Skocz do zawartości
IGNORED

MPSA18 vs BC550 vs BC413 vs reszta świata

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę się pobawić starymi wzmacniaczami i magnetofonami w celu ich "odświeżenia" i przy okazji poprawienia .

Między innymi będę próbował powalczyć o zredukowanie szumów. Proszę o wasze doświadczenia z tranzystorami

niskoszumowymi . Które z tytułowych są najlepsze , a może macie swoich faworytów ?

CEMI BC413 odpada od razu, na przedbiegu, tak jak UL1322 vs NE542.

BC550 Philipsa (nadruk na srebrnym tle) i OnSemi są ok. 

Są jeszcze Toshiba 2SA970 / 2SC2240 dobre. Z CDIL wydają mi się bardziej szumne, mimo 

bardziej powtarzalnego wzmocnienia. (Uce = 120 V).

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Wszystko to prawie prawda. Wiele niskoszumowych tranzystorów na rynku to niestety malowanki. Tranzystory 2SA970 / 2SC2240 szczególnie zostały "docenione" na tym rynku podróbek (nie jestem pewien czy ich czas produkcji nie został już zakończony). A u wiodąych/pewnych dostawców są końcówki magazynowe (jeżeli w ogóle są!).

↑ Powyższe to cała prawda. CDIL nadal to klepie, bo Toshiba już nie.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Sprawdzałem właśnie na mauserze, farnell i tme, wyniki to: 0

Za to na chińskich stronach... 😆

Edytowane przez wrobeleczek

W CDIL to się trochę inaczej nazywa: CSA970 / CSC2240. Lepiej brać je, niż malowanki,

testowałem na napięcie przebicia, są ok. Ale wykresy z ich datasheet to jakaś kalka ze starych

.pdf z internetu w rozdzielczości hmmm...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Takie czasy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Godzinę temu, wrobeleczek napisał:

Tranzystory 2SA970 / 2SC2240 szczególnie zostały "docenione" na tym rynku podróbek (nie jestem pewien czy ich czas produkcji nie został już zakończony).

Produkcja zakończona wiele lat temu. Wszędzie tylko malowanki. Dla mnie brzmią świetnie ale tylko oryginały z dawnych lat produkcji Toshiby. Mam wyluty produkcji Kec o oznaczeniach Ktc970/2240 rownież z lat 80 i brzmią sporo gorzej.

Współczesne produkcje np. Cdil to nie jest ten sam tranzystor. Zresztą w ogóle produkcja takich współczesnych chinczykow to tylko spełnienie podstawowych parametrow jak napięcie czy prąd max, a nie reprodukcja charakterystyki oryginalnego tranzystora. Co najwyżej można traktować jako zamiennik lub po prostu jako inny tranzystor spełniający daną specyfikację.

Zamówiłem trochę MPSA18 , ogólnie staram się robić na Onsemi , bo to  jest jeszcze producent dość łatwo osiàgalny . Zaczęło się od sampli , z których jestem bardzo zadowolony. TME jest autoryzowanym dystrybutorem , więc dostępność jest do ich oferty. Tranzystory mocy ostatnio kupowałem też z rozlutu. Teraz chcę zrobić zapas możliwie najlepszych niskoszumowych.

Edytowane przez Bogdan
31 minut temu, Bogdan napisał:

Zamówiłem trochę MPSA18 , ogólnie staram się robić na Onsemi

Zdaje się, że Onsemi nie produkuje już MPSA18

31 minut temu, Bogdan napisał:

Teraz chcę zrobić zapas możliwie najlepszych niskoszumowych

KSA992/KSC1845 Onsemi ciągle są w produkcji. Są na 120V co jest niewątpliwie zaletą bo obecny wybór tranów THT na wyższe napięcia jest tragiczny. Jedynie prąd maks. to tylko 50mA ale praktycznie do większości zastosowań spokojnie wystarcza, nawet jako predrivery w 100-120W wzmakach. W obudowach to-92 jest dodatkowy problemik bo są różne układy wyprowadzeń. Te są E-C-B czyli tak jak 2SA970/2SC2240, no i są PNP/NPN jako komplementarne. Brzmią w mojej ocenie naprawdę ok. Czuć co prawda nowoczesny "sznyt" ale nie są aż tak natarczywe i męczące jak typowe "postępowe".

Edytowane przez bartek_k

Pewnie generatorem i analizatorem, a tak chałupniczo, to nie wiem.

Jest kilka prac na ten temat, pogoogluj.

Edytowane przez terminus

dość dobrze wypadają BC109 - są dostępne Philipsa , ciekawe czy Cemi mocno odstają .... bo naszych jest jeszcze sporo ofert nawet wersje militarne 🙂

Ukryta Zawartość

ale dopiero kupiłem i jeszcze nie sprawdziłem - wyglądają na oryginalne

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, Bogdan napisał:

Jak najprościej zmierzyć szumy tranzystora ?

Trzeba wykorzystać wzmacniacz o dużym wzmocnieniu i niskich, znanych szumach. Mierzymy szumy po wzmocnieniu. Po drodze jeszcze bywa, że stosuje się jakieś filtry...

Na wejściu podłączamy właściwie spolaryzowany, do wymaganego punktu pracy, tranzystor badany. 

Ale nam nie potrzeba jakichś aptekarskich wyników. Wystarczy więc zbudować wzmacniacz niskoszumny o paśmie akustycznym ze znanych możliwie niskoszumnych tranzystorów. Na wejście wtykamy znany "super" tranzystor na zmianę z tym badanym i porównujemy szumy na wyjściu, choćby na słuch. Zmiany bywają spektakularne. 

Oczywiście tranzystor badany oprócz pracy w wymaganych warunkach (stałoprądowo) powinien być stopniem wzmacniającym o ustalonym wzmocnieniu.

Echh kurcze jakich podłych czasów człowiek dożył, i gdybym wiedział w latach 90/2000 to by człowiek kartony zapasów sobie zrobił a było na giełdzie w Katakumbach za grosze.. dziś łażę po elektrośmieciach i wydłubuję stare płytki z ups-ów aby kilka mosfetów irfp9530 zdobyć... takich które działają nie świrują i wytrzymują prąd spoczynkowy.

Róbcie zapasy Panowie to nie ćwiczenia, większość tych firm które produkują półprzewodniki mają problem z doświadczonymi ludźmi którzy umieją to robić, stara gwardia odchodzi na emerytury, i jest bida.

To samo dzieje się z elementami biernymi, niektóre kondensatory to ręce opadają, a rezystory węglowe to już istna tragedia.. do tego cieniutkie stalowe nóżki.. kolega który produkuje sterowniki do oświetlenia led ostatnio kupował rezystory MŁT  bo te nie świrowały mu w zasilaczu.

W dniu 20.04.2023 o 08:37, Bogdan napisał:

te MPSA18 to z zapasów magazynowych i najlepsze z nich  mają szumy  0,5 dB a np. KSC1845 - 7 dB

To się zgadza, ale też trzeba zauważyć, że onsemi podaje dla MPSA18 szumy przy 100uA i rezystancji źródła na poziomie 10 kOhm, a dla KSC1845 przy 1mA i 100kOhm. Ja nie znam się w tym temacie na tyle by wyciągnąć wiążące wnioski ale może ktoś z forumowiczów może rozszerzyć temat jak to porównać? Zresztą, używam KSC1845/KSA992 dlatego, że nie ma nic rozsądnego z nowych do kupienia bez stresu, że to kolejny fejk. Niestety ale coraz bardziej wychodzi ze stare tranzystory to sztuka, a nowe - kupa;-) 

Myślę że genuine MPSA18 to świetny tran musi być, samo to że podają parametry dla bardzo małych prądów to już jest coś. Nie zawsze o to chodzi, bo prądy często są wyższe ale na pewno w swoim zastosowaniu ma dużą wartość. Szkoda że nie ma komplementarnego PNP, chyba że jest i ktoś zna tę tajemnicę?

10 godzin temu, Scott L.F. napisał:

Ok dzięki. Ale poczekam aż sprawdzisz😁

Leń.  Są na stronie producenta jako aktywne? Producent ma

sklep lub namiary na dystrybutorów, kupujesz tam i koniec.

Masz 100% pewniaki.

Edytowane przez terminus

Krell czy Accuphase zawsze dotrą do dobrych części , bo nawet mogą sobie zamówić wyczynowe serie . Rynek części dostępnych dla ambitnego diy bedzie topniał :-( Ma być taniej i ma się psuć po kilku latach. Amen . Oby Onsemi utrzymało te kilka rodzajów dobrych tranzystorów , to da się coś sensownego zbudować. Naprawiałem jeden kanał Gryphona Callisto na oryginałach  z obecnego producenta ZTX-ów i niestety ten kanał szumi odrobinę mocniej od fabrycznego. Znaczy to , że Zetex robił lepiej lub Gryphon miał selekcjonowane części.

Każdy uczciwy producent premium selekcjonuje części.

11 minut temu, Bogdan napisał:

Naprawiałem jeden kanał Gryphona Callisto na oryginałach  z obecnego producenta ZTX-ów i niestety ten kanał szumi odrobinę mocniej od fabrycznego. Znaczy to , że Zetex robił lepiej lub Gryphon miał selekcjonowane części.

Nie rozumiem, co było i gdzie oryginalne, Zetex był oryginalnie? Może gdzieś przecinka brakuje, a to zmienia sens wpisu?

Edytowane przez terminus

No i już nie ma MPSA na allegro szybko poszły, no i dobrze, że trafiły w dobre ręce.

Ja na serio polecam tranzystory Diotec z t.m.e o oznaczeniu BC547B-DIO sprawidziłem je w przedwzmacniaczach riaa do starych gramiaków i na serio są lepsze niż Philipsy BC550C z 98 roku które miałem.. pierwsze włączenie było takie, że myślałem, że wzmacniacz gramofonowy jest zepsuty..total cisza, dopiero jak przyłożyłem końcówkę miernika aby sprawdzić napięcie i brumło mi brrr w słuchawkach to się zszokowałem. Polecam. Co ciekawe kupiłem BC546 i tamte niestety już nie są aż tak idealnie ciche troszkę szumią.

Tylko nie wykupcie wszystkiego mają tylko kilka tysięcy sztuk..

11 godzin temu, terminus napisał:

Leń.  Są na stronie producenta jako aktywne? Producent ma

sklep lub namiary na dystrybutorów, kupujesz tam i koniec.

Masz 100% pewniaki.

To był żart. Moje trany już w drodze.

14 godzin temu, bartek_k napisał:

To się zgadza, ale też trzeba zauważyć, że onsemi podaje dla MPSA18 szumy przy 100uA i rezystancji źródła na poziomie 10 kOhm, a dla KSC1845 przy 1mA i 100kOhm.

... może ktoś z forumowiczów może rozszerzyć temat jak to porównać?

Tu jest typowa charakterystyka zależności szumów:

Ukryta Zawartość

RG - sumaryczna rezystancja źródła widziana od bazy tranzystora.

Tłumaczy to wiele. Jak tranzystor ma większe prądy kolektora (zastosowanie do jakichś driver`ów) to podają szumy dla wyższych prądów. Niskoszumne stopnie zawsze pracują z prądami na poziomie około 0,1mA i niżej... I tam stosuje się takie o najmniejszych prądach (minimalizacja struktury). Oczywiście czystość i jakość procesu produkcji zawsze ma wpływ...

Ukryta Zawartość

Uczyli mnie tego w szkole.. ale wtedy były czasy, że kupić tranzystor BC109b z cemi to graniczyło z cudem.. diody prostownicze byp401/50 (1A/50v) sprzedawali w bomisie po cztery sztuki.. a kondensator elwy 1000uF/25V po dwie.. a kuźwa cynę z kolegą to odzyskiwałem ze starych żarówek i lampek bo robili remont super samu na Legnickiej i wymieniali oświetlenie na świetlówki.. spokojnie te czasy mogą wrócić

27 minutes ago, Piotrek608 said:

a kuźwa cynę z kolegą to odzyskiwałem ze starych żarówek i lampek

😮

a ze mnie się śmieją, że mam uklad z cieciem na pszoku i mi zostawia pcb z telewizorów i innych co droższych okazów i sprzedaje 5pln kg :]

typek jest na tyle ogarnięty, że odróżnia sanwa od rubicon na szczęście

• Pokaż nowe odpowiedzi