Skocz do zawartości
IGNORED

Oppo bdp-9x/10x - szukam na części

Rekomendowane odpowiedzi

Hejo,

Szukam jak w tytule może akurat komuś zalega jakieś uszkodzone oppo bdp-9x/10x.. czyli 93/95/103/105 głównie szukam zasilacza/napędu ale nie tylko. Tak na prawdę napęd musi zostać sparowany z płytą główną i w zasadzie tylko serwis jest to w stanie zrobić, serwis który w zasadzie już nie istnieje 🙂 mimo wszystko mam pewien pomysł i chęci do zabawy. Proszę o wiadomość jakoś się dogadamy.

a062Tsy.jpg

Exr3xLz.jpg

Edytowane przez bl4ck

Nie mam wspomnianych częsci ale z ciekawosci zapytam na jakiej zasadzie napęd ma byc sparowany z płytą główną? 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

No jak to bywało w wielu urządzeniach na płyty nie można od tak sobie wsadzić nowego napędu, wymaga to przeważnie programowania płyty głównej urządzenia, dodaje się tak zwany "Barcode" kiedyś też słyszałem o ukrytym menu serwisowym które należy aktywować i na usb podać specjalnie wygenerowany plik na bazie barkodu z napędu, czyli taka pomoc zdalna dla użytkownika ze strony serwisu.

To moze wystarczyloby przelozyc jakis eeprom (pamięc) z płyty głownej wraz z nowym napędem? 

Zawsze gdy wymieniałem lasery w roznych sprzętach sprowadzało się to do wymiany samego "pick up'u" lub mechanizmu wraz z silniczkiem przesuwającym głowicę lasera oraz napędzającym płytę. Tam nie było zadnej elektroniki, którą trzeba by wprogramowac do płyty głownej. Widywałem tez odtwarzacze, które miały zabudowany w srodku napęd taki typowo komputerowy i kiedys probowałem taki napęd podpiąc do PC ale bezskutecznie. W drugą stronę takze, czyli zwykły napęd z kompa do takiego odtwarzacza. Uznałem wtedy, ze hardware napędu jest podobny do tych komputerowych ale firmware jest custom pod konkretnego producenta. Inna sprawa, ze to były odtwarzacze lub nagrywarki dvd wyprodukowane okolo 2005-2010 roku. Robiłem takie eksperymenty ze zwykłej ciekawosci 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Pamięć w tych oppach to kość nand 1GB, 48 pin to tam zapisywane jest wszystko, na tej kości znajdują się unikatowe obszary/partycje dla każdej jednostki. W mojej opinii niemożliwe w ten sposób.

Ogólnie gdy mamy dwa działające urządzenia to istnieje możliwość zagrania zawartość poszczególnych obszarów pamięci nand, czy taka podmianka "któryś" z nich by pomogła? nikt raczej tego nam nie powie i trzeba by samemu podjąć próbę. 

18 minutes ago, bl4ck said:

nand 1GB, 48 pin

Kilkanascie lat temu wylutowywałem takie kości w obudowie tssop48 lutownicą transformatorową, zeby zaprogramowac w programatorze. Mając hot-aira to chwila roboty ale faktycznie jesli mozna zrobic dump pamięci to warto sprobowac. Ja klonowałem pamięc flash routera, bo przypadkowo skasowałem obszar w ktorym był tak zwany bootloader. Po skopiowaniu pamięci ze sprawnego routera wszystko ruszyło. Sklonował się oczywiscie MAC adres ale to mozna było zmienic z poziomu bootloadera po podłączeniu uartem.

Własnie, probowałes się podpiąc do takiego odtwarzacza za pomocą uarta? Czasem jest duzo opcji w menu serwisowym dostępnym z poziomu jakiegos hyper-terminala.

Próbowałem cały czas mam podpięty bo coś tam sobie analizuje w oprogramowaniu, mamy 3 takie porty na płycie. 

Bierz pod uwagę to że jeśli np zdobędę sam napęd to nie będzie żadnych danych możliwych do skopiowania.

A i zapomniałem napisać płyty dvd będą działać to z płytami blu-ray jest problem 🙂 trochę nie sprecyzowałem i zbyt ogólnie napisałem.

18 minut temu, brewka87 napisał:

Po skopiowaniu pamięci ze sprawnego routera wszystko ruszyło

W tym dobry też wylutowales żeby zczytać?

Edytowane przez bl4ck

Tak. Wylutowałem pamięc ze sprawnego urządzenia aby zrobic zrzut zawartosci. Pozniej do programatora włozyłem pamięc z uszkodzonym wsadem i wgrałem ten sprawny. Pamiętam, ze zrobiłem to bardziej dla sportu, dla własnej satysfakcji. Uzyłem wtedy juz archaicznego programatora Willem z adapterem na kosci tssop48 podłączanego pod port LPT. Programowanie kosci trwało kilka godzin 😂

Skoro płyta jest sparowana z napędem tzn ze w napędzie tez musisz miec jakis eeprom lub flash.

Moze to tą pamięc nalezałoby sklonowac/przełozyc, zeby płyta głowna "myslała" ze to ten sam napęd?

No ale żeby płyta myślała że to ten sam napęd to musisz mieć najpierw ten napęd który był wcześniej sparowany z płytą główną. Ja nie mam napędów mam 4 płyty główne od bdp-93 tylko :D, Ogólnie ja nie szukam informacji jak to zrobić na razie szukam części hehe.

Edytowane przez bl4ck

Myslałem, ze ten ubity masz u siebie ☺ to dalej nie jestem w stanie pomóc niestety.

Ja akurat mam 95 z wymienionym napędem - rzutem na taśme przed upadkiem firmy😀 Podobno specjalnie to do UK wysyłali. Niestety rok po tej operacji wyjścia analogowe zaczęły przerywać. Na szczęście po HDMI do procesora wszystko działa jak żyleta.

17 godzin temu, bl4ck napisał:

Tak na prawdę napęd musi zostać sparowany z płytą główną i w zasadzie tylko serwis jest to w stanie zrobić, serwis który w zasadzie już nie istnieje 🙂

Tak naprawdę nic nie musi być ze sobą parowane. Robiłem kiedyś przeszczep napędu w modelach BDP103 i UDP203, wystarczyło wymontować stary napęd i zamontować nowy. Wszystko działało bez problemu.

O tym parowaniu napędu z płytą główną słyszałem już parę lat temu, jak profilaktycznie chciałem kupić laser na zapas (do 203). Ówczesny polski dystrybutor odpisał mi, że serwis nie sprzedaje samego lasera, w razie czego wymienia kompletny napęd, a tego i tak nie sprzedaje osobno, bo wymaga on sparowania z płytą główną. Jak się później okazało, nie jest to konieczne.

To samo tyczy się cofnięcia do dowolnej wersji firmware (mowa o modelu 203). Dystrybutor i serwis twierdzili, że się nie da, po wgraniu nowej wersji, a jest to możliwe. Jeśli ktoś namieszał za dużo, to jest nawet szansa na przywrócenie sprzętu do życia.

Ciężko mi się ustosunkować bo teoretycznie według "danych" nie powinno to działać, ale że zadziałało to tylko się cieszyć 🙂

Z tym obniżaniem wersji akurat w 20X bym uważał bo właśnie w tym modele są dwie tablice z partycjami pierwsza w starych wersjach oprogramowań i nowa adresacja partycji w nowych firmware, downgrade do bardzo starej wersji firmware spowoduje że urządzenie straci możliwość odczyty płyt i adres mac bezpowrotnie jeśli nie zrobiliśmy kopii pamięci nand. To właśnie dlatego jest ostrzeżenia o tym aby nie robić obniżenia oprogramowania.

Edytowane przez bl4ck

Ewentualnie można założyć jeszcze inną ewentualność że w 20X jest inaczej niż wcześniej jest/było hehe, mowa o kwestii napędu.

Edytowane przez bl4ck
Godzinę temu, bl4ck napisał:

Z tym obniżaniem wersji akurat w 20X bym uważał bo właśnie w tym modele są dwie tablice z partycjami pierwsza w starych wersjach oprogramowań i nowa adresacja partycji w nowych firmware, downgrade do bardzo starej wersji firmware spowoduje że urządzenie straci możliwość odczyty płyt i adres mac bezpowrotnie jeśli nie zrobiliśmy kopii pamięci nand. To właśnie dlatego jest ostrzeżenia o tym aby nie robić obniżenia oprogramowania.

Nie ma z tym najmniejszego problemu i nie jest to czysto teoretyczne rozważanie. Robiłem już downgrade oprogramowania w 203 (w dwóch egzemplarzach). Z ostatniej wersji 65-0131 do 29-1209 (pierwsza oficjalna) i z 60-0625 do 29-1209. Później możesz bez problemu wgrać każdą, dowolną wersję (normalnie aktualizując odtwarzacz poprzez wejście USB). Nic, z tego co piszesz, nie ma miejsca... płyty odtwarza bez najmniejszego problemu, nie traci adresu mac itp.

@bl4ck a w ogole masz pewnosc, ze płyty ktore posiadasz są sprawne? Zeby się nie okazało, ze nakombinujesz się ze zdobyciem reszty, a płyty mają jakis defekt. Szkoda by bylo włozonej pracy i kasy.

@LordSith

Wiesz co to co napisałem pochodzi z zagranicznych for gdzie ludzie modyfikowali oprogramowanie czy to do oppo czy klonów i do takich wniosków doszli widocznie dzieje się tak w "jednostkowych" przypadkach.

@brewka87

3 płyty sprawne, wiesz ja też nie wiadomo ile w to nie właduję. For fun!

Właśnie udało mi się "dobrać" do środka 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Edytowane przez bl4ck
  • 4 miesiące później...

Tak żeby zaktualizować wątek to napęd wziąłem z Cambridge Audio Azur Blu-ray 651BD tak ja wspominał @LordSith obyło się bez żadnego parowania. Zasilacz również wziąłem od 651BD a nawet i płytkę analogową audio sobie podpiąłem, Cambridge ma troszkę inna bo zmienione kondensatory. 

Tak czy siak dalej szukam rożnych części do OPPO niezależnie od modelu.

I takie info dla posiadaczy oppo 9X gdyby ktoś chciał to mogę mu udostępniać mój zmodyfikowany firmware 85-0106B, jest to ostatnia wydana beta z 2017r, dodałem możliwość zmiany regionów bezpośrednio z menu, obsługę ISO dla DVD / BD i możliwość odtwarzania plików z serwera NFS (nas) jak by to były pliki lokalne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość