Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

Odnoszę wrażenie, że nabijacie się z Szymona🫢

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

1 godzinę temu, Wojtek 1959 napisał:

Bo dac źródłem nigdy nie byl .

Wprost przeciwnie!

Godzinę temu, porlick napisał:

Źródło to taki element toru audio, który z zapisu, transmisji fal radiowych lub pliku, tworzy sygnał użyteczny.

Czyli jednak DAC jest źródłem.

Nieważne przy tym, czy wypuszcza go jako analogowy, czy cyfrowy.

To sprawa elementarna, bo choć dane cyfrowe są przesyłane jakimś tam sygnałem, to z punktu widzenia audio jest on nadal bezużyteczny. Jest tam jakiś sygnał, ale nie jest to sygnał audio.

-----

37 minut temu, Tajitsu napisał:

Odnoszę wrażenie, że nabijacie się z Szymona🫢

Sprawę załatwi uczciwe głosowanie: wystarczy dwóch idiotów by wykazać, że szymon1977 jest w błędzie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

43 minuty temu, Kostucha napisał:

Zgubi albo zepsuje 😁

Przerobi na sześcian i udowodni, że też się dobrze toczy. 

2 godziny temu, porlick napisał:

Prościej się nie da:

Źródło to taki element toru audio, który z zapisu, transmisji fal radiowych lub pliku, tworzy sygnał użyteczny. Nieważne przy tym, czy wypuszcza go jako analogowy, czy cyfrowy.

To ma sens

Ale strasznie to zagmatwaliście, zacznijmy od źródła czego? - Sygnału napięciowego ok. 2V przeznaczonego do dalszego wzmocnienia, podawanego na wejście wzmacniacza (dokładnie przedwzmacniacza) i wysłania dalej do końcowego elementu toru czyli kolumn.

Źródło tych 2V (4V XLR) jest dla mnie źródłem sygnału w torze Audio.

W jakim formacie, na czym sygnał jest zapisany i jak przesyłany/transportowany do dekodera (stąd transport) to już odrębny temat.

14 minut temu, paww napisał:

To ma sens

Też się zgadzam.

Edytowane przez wlodek71
1 godzinę temu, szymon1977 napisał:
3 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

Bo dac źródłem nigdy nie byl .

Wprost przeciwnie!

3 godziny temu, porlick napisał:

Źródło to taki element toru audio, który z zapisu, transmisji fal radiowych lub pliku, tworzy sygnał użyteczny.

Rozwiń  

Czyli jednak DAC jest źródłem

Odłącz od daca wszystkie wejścia to zobaczysz, co zagra- jakie z niego źródło.

Będziesz miał jedynie "Sound of silence".

Czyli jednak DAC jest źródłem

Bzdura, bo to tylko element zmieniający format sygnału, jak sama nazwa wskazuje KONWERTER

Edytowane przez porlick
8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jeżeli w klocek

wsadzasz płytę a wychodzi z niego sygnał audio, to w uproszczeniu można określić go źródłem. Podobnie jak wzmacniacz zintegrowany potocznie określa się wzmacniacz, choć w istocie jest to przedwzmacniacz i końcówka mocy.

Ale jeśli do pierwszego klocka wsadzasz płytę, z tego pudełka kablem cyfrowym wychodzi opis sygnału audio, a dopiero z drugiego pudełka wychodzi sygnał audio, to pierwsze pudełko jest transportem a drugie źródłem.

To fascynujące. 

Czyli jeśli mój odtwarzacz CD w tym samym czasie do jednego wzmacniacza podłączę po RCA, a do drugiego wzmacniacza poprzez DAC (po optyku), to mam odtwarzacz, który jednocześnie jest i nie jest źródłem.

Kot Schrödingera to przy tym nic.

8 minut temu, spokojnie napisał:

To fascynujące. 

Czyli jeśli mój odtwarzacz CD w tym samym czasie do jednego wzmacniacza podłączę po RCA, a do drugiego wzmacniacza poprzez DAC (po optyku), to mam odtwarzacz, który jednocześnie jest i nie jest źródłem.

Kot Schrödingera to przy tym nic.

Dla pierwszego wzmacniacza będzie źródłem sygnału do wzmocnienia, dla drugiego będzie transportem a DAC źródłem sygnału zrozumiałego dla wzmaka.

7 minut temu, wlodek71 napisał:

Dla pierwszego wzmacniacza będzie źródłem sygnału do wzmocnienia, dla drugiego będzie transportem a DAC źródłem sygnału zrozumiałego dla wzmaka.

Czyli zależnie od tego który wzmacniacz bierzemy pod uwagę zmienia się status odtwarzacza. W tym samym czasie może być źródłem i nim nie być. Decyduje to, na który wzmacniacz zwrócimy uwagę? 

1 minutę temu, spokojnie napisał:

Czyli zależnie od tego który wzmacniacz bierzemy pod uwagę zmienia się status odtwarzacza. W tym samym czasie może być źródłem i nim nie być. Decyduje to, na który wzmacniacz zwrócimy uwagę? 

Jak wyżej pisałem, decyduje dla którego wzmaka będzie źródłem sygnału napięciowego do wzmocnienia.

Dla drugiego wzmacniacza będzie jednym z elementów źródła podzielonego na dwa element tj. transport i DAC gdzie DAC podaje sygnał napięciowy do wzmaka.

15 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

Dysk ssd bezstratny . Czyżby?  To mi powiedz dlaczego nie zalecają trzymania danych na dyskach ssd? To mi wymień te nośniki. Proszę bardzo. Za 1001 razem komorki pamięci ulegna uszkodzeniu.  . Czytaj ze zrozumieniem

Hahaha,
Naprawdę nie wiesz o czym mówisz
Hahaha

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, spokojnie napisał:

Dokładnie tak! Podobnie jak wzmacniacz zintegrowany, który ma gniazdka pozwalające użyć go w systemie jako przedwzmacniacz lub końcówkę mocy.

Godzinę temu, spokojnie napisał:

To fascynujące. 

Żebyś wiedział, zdobywanie wiedzy jest fascynujące.

-----

to tylko element zmieniający format sygnału

Nie! DAC z danych cyfrowych wytwarza sygnał audio. Przed DAC nie ma sygnału audio i dlatego DAC jest źródłem sygnału audio.

1 godzinę temu, porlick napisał:

DAC bez danych cyfrowych zagra jak magnetofon bez kasety - dostrzegasz podobieństwo?

10 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

Ogólnie sieć to też transport z serwerem jako źródłem.

Aha,
czyli podobnie jak w transportach (CD,Streamery,itp)
w sieci jako transporcie mogą być róznice jakości?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

9 godzin temu, Tajitsu napisał:

No właśnie.
Szkoda, że na forum audio musisz to komukolwiek  tłumaczyć.

Najlepsze, że tak podstawowych pojęć nie rozumieją Ci, którzy gdy zaczynałem się na Forum byli dla mnie guru. Stać w miejscu gdy inni idą do przodu oznacza cofać się.

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Aha,
czyli podobnie jak w transportach (CD,Streamery,itp)
w sieci jako transporcie mogą być róznice jakości?

Jak najbardziej. To zalerzy ilu przyssa się do serwera w okreslonej porze dnia. Szybkość łącza nie jest stała.

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Hahaha,
Naprawdę nie wiesz o czym mówisz
Hahaha

Kolega pracuje w serwisie komputerowym i dyski ssd sypią się częściej niż talerzowe. Jedyny pożytek to prędkość i nic poza tym. Ja już 20 pendriva zaliczylem. Poszły do piachu bujać sie. Dobre pecty powyżej 10 k złotych mają minimum dwa dyski. Jeden ssd jako systemowy drugi talerzowy do zapisu danych. Wytlumacz mi dlaczego ? zamiast glupio się śmiać

Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie!

Czyli jednak DAC jest źródłem.

To sprawa elementarna, bo choć dane cyfrowe są przesyłane jakimś tam sygnałem, to z punktu widzenia audio jest on nadal bezużyteczny. Jest tam jakiś sygnał, ale nie jest to sygnał audio.

-----

Sprawę załatwi uczciwe głosowanie: wystarczy dwóch idiotów by wykazać, że szymon1977 jest w błędzie.

Czy jest sens szarpać się nad okrojonym oscyloskopem cyfrowym przenoszącym pasmo od 20 do 20 i próbkowanym sygnałem około 48 khz w porywach do 196 khz przy lepszych egzemplarzach , jeśli bój krwawy toczy się o opeampa w środku czegoś co nazywa się dac (okrojony oscyloskop ) i występuje tam zamiast ekranu do wizualizacji sygnału. Faktycznie to ta mała pluskwa jest źródłem , które jak jest kiepskie - potrafi gwizdać na biało lub różowo .

Edytowane przez Wojtek 1959
Godzinę temu, Wojtek 1959 napisał:

Ja już 20 pendriva zaliczylem

To inna technologia niż SSD.

W dniu 25.05.2023 o 06:34, Wojtek 1959 napisał:

Za 1001 razem komorki pamięci ulegna uszkodzeniu.

"Najbardziej popularne dyski MLC posiadają żywotność na poziomie 3000 cykli zapisu. Oznacza to, że czytanie danych nie wpływa na długość korzystania, za to proces kasowania i ponownego zapisu już tak.

Jak obliczyć żywotność dysku SSD?

Jest na to prosty wzór:

ilość cykli zapisu x pojemność dysku
————————————————————————
Współczynnik SSD x ilość danych zapisywanych rocznie

Dla standardowego dysku MLC będzie to:

3000 x 256 GB
——————– = 76,8 lat
5 x 2000 GB"

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, szymon1977 napisał:

"Najbardziej popularne dyski MLC posiadają żywotność na poziomie 3000 cykli zapisu. Oznacza to, że czytanie danych nie wpływa na długość korzystania, za to proces kasowania i ponownego zapisu już tak.

O tym cały czas mówię . Między innymi dla tego w lepszych procesorach efektów do trzymania ustawień nie stosuje (czy stosowało się pamięci flasch - chwilowa posucha na rynku w tego typu prockach z powodu COVIDA) tylko zwykłe cmos ramy podtrzymywane litową baterią "którą trzeba raz na 10 lat wymienić" ---> takie jak w pierwszych PCTACH klasy intel 286 AT do podtrzymywania ustawień (SETUP).

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak obliczyć żywotność dysku SSD?

Tylko po co ? Jak dysk systemowy na którym jest Windows czy jakieś inne Linux cały czas coś czyta i zapisuje choćby przy łączności z internetem --- > ciasteczka czy inne oprogramowanie o którym nie wiemy . Jak jest zbyt mała pamięć operacyjna -> jej role przejmuje dysk w skrajnych przypadkach których jest coraz więcej.

15 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

O tym cały czas mówię . Między innymi dla tego w lepszych procesorach efektów do trzymania ustawień nie stosuje (czy stosowało się pamięci flasch - chwilowa posucha na rynku w tego typu prockach z powodu COVIDA) tylko zwykłe cmos ramy podtrzymywane litową baterią "którą trzeba raz na 10 lat wymienić" ---> takie jak w pierwszych PCTACH klasy intel 286 AT do podtrzymywania ustawień (SETUP).

Mowa o CPU? Jeśli tak to czasem lepiej nie wypowiadać się w temacie, zwłaszcza jeśli się go nie rozumie.

Gość

(Konto usunięte)
29 minut temu, wlodek71 napisał:

Mowa o CPU? Jeśli tak to czasem lepiej nie wypowiadać się w temacie, zwłaszcza jeśli się go nie rozumie.

Nie o CPU tylko o pamięciach i ich rodzajach . Wspomniałem o efektach studyjnych typuEventide ECLIPSE V4 czy TC electronic M3000 , czy studyjnej serii pro Lexiconach  jako urządzeniach w których ustawienia są utrzymywane w CMOS ram - a te żeby nie utracić ustawień wymagają ciągłego zasilania. One ze starym AT nic wspólnego poza CMOS ramem nie mają. Pierwsze PCTY 286 miały zwykłe baterię umieszczone z tyłu obudowy w specjalnym kontenerze a SETUP był dołączony do kompa na dyskietce . Litowe baterie stosowane były już w nowszych komputerach tej klasy . Ale pierwsze miały zwykłe baterie .

Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, porlick napisał:

Czyli od oscyloskopu i na ekranie będzie "zniekształcona linia prosta" przez coś co się szumami na wyjściu opampa "zamiast ekranu" zwie. Ten opamp faktycznie jest źródłem . Jak dla mnie to tylko element układanki toru . DAC jako taki jeśli chodzi o źródło to nie jest źródłem tylko buforem z przetwarzaniem .

42 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

Nie o CPU tylko o pamięciach i ich rodzajach . Wspomniałem o efektach studyjnych typuEventide ECLIPSE V4 czy TC electronic M3000 , czy studyjnej serii pro Lexiconach  jako urządzeniach w których ustawienia są utrzymywane w CMOS ram - a te żeby nie utracić ustawień wymagają ciągłego zasilania. One ze starym AT nic wspólnego poza CMOS ramem nie mają. Pierwsze PCTY 286 miały zwykłe baterię umieszczone z tyłu obudowy w specjalnym kontenerze a SETUP był dołączony do kompa na dyskietce . Litowe baterie stosowane były już w nowszych komputerach tej klasy . Ale pierwsze miały zwykłe baterie .

Mea culpa, była mowa o starych PCtach i dyskach, to mnie zmyliło. 

Gość

(Konto usunięte)

To inna technologia niż SSD.

W środku siedzą pamięci typu flasch ---> a te nie lubią zbyt częstego zapisu . W dyskach ssd też są pamięci typu flasch ----> dlatego nie są zalecane do przechowywania danych i umożliwiają jedynie start systemu od razu przez co cały czas toczyła sią batalia że Windows mulił przy starcie. 

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Najlepsze, że tak podstawowych pojęć nie rozumieją Ci, którzy gdy zaczynałem się na Forum byli dla mnie guru. Stać w miejscu gdy inni idą do przodu oznacza cofać się

Wolę stać w miejscu, jak rozwijać bzdurne pojmowanie roli poszczególnych elementów toru audio, np uważając konwerter za źródło. Co będzie następnym krokiem w "rozwoju"? Głośnik jako źródło, bo wytwarza dźwięk, a prąd nie jest sygnałem uzytecznym, bo człowiek nie słyszy jego przepływu?

To się nazywa "rozwój"! 😁

Edytowane przez porlick
27 minut temu, porlick napisał:

Wolę stać w miejscu, jak rozwijać bzdurne pojmowanie roli poszczególnych elementów toru audio

Ale po co komu takie "nie stanie" w miejscu? Lepiej dreptać w kółko myśląc, że się ma "wiedzę"?

A okazuje się ona nikomu i niczemu nie potrzebną?

Przecież już nawet w przedszkolu audio każdy, choćby intuicyjnie wie, które to jest źródło, a które to kolumny, czy wzmacniacz i jak to połączyć. Jak jeszcze nie wie, ma forum, zapyta, tylko z tego akurat wątku to się nie dowie.

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, iro III napisał:

Przecież już nawet w przedszkolu audio każdy, choćby intuicyjnie wie, które to jest źródło, a które to kolumny, czy wzmacniacz i jak to połączyć. Jak jeszcze nie wie, ma forum, zapyta, tylko z tego akurat wątku to się nie dowie.

Dla mnie źródłem jest to co jest pierwsze w układance - nie hardwarowo , tylko mieszanie , bo zaraz będzie to mylnie interpretowane . Jeśli jest to sieć to źródłem jest serwer , a nie dac który jako klocek fizyczny jest tam któryś w szeregu robiący z tak naprawdę bufor sygnałowy . Tak że mieszanie starej szkoły z nową to kolejne zadanie domowe . Bo to technicznie jeśli chodzi o sieć nie bardzo pasuje jakoby DAC czyli bufor, konwertwer , jak go zwał był źródłem podłączonym jako któryś w kolejce ,a nie pierwszy. 

W dniu 25.05.2023 o 00:22, szymon1977 napisał:

Szukanie co jest źródłem sygnał audio wypada rozpocząć od zdefiniowania czym jest sygnał audio. Jak już znajdziesz klocek, za którym jest sygnał audio a przed którym go nie ma, to będziemy mieć źródło. Zasadniczo np całe PC to jak półka z kasetami i ręka użytkownika, który jedną wybiera, wsadza w kieszeń, wciska play... na tym etapie sygnału audio jeszcze nie ma.

Aby uniknąć nieporozumień. Ogólnie przyjęte na forum, że PC to transport a DAC to źródło. Kto i po co wpadł na pomysł by wywracać kota ogonem - mnie nie pytaj.

Dla mnie od pliku i jego kodeka zaczyna się sygnał cyfrowy ale skoro w zakładce PC Audio hobbiści przyjęli takie nazewnictwo, jak piszesz, to pozostaje i tak dla mnie nie do pojęcia 🙂

Zapewne to wzrokowcy - osobny element, czyli dac to źródło . Dla mnie program/plik jest i osobny i priorytetowy (a nie samo urządzenie).

W urządzeniu i konfigurację i OS i pliki można zmienić, a w pliku to już trzeba mocniej się nagłowić nad tym. Co prawda nawet ustawienia startowe zmieniałem (Na MS DOS 6.0 z Norton Commanderem zaczynałem ręczne grzebalstwo w plikach, np. BIOSu, tzn. ustawienia w EPROMie zmieniałem bez użycia OS, tylko po IOS), ale wyjątkowo rzadko, za to kompy częściej.

Kończąc- faktycznie:

DAC jest źródłem zdekodowanego sygnału audio .

I kwita (przemyślałem sobie przez 2 noce kwestię "filozoficzną").

20 godzin temu, porlick napisał:

To podłącz peceta (po cyfrze) do kolumn aktywnych z wejściem cyfrowym. Co będzie źródłem? Kolumna???

Pomyśl.

A czemu nie może być?

Np.Jedna z pary jako klient, czyli "slave", druga jako "master" i korekcja* (emisji ich energii) *do danego pomieszczenia z użyciem mikrofonu i aplikacji pomiarowej odbić fali akustycznej.

20 godzin temu, paww napisał:

Więc źródłem jest:

A odtwarzacz przenośny / telefon

B przetwornik DAC we wzmacniaczu

C serwer operatora serwisu strumieniujacego muzykę 

Wszystkie odpowiedzi można uznać za poprawne, chyba? 

Tak

Ogólnie

Każdy ma swój szczególny system połączeń i indywidualnie ma albo A albo B albo C

20 godzin temu, szpakowski napisał:

A nie powinno się tego raczej określić jako nośnik?

Nośnik to właśnie transport (marketingowa kalka językowa z angielskiego).

Funkcjonalnie:

Nośnik =transport 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

15 godzin temu, porlick napisał:

Kiedy z urządzenia wyjmiesz nośnik to też wytwarza tylko bezużyteczny (jałowy) własny szum spoczynkowy, np. szpulę,kasetę, płytę, a zakładka jest o sprzęcie.

Nośników (płyt szpul kaset plików) tylko marginalne wpisy dotyczą.

3 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

Pierwsze PCTY 286 miały zwykłe baterię umieszczone z tyłu obudowy w specjalnym kontenerze a SETUP był dołączony do kompa na dyskietce . Litowe baterie stosowane były już w nowszych komputerach tej klasy . Ale pierwsze miały zwykłe baterie .

Bateria od motherboard też musi być (taka na 5-10 lat, przykładowo CR2032) . Inaczej BIOS nie odpali bo IOS też nie odpali.Komputer zapyta się tylko o datę i godzinę po uruchomieniu.Już nie pamiętam co potem następowało.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi