, może dawnie (nie pamiętam) i żaden dystrybutor praktycznie już nie ma klocków kupionych ok.1-2 lata temu,

tu jest jasna sytuacja kupione za ok.2.5zł ,a ceny z poziomu jak dolar był za ok.4.2zł

Ceny Cyrusa są obecnie przeliczane wg aktualnego kursu funta. Sprzedawca przy mnie dzwonił do dystrybutora w sprawie ceny interesującego mnie wzmacniacza 8vs2 i odpowiedź była: 3600zł.

na szczescie nie ma przymusu kupywania,podobno wolny rynek,i kazdy moze ustalac dowolne ceny.

co powiesz na telefon komorkowy VERTU,jeden z tanszych modeli za 11,5tys zl?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

znam kogos kto to kupil.tylko troche lepszy model za 32tys zl.uwazasz to za zdzierstwo rowniez?

Ukryta Zawartość

Szkoda tylko, że model się zmienił (zmodernizował). 3600 za nową 8-kę? Gdzie, jak? Za najprostszą 6-kę chyba???? Sam kiedyś chciałem sprzęt angielski sprowadzić "po cenie", wyszło jakieś tam cło, inne gówna i dałem sobie spokój. :)))

Dobre są na Allegro ceny Denona np. 2000AE jest o 2000 zł. tańszy niż w oficjalnej dystrybucji Horna.:))) I tyle on jest warty! Za tą kaskę....

Miesiąc temu kupowałem kolumny jbl e 80 przez allegro za 1240zeta za parę(taniej nigdzie w kraju nie znalazłem ) , nie było mi daleko więc wsiadłem w autko i poleciałem po nie osobiście,i gościa pytam- co tak tanio czy w nich wszystko ok? on mi na to że przywozi je z hamburga, wiezie od razu parę palet i przez to tak tanio. No tak se myślę, ale przecież ten diler np. z krakowa po 1 parę przecież nie jedzie, więc o co tu chodzi się pytam. Noto mi odpowiedział że ten z krakowa np. to kawał zdziercy czatujący na frajerów którzy za tych parę desek chętnie przepłacą, a przepłacają nie mało bo jakieś 500zł na parze. To ja się pytam ile on ma marzy? 100% skoro jako diler na kraj bierze na pewno od razu kontener, to i upusty ma o niebo większe,a i automatycznie koszty transportu taniej wychodzą. Więc na moje to on takie kokosy na tym bije że mi się takowe nawet nie śniły.

Reasumując.Jak w taki sposób wszyscy dystrybutorzy w Polsce robią to to hobby dla wielu będzie niestety tylko w sferze marzeń.

Pozdrawiam ŹDZIERCÓW.

W sprawie tych kolumn dzwoniłem do dystrybutora, nie bardzo chciał obniżyć cenę 19500zł!!

Ukryta Zawartość

Te same kolumny nowe z papierami z gwarancją zaproponowano mi za 13000zł

Ukryta Zawartość

Tylko ,że wybrałem JMLab Mini Utopie ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arturross

11 Kwi 2008, 23:05

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 34 / 64 / 0 Miesiąc temu kupowałem kolumny jbl e 80 przez allegro za 1240zeta za parę(taniej nigdzie w kraju nie znalazłem ) , nie było mi daleko więc wsiadłem w autko i poleciałem po nie osobiście,i gościa pytam- co tak tanio czy w nich wszystko ok? on mi na to że przywozi je z hamburga, wiezie od razu parę palet i przez to tak tanio. No tak se myślę, ale przecież ten diler np. z krakowa po 1 parę przecież nie jedzie, więc o co tu chodzi się pytam. Noto mi odpowiedział że ten z krakowa np. to kawał zdziercy czatujący na frajerów którzy za tych parę desek chętnie przepłacą, a przepłacają nie mało bo jakieś 500zł na parze. To ja się pytam ile on ma marzy? 100% skoro jako diler na kraj bierze na pewno od razu kontener, to i upusty ma o niebo większe,a i automatycznie koszty transportu taniej wychodzą. Więc na moje to on takie kokosy na tym bije że mi się takowe nawet nie śniły.

Reasumując.Jak w taki sposób wszyscy dystrybutorzy w Polsce robią to to hobby dla wielu będzie niestety tylko w sferze marzeń.

Pozdrawiam ŹDZIERCÓW

jesli tak zrobiles popelniliscie obaj wykroczenie z UKS.

nie chwal sie tym zbyt glosno.

i nie pisz rowniez ze wszyscy tak robia.

>jesli tak zrobiles popelniliscie obaj wykroczenie z UKS.

>nie chwal sie tym zbyt glosno.

>i nie pisz rowniez ze wszyscy tak robia.

nie rozumiem dlaczego kupywanie czegoś taniej jest jakimkolwiek wykroczeniem. możesz jaśniej?

Seba78

11 Kwi 2008, 21:19

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 944 / 1575 / 3 co chcesz dowieść Tomek tym wpisem, bo zaczyna mnie pasjonować twój tok rozumowania....

Odpowiedz

chce swoimi wpisami wbic w wasze glowy ,ze KAZDY MA WYBOR,I MOZE KUPIC SOBIE ZA GRANICA,

a jak maja dzialac sklepy w kraju to juz nie wasz interes.nie bedziecie ich wlascicielom ustalac marzy,ani cen.

i te klapanie jadaczkami na forum na temat chorych cen w polsce mozecie sobie darowac.

to jest bicie piany w gronie kilkudziesieciu osob,poczekajcie na CUDA.niektorzy czekaja na nie cale zycie.

no tak ale dalej nie wiem czemu jest to wykroczenie.

sam mówisz że każdy może kupować sprzęty gdzie mu się podoba. jak będę chciał to nawet z marsa se ściągnę i nikomu nic do tego.

Dyskusje takie o tyle sa potrzebne ze wiecej potencjalnych klientow zobaczy ze mozna inaczej, sa inne mozliwosci kupna itd. Nie licze raczej na nagla zmiane strategii cenowej wielu rodzimych sprzedawcow, ale na to ze beda sie pojawiac 'swieze glowy' ktore dobrze wykorzystaja minusy tego 'mamuciego' rynku cenowego. Tu zasadniczo chcialbym upatrywac sukcesu podnoszenia takich tematow.

nie wszyscy dystrybutorzy jednak są nie fair,

patrzyłem np na ceny Pioneera, przykładowo taki SACD Player PD-D9 w Japonii kosztuje od 100000 do 130000 jenów czyli w złotych od 2200PLN do 2700PLN, w Polsce kosztuje 2500zł - OK

dla porównania jednak miniwieża Denona CX-3 kosztuje w Japonii od 88000 do 126000 jenów za element czyli od 1900PLN do 2650PLN...ile za taki elemet żąda sobie w Polsce dystrybutor denona?? 5000PLN czyli za całość 15000PLN!!!

pozdrawiam

tomek7776=>

a czemu tak bardzo cie irytuje jak to nazwałeś "bicie piany" w tym wątku ;-) ???

zacytuje sam ,siebie ;-)

"Na tym forum od dłuższego czasu istnieje coś na zasadzie towarzystwa wzajemnej adoracji i wspólnego interesu.

Spróbuj ruszyć temat finansowy ,gdzie ewidentnie z ludzi robi sie balona ,a staniesz sie ofiara zmasowanej nagonki wspomnianego towarzystwa żerującego na wyzysku ;-) ;-)

Ceny są zwariowane nikt nie chce sprzedać 3 -10 sztuk tylko 1 i zarobić krocie.

Swego czasu HI FI Club sie szczycił ,ze przejął dystrybucje McIntosha i radykalnie zjechał z cenami ,teraz wyglądają wprost śmiesznie są najdrożsi na rynku !!!

Wspominałem w podanym wyżej wątku o Audiofaście tam sprawy wyglądają czysto i logicznie - ceny są w $ ,jakie to proste i uczciwe wobec klienta !"

tak na marginesie nie tylko ceny sprzętu są w Polsce kosmiczne, ale również same płyty

poniżej wątek "kosmiczne ceny płyt w Polsce" aka "jaki ma sens kupowanie płyt w Polsce"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kupujac w polsce u dystrybutora,kupujesz za razem spokoj i gwarancje,nie ponosisz ryzyka,a to kosztuje.

nie wyobrazam sobie aby dystrybutor sprzedawal za cene USA+ 20%,czy nawet +50%,biorac na siebie wszystkie obciazenia i obowiazki wynikajace z ustawy konsumenckiej.

tomek7776, czy ty nie jesteś oby rozżalonym dystrybutorem ?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

tomek7776 =>

Masz rację cena USA z kosztami plus 10 no 20% zarobku ,a nie 100-150% !!!

I o to biega w tym ;-)wątku i nie udawaj ,że nie wiesz o co chodzi - bo robi sie to zabawne .

matee

12 Kwi 2008, 13:26

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1535 / 108 / 1 tomek7776, czy ty nie jesteś oby rozżalonym dystrybutorem ?

nie ,nie jestem.

i nie sprowadzam tez zadnego sprzetu audio z zagranicy,za ciezko zarabiam pieniadze,aby tak ryzykowac.

za to importuje auta z usa,i to co jest najprostsze z tego importu to samo kupienie.tam za granica,schody zaczynaja sie w momencie wysylania pieniedzy.

ale to inna bajka.

gutekbull

wystarczy nie kupowac u nich,a sprowadzac samemu,i po temacie.

i mysle ze to chyba wy wszyscy czegos nie rozumiecie,co to jest prowadzenie LEGALNEJ dzialalnosci.

electro

12 Kwi 2008, 13:53

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1744 / 1055 / 0 zostawcie go on jest ograniczony umyslowo...

a niedopuszczasz mysli ze moze byc odwrotnie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.