Skocz do zawartości
IGNORED

Garmin lokalizator GPS z mapami jaki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Rozglądam się za lokalizatorem z mapami Garmin . Nie bardzo znam się na tym i nie wiem co wybrać. 
Moje potrzeby to : mapa satelitarna ( zdjęcia z satelity ) już wgrana fabrycznie , możliwość zapisywania wielu miejsc lokalizacji z notatkami , przenoszenie danych lokalizacji z notatkami na komputer ( wystarczy poprzez kabel i port USB ). Dobrze byłoby gdyby była bezpłatna aktualizacja map. Cena najlepiej do 1000 PLN , jeśli nie wystarcza to mogę zwiększyć. 
Więc jaki lokalizator ?   

Edytowane przez czester15.30
https://www.audiostereo.pl/topic/163265-garmin-lokalizator-gps-z-mapami-jaki/
  • czester15.30 zmienił(a) tytuł na Garmin lokalizator GPS z mapami jaki ?

Pisząc "lokalizator" masz na myśli nawigację? Chyba wszystkie wymagania spełnia google maps?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Moje potrzeby to : mapa satelitarna ( zdjęcia z satelity ) już wgrana fabrycznie , możliwość zapisywania wielu miejsc lokalizacji z notatkami , przenoszenie danych lokalizacji z notatkami na komputer ( wystarczy poprzez kabel i port USB ).

Trudno zrozumiec, do czego zmierzasz i w jakiej postaci te notatki maja byc utrwalone.
Nie jestem ekspertem, ale mysle ze zaden „lokalizator“ nie umozliwi ci dodania notatek, bo nie po to sa stworzone.

Tutaj inny pomysl

De facto kazde zdjecie, ktore robisz smartfonem zawiera dane lokalizacyjne.

Przyklad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_0960.thumb.jpg.c714e1a8c60cb1f9fd8e31e1536aeeb3.jpg

Takie zdjecia dowolnego miejsca ktore chcesz utrwalic/zlokalizowac mozesz zsynchronizowac z PCtem, na ktorym zbierasz/zarzadzasz tymi zdjeciami (Media Database). A kazdy taki Media Database ma mozliwosc dodania dodatkowych notatek/informacji do kazdego zdjecia. I wskazania danych lokalizacji.
Jedyne co potrzebujesz to odpowiedni Media Database i smartfon

IMG_0962.jpgIMG_0963.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, czester15.30 napisał:

Moje potrzeby to : mapa satelitarna ( zdjęcia z satelity ) już wgrana fabrycznie , możliwość zapisywania wielu miejsc lokalizacji z notatkami , przenoszenie danych lokalizacji z notatkami na komputer ( wystarczy poprzez kabel i port USB ). Dobrze byłoby gdyby była bezpłatna aktualizacja map. Cena najlepiej do 1000 PLN , jeśli nie wystarcza to mogę zwiększyć. 
Więc jaki lokalizator ?   

A czy dobrze zgaduję, że chodzi Ci przede wszystkim o piesze wędrowanie po terenie (niekoniecznie drogami i szlakami)?

Jeżeli tak, i jeżeli dopuszczasz wykorzystanie smartfona z GPS zamiast osobnego urządzenia, to rozważ aplikację Locus Map, w wersji Premium Gold (linki do wersji angielskich, bo polskie tłumaczenie, szczególnie podręcznika, jest koślawe - w samej aplikacji jest lepiej):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie da się niestety kupić "raz na zawsze" - jest roczna subskrypcja za 24 euro. Za to koszt początkowy zdecydowanie niższy niż 1000 zł. W abonamencie jest bardzo dobra mapa (całego świata) z kilkoma warstwami - w tym warstwa satelitarna. Jeżeli to za mało, możesz w razie potrzeby dokupić mapy dostawców zewnętrznych. Wszystkie mapy - i Locusa, i dokupione - da się następnie wgrać na smartfona i używać off-line w terenie (bez dostępu do internetu). 

Dane są trwale przechowywane w chmurze na Twoim koncie Locus Map, synchronizacja między urządzeniami jest automatyczna. Jeżeli zamierzasz korzystać nie tylko z rejestracji swojej trasy w terenie (można oczywiście dodawać zdjęcia i notatki), ale też do jej wcześniejszego zaplanowania, to możesz to zrobić wygodniej na komputerze (jest wersja desktopowa, uboższa funkcjonalnie, ale łatwiejsza w operowaniu). Trasę możesz też dowolnie modyfikować już w terenie.

Jest dostępny nawet tryb wędrowania całkowitymi bezdrożami. Trasę rysujesz ręcznie na mapie, i później aplikacja Cię prowadzi. Zresztą nawet każdy fragment trasy między konkretnymi zadanymi punktami może mieć inny tryb (pieszo, rowerem, na nartach, samochodem, ręczne planowanie itd.) - planer dobiera automatycznie dostępne przejścia/przejazdy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

Pisząc "lokalizator" masz na myśli nawigację? Chyba wszystkie wymagania spełnia google maps?

6 godzin temu, xajas napisał:

Trudno zrozumiec, do czego zmierzasz i w jakiej postaci te notatki maja byc utrwalone.
Nie jestem ekspertem, ale mysle ze zaden „lokalizator“ nie umozliwi ci dodania notatek, bo nie po to sa stworzone.

5 godzin temu, dong napisał:

A czy dobrze zgaduję, że chodzi Ci przede wszystkim o piesze wędrowanie po terenie (niekoniecznie drogami i szlakami)?

Chodzę i jeżdżę po Puszczy Białowieskiej , gdzie nie ma zasięgu. Jest sieć białoruska ,ale i tak wyłączam transmisję danych, aby nie ponosić dodatkowych kosztów. 
Zdjęcia robię tylko aparatem, nie telefonem. Telefonu używam do lokalizacji. W Google mapach offline bez zasięgu można  zapisać tylko jedną lokalizację " tu jest twój pojazd " . Nie da się wysłać następnej lokalizacji na : dysk Google mail, sms , nawet nie rozwinie się okienko bo nie ma zasięgu . Jeśli wstawisz następny " tu jest twój pojazd , to poprzedni kasuje się . 
Zainstalowałem dwie aplikacje na telefon : MAPS.ME i GPS Data . Obie zapisują wiele lokalizacji z notatką , nazwą , opisem itd. , gdy nie ma zasięgu. Pierwsza dobrze działa , zapisuje prawidłowo np. trzy lokalizacje  na moim podwórku i po włączeniu sieci, wysłaniu na sms , maila gdy jest zasięg dobrze wskazuje te lokalizacje. Natomiast druga chrzani .
Pierwsza nie ma warstwy zdjęcia satelitarne , druga ma. Obie przetestuje na najbliższej wyprawie. 
Lokalizatory GPS z mapami  mają możliwość wytyczania tras i zapisywania notatki np. przy : moje miejsce  , lokalizacja. Garmin etrex 32x zapisuje notatkę , rozwija się klawiatura i takim , małym " dżojstikiem " w prymitywny sposób coś tam piszesz. Można ich wiele przesłać później na komputer kablem.

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, dong napisał:

Jeżeli tak, i jeżeli dopuszczasz wykorzystanie smartfona z GPS zamiast osobnego urządzenia, to rozważ aplikację Locus Map, w wersji Premium Gold (linki do wersji angielskich, bo polskie tłumaczenie, szczególnie podręcznika, jest koślawe - w samej aplikacji jest lepiej):

To mówisz , że tłumaczenie aplikacji jest OK. Jak z zapisywaniem wielu  lokalizacji z opisem, gdy nie ma zasięgu ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30
6 godzin temu, dong napisał:

To mówisz , że tłumaczenie aplikacji jest OK. Jak z zapisywaniem wielu  lokalizacji z opisem, gdy nie ma zasięgu ? 

P.S. Tak pomyślałem sobie , iż taki lokalizator GPS z mapami zawsze zadziała w mocno zalesionym terenie.

Mialem tego Etrexa i niedawno sprzedalem. Ale wpisywanie notatek na takim ustrojstwie to katastrofa.

Ale przyznaje, brak polaczenia smartfona (bez zasiegu) to rzeczywiscie problem.

U nas w miedzyczasie zlikwidowali dodatkowe koszty za roaming, wiec mozesz sprawdzic czy ta bialoruska siec cos kosztuje

1 minutę temu, xajas napisał:

U nas w miedzyczasie zlikwidowali dodatkowe koszty za roaming, wiec mozesz sprawdzic czy ta bialoruska siec cos kosztuje

Ostatnio byłem w puszczy , to jakieś cenniki przyszły za białoruską sieć . To był sms, gdy wjechałem w polską , a transmisję danych wtedy zapomniałem wyłączyć , jakoś tak . Chyba byłem w takim miejscu, gdzie polskiej i białoruskiej nie było , tam próbowałem wysyłać maile i sms z lokalizacją. 

5 minut temu, xajas napisał:

U nas w miedzyczasie zlikwidowali dodatkowe koszty za roaming

U nas, to gdzie ?

47 minut temu, czester15.30 napisał:

P.S. Tak pomyślałem sobie , iż taki lokalizator GPS z mapami zawsze zadziała w mocno zalesionym terenie.

Sam jak dotąd używałem tylko w miejscach z zasięgiem, więc nie mam tego niestety jeszcze sprawdzonego osobiście w praktyce - ale wg opisów i relacji znajomych powinno działać.

Wędrując w terenie i mając na urządzeniu GPS oraz mapę off-line, teoretycznie możesz w Locus Map w dowolnym miejscu i momencie dodać punkt z lokalizacją (wyznaczoną automatycznie), wklepanym opisem, dołączonym zdjęciem lub załącznikiem audio (w trudnych warunkach nagranie komentarza słownego może być wygodniejsze od wpisywania z klawiatury). Również przy braku zasięgu.

Później w domu możesz już na spokojnie edytować, opisywać do woli, albo załączać zdjęcia ściągnięte z aparatu.

Tu opis z podręcznika (angielski i polski dla porównania):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS. Czytuję Twoje posty o Puszczy, więc od razu pomyślałem, że chodzi Ci o "pomoc naukową" w tego rodzaju wyprawach. Myślę, że Locus by Ci się nadał, choć jak na szybko spojrzałem, to mapa bazowa tamtego rejonu nie jest bardzo szczegółowa. Ale dostępna w abonamencie jest też satelitarna, plus opcja ewentualnego dokupienia mapy alternatywnej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dong
1 godzinę temu, czester15.30 napisał:

Ostatnio byłem w puszczy , to jakieś cenniki przyszły za białoruską sieć . To był sms, gdy wjechałem w polską , a transmisję danych wtedy zapomniałem wyłączyć , jakoś tak . Chyba byłem w takim miejscu, gdzie polskiej i białoruskiej nie było , tam próbowałem wysyłać maile i sms z lokalizacją. 

U nas, to gdzie ?

W Niemczech.

Ale...

Jeszcze dalej pomyslalem o tym i ....

Moj pomysl polegal na tym, ze w momencie robienia zdjecia smartfonem jedyne co potrzebujesz, to dane lokalizacji GPS. A do tego nie potrzebujesz polaczenia z tym bialoruskim serwisantem. To zrobione zdjecie jest poprostu "kontenerem" do utrwalenia lokalizacji/pozycji GPS 

Ja np. do nawigacji na rowerze uzywam stary wielki iPhone z programem Comoot, ale BEZ KARTY serwisanta (na tym smartfonie nie potrzebuje zadnych rozmow, maili, SMSow itd). Czyli nie place za zaden serwis/dane/polaczenia... a lokalizacja funkcjonuje!  

Edytowane przez xajas

No tak, ale Czester pisał, że zdjęcia robi aparatem - więc coś do zapamiętania i opisania lokalizacji i tak jest mu potrzebne. (Chyba, że aparat ma własny GPS - pewnie są i takie).

A "serwisant", to u nas raczej "operator". Ale pomysł ze starym iphonem bez karty fajny 🙂.

Ten smartfon jest tylko po to, by zrobic zdjecie, w ktorym jest zapamietana pozycja. A czy robi jeszcze inne zdjecia innym aparatem nie odgrywa roli.

PS.
Jest pelno aparatow z lokalizacja gps

Mogę używać aplikacji MAPS.ME do zapisywania i opisu fajnych miejsc i jednocześnie mieć podgląd z lokalizacją Google map offline zdjęcia satelitarne. Tylko nie wiem, czy czasami telefon nie będzie gubił sygnału GPS w lesie. 
P.S. w moich aparatach nie ma GPS.

3 godziny temu, xajas napisał:

Moj pomysl polegal na tym, ze w momencie robienia zdjecia smartfonem jedyne co potrzebujesz, to dane lokalizacji GPS. A do tego nie potrzebujesz polaczenia z tym bialoruskim serwisantem. To zrobione zdjecie jest poprostu "kontenerem" do utrwalenia lokalizacji/pozycji GPS 

Można to wypróbować. 

Edytowane przez czester15.30
11 minut temu, przemak napisał:

Moja propozycja - zegarek. Można wciskać jakieś checkpointy, garminy droższe mapy mają. Potem jakoś z rozumu zdjęcia się dopasuje. 

Dałoby się. Ogólnie chodzę po Puszczy Białowieskiej wchodząc w las i orientuje się na podstawie kompasu magnetycznego i mapy laminowanej. Namiary np. na dęby ponad sześciometrowe, dla znajomego podawałem numerami oddziału z podziałem na A, B, C, D. Pamiętam trasę i w domu na podstawie czasu zrobienia zdjęć, typuje oddział.
Natomiast w Puszczy Ladzkiej na dęby mniej okazałe podawałem dokładnie , bo w tych miejscach był zasięg. Wysyłałem sobie po prostu maila i sms z lokalizacją i opisem.

24 minuty temu, czester15.30 napisał:

Dałoby się. Ogólnie chodzę po Puszczy Białowieskiej wchodząc w las i orientuje się na podstawie kompasu magnetycznego i mapy laminowanej. Namiary np. na dęby ponad sześciometrowe, dla znajomego podawałem numerami oddziału z podziałem na A, B, C, D. Pamiętam trasę i w domu na podstawie czasu zrobienia zdjęć, typuje oddział.
Natomiast w Puszczy Ladzkiej na dęby mniej okazałe podawałem dokładnie , bo w tych miejscach był zasięg. Wysyłałem sobie po prostu maila i sms z lokalizacją i opisem.

Budżet przekraczasz zasadniczo dwukrotnie, ale garminy 6 i wyższe mają mapy i GPS wielopasmowy wielozakresowy i wielosystemowy i nawet w lesie są dokładnie. Z budżetowych 255 (bez map tylko trasa) i wyżej i fenixy. 

nagrywamy.com

1 godzinę temu, przemak napisał:

Budżet przekraczasz zasadniczo dwukrotnie, ale garminy 6 i wyższe mają mapy i GPS wielopasmowy wielozakresowy i wielosystemowy i nawet w lesie są dokładnie. Z budżetowych 255 (bez map tylko trasa) i wyżej i fenixy. 

Auto mapy Polski drogowe dla odmiany mają koszmarne i nie aktualizowane…

Co kto lubi to wybierze

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nadal nie zabardzo rozumiem celu tego calego przedsiewziecia.

O co chodzi (przyklad)?

A) udokumentowanie i opisanie okreslonego wyjatkowego objektu znalezionego w naturze?
Do tego nie potrzebuje zadnych map, zadnej nawigacji, bla bla bla.
Do tego potrzebuje

1) ustrojstwo, ktore jest w stanie wyznaczyc wspolrzedne GPS danego obiektu (a to potrafi zegarek, aparat, nawi,…) i potrafi zapisac te dane w sensownym formacie. A takie zapisane dane moge pozniej wywolac w dowolnym programie a‘la google maps, apple maps, komoot, garmin, bla, bla, bla (z dowolnymi kartami, rozdzielczosciami, typami) bo to tylko kwestja preferencji i dostepu do takiego programu. Dzisiaj uzywam google a jutro garmin a pojutrze komoot,… Dzisiaj uzywam darmowe karty, a jutro zakupione. Na PC uzywam Komoot, na iPadzie google maps a na Garminie garmin. Ja uzywam komoot a kolega google (bo taki woli i ma). I nie martwie sie o to, czy te zapisane dane beda zawsze i u kazdego dzialac

2) metode wprowadzenia dodatkowych opisowych danych (metadata) i powiazania tych danych z danymi o pozycji objektu. To jest moim zdaniem o wiele ciekawsze zadanie: w jaki sposob wprowadzac te opisowe dane (jakiego typu? tylko tekst, czy moze tez zdjecia) i gdzie/w jaki sposob zarzadzac tymi danymi (Media DB). I tu nie wierze, by ustrojstwa typu zegarek albo nawi, tudziez programy nawi byly wlasciwym narzedziem

B) nawigacja/poruszanie sie w terenie w celu znalezienia takich objektow (to jest dla mnie malo interesujace)

Interesujace jest A, ale moze widze to zbyt skomplikowanie (zboczenie zawodowe, integracja takich systemow ERP, CAD, PDM,.. zarabiam na chleb )

MAPS.ME na trybach leśnych bez zasięgu działa.
Przykładowa lokalizacja małej tryby , której nie widać w warstwie zdjęcia z satelity Google Mapy. Załączam dwa zdjęcia tej lokalizacji. Lokalizację w domu nazwałem kura , a w lesie inaczej. 

Ukryta Zawartość

52°46′36.93″N 23°41′35.7″E

kura.JPG

tryb niewidoczny.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.