Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, witek3213213 napisał:

Nie będą zbyt mocarne na mój salon ? Bezpośrednio za miejscem odsłuchowym jest zabudowa z szafą + schody. Większą przestrzeń robi się jedynie z jednej strony.

Musiałbyś sprawdzić bo z jednej strony do takiego gatunku muzyki powiedzmy że wystarczą monitory. Ale jak czytam że to będzie przesiadka ze słuchawek to mogą być za małe. 

Cabasse Rialto.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

37 minut temu, kichanadeta napisał:

Cabasse Rialto.

Chyba raczej celowałbym w coś klasycznego. Znalazłem ciekawy zestaw Neat Acoustics Motive SX1+Naim Uniti Atom. Co myślicie o takim połączeniu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może czegoś się dowiesz jak uważnie przeczytasz ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 minuty temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Może czegoś się dowiesz jak uważnie przeczytasz ...

Właśnie aktualnie czytam zagraniczną recenzję. Dziwne bo w tej którą wysłałeś, autor mówi o 25m2 jakoby byłoby to już za dużo dla tych kolumn, a w innej recenzji ktoś opisuje, że dynamika i bas są wystarczające na te 20m z hakiem. I bądź tu mądry. Trzeba wypożyczać, bo co innego...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek3213213

To właśnie kwestia zapotrzebowania choćby na bas. Jednemu wystarczy mały monitor

w 30 m2 a drugi będzie wstawiał subwoofer do 10 m2  ... albo i dwa 😉 

A tak w ogóle to raczej zapomnij, że uda Ci się dobrać za pierwszym razem

wszystkie elementy zestawu. To pozwala na pewien dystans do poszukiwań,

bo nie należy ich traktować jako coś ostatecznego. Raczej dobry wstęp 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 minuty temu, audioburak napisał:

To właśnie kwestia zapotrzebowania choćby na bas. Jednemu wystarczy mały monitor

w 30 m2 a drugi będzie wstawiał subwoofer do 10 m2  ... albo i dwa 😉 

A tak w ogóle to raczej zapomnij, że uda Ci się dobrać za pierwszym razem

wszystkie elementy zestawu. To pozwala na pewien dystans do poszukiwań,

bo nie należy ich traktować jako coś ostatecznego. Raczej dobry wstęp 😉 

Jasne, jutro wpadnę do tophifi i zobaczymy co ciekawego mają na miejscu. 

I to jest słuszna koncepcja 😉 

ProAc to typowy przykład brytyjskiego grania. Tak jak te kolumny potrafią oddać instrumenty, wokal to dla mnie bajka. Czym dłużej się ich słucha tym jest piękniej. Potrzebują jednak odpowiedniego napędu. Polecam odsłuchać ich z Coplandem CSA-150, Heglem H190 albo najlepiej H390. Jeśli nie dadzą rady, to zawsze zostają jeszcze najmniejsze podłogówki z tej serii, czyli Response D20R. W zestawach u nas wychodzi zdecydowanie korzystniej cenowo 😉

Zapraszamy 🙂

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Po dzisiejszym intensywnym dniu odsłuchowym, wybór padł na Pylon Diamond 30. Osłuchiwałem je z Primare I25 PRISMA oraz Marantzem 40n. Nie ukrywam, że dźwięk z Primarem dostaje większego pazura, co w moim repertuarze muzycznym sprawdza się świetnie. No ale wtedy razem z okablowaniem robi się kwota ponad 30 tysięcy za system. Słuchałem również Naima Uniti Atom, jednak po przełączeniu z Primare robi się dla mnie po prostu za chudo. Marantz jak najbardziej pasuje do Pylonów. Macie jakieś swoje propozycje co do wzmacniaczy zintegrowanych?

A może być ze streamerem ?

Ukryta Zawartość

droższa wersja PRO ma dołożone HDMI z ARC, a mocy powinno wystarczyć.

Ukryta Zawartość

27 minut temu, audioburak napisał:

A może być ze streamerem ?

Ukryta Zawartość

droższa wersja PRO ma dołożone HDMI z ARC, a mocy powinno wystarczyć.

Ciekawa propozycja, trochę budżetowa. Nie żebym negował niższą półkę cenową, ale mój budżet na wzmacniacz ( najlepiej ze streamerem ) to max 20k.

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Tal napisał:

Naim Supernait 3

Musical Fidelity M6si 500

Ciekaw jestem tego Naima. Już wcześniej o nim czytałem i może być fajną opcją do tych Pylonów. Miałeś okazję go posłuchać? 

Teraz, witek3213213 napisał:

Ciekaw jestem tego Naima. Już wcześniej o nim czytałem i może być fajną opcją do tych Pylonów. Miałeś okazję go posłuchać? 

Miałem pierwszą wersje i żałuję że sprzedałem...

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

9 minut temu, Tal napisał:

Miałem pierwszą wersje i żałuję że sprzedałem...

Możesz jakoś go opisać? Pierwsza wersja różni się od tej nowszej? 

Naim to wyjątkowe wyczucie rytmu które idealnie sprawdza się zwłaszcza w muzyce gitarowej i wszędzie tam gdzie melodia jest ponad formą w której najistotniejszą kwestią jest tzw. PRAT z którego Naim słynie i jest znany. To podstawa filozofii dźwiękowej Naima tzw. współczynnik PRAT, czyli „Pace, Rhythm And Timing”, co można przetłumaczyć jako „szybkość, rytm i spójność”. 

7 minut temu, Tal napisał:

Naim to wyjątkowe wyczucie rytmu które idealnie sprawdza się zwłaszcza w muzyce gitarowej i wszędzie tam gdzie melodia jest ponad formą w której najistotniejszą kwestią jest tzw. PRAT z którego Naim słynie i jest znany. To podstawa filozofii dźwiękowej Naima tzw. współczynnik PRAT, czyli „Pace, Rhythm And Timing”, co można przetłumaczyć jako „szybkość, rytm i spójność”. 

Czyli coś dla mnie. Do Diamondów 30 może być to strzał w 10, przy ich fajnym basie. 

Szkoda tylko, że nie jest to all in one, bo potrzebuje streamera, a to by był kolejny wydatek. Wtedy już grubo przekraczam te 30k 😞

Edytowane przez witek3213213
16 minut temu, witek3213213 napisał:

Czyli coś dla mnie. Do Diamondów 30 może być to strzał w 10, przy ich fajnym basie. 

Szkoda tylko, że nie jest to all in one, bo potrzebuje streamera, a to by był kolejny wydatek. Wtedy już grubo przekraczam te 30k 😞

Ciekawe jak grają te diamondy z lampą. Skuteczność 91db może być dobrze ale to trzeba by było sprawdzić 😉

41 minut temu, witek3213213 napisał:

Wypożycz 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

28 minut temu, Tal napisał:

Wypożycz 

Ukryta Zawartość

Ciekawe, zobaczymy jak by to grało z Pylonami. Zapisuję 😃

Ukryta Zawartość

HIFI ROSE RS520, poza tym przy Twoim budzecie czyli kolumny ok 20000 zl + all in one 20000 zl, mozna sie pokusic o KEF LS60, Cabasse Pearl, Aktywne Pylony, Piega Wireless etc.

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

6 godzin temu, kichanadeta napisał:

HIFI ROSE RS520, poza tym przy Twoim budzecie czyli kolumny ok 20000 zl + all in one 20000 zl, mozna sie pokusic o KEF LS60, Cabasse Pearl, Aktywne Pylony, Piega Wireless etc.

Kolumny już mam wybrane, a są to Pylony Diamond 30. Mój budżet na zestaw razem z kablami to maksymalnie 35k. Pylony to kwota 13 tysięcy w kolorystyce jaka mi się podoba, więc zostaje maksymalnie te 20k za wzmacniacz zintegrowany, razem ze streamerem. 40k to dla mnie zbyt dużo jak na chwilę obecną. 

HIFI ROSE RS520 - zapisuję do testu 😃

Nie spiesz się, odsłuchaj jeszcze innych zestawów głośnikowych i wybierz kilka tych które najbardziej Ci podeszły potem odsłuchaj ich ponownie. Drugi odsłuch jest zwykle bardziej miarodajny i można się zdziwić że coś co na początku grało świetnie już takim ideałem nie jest. Posłuchaj czegoś na wstędze np Dali  czy Elac, solówki gitarowe na takich przetwornikach to poezja.

Edytowane przez radark

No właśnie dla mnie gitary są najważniejsze. Ehh, człowiek chciał by od razu kupić i się cieszyć. Poczytałem jeszcze o kolumnach BMN, które polecał audioburak i są ciekawe. Dzisiaj idę jeszcze posłuchać ProAc D20R, bo D2R obecnie nie mają, ale grają podobno bardzo podobnie. Zapomniałem dodać iż w większości słucham koncertow live z lat 70-80, gdzie nagrania nie były wybitnej jakości. 

Pewnie Audiovectora QR3 nie sprzedają - byłoby świetne porównanie dwóch

konstrukcji ze wstęgą ... no ba, ale ProAc 😉 

Pomiary QR3 wykazują zasięg basu właściwie już od ok 33 Hz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Godzinę temu, witek3213213 napisał:

No właśnie dla mnie gitary są najważniejsze. Ehh, człowiek chciał by od razu kupić i się cieszyć. Poczytałem jeszcze o kolumnach BMN, które polecał audioburak i są ciekawe. Dzisiaj idę jeszcze posłuchać ProAc D20R, bo D2R obecnie nie mają, ale grają podobno bardzo podobnie. Zapomniałem dodać iż w większości słucham koncertow live z lat 70-80, gdzie nagrania nie były wybitnej jakości. 

D20R mają bardziej napompowany bas i są moim zdaniem mniej wymagające jeśli chodzi o dobór elektroniki. Daj znać jako poszło i z jaką elektroniką słuchałeś 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, audioburak napisał:

Pewnie Audiovectora QR3 nie sprzedają - byłoby świetne porównanie dwóch

konstrukcji ze wstęgą ... no ba, ale ProAc 😉 

Pomiary QR3 wykazują zasięg basu właściwie już od ok 33 Hz

Ukryta Zawartość

Niestety nie mają 😕

17 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mają bardziej napompowany bas i są moim zdaniem mniej wymagające jeśli chodzi o dobór elektroniki. Daj znać jako poszło i z jaką elektroniką słuchałeś 😉 

Jasne, dam znać. Idę właśnie do Was do salonu w Szczecinie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mają bardziej napompowany bas i są moim zdaniem mniej wymagające jeśli chodzi o dobór elektroniki. Daj znać jako poszło i z jaką elektroniką słuchałeś 😉 

4 godziny temu, witek3213213 napisał:

Niestety nie mają 😕

Jasne, dam znać. Idę właśnie do Was do salonu w Szczecinie.

Zestaw Copland CSA100 + ProAc Response D20R zmiótł mnie z ziemi. Jest to idealnie moje granie. Gitary brzmią dla mnie najlepiej z dotychczasowych przesłuchiwanych kolumn. Wokal to samo. Scena nie jest tak szeroka jak w innych, ale mi to odpowiada. Uderzenie Hendrixa na początku Voodoo Child mnie zaskoczyło. Solo Dereka Trucksa zabrzmiało genialnie. Słychać tego Coplanda, słychać wstęgę o której mówił audioburak. Słuchałem jeszcze Response DT8, jednak nie podeszły mi. Pierwszy raz słuchałem hybrydowego wzmacniacza (pełnoprawnej lampy słuchałem) i podoba mi się na maksa. Jest ciepło, ale nie bardzo misiowato. Jest przyjemnie, jest kop, jak dla mnie trafione. Do tego slucham dużo słabiej nagranych płyt koncertowych z lat 60-70, a te D20R nie pokazują ich wad. DT8 już bardziej je obnażają. To może być to czego szukam, gdyż na słuchawkach lubiłem szczegółowość, ale na dłuższą metę mnie męczyła i do tego słabo nagrane płyty po prostu brzmiały do przysłowiowej " dupy ". Robiłem odsluchy na Coplandzie 215 z Focalami Clear i bardzo mi się podobało. Tutaj w torze kolumnowym jest jeszcze lepiej. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez witek3213213

Czyżby kres poszukiwań ?

Oby się to potwierdziło w długim słuchaniu i zaciszu domowego ogniska 😉 

Może godnie zastąpią słuchawki.

• Pokaż nowe odpowiedzi