Skocz do zawartości
IGNORED

ZASILACZ (prostownik AC>DC) > PROSTY < DIY do audio ?

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy ,

Poproszę o POMOC .

Potrzebuję  wykonać PROSTY ZASILACZ  do wzmacniacza 2x15-20W klasa A ' ( ; Zasilacz 2x22v 3 wyjścia  , wejście do koń 4x )

Szukałem na forach , ale albo są zbyt rozbudowane albo na płytkach na które nie mam miejsca w obudowie .

Dysponuję dwoma mostkami prosto" . ( mniejszy i większy , diód nie mam ) , dwoma kondensatorami 35V/10 00uF ( oraz 2x470/200v)  ,

chyba też  kilkoma małymi 104 uF . ( zasilacz zwiększa moc , tu nie jest to konieczne , może wystarczy sam mostek ?  ) 

Czy mógłbym poprosić o POMOC - SZKIC " ;  jak połączyć te elementy ( na  pająka " ) ?

Załączam szkic bez połączeń ; JAK JE POPROWADZIĆ ?  

Może być to coś bardzo prostego co wyprostuje tylko  prąd

/ ewentualnie  ... plus " coś co wyeliminuje ewentualne zakłócenia i brumy .../

Proszę o prostotę / nie czytam schematów / . 

( Poproszę o  przeprowadzenie liniami ; czerw., nieb. i czarna  M-asa ) 

Z góry Dziękuję za KONKRETNĄ Pomoc ! 

( Złote myśli"  ; kup sobie płytkę zasilacza'' lub ; przejrzyj schematy " , już przerabiałem , nie tego oczekuję ) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy to na pewno klasa A? Jeśli tak to ten transformator musi mieć min. 200W a kondensatorów 10000uF z 6 sztuk, mostek na radiatorze żeby miał szansę przeżycia.  😱

Zastanawiam się czy wstawiać rysunek, poważnie boję się o Twoje bezpieczeństwo(to nie kpina, takim bankiem kondensatorów można łatwo zatrzymać serce).

caveat emptor

Rozłóż te części na czystym białym tle, dobrze oświetl, zrób dobrej jakości ostre zdjęcie, wklej je tu,

a ktoś się znajdzie na pewno i w Paint dorysuje przejrzyste połączenia.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Te małe kondensatorki są niekonieczne 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Dziękuję Bardzo !

To mały chiński wzmacniacz Klasy A ( 1969 ). Trafo powinno być ok 2x18V ( tak pisał Chińczyk )

Posiadam 2x25v . ponoć do 30V nawet można ale to chyba zbyt wiele .

W innej wersji  tego samego wzmacniacza było  jedno podwójne wejście ,  wystarczył zasilacz ( powiedzmy komputerowy 20V 3A ) i działało  choć małe radiatory 10 cm były gorące a zasilacz ciepły .. Niestety w opisie "  nie było dokładnych informacji o ewent. zasilaczu , myślałem że można podłączyć bezpośrednio ale dobrze że tego nie zrobiłem .

Kiedyś słuchałem wz.  MF A220 i przyznam ; ładnie to grało , dlatego podjąłem próbę z chińską namiastką klasy A " , tak dla przetestowania .

Ukryta Zawartość

Zrzut ekranu 2023-03-23 o 22.10.40.png

SUPER !!!

Dziękuję jak nie wiem co ! 

Czy mogę spytać co wnoszą te kondensatorki ? widywałem je w zasilaczach przy wejściu i wyjściu ...

Zrzut ekranu 2023-05-04 o 20.41.54.png

Zrzut ekranu 2023-05-04 o 20.41.23.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musisz się nauczyć rozróżniać zasilanie symetryczne (np. 2 x 18 V) od niesymetrycznego (np. 1 x 36 V).

Trafo 2 x 25 V AC da ci na kondensatorach po mostku około 2 x 41 V DC (czyli ok. 1 x 82 V), będzie to spadać dopiero pod obciążeniem.

13 minut temu, Julo102 napisał:

Czy mogę spytać co wnoszą te kondensatorki ? widywałem je w zasilaczach przy wejściu i wyjściu ...

Eliminują pewne zakłócenia z sieci, ale nie są niezbędne, można ich nie stosować, nic się nie stanie.

Przy zasilaczach stabilizowanych powinny być, przy takim prostym, nie muszą.

Edytowane przez terminus

No właśnie , mam wielkie braki w audio elektro edukacji , szczególnie w newralgicznych momentach " 

Ukończone szkoły były po przeciwnym biegunie zainteresowań  .

Ale zawsze ciągnęło mnie do tych ciekawych płytek elektronicznych z których wychodził  tak cudowny dźwięk . 

Czyli co ? Trafo za duże , można pomyśleć o mniejszym ?

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Julo102 napisał:

Czyli co ? Trafo za duże , można pomyśleć o mniejszym ?

Nie robiłem tego, nie wnikałem w schemat, więc nie wiem.

Ukryta Zawartość

Ten wzmacniacz miał różne wersje z innymi tranzystorami . Widywałem też różne nazwiska twórców przy tej samej dacie / nazwie ? ( 1969) .

Dobrze że powstał ten opis , który mówi o konieczności zastosowania zasilacza w wersji symetrycznej tego wzmacniacza (1) ,  w opisach  jednoznacznie tego nie podawano .Oczywiście w opakowaniu przesyłki też nie było żadnych pomocy dydaktycznych ani schematów . 

Edytowane przez Julo102
18 godzin temu, terminus napisał:

Te małe kondensatorki są niekonieczne 😁

Ukryta Zawartość

błąd, a klasie A powinny być użyte po dwa mostki na amperaż powyżej 16A

Ukryta Zawartość

Zależy jaki mostek? Czy na radiatorze...

Typowe prostopadłościenne zalane w jakieś tworzywo mostki choćby miały napisane pierdyliony amperów to przy 2A (rzeczywiste prądy płynące przez diody są dużo większe...) smażą się. Mogę wkleić fotkę w termowizji jak przy 1A popularny mostek grzeje się do 60C...

Dlatego utarło się duplikowanie mostków. Ja polecam zestawić mostek z indywidualnych diod w obudowie np. TO220 przykręconych do radiatora. 

Dzięki ! To bardzo ciekawe , nie sądziłem że mostek może mieć takie znaczenie . Czyli ; diody z radiatorem . 

Czy jest możliwość wykonania szkiców poglądowych / na pająka / ; z dwoma mostami oraz z tymi diodami , to pięknie poszerzyło by ten temat i możliwości realizacyjne . Jeszcze nie dotykam się do realizacji  .  

Mam taką dziwną płytkę która wygląda jak jakiś prostownik / niedokończony / . Po jednej stronie grzejnika " dwa wejścia a po wewnętrznej  5 zalutowanych . Może to coś ' podobnego  ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Julo102 polecam przejść przez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i koniecznie

Ukryta Zawartość

Też idealnie sprawdzi się jakikolwiek skrypt z laboratoriów z elektroniki dla studentów 1 roku jakichkolwiek studiów technicznych, na przykład hasło "laboratoria z elektroniki politechnika pdf" w google.

Na samym początku odradzam też układy lampowe, wysokie napięcie prądu stałego może zbyt łatwo zabić.

Mimo to polecam poczytać o nich, bo to najprostsze układy jakie mogą być w audio.

Też strona Lampizatora:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Lampizator DIY step by step for beginners

Nie jestem wyznawcą tego Pana, ale podoba mi się styl jego wypowiedzi, po prostu przyjemnie czytało mi się tę stronę.

No i youtube, pierwsze co znalazłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajna teoria , tylko potem czasem jest  jak przechodzimy do konkretów ... brakuje odrobinę wiedzy , wzorków .... dobrze że choć z żarówką można podłączać dla  asysty . Choć ostatnio i tak korki wywaliło . Potem dokładnie rozrysowałem drogę prądu i już wiem dlaczego  . Prosty błąd . 

Trafo mama dwa z trzema i czterema wyjściami . 

Lampami zajmuje się mój kuzyn z Łodzi . Jest perfekcjonistą i ostatnio słuchałem u niego wzmacniacza na płycie Audio Note z EL84 . Przyznam że jeden z lepszych wzmacniaczy jakie słuchałem , a było tego nie mało i monbloki i lampy 300B i wiele wzmacniaczy w domu ....

W dniu 5.05.2023 o 18:56, Julo102 napisał:

Co wniosą dwa mostki ? chodzi o wysoki Amperaż ?  A może jeden mostek 20 A  by wystarczył ?

jeśli chodzi o amperaż to podzieli się na pół, no i będziesz miał tzw. masę pozorną co ułatwi zapanować nad brumem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, przemak napisał:

Elektrotechnika daje odpowiedź odmowną. 

w układzie jedno mostkowym cały prąd z trafa (powiedzmy +) przechodzi przez jedną diodę, w układzie z dwoma mostkami (sinusoida plusowa od zera do zera, tak jak wyżej) trafo indukuje tą sinusoidę w dwóch uzwojeniach i prąd rodziela się,  z górnego uzwojenia "idzie" przez diodę do plusa a z dolnego przechodzi przez diodę do masy. a zatem prąd rozdziela się w układzie dwu-mostkowym na pół.

1 godzinę temu, witek_z napisał:

w układzie jedno mostkowym cały prąd z trafa (powiedzmy +) przechodzi przez jedną diodę, w układzie z dwoma mostkami (sinusoida plusowa od zera do zera, tak jak wyżej) trafo indukuje tą sinusoidę w dwóch uzwojeniach i prąd rodziela się,  z górnego uzwojenia "idzie" przez diodę do plusa a z dolnego przechodzi przez diodę do masy. a zatem prąd rozdziela się w układzie dwu-mostkowym na pół.

Taaa... Prąd się rozdziela na pół... Szeregowo, równolegle, wszystko jedno... 

nagrywamy.com

Godzinę temu, przemak napisał:

Taaa... Prąd się rozdziela na pół... Szeregowo, równolegle, wszystko jedno... 

proste jak budowa cepa - a może niiiiiiieeeee!

7 godzin temu, witek_z napisał:

proste jak budowa cepa - a może niiiiiiieeeee!

Tak. Z tym cepem to dobre porównanie. Połowa prądu płynie do plusa a druga połowa do masy. Budowę cepa wyjaśniłeś. 

nagrywamy.com

15 minut temu, przemak napisał:

Tak. Z tym cepem to dobre porównanie. Połowa prądu płynie do plusa a druga połowa do masy. Budowę cepa wyjaśniłeś. 

to oświeć mnie w takim razie

2 godziny temu, witek_z napisał:

to oświeć mnie w takim razie

Jak pisałeś to proste, bo to prostownik. W prostowniku pełnookresowym z odczepem w jednym półokresie cały prąd płynie przez jedną diodę, w prostowniku z mostkiem cały prąd płynie przez dwie szeregowo połączone diody.

nagrywamy.com

27 minut temu, witek_z napisał:

to jeszcze napisz coś o dwóch mostkach?

Analogicznie, tak samo. Dwie diody szeregowo zamiast jednej. 

nagrywamy.com

No tak , podobał mi się ten prosty rysunek z jednym mostkiem załatwiło by to sprawę definitywnie  , ale mam tu naciski na zastosowanie podwójnych mostków . Moja prosta koncepcja legła w gruzy , chyba będę musiał pojechać do sklepu i nabyć ustrojstwa ' do zasilacza . Mało miejsca  . Na razie pozostanę przy trafo 2x25V z trzema wyjściami ( mieści się w obudowie ) . 

Ukryta Zawartość

Waldi przesłał rys. z dwoma mostkami . Wygląda bardzo rozsądnie . Takie proste rys. to jeszcze rozumiem .

A jakby wyglądał rysunek z diodami i jakie to były by diody ?

Mostek to chyba z 40V i z 8 A ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Julo102
  • Pokaż nowe odpowiedzi