Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Panowie, taka jest prawda ... to leczenie dżumy cholerą a nie umiejętne dobieraniu systemu ... 

Czyli jaki według Ciebie wzmacniacz pasowałby do B&W ?

De gustibus non est disputandum

Niewykluczone, że może tak być.

Teraz, Yankes napisał:

Stary Accu np e406.

Sansui 907Limited

Marantz pm11 s2/3

Sansui AU-07

Luxman 550a/ax2

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

3 minuty temu, Tajitsu napisał:

Niewykluczone, że może tak być.

Stary Accu np e406.

Sansui 907Limited

Marantz pm11 s2/3

Czyli w większości jak wino...im starsze tym lepsze ?

De gustibus non est disputandum

Sygnatura tych urządzeń pozwala „zmiękczyć” wysokie tony z B&W. 
907Limited to Mos Fet i tutaj zatrzymał bym się na dłużej podobnie jak przy Luxmanie 550.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

10 minut temu, Tajitsu napisał:

Sygnatura tych urządzeń pozwala „zmiękczyć” wysokie tony z B&W. 

"Zmiękczyć" ... ładnie powiedziane. 

Czyli leczył byś dżumę cholerą ... 

Ostre B&W "zmiękczyłbyś zamulonym wzmacniaczem ...

A gdzie on zamulony? Otwarty i dźwięczny ale nie ostry i szklisty. Rzekłbym aksamitny potrafiący na  podać każdy szczegół. Jak poranna rosa na trawie, mogąca zwilżyć ale nigdy przemoczyć!

Godzinę temu, Yankes napisał:

38 minut temu, szpakowski napisał:

"Zmiękczyć" ... ładnie powiedziane. 

Czyli leczył byś dżumę cholerą ... 

Ostre B&W "zmiękczyłbyś zamulonym wzmacniaczem ...

Jest jeszcze Demon 🤠

Godzinę temu, Yankes napisał:

Nie potrafię zaproponować takiego wzmacniacza

25 minut temu, Tajitsu napisał:

Jest jeszcze Demon 🤠

Tylko Sx1 bez regulacji 🫢

W dniu 27.05.2023 o 09:33, szymon1977 napisał:

Czyli to jaw tym wątku nie mając pojęcia improwizijąc wymyślam bzdety? Wow!

Pucharek ode mnie- za zauważenie oczywistości.

3 godziny temu, Kostucha napisał:

...najpierw trzeba ustalić co jest źródłem.

Fakty już ustalone trzeba przyjąć do wiadomości... choć są zapewne fora, na których trzeba przyjąć czy 2+2=4

-----

2 godziny temu, Yankes napisał:

Wg mnie każdy, a jak komuś brzmienie B&W się nie podoba, to niech inne kolumny kupi, zamiast próbować odebrać tym charakter zmiękczającym wzmacniaczem.

-----

49 minut temu, szpakowski napisał:

Nie potrafię zaproponować takiego wzmacniacza

Zapomniałeś o moim małym Onkyo A-5VL?

3 godziny temu, szpakowski napisał:

Czyli jak zapomnisz posolić ziemniaczki do obiadu to trzeba kotleta przesolić ... ? 

Przecież to nie zmieni faktu, że ziemniaki będą niesłone a kotlet przesolony ...

Po części masz rację: bo kolumny trzeba takie kupić, żeby nie trzeba kotleta przesalać.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Fakty już ustalone trzeba przyjąć do wiadomości... choć są zapewne fora, na których trzeba przyjąć czy 2+2=4

Chciałbym przyjąć je do wiadomość tylko nie wiem w którym rozdziale ich szukać. Nie mam wątpliwości, że Ty je ustaliłeś. Wskażesz nr komentarza z objaśnieniem? 

W dniu 27.05.2023 o 10:25, szpakowski napisał:

Jakiego rozwoju? Sęk w tym, że w tym nie ma rozwoju. Rozwój to progres, przyrost jakości a te wszystkie urządzenia jak grały kiepsko tak kiepsko grają nadal

Wszystkie? Kto teraz jest wyznacznikiem tego co dobre a co nie?

W dniu 27.05.2023 o 11:11, Kostucha napisał:

Ja nie mam. Zainstalowałem program do filtrowania spamu.

Hahaha

Dobre 🙂

W dniu 27.05.2023 o 13:01, Kostucha napisał:

Rozłożyła mnie na łopatki ta riposta. Poległem. 

Odpisałeś mu to znaczy że nie działa jednak ....

56 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wszystkie. Tyle lat w branży, tyle lat "przerzucania" klocków i jeszcze się o tym nie przekonałeś? Jeżeli nawet jakiś sprzęt ma jakąś cechę na przyzwoitym poziomie to z resztą cech jest już zazwyczaj słabo ... 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Nie kto a co: kaprys @szpakowskiego.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Odpisałeś mu to znaczy że nie działa jednak ....

To jest wtyczka antyspamowa do aplikacji obsługującej fora dyskusyjne. Filtruje komentarze śmieci. Zawiesiła się na moment 😉

35 minut temu, Kostucha napisał:

To jest wtyczka antyspamowa do aplikacji obsługującej fora dyskusyjne. Filtruje komentarze śmieci. Zawiesiła się na moment 😉

A na jakiej zasadzie ten filtr działa?

9 minut temu, Kostucha napisał:

Pewnie zbiera powtarzające się treści typu 2+2=4 😉

Lub przewody nie grają 🤭

12 minut temu, Kostucha napisał:

Pewnie zbiera powtarzające się treści typu 2+2=4 😉

Szkoda, już myślałem, że to może technologia oparta o AI która na podstawie wykonanych wpisów oblicza IQ userów  i ukrywa wpisy poniżej poziomu krytyki ...

Edytowane przez szpakowski
5 godzin temu, szpakowski napisał:

Szkoda, już myślałem, że to może technologia oparta o AI która na podstawie wykonanych wpisów oblicza IQ userów  i ukrywa wpisy poniżej poziomu krytyki ...

Z IQ niższym od numeru buta w ogóle byś się tu nie pojawił.

Ps

Dyskusja na temat Was przerosła - chcecie się w pyskówkach zmierzyć? Czemu nie, w razie czego zgłosicie za "wojenki antyaudiofilskie" i po moim banie będziecie odstawiać wykazanie posiadania racji.

Edytowane przez szymon1977

W dniu 26.05.2023 o 07:29, Wojtek 1959 napisał:

Jak najbardziej. To zalerzy ilu przyssa się do serwera w okreslonej porze dnia. Szybkość łącza nie jest stała.

Ale jakość zależy od ilości korzystających z serwera?
To trochę dziwne

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 27.05.2023 o 15:33, Tajitsu napisał:

Każdy producent ma swój własny pomysł na dźwięk.

Bierze w łeb gonienie królika. Pozostają fankluby.

W dniu 28.05.2023 o 19:41, szpakowski napisał:

Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę 2+2=4

Przypominam że 0,(9)=1 skoro arytmetykę przywołujesz, a właściwie Szymon przytacza ten schemat.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 27.05.2023 o 09:30, paww napisał:

Bardzo cenny film, bardzo pasujący do tytułu wątku. Każdy powinien to posłuchać na słuchawkach. 

Szum różowy pełnopasmowy (omówiony w 4 minucie z 13) nie zastępuje sygnału muzycznego. W związku z czym nie określa brzmienia i dźwięku. Ponieważ obywam się bez miksowania ścieżek to i praktycznie nie jest mi przydatny. W ogóle nie przejmuję się sprzętem tylko tym czy spełnia wymagania. Przecież pisałem że od 30 lat słucham bez korekcji, czyli nic nowego w tym filmie dla mnie nie było. Widziałem film chyba rok temu. W minutach 6-9 jest skrót tego, o czym wiem i co próbowałem wmówić także innym. 

To oczywiste że muzyka jest względna a słuch adaptacyjny. Po to muzykom potrzebne jest kilkuletnie kształcenie słuchu.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 28.05.2023 o 15:58, Tajitsu napisał:

Ma on wadę, a nawet dwie. Pierwsza to przelacznik źródła- jak się wyrobi to trzeszczy i degraduje sygnał " sniedziejace styki". Druga to volume. To samo co przełącznik źródła. Trzeszczy i zgryta jak się wyrobi. Najlepiej byłoby pozbyć się tych przełączników i regulacji.  Jeden przycisk cicho głośno wystarczy albo wejścia oddzielne do cichego słuchania i głośnego.

Edytowane przez Wojtek 1959
16 minut temu, Wojtek 1959 napisał:
W dniu 28.05.2023 o 15:58, Tajitsu napisał:

Ma on wadę, a nawet dwie. Pierwsza to przelacznik źródła- jak się wyrobi to trzeszczy i degraduje sygnał " sniedziejace styki". Druga to volume. To samo co przełącznik źródła. Trzeszczy i zgryta jak się wyrobi.

W zasadzie posiadanie przełączników, przekaźników, potencjometru to "wada" wszystkich wzmacniaczy ... zwłaszcza potencjometr który okrutnie degraduje jakość dźwięku ... 

22 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

Najlepiej byłoby pozbyć się tych przełączników i regulacji.  Jeden przycisk cicho głośno wystarczy albo wejścia oddzielne do cichego słuchania i głośnego.

Mam jedno wejście we wzmacniaczu i takie rozwiązanie sprawdza się wyśmienicie. Zamiast przycisków mam regulację głośności w której torze nie ma potencjometru, działa płynie można precyzyjnie regulować.

11 godzin temu, szpakowski napisał:

zwłaszcza potencjometr który okrutnie degraduje jakość dźwięku ... 

Okrutnie? Co to oznacza? To już chyba Hi-Fi nie byłoby. 

Hi-Fi określa jakieś maksymalne poziomy zniekształceń, szumów itp. Gdyby coś okrutnie degradowało jakość dźwięku, to by norm dla High Fidelity nie spełniało. 

Ja się nie znam, ale czym trzeba dysponować? Jakiej wysokiej klasy sprzętem, żeby nie degradowało dźwięku okrutnie 🙂

1 godzinę temu, Kostucha napisał:

Okrutnie? Co to oznacza? To już chyba Hi-Fi nie byłoby.

Na początku miałem we wzmacniaczu tradycyjny potencjometr Alps'a. Miałem również możliwość bezpośredniego porównania jak gra mój wzmacniacz z potencjometrem oraz z elektroniczną regulacją głośności zamiast potka. Różnica była taka jakby podpiąć kilkukrotnie droższy wzmacniacz. Każdy aspekt dźwięku był dużo, dużo lepszy ... dlatego użyłem określenia "okrutnie". 

1 godzinę temu, Kostucha napisał:

Gdyby coś okrutnie degradowało jakość dźwięku, to by norm dla High Fidelity nie spełniało. 

Nie chodzi o to czy spełnia normy czy nie, poprostu nic lepszego jeszcze nie wymyślono. Dlatego nadal montuje się potencjometry do wzmacniaczy. Działać, działa a że można znacznie lepiej to już inna kwestia. 

11 minut temu, szpakowski napisał:

(…)

Nie chodzi o to czy spełnia normy czy nie, poprostu nic lepszego jeszcze nie wymyślono. Dlatego nadal montuje się potencjometry do wzmacniaczy. Działać, działa a że można znacznie lepiej to już inna kwestia. 

To można lepiej czy nie można?

Drabinka rezystorowa rozwiąże problem?

• Pokaż nowe odpowiedzi