Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM-14S1 SE i poszukiwania nieco cieplejszego brzmienia

Rekomendowane odpowiedzi

Wzmacniacz ważny, kolumny swoje ale akustyka ma też duże znaczenie. Pojawiła się lepsza separacja, więcej szczegółów i stąd taki odbiór.  

3 godziny temu, dar02 napisał:

Pewnie kolejnym miejscem do męczenia sprzedawców będzie salon Planeta Dźwięku w Warszawie, gdzie kupiłem swoje Diamondy 28 i w sumie miło wspominam zakupy u nich.

W Planecie salki są zaadoptowane - może wpadnij tam ze sprzętem.. wypróbujesz na miejscu i źródła jakieś i kolumny inne. A może Diamond 25 te grają zdecydowanie cieplej. Na Kolejowej myślę że też Panowie pozwolą przynieść swoje graty - tam na tej dużej salce jeżeli nie zagra to już nie ma siły - nigdzie nie zagra.

Co robią Polk s 55 na tej samej liście co Yamaha as3000. No to na pewno nie tędy droga. Chyba nie wymiana pylonów na nie.

Akurat Diamond to najlepsza seria pylona. Pod kątem jakości / dźwięk. Archaiczna kopolka? No i ?

Niech ma 20 lat jak brzmi dobrze dla wielu to niech tam siedzi 

Denafrips gra bardziej miękko, nie zabraknie ci rozdzielczości ale klasowo to znacznie lepszy dac. Nie słuchałem modyfikowanego dac 100 ale też słyszałem wiele dobrego. Sam jednak kierował bym swoją uwagę do qutesta. Jego rozdzielczość i dynamika mi imponuje. 

Akurat rozdzielczości nie brak a mnie niepokoi więcej szczegółów z kolumn niż ze słuchawek. Sam bym się zajął diagnozą - kable czy kolumny. Albo po zakupy jak zwykle.... 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Co robią Polk s 55 na tej samej liście co Yamaha as3000. No to na pewno nie tędy droga. Chyba nie wymiana pylonów na nie.

Akurat Diamond to najlepsza seria pylona. Pod kątem jakości / dźwięk. Archaiczna kopolka? No i ?

Niech ma 20 lat jak brzmi dobrze dla wielu to niech tam siedzi 

Denafrips gra bardziej miękko, nie zabraknie ci rozdzielczości ale klasowo to znacznie lepszy dac. Nie słuchałem modyfikowanego dac 100 ale też słyszałem wiele dobrego. Sam jednak kierował bym swoją uwagę do qutesta. Jego rozdzielczość i dynamika mi imponuje.

Polk były polecone w tym wątku. Ja mam tylko taki problem z Polk Audio, że wg. mnie ich produkty nie są zbyt piękne.
Inna sprawa jest taka, że po mieszkaniu przez rok w USA i poznaniu tamtejszej mentalności nie ufam trochę myśli technicznej wynalezionej w tym rejonie, jednakże skoro ktoś polecał to chętnie sprawdzę na własne uszy.

Dzięki za opinię o Denafrips. Właśnie o taką opinię mi chodziło, chociaż i tak sam jeszcze posłucham w salonie.

15 minut temu, audioburak napisał:

Akurat rozdzielczości nie brak a mnie niepokoi więcej szczegółów z kolumn niż ze słuchawek. Sam bym się zajął diagnozą - kable czy kolumny. Albo po zakupy jak zwykle.... 

Audioburak, myślę, że te HD600 ze starszymi przetwornikami tak mają, że mogą dawać mniej szczegółów.
Kable na pewno do wymiany. Kiedyś miałem fazę na posrebrzane kable i też nie doceniałem ich znaczenia. Dopiero ostatnia wizyta w salonie otworzyła mi oczy w kwestii okablowania i i tak testowałem tylko nowy kabel do głośników a nie interkonekt.

Wczoraj wieczorem robiłem sobie odsłuch porównawczy na samych słuchawkach PM8006(Power Amp)+NR1609 vs  PM14S1SE+DACMAGIC100MOD. Testy robiłem na "Neil Young - Old Man".
Moje odczucia są podobne jak przy słuchaniu na kolumnach, ale trochę inne rzeczy rzuciły mi się w oczy.
W PM8006 wokale są zdecydowanie bliżej i są jakby odseparowane od reszty. Z resztą podobnie jest z innymi instrumentami - trochę tak jakby każdy instrument miał wokół siebie gruby czarny kontur. Gitara basowa jest bardziej basowa - jak z pieca do gitary basowej.
W PM14S1SE wokale są lekkie, jaśniejsze, bardziej naturalne i trochę mniej przyjemne. Mimo pozornej separacji każdej sekcji instrumentów to jednak one jakoś nieprzyjemnie "zderzają się ze sobą".
Wokale są też lekko wycofane i przykryte informacyjnym krzykiem.
Gitara basowa trochę zanika.

Generalnie PM14S1SE zachęca do wsłuchiwania się w szczegóły a PM8006 daje wgląd w szczegóły ale zachęca do gibania się w rytm melodii 🙂

Słuchanie na słuchawkach tylko znowu mi pokazało, że każdy z tych sprzętów jest fajny na swój sposób.

NA PEWNO muszę wypożyczyć DACa z salonu (pewnie będzie to Qutest), żeby sprawdzić czy nie poprawi się kwestia wokali.
Nie ukrywam, że moje ogólne osłuchanie jest raczej początkowo średnio zaawansowane i "instrument" z którym jestem najbardziej osłuchany i który mogę w głowie sobie jakoś porównywać do tego jak to powinno brzmieć w realu to wokal i na m.in. wokal zawsze zwracam największą uwagę w ocenie sprzętu.

W kwestii Diamond-ów znalazłem taką opinie na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Spotkałem się z Diamondami 28 jeszcze kilka razy. Niestety kolejne odsłuchy nie były już takie fascynujące. Stanęły bowiem w szranki z innymi konkurentami i szybko odpadły. Porównywałem je bowiem z Equilibrium Aqual D6 oraz Audio Physic Classic 8. Przy Equilibrium wyraźnie było słychać tą otwartość Pylonów, którą można by uznać nawet na pewną ofensywność. Po prostu męczyły. Z kolei przy Audio Physicach ujawniła sie pewna agresja Diamondów. Były zdecydowanie drażniące, gdzie Audio Physic były bardzo przyjemne i grały z niesamowitą lekkością. Jedyne w czym Diamondy były lepsze to bas. Ich uderzenia były przepotężne, mocne i wielkie. Equilibrum i AP miały bas bardziej normalny i wręcz kulturalny (co nie oznacza słaby, bo tez miał swoją siłę i masę!).

Także można powiedzieć, że Pylon Diamond grają nieco skrajami i są ukierunkowane raczej na efekt "wow" niż na kulturalne granie.

A z całej tej przygody można wyciągnąć wniosek, aby nie kupować rzeczy na gorąco, tylko dać sobie czas, ochłonąć, sprawdzić jeszcze raz lub dwa, czy na pewno jest tak, jak to słyszeliśmy za pierwszy razem.

Swoją drogą przypuszczam, że na pierwszym odsłuchu słuchałem niewygrzanych głośników i owa otwartość nie była jeszcze tak wyraźna i męcząca".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dlmtb
4 godziny temu, dar02 napisał:

Polk były polecone w tym wątku. Ja mam tylko taki problem z Polk Audio, że wg. mnie ich produkty nie są zbyt piękne.
Inna sprawa jest taka, że po mieszkaniu przez rok w USA i poznaniu tamtejszej mentalności nie ufam trochę myśli technicznej wynalezionej w tym rejonie, jednakże skoro ktoś polecał to chętnie sprawdzę na własne uszy.

Wyższe Polki za to wyglądają moim zdaniem świetnie - mowa o seriach Reserve oraz Legend 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zacząłbym zabawę od źródła. Kolumny i wzmaka masz bardzo dobre. Z naszych rzeczy zachęcam Cię do przetestowania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub jeżeli interesuje Cię streaming to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Myślę, że oba pozwolą rozwinąć Twojemu zestawowi skrzydła :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepiej ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, dar02 napisał:

Audioburak, myślę, że te HD600 ze starszymi przetwornikami tak mają, że mogą dawać mniej szczegółów.
Kable na pewno do wymiany. Kiedyś miałem fazę na posrebrzane kable i też nie doceniałem ich znaczenia. Dopiero ostatnia wizyta w salonie otworzyła mi oczy w kwestii okablowania i i tak testowałem tylko nowy kabel do głośników a nie interkonekt.

Wczoraj wieczorem robiłem sobie odsłuch porównawczy na samych słuchawkach PM8006(Power Amp)+NR1609 vs  PM14S1SE+DACMAGIC100MOD. Testy robiłem na "Neil Young - Old Man".
Moje odczucia są podobne jak przy słuchaniu na kolumnach, ale trochę inne rzeczy rzuciły mi się w oczy.
W PM8006 wokale są zdecydowanie bliżej i są jakby odseparowane od reszty. Z resztą podobnie jest z innymi instrumentami - trochę tak jakby każdy instrument miał wokół siebie gruby czarny kontur. Gitara basowa jest bardziej basowa - jak z pieca do gitary basowej.
W PM14S1SE wokale są lekkie, jaśniejsze, bardziej naturalne i trochę mniej przyjemne. Mimo pozornej separacji każdej sekcji instrumentów to jednak one jakoś nieprzyjemnie "zderzają się ze sobą".
Wokale są też lekko wycofane i przykryte informacyjnym krzykiem.
Gitara basowa trochę zanika.

Generalnie PM14S1SE zachęca do wsłuchiwania się w szczegóły a PM8006 daje wgląd w szczegóły ale zachęca do gibania się w rytm melodii 🙂

Słuchanie na słuchawkach tylko znowu mi pokazało, że każdy z tych sprzętów jest fajny na swój sposób.

NA PEWNO muszę wypożyczyć DACa z salonu (pewnie będzie to Qutest), żeby sprawdzić czy nie poprawi się kwestia wokali.
Nie ukrywam, że moje ogólne osłuchanie jest raczej początkowo średnio zaawansowane i "instrument" z którym jestem najbardziej osłuchany i który mogę w głowie sobie jakoś porównywać do tego jak to powinno brzmieć w realu to wokal i na m.in. wokal zawsze zwracam największą uwagę w ocenie sprzętu.

Mam od niedawna PM KI Pearl Lite i powiem tak, może się to podobać 

Tylko zaskakująco jasno to gra, myślałem że perłowo 

Trzeba ciemniejsze kolumny lub/i źródło 

Ale ogólnie bardzo przejrzysty dźwięk dużo słychać,  świetna przestrzeń,  dobra barwa no i basu tez nie brakuje

Dzis moze wepnę w system gdzie jest Yamaha as2100 i porównam bardziej miarodajnie 

W dniu 5.06.2023 o 22:32, Piopio napisał:

Moim zdaniem źródło ma duże znaczenie dla całości brzmienia systemu. Jak źródło będzie słabe to brzmienie będzie nieangażujące, spłaszczone, za przysłowiowym kocem. 

No ja z tym również się zgadzam, właśnie w tym problem żeby to zaiskrzyło...

28 minut temu, Kw202 napisał:

A jak u kolegi z akustyką pomieszczenia? 

Może tu tkwi problem 😉

To jest średnio, ale jak pisałem w pierwszym poście, byłem w salonie i odczucia podobne.

Co do akustyki mojego pomieszczenia to pewnie utworzę później oddzielny wątek w tej sprawie, bo to jest duży salon z kuchnią i z jednej strony ściana a z drugiej reszta salonu i kuchnia.
Generalnie nie ma tragedii przez duże T ale dobrze też nie jest.

8 godzin temu, dar02 napisał:

Dzięki za opinię o Denafrips. Właśnie o taką opinię mi chodziło, chociaż i tak sam jeszcze posłucham w salonie.

No Polk to dużo prostsze brzmienie. Signature nie ma startu do Diamond. Przy wyższych seriach ja też bym kierował swoją uwagę na polskie konstrukcje ale to już kto co lubi.

Ja nie jestem fanem

Equlibrum to świetne konstrukcje moim zdaniem ciekawiej brzmią od pylonów 

Tak czy siak pytanie czy zmieniasz i nadal szukasz elektorniki czy już teraz kolumny do wymiany?

4 godziny temu, Piopio napisał:

Lepiej ten:

Ukryta Zawartość

Nie jestem pewien, że źródło droższe od wzmacniacza i kolumn to takie dobre rozwiązanie :) Najważniejsze, to dopasować rozwiązanie pod to co jest.

Ukryta Zawartość

Właśnie odkryłem coś mega dziwnego, co jednocześnie sugeruje, że trzeba doinwestować w źródło.
Robiąc różne przedziwne eksperymenty, wpadłem na szalony pomysł, żeby pomiędzy DACa a wzmacniacz podłączyć stary Chiński przedwzmacniacz słuchawkowy, który zalegał mi w szafie.
Pomyślałem, że lowendowe urządzenie zadziała jak lekki filtr dolnoprzepustowy.
Wzmacniacz podłączyłem do wyjścia na słuchawki jakimś kijowym kablem niewiadomego pochodzenia. Do zasilenia użyłem zasilacza transformatorowego.
Efekt? Wszystko gra jak powinno! Wokale wróciły na przód. Pojawiła się muzykalność, gitara basowa jest zauważalna, nic na siebie nie nachodzi!
Nie skłaniałbym się do tego, żeby takie ustawienie zostało jako mój stały setup, ale to pokazuje, że osoby, które sugerowały dofinansowanie źródła, miały rację.
Ale naprawdę takiego efektu się nie spodziewałem. Normalnie magia 🙂

Dodatkowo zauważyłem też, we wejście CD, którego używałem, brzmi nieco inaczej niż inne wejścia.
Załączam zdjęcie tego przedwzmacniacza słuchawkowego, bo on nawet nie ma nadrukowanego żadnego modelu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, dar02 napisał:

Właśnie odkryłem coś mega dziwnego, co jednocześnie sugeruje, że trzeba doinwestować w źródło.

Zamiast skupić się na wzmacniaczu poszukaj dobrego źródła. I tak Ci się przyda. Jaki chcesz przeznaczyć na to budżet ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Zamiast skupić się na wzmacniaczu poszukaj dobrego źródła. I tak Ci się przyda. Jaki chcesz przeznaczyć na to budżet ?

Myślę, że ok 6k maks.

5 minut temu, dar02 napisał:

Myślę, że ok 6k maks.

Daj 0,9K więcej 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

43 minuty temu, Piopio napisał:

Daj 0,9K więcej 😉

Ukryta Zawartość

Ciekawa opcja z tym Gustardem R26.

Kolejny DAC R2R! 🙂

Widziałem, że jest dostępny na stronie Planety Dźwięku, więc na pewno go przesłucham.

Szkoda, że streamer nie potrafi nic więcej poza Roonem, no ale na streamerze mi tak nie zależy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dar02
14 minut temu, dar02 napisał:

Szkoda, że streamer nie potrafi nic więcej poza Roonem, no ale na streamerze mi tak nie zależy.

Działa też z upnp. Jak Ci nie zależy ? To też istotna część systemu. A tu masz już wbudowany. I to dobrej jakości. 

Skoro rozważasz zmianę źródła a do tego zakładasz budżet około 6k to może za niewiele więcej (0.9k) NAD C658. U mnie właśnie gra taki streamer, DAC i przedwzmacniacz. NAD łączy te wszystkie funkcje. Dodatkowo jest w nim Dirac system pomiaru pomieszczenia odsłuchowego i korekcji dźwięku eliminującej szkodliwe zjawiska. Może właśnie Dirac załatwi twój problem. Można wykonać kilka pomiarów a ich charakterystyki zapisać w pamięci urządzenia. Można też w każdej chwili wyłączyć filtr i wrócić do punktu wyjścia.  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ja dorzucę do stawki nasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bez problemu wypożyczysz w Wawie :)

Ukryta Zawartość

Ja też nie zapominałbym o świetnym Cambridge CXN V2, czy EverSolo DMP-A6. Jeśli chodzi o czystego DACa z pre, to warto rozważyć wspomnianego wcześniej Chorda, Cayina iDAC-6 Mk2, czy też produkty na R2R od Audio-GD. Zapraszamy na odsłuchy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Pokaż nowe odpowiedzi