Skocz do zawartości
IGNORED

Bowers & Wilkins Cm8 i Cm9 - jaki wzmacniacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Z moim Tatą jesteśmy posiadaczami kolumn odpowiednio Bowers & Wilkins Cm8 (Ja) i Cm9 (Tata). Chcemy do nich dobrać jakiś fajny wzmacniacz który oczywiście zagra z nimi dobrze i wykorzysta ich potencjał. Z rzeczy które zdążyłem wyczytać to polecane są przykładowo:

Rotel RA-12 / Rotel A-12

Yamaha A-S700 / A-S701

NAD C368

Primare I22 DAC

Xindak XA6950

Nie rozumiem jednak tak różnych komentarzy na temat połączenia tych kolumn z nadem. Jedni twierdzą że te kolumny są stworzone pod NADA a inni że one absolutnie się ze sobą gryzą. Proszę o jakieś fajne i konkretne wytłumaczenie  Tata ma obecnie do swoich CM9 wzmacniacz NAD C390DD - i to co muszę podkreślić, bas jest strasznie płaski - brakuje mu fajnego miękkiego zejścia, jest płasko i sztucznie. Próba wszelkich ustawień EQ room nie przyniosła dobrego skutku i obecnie zestaw chodzi z subwooferem Velodyne bo inaczej jest mega słabo. I tu przychodzi kolejne pytanie - czy ten nad się jednak nie nadaje do tych bowersów, czy kwestia jakiejś konfiguracji pokoju?

P.S szukamy wzmacniacza używanego, najlepiej jakby miał wejścia zarówno analogowe jak i cyfrowe. Mile widziany bluetooth i USB odczytujący FLAC. Funkcje sieciowe byłyby super ale ostatecznie można pod to dokupić sobie jakiś streamer np. yamaha wxad 10

Wielkość pokoju to odpowiednio 18m2 dla CM8 i 21m2 dla CM9

Z góry dzięki wielkie za pomoc Panowie

Pozwolę sobie przekopiować z sąsiedniego forum, na wypadek dalszej dyskusji 🙂

Cześć, bardzo dobrą opcją pod Bowersy może być Rega Brio. To gęstsze granie, cieplejsze, które może też zostać opisane jako miękkie. Na plus jest bardzo dobry przedwzmacniacz gramofonowy, na minus brak wejść cyfrowych, który możesz załatwić np. Toppingiem E30. To uniwersalny i bardzo dobrze brzmiący DAC w swoim budżecie. 

Warto też rozważyć wzmacniacze hybrydowe od Magnata i Taga Harmony. To ponownie ocieplone brzmienie, z załagodzoną górą, ale jednocześnie jest bardzo muzykalne i przyjemne. W tym budżecie znajdziesz Tagę HTA-1000B oraz Magnata MR 780. W dobrej cenie mamy też NADa C338 🙂 Wszystkie z nich posiadają wbudowane wejścia cyfrowe, które dobrze działają. W razie czego zapraszamy na odsłuchy 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

10 godzin temu, ExistenZ napisał:

Witam 

Z moim Tatą jesteśmy posiadaczami kolumn odpowiednio Bowers & Wilkins Cm8 (Ja) i Cm9 (Tata). Chcemy do nich dobrać jakiś fajny wzmacniacz który oczywiście zagra z nimi dobrze i wykorzysta ich potencjał. Z rzeczy które zdążyłem wyczytać to polecane są przykładowo:

Rotel RA-12 / Rotel A-12

Yamaha A-S700 / A-S701

NAD C368

Primare I22 DAC

Xindak XA6950

Nie rozumiem jednak tak różnych komentarzy na temat połączenia tych kolumn z nadem. Jedni twierdzą że te kolumny są stworzone pod NADA a inni że one absolutnie się ze sobą gryzą. Proszę o jakieś fajne i konkretne wytłumaczenie  Tata ma obecnie do swoich CM9 wzmacniacz NAD C390DD - i to co muszę podkreślić, bas jest strasznie płaski - brakuje mu fajnego miękkiego zejścia, jest płasko i sztucznie. Próba wszelkich ustawień EQ room nie przyniosła dobrego skutku i obecnie zestaw chodzi z subwooferem Velodyne bo inaczej jest mega słabo. I tu przychodzi kolejne pytanie - czy ten nad się jednak nie nadaje do tych bowersów, czy kwestia jakiejś konfiguracji pokoju?

P.S szukamy wzmacniacza używanego, najlepiej jakby miał wejścia zarówno analogowe jak i cyfrowe. Mile widziany bluetooth i USB odczytujący FLAC. Funkcje sieciowe byłyby super ale ostatecznie można pod to dokupić sobie jakiś streamer np. yamaha wxad 10

Wielkość pokoju to odpowiednio 18m2 dla CM8 i 21m2 dla CM9

Z góry dzięki wielkie za pomoc Panowie

Który, z tych wzmacniaczy miałeś okazję posłuchać u Siebie?  B&W raczej nie będą miały miękkiego basu. Taka jest moja opinia.

De gustibus non est disputandum

Cm8 słuchałem z jakimś wzmacniaczem stereo yamahy - niestety nie pamiętam który. Byłem zachwycony jak te kolumny grają - piękna scena, bas szokująco dobry i fajnie mięciutko schodził. A przypomnę ze te kolumny są dość "małe" jak na podłogówki. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale ówczesny właściciel do tego wzmacniacza miał podłączony Vinyl. Wtedy właśnie je kupiłem 🙂 Potem przyszło rozczarowanie - podłączyłem je najpierw pod amplituner Pioneer SC-LX72 (taki sprzęt wówczas miałem), następnie Denon PMA-720AE i ostatnio pod Ojca Nada C390dd no i masakra. Brzmiało to bezpłciowo, bez życia, bas płaski, sztuczny. Totalne nieporozumienie.

Natomiast jeśli chodzi o wzmacniacze które wymieniłem, nie słyszałem, nie znam żadnego. To są pozycje które najczęściej gdzieś widziałem jako polecane do Bowersów z seri CM. A dalej to już chcę się polecić fachowców - czyli was 🙂

Edytowane przez ExistenZ

Czemu temat został przyklejony? Na sąsiednim forum jest większa dyskusja na ten temat.

Kto o tym tutaj decyduje?

Ja też uważam że te kolumny aż tak mięciutko i nisko nie zejdą.

Ale skoro słuchałeś ich z Yamaha i to było to no to może as1000?

Do dostania za rozsądne pieniądze. 

Myślę że straszę denony były by także sensowne. 

Piotrek