Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer transport z wyższej półki

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - aktualnie używam iFi zen stream i lubię go pod wględem jakości dźwięku, ale jak chodzi o stabilność i łatwość użytkowania, to jest delikatnie mówiąc kiepsko. Zastanawiam się jaki streamer byłby skokiem jakościowym i czy w ogóle warto to rozważyć. Poprzednio miałem Bluesound Node 2i (starsza generacja). Mam wrażenie, że Zen Stream gra zdecydowanie lepiej niż bluesound node 2i (stosując ten sam zewnętrzny DAC) i jest też mimo wszystko bardziej stabilny... tzn jak już zacznie grać, to przez jakiś czas gra bez przerw 🙂 bluesound czasem się zawieszał po 2-3 utworach. Jestem oszczędnym audiofilem 😄 Zastanawiam się czy coś w okolicy 5tys konkurencyjnego dla ifi zen stream jestem w stanie kupić? Musi mieć tidal connect i wolałbym żeby nie miał wbudowanego DAC-a ani innych zbędnych bajerów.

Albo Cambridge CXN V2. Według wielu jest to najlepszy streamer nawet do 10 tys PLN, ma również bardzo dobrego DACa, świetny przedwzmacniacz i stabilne, bardzo dobre działanie. To oczywiście opcja z DACiem, jeśli chodzi o same transporty sieciowe, to spójrz na to:

https://www.q21.pl/silent-angel-munich-m1t-8-gb.html

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

40 minut temu, Q21 napisał:

Cambridge CXN V2. Według wielu jest to najlepszy streamer nawet do 10 tys PLN

E tam......... Bez przesady

41 minut temu, Q21 napisał:

to spójrz na to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam bym go polecił (bo sam go mam). Gdyby działał. Niestety prace nad nowym oprogramowaniem przeciągają się i Tidal na nim nie działa a Tidal Connect dopiero jest w fazie testowania (wg zapowiedzi producenta). Ale pod względem dźwięku jest faktycznie znacząco lepszy od Node. 

Prawdę powiedziawszy na chwilę obecną gdybym sam czegoś szukał w kwocie około 5 tys, dokupiłbym do posiadanego przetwornika coś takiego

Ukryta Zawartość

Do tego jakiś cichy komputer w rodzaju Asus Mini PC zoptymalizowany pod audio i chyba na tym zamknąłbym temat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wg. by poważnie myśleć o streamerze to zacznij od jego dobrego sterowania czyli o Roonie,

nie będziesz narzekał na przycinki a i dźwięk podobno dzięki Roon jest lepszy od aplikacji własnej streamera.

Tylko za to się płaci.

Posiadanie jeszcze kolejnego abonamentu To już na przykład na mojej liście jest przesada. 2 na muzykę, 1 na telewizję sat, ile na platformy video i jescze to. 

Z tego co wiem to właśnie wiele osób ma takie podejście. Gdyby to jeszcze była roczna opłata znacznie niższej wartości no to tak.

Z mojej strony także Cambridge cxn.

Aczkolwiek nie wiem jaki masz teraz przetwornik bo rozumiem że szukasz tylko transportu.

Może malina z digione signature?

HoloAudio Red, Volumio Rivo. Ja mam usbridge signature z Volumio Premium i liniowym zasilaczem - też sobie chwalę.. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

HoloAudio Red, Volumio Rivo. Ja mam usbridge signature z Volumio Premium i liniowym zasilaczem - też sobie chwalę.. 

holo audio red wygląda ciekawie, ale to w sumie też volumio 😄

rivo wg mnie za drogie, 5k za streamer na impulsówce...

wg mnie warto spróbować roona, niż wydawać 5k na nowy streamer, będzie dreptanie w miejscu

13 minut temu, krolewicz napisał:

holo audio red wygląda ciekawie, ale to w sumie też volumio 😄

Natywny Tidal i Qobuz z Volumio Premium to najlepsza jakość jaką uzyskało mi się uzyskać póki co ze streamingu... Po dotychczasowych odsłuchach Roon u znajomych i porównaniu np Roon vs Mconnect po Upnp, gdzie Roon wcale nie pokazywał wyższości, mam sporo wątpliwości czy Roon zagrałby lepiej od Volumio... (Mconnect gra u mnie zauważalnie gorzej od natywnych apek z Volumio)

13 minut temu, krolewicz napisał:

wg mnie warto spróbować roona, niż wydawać 5k na nowy streamer, będzie dreptanie w miejscu

ifi jest w miarę ok dźwiękowo, ale do wybitności daleko..., softowo słabo

Edytowane przez marcinmarcin

nie wiem czy roon zagra lepiej, natomiast roon jest stabilny jak skała, nie miałem ani jednej zwiechy

volumio premium z tidalem zdarza się złapać zadyszkę, trzeba zrobic restart itp

da się z tym żyć, volumio 3 jest dużo lepsze niż poprzednie wersje, ale do poziomu roona sporo brakuje

Zgadza się, ale też jakieś przywieszki są ekstremalnie rzadkie. Tidal connect się czasem rozłączy, czy rozjedzie z telefonem, ale używam go głównie do daily mix. Te apki wbudowane działają bardzo przyzwoicie. Ale z jakości dźwięku jestem bardzo zadowolony. 

Jedna rzecz która zauważyłem - nigdy nie instaluje aktualizacji - zawsze jak jest nowa wersja robię czysta instslke na 2 karcie i przekładam karty. Po aktualizacji, albo zmianach daca (testy nowych) faktycznie cuda sue działy. 

19 godzin temu, wojtek_o napisał:

Jak w temacie - aktualnie używam iFi zen stream i lubię go pod wględem jakości dźwięku, ale jak chodzi o stabilność i łatwość użytkowania, to jest delikatnie mówiąc kiepsko. Zastanawiam się jaki streamer byłby skokiem jakościowym i czy w ogóle warto to rozważyć. Poprzednio miałem Bluesound Node 2i (starsza generacja). Mam wrażenie, że Zen Stream gra zdecydowanie lepiej niż bluesound node 2i (stosując ten sam zewnętrzny DAC) i jest też mimo wszystko bardziej stabilny... tzn jak już zacznie grać, to przez jakiś czas gra bez przerw 🙂 bluesound czasem się zawieszał po 2-3 utworach. Jestem oszczędnym audiofilem 😄 Zastanawiam się czy coś w okolicy 5tys konkurencyjnego dla ifi zen stream jestem w stanie kupić? Musi mieć tidal connect i wolałbym żeby nie miał wbudowanego DAC-a ani innych zbędnych bajerów.

Cześć! Czy mógłbyś podzielić się, jakie problemy ze stabilnością mają miejsce przy twoim ZEN Streamie? 🙂

7 minut temu, iFi Audio napisał:

Cześć! Czy mógłbyś podzielić się, jakie problemy ze stabilnością mają miejsce przy twoim ZEN Streamie? 🙂

Zauważyłem dwa problemy. Pierwszy polega na tym, że jak włączam urządzenie to od razu pojawia się w Tidalu, ale w rzeczywistości nie jest jeszcze gotowe do pracy. Przez pierwsze 2-3 minuty od wciśnięcia guzika odtwarzacz jest nieresponsywny i np Tidal niby się łączy, pasek postępu się przesuwa, a urządzenie nie gra... Trzeba parę razy przełączyć urządzenie w Tidalu i dopiero zaskoczy. Fajnie gdyby przynajmniej dioda na przednim panelu sygnalizowała pełną gotowość do pracy. Jeśli odczekam te 2-3 minuty, to zwykle gra już bez problemów.

A drugi problem jest bardzo sporadyczny - czasem włączam album, gra przez godzinę i przestaje... a po chwili znowu zaczyna odtwarzać. Nie sądzę, żeby były to problemy z internetem. Ale tak czy inaczej ten problem jest o wiele mniej dokuczliwy niż pierwszy, opisywany powyżej.

Edytowane przez wojtek_o

Ciekawą opcją wydaje się też Lindemann Limetree Bridge II. Ma zarówno własną apkę jak i Tidal Connect. Oni wykorzystują moduły Stream United - uchodzące za jedne z bardziej dopracowanych na rynku.

Ciekawą opcją wydaje się też Lindemann Limetree Bridge II. Ma zarówno własną apkę jak i Tidal Connect. Oni wykorzystują moduły Stream United - uchodzące za jedne z bardziej dopracowanych na rynku.

Tzn. StreamUnlimited
Teraz, Piotr Sonido napisał:

Do nas szukasz faktycznie transportu czy może być cały gotowy streamer?

Jaki masz obecnie dac do niego?

Aktualnie SMSL SU-9n
Raczej nie lubię dublowania urządzeń

2 minuty temu, wojtek_o napisał:

Aktualnie SMSL SU-9n
Raczej nie lubię dublowania urządzeń

A chcesz go zostawić? Cxn odpada?

To poszedł bym w wcześniej polecana malinę. 

I ty do tego Dac-a chcesz użyć streamera za 5 koła? Dobre.

Teraz, Piotr Sonido napisał:

To poszedł bym w wcześniej polecana malinę

I to jest głos rozsądku.

wg. by poważnie myśleć o streamerze to zacznij od jego dobrego sterowania czyli o Roonie,
nie będziesz narzekał na przycinki a i dźwięk podobno dzięki Roon jest lepszy od aplikacji własnej streamera.
Jeszcze do tego trzeba zwrócić uwagę c,y produkt ma certyfikat Roon, nawet pomimo deklaracji Roon Ready.
Maja być z tym problemy

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Teraz, NRK napisał:

I ty do tego Dac-a chcesz użyć streamera za 5 koła? Dobre.

Nie ważne za ile, ważne żeby działał niezawodnie. A DAC jest aktualnie budżetowy, bo na razie w przedziale do 8tys zł nie znalazłem nic co by mnie bardziej zadowalało. SMSL SU-9n jest rewelacyjny w stosunku cena/jakość, choć na pewno daleko mu do ideału. Ale DAC to temat na inną dyskusję.

To zrób tak jak ci ktoś już tu radził.

Postaw Roon Core, użyj maliny jako endpoint i myśl nad zmianą Dac-a. 

Na resztę przyjdzie czas.

Teraz, NRK napisał:

To zrób tak jak ci ktoś już tu radził.

Postaw Roon Core, użyj maliny jako endpoint i myśl nad zmianą Dac-a. 

Na resztę przyjdzie czas.

Co mi da Roon poza koniecznością płacenia kolejnego abonamentu? Zupełnie nie kupuję tej technologii

Ja bym tak zrobił teraz.

Albo od razu cxn i masz i jedno i drugie i też taniej niż zakup nowego droższego streamery i droższego daca

1 minutę temu, wojtek_o napisał:

Co mi da Roon poza koniecznością płacenia kolejnego abonamentu? Zupełnie nie kupuję tej technologii

Wybaczcie ale ja też jestem pewnego rodzaju przeciwnikiem tego. Płacenie abonamentu to jedno. A w zasadzie dwa bo za totala też osobno płacisz. 

Ale drugie to prędzej czy później jakiś raper kolejny zwietrzy w tym biznes i zrobi coś innego , podobnego. 

I wówczas wszyscy będą się chcieli nagle przesiąść. Będzie taniej, darmowo albo da laurki dla nowoprzechodzacych

Roon ma wyłącznie sens w momencie kiedy masz dużo albumów w plikach. Jak korzystasz wyłącznie ze streamingów to płacenie i korzystanie z Roona nie ma najmniejszego sensu tylko poszedłbym w streamer.

1 minutę temu, ferszcik napisał:

Roon ma wyłącznie sens w momencie kiedy masz dużo albumów w plikach. Jak korzystasz wyłącznie ze streamingów to płacenie i korzystanie z Roona nie ma najmniejszego sensu tylko poszedłbym w streamer.

Dokładnie, a ja korzystam praktycznie wyłącznie z Tidala. Plików nie kolekcjonuję.

• Pokaż nowe odpowiedzi