Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, przemak napisał:

stołach mikserskich z rynku pro 😉

W stołach mikserskich też nie będę 😉. Mam tylko jedno urządzenie oparte na tej kości, ale jest ono ewidentnie z rynku domowego, choć samo urządzenie jest z rynku PRO. Widać można tego CS-a w takiej konstrukcji zastosować i jest naprawdę to znakomite rozwiązanie. Całość brzmi jak "dzwon" 😉. Stara konstrukcja firmy Behringer uzyskała nowe życie pełne audio wigoru.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W przenośnym DAP Sony mam takie ustawienia i nie słychać ubytku jakości, przynajmniej ja nie słyszę. Inna sprawa sam nie wiem dlaczego ale prawie zawsze moje uszy preferują takie właśnie ustawienie. Te ustawienia to robi chyba jakiś układ cyfrowy, tak mi się przynajmniej wydaje?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez paww
Godzinę temu, paww napisał:

...prawie zawsze moje uszy preferują takie właśnie ustawienie.

Statystycznie większość z nas podobne ustawienie lubi. Ale niektórzy wolą doktoryzować się płaską charakterystyką i habilitować ratując nietrafiony w gust zakup audiofilskimi kablami.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Zauważyłem, że w wielu wypadkach następuje poprawa czytelności przekazu, jeśli się, poza średnim basem, lekko (naprawdę lekko) wyeksponuje częstotliwość około 1kHz, ale już nie wyższe, bo wtedy dźwięk staje się zbyt krzykliwy i słuchanie zaczyna męczyć. Takie doświadczenia mam, oczywiście nie trzeba się z nimi zgadzać.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Statystycznie większość z nas podobne ustawienie lubi. Ale niektórzy wolą doktoryzować się płaską charakterystyką i habilitować ratując nietrafiony w gust zakup audiofilskimi kablami.

Musiałeś to dodać co nie? 

Bez tego nie było by zaczepki. 

Ehhh no na prawdę. Ale cię to gryzie. 

A pierwsza część jak czytałem już miał lajk lecieć. 

Yyyyy nic z tego. Znowu. 

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ano.

Tylko malo kto ma na tyle jaj w gaciach, by sie do tego przyznac, ze lubi V-ke 🙂

Ja LUBIE V-ke!!!

Wystaruj nowa ankiete, kto lubi V-ke, i to w wielu wariantach!! 

Edytowane przez xajas
5 godzin temu, paww napisał:

Zauważyłem, że w wielu wypadkach następuje poprawa czytelności przekazu, jeśli się, poza średnim basem, lekko (naprawdę lekko) wyeksponuje częstotliwość około 1kHz, ale już nie wyższe, bo wtedy dźwięk staje się zbyt krzykliwy i słuchanie zaczyna męczyć. Takie doświadczenia mam, oczywiście nie trzeba się z nimi zgadzać.

Skoro Producent wyposażył swoje klocki w takie magiczne pokrętła...to można z nich korzystać.

De gustibus non est disputandum

43 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Musiałeś to dodać co nie? 

Nie widzę powodu, by nie dodać.

50 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Bez tego nie było by zaczepki. 

To tylko od Ciebie zależy, czy na merytoryczną wypowiedź odpowiesz merytorycznie. Oczywiście każdy może odpyskować i powiedzieć, że to moja wina.

26 minut temu, xajas napisał:

Tylko malo kto ma na tyle jaj w gaciach, by sie do tego przyznac, ze lubi V-ke 🙂

Ja LUBIE V-ke!!!

Ja szczerze mówiąc nie wiem, bo może tak być, że niewielka v-kowatość moich B&W, przy raczej cichym słuchaniu, kompensuje krzywe FM, więc de facto słucham na płasko.

Gość

(Konto usunięte)
Ja szczerze mówiąc nie wiem, bo może tak być, że niewielka v-kowatość moich B&W, przy raczej cichym słuchaniu, kompensuje krzywe FM, więc de facto słucham na płasko.
Nie jest prawdą abym nie był wysokim blondynem.

Dla mojej kobiety (metr czterdzieści trzy w kapeluszu i w butach na wysokim obcasie) jestem.
2 godziny temu, romeksz napisał:

Dla mojej kobiety...

Ja nie pisałem o kaprysie własnej żony a fakcie naukowym, który wypada przyjąć do wiadomości.

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie widzę powodu, by nie dodać.

Rozmowa jest o potencjometrach a wchodzisz na kable , serio nie widzisz tu rozpoczęcia G burzy?

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

To tylko od Ciebie zależy, czy na merytoryczną wypowiedź odpowiesz merytorycznie. Oczywiście każdy może odpyskować i powiedzieć, że to moja wina.

To "habilitować ratując nietrafiony w gust zakup audiofilskimi kablami."

Nazywasz merytoryczną wypowiedzią?

Kpina

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ja nie pisałem o kaprysie własnej żony a fakcie naukowym, który wypada przyjąć do wiadomości.

Fakt naukowy mówi że bowersy grają ostrzejsza góra

Wklejam fakt naukowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Macie może coś takiego, że w zależności od nastroju, zmęczenia czy jakiś innych psychoakustycznych oddziaływań jest Wam za mało np. basu i trzeba go zwiększyć, góra gra zbyt ostro, albo w ogóle jest za głośno, albo za cicho?

Często się umniejsza, a nawet pomija stan związany z naszym stanem psychicznym w danym momencie. W czasie słuchania muzyki zdarza się to chyba stosunkowo często, że raz nam coś pasuje, a innym razem to samo ustawienie już nie pasuje. Można by to rozszerzyć na rodzaj słuchanej muzyki itd., trochę też temat rzeka.

Wklejam fakt naukowy

Ukryta Zawartość

A teraz dla porownania przytocz taki sam fakt naukowy dla kilku innych porownywalnych (klasowo, wielkosciowo) i szeroko rozpowszechnionych modeli (KEF, AP, Canton, ATC,…). Bo dopiero wtedy mozna stwierdzic, czy graja „ostrzejsza gora“

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, xajas napisał:

A teraz dla porownania przytocz taki sam fakt naukowy dla kilku innych porownywalnych (klasowo, wielkosciowo) i szeroko rozpowszechnionych modeli (KEF, AP, Canton, ATC,…), to dopiero wtedy mozna stwierdzic, czy sa „wyostrzone“

Nie ma sprawy bardzo proszę.

Kef

Nie mówiłem że canton nie jest wyostrzony 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Macie może coś takiego, że w zależności od nastroju, zmęczenia czy jakiś innych psychoakustycznych oddziaływań…

Macie.

Zdazalo mi sie, ze w drodze do pracy (w aucie) wszystko gralo OK, a w drodze powrotnej po pracy czegos mi brakowalo. Na szybko, przestroilem sprzet, a nastepnego ranka stwierdzalem, ze to nie pasuje

Czyli, zdarza sie, ze to kwestja aktualnej „formy“
Nie ma sprawy bardzo proszę.
Kef
Nie mówiłem że canton nie jest wyostrzony

Ukryta Zawartość

Dalej dalej.
Jeden przyklad nie jest miarodajny.
(Tam pisze ze to KEF R3 a nie Canton)

Ukryta Zawartość

Napisałem, nie uważam żeby canton był w opozycji 🙂

poza tym wyszukiwanie tego typu rzeczy trudne nie jest. Zachęcam do własnego działania 🙂

pozdrawiam 

30 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wklejam fakt naukowy

Przede wszystkim to wyraźnie widać dołek pomiędzy górą a dołem, a moje 606 wspomaga 608. Wykresy mam szukać czy jeszcze raz przemyślisz fakty?

To "habilitować ratując nietrafiony w gust zakup audiofilskimi kablami."

Nie zrezygnuję z przyjętej w internecie luźnej formy wypowiedzi tylko dlatego, że któryś czytający jest sztywny, sory Piotrze.

Rozmowa jest o potencjometrach a wchodzisz na kable , serio nie widzisz tu rozpoczęcia G burzy?

Nie, przesłanki i wniosek.

-----

22 minuty temu, paww napisał:

Macie może coś takiego, że w zależności od nastroju, zmęczenia czy jakiś innych psychoakustycznych oddziaływań jest Wam za mało np. basu i trzeba go zwiększyć, góra gra zbyt ostro, albo w ogóle jest za głośno, albo za cicho?

Oczywiście, pełne spektrum od "nie da się słuchać" po "audionirvanę".

-----

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

wyszukiwanie tego typu rzeczy trudne nie jest. Zachęcam do własnego działania

Miłej zabawy.

Cantony? Tannoy Revolution R3 vs B&W606+608

Ps.

Pasmo to nie wszystko.

Edytowane przez szymon1977

2 hours ago, Piotr Sonido said:

Ponoć nie ma głupich pytań tylko głupie odpowiedzi więc pytam: co to jest "ostrzejsza góra"?

• Redaktorzy
31 minut temu, Gabaryton napisał:

[...]więc pytam: co to jest "ostrzejsza góra"?

Np. trębacz dowali przez tłumik, że aż zawierci w uchu. Góra może być łagodna, ale może być ostra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

39 minutes ago, Gabaryton said:

Ponoć nie ma głupich pytań tylko głupie odpowiedzi więc pytam: co to jest "ostrzejsza góra"?

3 minutes ago, kangie said:

Np. trębacz dowali przez tłumik, że aż zawierci w uchu. Góra może być łagodna, ale może być ostra.

Moim zdaniem "ostra góra" to czysto subiektywne określenie, gdyż każdy ma inny słuch, próg tolerancji na różne częstotliwości, inne preferencje, a do tego sporo zależy od nastroju i samopoczucia.

Trąbka z tłumikiem zagrana GŁOŚNO zabrzmi ostro, krew z uszu, ale przy niższej głośności dźwięk nie będzie ostry.

"Ostrej góry" nie da się rozpoznać po charakterystyce pomiarowej sprzętu, chyba że jest to sprzęt skopany, który mocno zniekształca wysokie częstotliwości.

19 minut temu, kangie napisał:

Ukryta Zawartość

To nie jest odpowiedz na pytanie.

Nie pytamy, ktory instrument jest "ostry" tylko ktory zestaw glosnkowy jest "ostry"

4 minuty temu, Gabaryton napisał:

Moim zdaniem "ostra góra" to czysto subiektywne określenie, gdyż każdy ma inny słuch, próg tolerancji na różne częstotliwości, inne preferencje, a do tego sporo zależy od nastroju i samopoczucia.

Trąbka z tłumikiem zagrana GŁOŚNO zabrzmi ostro, krew z uszu, ale przy niższej głośności dźwięk nie będzie ostry.

"Ostrej góry" nie da się rozpoznać po charakterystyce pomiarowej sprzętu, chyba że jest to sprzęt skopany, który mocno zniekształca wysokie częstotliwości.

Nie.

Porownujemy glosniki A z glosnikami B.

To nie ma nic wspolnego z innym sluchem albo tolerancja, a roznica miedzy glosnikiem A i B jest "mierzalna" (niezaleznie od tego jakie instrumenty przy jakiej glosnosci sa odtwarzane).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
  • Redaktorzy
5 minut temu, xajas napisał:

To nie jest odpowiedz na pytanie.

Nie pytamy, ktory instrument jest "ostry" tylko ktory zestaw glosnkowy jest "ostry"

Jasna sprawa. Chciałem ożywić dyskusję.

Takie przykładowo B&W 803D Diamond (D2) dają spektakularne brzmienie akustycznej perkusji, blach, trąbki. To zestawy do nieobliczalnego łojenia.

Czy są ostre? To zależy od źródła, wzmacniacza i... akustyki pomieszczenia. W gołych ścianach będzie masakra, ale gdy tak zagracić audioroom, to jest fajniuteńko.

41 minut temu, kangie napisał:

Eeee, z tłumikiem to chyba nie "dowali ostrej góry", jest wręcz przeciwnie jak mi się wydaje.

32 minutes ago, xajas said:

To nie ma nic wspolnego z innym sluchem albo tolerancja, a roznica miedzy glosnikiem A i B jest "mierzalna"

To jakie parametry odpowiadają za "ostrą górę"?

15 minutes ago, Gabaryton said:

To jakie parametry odpowiadają za "ostrą górę"?

9 minutes ago, xajas said:

Najprostszym jest charakterystyka amplitudowa. Wystarczy porownac te dwie przytoczone powyzej

Z całym szacunkiem, ale dużo góry nie znaczy od razu, że jest ona "ostra".

• Redaktorzy
34 minuty temu, iro III napisał:

Eeee, z tłumikiem to chyba nie "dowali ostrej góry", jest wręcz przeciwnie jak mi się wydaje.

Mój Harmon ma przesuwny "dzwon" w środku. Oj, dowali górą.

Ukryta Zawartość

IMAG2341_1.jpg

IMAG2342_1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można zajrzeć raz w miesiącu na AS, w przypadkowy temat kliknąć i dowiedzieć się o „fałce” merytorycznie i logicznie. 
Kupiłem sobie AirPodsy. Czy grają V-ką? 

Tłumik w trąbce kojarzy mi się ze stłumionym na górze, matowym, cieplejszym dźwiękiem.

OK, są pewnie różne tłumiki i różnie tłumiące, mając takie zabawki wiesz lepiej.

• Redaktorzy
21 minut temu, iro III napisał:

OK, są pewnie różne tłumiki i różnie tłumiące, mając takie zabawki wiesz lepiej.

Tak jak piszesz, Iro III. Tłumików jest cała masa.

Z ciekawostek - dobrym tłumikiem jest gumowa poducha do przepychania zatkanych zlewów. Wywalasz ten kijek i machasz. Takie Wah-Wah. 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi