Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana strojenia obudwy subwoofera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak mnie naszło ostatnio ,aby ogólnie przeprojektować swój stary sub DIY od strony wizualno-elektro-akustycznej😀 .  Jako ,że nie mam jakiegoś 50m2 salonu , basu wystarcza z przetwornika STX . Może , ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na obudowę do tego głośnika ( parametry w pliku) bo póki co , tak bawię się w WinISD i nie wiem czy coś bardziej sensownego wymyślę poza obudową 80L i strojeniem BR na 25Hz ? Ogólnie bym chciał , aby sub schodził na te 25Hz (-3dB) podbicie max 1 dB  i w miarę jakieś sensowne opóźnienie . Chyba ,że ktoś ma pomysł na inny głośnik , aby spełniał powyższe warunki (może być 12" ,aby w jakiś rozsądnych pieniądzach😉)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/163132-zmiana-strojenia-obudwy-subwoofera/

b-r ma tą wade, że ma stosunkowo ograniczone możliwości, i nie pomoże przestrajanie o kilka hercy rezonatora, zmiana jego kształtu, czy manipulowanie objętością komory sprężania. tylko zmiana koncepcji, czyli rodzaju obudowy pozwoli na pogodzenie wszystkich przeciwności jakotako. ja bazuje na obudowach pasmowoprzepustowych, np zmodyfikowany BP6/ bandpas 6 rzędu. np głośnik B&C 8 BG50 pozwala w takiej konstrukcj o stosunkowo małych gabarytach uzyskać -3dB/ 30 Hz, i spl ok 90 dB..od 32 hz do 110 hz

Ale chcę go modyfikować, lub zrobić nowy , na tym , bądź jakimś innym głośniku . Ten sub robiłem wile lat temu i teraz sprawdziłem , to ma bardzo duże opóźnienie,duże podbicie, dlatego ten bas, jest taki jaki jest .

Chodzi mi o "group delay"  , hmm tak oglądam taki głośniczek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   . Na głośnik , to tak do 900zł . Jaki jeszcze program do obliczeń obudowy, oprócz WinISD ?

Ukryta Zawartość

W dniu 13.05.2023 o 13:14, Rosomak19 napisał:

przetwornika STX

Dawno temu miałem okazję się tym głośnikiem pobawić, robiąc niskobudżetowy subwoofer na zamówienie. Najlepsze efekty były w obudowie zamkniętej o pojemności o ile dobrze pamiętam, 45 Hz. Obudowa całkowicie wypełniona wsadem do poduszki z Ikei na bazie waty syntetycznej. Odbiorca był bardzo zadowolony z efektów, zwłaszcza w kontekście ceny. To dość wysoki Qts, jak na b-r, i w wyścigu o niską fr, polegnie na group delay.

Wzmacniacz mostkowy na 2x TDA7294 i filtr z kitu dopełniły projekt.

Godzinę temu, Rosomak19 napisał:

Jaki jeszcze program do obliczeń obudowy, oprócz WinISD ?

WinIsd wystarczy, o ile producent nie kłamie, podając parametry. Choć to tylko punkt wyjścia, bo fizycznie głośnik może zawsze trochę odbiegać od wyliczeń.

Teraz chodzi mi po głowie zrobienie bardzo małego (relatywnie, bo 35 l.) subka na 10' JBL o dużym skoku i bardzo sztywnej membranie, z "samochodówki". Na papierze wygląda nieźle, miał kiedyś bdb opinie, mam też gotowca- zewnętrzny wzmacniacz z filtrem o mocy 240-260W, bo ten potworek ma spory apetyt na prund (moc wzm. szacunkowa, bo Chińczykom nie wierzę), ale jakoś nie mogę się za to zabrać. ☹️

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez porlick

Kurczę właśnie nie wiem jak to jest , bo tak z ciekawości sprawdziłem , to co producent piszę na przykładzie innego głośnika , że obudowa 60 L i f-3 przy 27Hz , to w WinISD przy takiej obudowie , ni cholery strojąc b-r nie chciało wyjść 27 Hz przy spadku -3dB .  Czy group delay na poziomie max 20 ms  w obrębie strojenia jest do przyjęcia ?

52 minuty temu, porlick napisał:

To dość wysoki Qts, jak na b-r, i w wyścigu o niską fr, polegnie na group delay

Tak patrzyłem na różne sposoby i w budzie 80L i strojenia br na 25Hz opóźnienie w okolicy 19ms , tylko jest duży mankament , wytrzymałość mocowa głośnika bardzo spada w okolicy 29-51Hz .

Z reguły mniejsza obudowa jest lepsza- tak ze względu na wytrzymałość, jak i gr. delay. 20ms dla b-r, to nie tragedia, ale wielkie pudło kładzie projekt na łopatki. To, co pisze producent też zwykle ma się nijak do wyliczeń. W moim JBL jest stosunkowo blisko do wyliczeń, ale i tak wymiary tunelu są dla innej częstotliwości, jak wyliczona w Winisd, i co dziwne, nawet dla innej, jak producent podaje w papierach. Na szczęście, jeśli zgadza się pojemność skrzynki, to stroić można częstotliwość, zmieniając długość rury. Jak chcesz się pobawić strojeniem, w "Projektach ukończonych" opisałem interfejs do telefonu umożliwiający zdjęcie charakterystyki akustycznej o dokładności wystarczającej do strojenia suba. Do tego apką Spectroid i masz lab w kieszeni. 😉

6 godzin temu, Rosomak19 napisał:

Jaki jeszcze program do obliczeń obudowy, oprócz WinISD ?

Ukryta Zawartość

Wkładka Enclosure symuluje pasmo, group delay i wychylenie głośnika przy danej głośności.

4 godziny temu, Rosomak19 napisał:

Czy group delay na poziomie max 20 ms  w obrębie strojenia jest do przyjęcia ?

Bardzo prawdopodobnie, że odpowiedź Twojego pomieszczenia będzie miała większy wpływ na group delay. Rzędu 10x.

Ukryta Zawartość

proponuje pewien eksperyment myślowy, bo tak można by zilostrować obudowe B_R o określonej pojemności z rezonatorem o określonej częstotliwości,  w określonym pomieszczeniu  jako bandpas 6 rzędu, gdzie w jednej z komór== objętość pomieszczenia stoi ta kolumna i przbywacie wy... na dodatek ta wielka komora pobudzana jest głośnikiem, i kanałem rezonansowym. ma ta komora swoje częstotliwości fal stojących określonymi odległościami między podłogą a sufitem, i między ścianami...

dlatego b-r jest tak trudny do znalezienia miejsca gdzie go ustawić, a mam na myśli jeden, centralny bas, a dwa basy to do kwadratu więcej problemów. nieznacznie, ale lepszą obudową do zastosowań domowych jest COMPACT, czyli zamknięta, o czym przekonał sie już kolega, który tu pisze o efektach jakie uzyskał z taką obudową.

i pamiętać należy że bas do ok 200hz emituje kubicznie, to znaczy nie ma kierunkowości.

Jezu XXI wiek ,a o głupi głośnik jakoś ciężko , żeby zrobić suba .

5 godzin temu, silver_sound napisał:

pamiętać należy że bas do ok 200hz emituje kubicznie, to znaczy nie ma kierunkowości.

Z tym się do końca nie zgodzę .

Dla mnie sub,ma tylko pomagać w najniższych rejestrach . Ma on tylko odtwarzać ścieżkę LFE . Nie będzie on służył do muzy itd. Tylko filmy . Ogólnie to bardzo podobało mi się brzmienie tego niedużego suba z zestawu kina Sony , które brat kiedyś kupił . To było to ,co bym chciał osiągnąć .

Tak szukam i nie wiem ,czy coś bardziej sensownego od Dayton Audio DVC385-88 DVC Series Subwoofer PE 295-190 znajdę . Zrobił bym budę 90-120 L strojoną w okolicach 20Hz . To co poniżej 20 Hz wyciął  filtrem subsonicznym i tyle .

Swego czasu bawiłam się MB, a jako że ceny gotowców były i są zaporowe, to kupiłem najtańszy przetwornik niskotonowy i pozbawiłem go napędu, a w cewce upchałem obciążniki. To dobra metoda na nisko schodzący bas i w względne małej obudowie, ale do projektu nie do zabawy z czystej ciekawości to raczej coś lepszego by trza zakupić. Nie wiem natomiast jakie ma opóźnienia taka konstrukcja, w stosunku do BR.

Membrana-bierna-Wavecor-PR270WA01-27cm-S

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez malikali

widze, że kolega autor tematu  wychodzi z założenia, że nikt nie chce udzielić pomocy zapewne złośliwie... a prawda jest taka co napisałem w pierwszym poście. brak wpisów jest dowodem że ci co mają nieco więcej wiedzy w temacie, myślą podobnie do mnie, i wiedzą,że z piasku bicza nie ukręci się. reszta woli nie wypowiadać siębo wiedzą,że mało wiedzą. są na forum ludzie którzy mogą zaproponować gotowy wyrób, tych szukaj, dogadaj sie i zleć wykonanie. nie mam na myśli siebie, bo ty szukasz rewelacyjnej taniochy, a ja za garść gruszek nie pracuje. wykonanie dobrej konstrukcji to wykonanie kilku 2-3 prototypów obudowy, kilkanaście pomiarów i poprawki, poprawki, zmiany itd.

Edytowane przez silver_sound

Ja to widze inaczej.
Budowa subwoofera jest prosta jak konstrukcja cepa
Nie wymaga zadnych symulacji, programow i cudow bajerow. Kupujesz dobry przetwornik za 250€ (JL Audio, ScanSpeak, Dayton,…), do tego prosta obudowa zamknieta (pojemnosc zaleca producent przetwornika, wiec nie trzeba nic liczyc, symulowac), do tego sensowny aktywny modul z DSP (np. Hypexa) i juz masz superduper subwoofer z mozliwoscia dostrojenia calosci zarowno do przetwornika, jak i do pojemnosci obudowy jak i do akustyki pomieszczenia.
Cos takiego potrafia tylko te topowe gotowce za multikiloeuro

12 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Oh no, silver miał zarobić 2kg kiełbasy a teraz tylko mu te ogórki pozostaną.. co też najlepszego...

kiełbasy mam pod  dostatkiem, ogórki kiszone uwielbiam. a jak potrafisz to pomóż koledze, a nie prowokuj kolego.  pamiętaj ja bazuje na niszy proaudio, i nie rajcuje mnie b-r, a bazuje na bp-6. i chętnie bym zobaczył czy potrafisz skonstruować coś tej klasy co ja na basie. zauważyłem ,że jesteś mocny w każdym temacie, a jak przysłwie mówi, jak zwierze dużo ryczy mało mleka....

zaproponowałem autorowi, aby zlecił komuś wykonanie jego wymarzonego basiku, rób, za 2 kilo kiełbasy, ja dam ogórki...

31 minut temu, xajas napisał:

Ja to widze inaczej.
Budowa subwoofera jest prosta jak konstrukcja cepa

Ukryta Zawartość

Nie wymaga zadnych symulacji, programow i cudow bajerow. Kupujesz dobry przetwornik za 250€ (JL Audio, ScanSpeak, Dayton,…), do tego prosta obudowa zamknieta (pojemnosc zaleca producent przetwornika, wiec nie trzeba nic liczyc, symulowac), do tego sensowny aktywny modul z DSP (np. Hypexa) i juz masz superduper subwoofer z mozliwoscia dostrojenia calosci zarowno do przetwornika, jak i do pojemnosci obudowy jak i do akustyki pomieszczenia.

podpowiedź godna polecenia....ale ma jedną wade, koszty, bo nawet jak będzie to 1/3 ceny jakijeś supermarki, to nadal wielokrotnie droższe niż bazowy głośnik mistrza stx...

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem twojej wypowiedzi odnosnie BR i BP
Wiekszosc proaudio uzywa BR (zarowno estradowki jak i studyjne), a Bandpasy znam tylko z Car Audio i malych pierdziawek komputerowych, albo tanich malych setow 5.1 do kina domowego

14 minut temu, xajas napisał:

Nie rozumiem twojej wypowiedzi odnosnie BR i BP
Wiekszosc proaudio uzywa BR, a Bandpasy znam tylko z Car Audio i malych pierdziawek komputerowych, albo tanich malych setow 5.1 do kina domowego

ja nie bazuje na rozwiązaniu podstawowym, a na zmodyfikowanym rozwiązaniu. b-p6 w wersji podstawowej to buczydło, albo pukawka.

poszukaj w necie opini o mojek konstrukcji btr118, btr115, czy bsr 212.. sb1000 eaw, to klasyczny przykład b-p 6 w niszy proaudio, zatem mylisz sie, że b-r to podstawa...

bsr 212, i bsr 218 nie grają kubicznie, kierunkowo do przodu i znikomo na boki i do tyłu.

tylko faktem jest ,że te budy nie nadają się do salonu.... za duże i nikomu trzęsienie ziemi nie jest miłe....

mam nadzieje że nie zrozumiałeś kolego tego wpisu opacznie, bo nie jest moim zamiarem urażenie Ciebie.

Edytowane przez silver_sound
43 minutes ago, silver_sound said:

chętnie bym zobaczył czy potrafisz skonstruować coś tej klasy co ja na basie. zauważyłem ,że jesteś mocny w każdym temacie, a jak przysłwie mówi, jak zwierze dużo ryczy mało mleka....

Nie ma sensu się w Don Kichote bawić... Tobie zostawiłem już dawno ta rolę. Nie zwierzę a krowa... Niby taki spec a prostego przysłowia przytoczyć nie umie.

krowa o odniesieniu do człowieka to określenie obraźliwe, a zwierze jest neutralne kolego a tobie pozostawiam dowolność interpretacji.

8 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Nie ma sensu się w Don Kichote bawić... Tobie zostawiłem już dawno ta rolę. Nie zwierzę a krowa... Niby taki spec a prostego przysłowia przytoczyć nie umie.

czyli nie masz odwagi na porównanie ślepy test.. tak myślałem...

Panowie spokojnie , o co chodzi , chciałem ,zapytać korzystając z doświadczenia niektórych forumowiczów , jaki głośnik by polecili , do suba . Chciałbym ,aby w obudowie b-r schodził do 25Hz (f-3) i miał w miarę względnie małe opóźnienie . Silver spokojnie , mam narzędzia i poradzę sobie z budową , chodzi tylko o sam przetwornik , bo niestety na tym swoim stx-ie już wiele nie zdziałam . Znowu ten Dyton , który by mi pasował , jest na chwilę obecną  niedostępny . Inna sprawa , mówisz po taniości , a twoim zdaniem , jest sens wydawać na sam głośnik 3,5k ,jak w tej cenie można  już kupić całkiem przyzwoity sub ? Ja już wyrosłem z grania tylko basem , dla mnie w kinie , ma to tworzyć harmonię , a nie jak niektórzy ponastawiają 4 suby 1000W na 30m2 i nic poza buczeniem nie słychać . Jak subwoofer jest ustawiony ,że wybija się aż ponad to, to cały ten dźwięk przestrzenny DD, DTS traci , bo nie słychać tej przestrzeni , które tworzą satelity , tylko łupiący i buczący bas . Taże , jak nikt nie umie podać sensownego głośnika , najlepiej 12" za jakieś nieduże pieniądze , to po co się co poniektórzy doktoryzują ? Czy dzisiaj,nie można na forach normalnie zadać pytania i otrzymać kilka ,konkretnych odpowiedzi ? Tylko zaraz znajdzie się garstka ekspertów ,która publicznie musi sobie na wzajem udowodnić , który jest najmądrzejszy . Ja je...ie ,co za czasy.🙄

Edytowane przez Rosomak19

sam głośnik nie gra. stanowi tandem z obudową, tak samo jak rower sam nie pojedzie, a bez roweru żaden kolarz nic nie zdziała. jak jeszcze zajmowałem się nagłaśnianiem, miałem te same dylematy co kolega bo odpowiadałem za ustawienie kolumn, i ich dobór do konkretnych warunków akustycznych.  ja mam o tyle łatwiej bo jestem dość doświadczonym i zaawansowanym stażem i wiekiem. dlatego szukałem konstrukcji które nie mają tych wad o których kolega pisze. po przemyśleniach i rozmowach z realizatorami udało mi się zrozumieć na tyle te zagadnienia, że wnioski jakie opisałem odnośnie analogii do band pasu 6 rzędu dyskwalifikują b-r, bo jest najmniej elastyczną konstrukcją.  bobra konstrukcja ma swoją cenę nie dlatego, że ktoś chce na mercedesa klasy S zarobić na 100 sztukach, a dlatego ,że w cenie są koszty opracowania, to jest , jak pisałem kilku obudów testowych, setek godzin pomiarów itd. za pomocą popularnego winistbeta nic nie zaprojektujesz, o czym już się przekonałeś. każdy konstruktor ma swoje //myki// konstrukcyjne które pozwalają ominąć ograniczenia konstrukcyjne z powodu parametrów głośnika i cech danej obudowy, i raczej ich publicznie nie napisze. pomysł z budą typu compact według danych producenta głośnika jest najlepszym pomysłem w tej dyskusji.

2 godziny temu, Rosomak19 napisał:

Tylko zaraz znajdzie się garstka ekspertów ,która publicznie musi sobie na wzajem udowodnić , który jest najmądrzejszy . Ja je...ie ,co za czasy.

nie garstka a jeden co mało mleka daje, który prawdopodobnie nigdy niczego nie skonstruował. ja ci radze za kolegą bude typu zamkniętego według pomysłu i zaleceń producenta. najmniejsze ryzyko, stx niestety nie ma w swojej ofercie ani jednego dobrego głośnika zakresu basowego.

zobacz głośniki serii BG firmy B&C, to tzw studyjna seria coś między niszą proaudio, a homeaudio. podają na swojej stronie i propozycje obudów pod konkretne modele.

35 minut temu, Rosomak19 napisał:

Lepiej kupić gosnik Jamo J12SUB  ,czy Klipsch R-120SW  ?  Z tego B&C nie bardzo mogę coś znaleźć mnie interesującego .

to firma produkująca dla niszy proaudio. tylko seria BG, może być dla ciebie interesująca, np 8 bg 51, 10 bg63, 12bg 100 to są głośniki bardzo elastyczne. niski qts daje dobrą odpowiedź impulsową..

mam na myś klasyk b-r, lub zamknięta. mają wysokie efektywności.

zawieszenia z gumy neoprenowej, nie do zajechania wstaw sobie jego parametry do winisbet-y i posymuluj.

Dobra zamówiłem ten Jamo , ogólnie ma dobre opinie jako gotowy sub . Mi tylko nie pasuję ,że ma b-r z tyłu jako gotowy sub , ale ja u siebie zrobię z przodu . Tylko muszę się gdzieś dowiedzieć , jakie wymiary ma oryginalnie zastosowany b-r .

Te głośniki ,co proponujesz , to przecież jakieś estradówki , z wysokim Fs i takim sobie Qts . Ja przypominam , to ma być sub do domu do grania w filmach . Poza tym  352 euro za głośnik 🙄

Dzięki za wszelkie sugestie .

• Pokaż nowe odpowiedzi