Skocz do zawartości
IGNORED

ceny audio kiedyś a obecnie i troszkę o krajowych recenzjach

Rekomendowane odpowiedzi

49 minut temu, raiwan napisał:

Tak tłumaczy sobie każdy kto nie spróbował...

Ty nie spróbowałeś.

...dlaczego tu nie wracają?

Jest pewna różnica wyjechać gdy cały dobytek zabierzesz do bagażu podręcznego, a wrócić gdy dzieciaki zaczynają robić plany na przyszłość.

...żeby nie bolało z zazdrości...

14402886814144.jpg

Zamiast zazdrościć policz sobie, czy masz czego. Podpowiem Ci: przy "jednych z najniższych zarobków" jak będziesz brać nocki za 150% i niedziele za 200% to faktyczne będzie Cię stać na wynajęcie tzw domu i auto z salonu za gotówkę, prze czym ten tzw dom będzie mieć 3 m szerokości, dwie sypialnie z czego jedna przy dobrym układzie 2x2m, i ogródek, na którym możesz się nie zmieścić z kumplami gdy zrobisz grillu. Będziesz szczęściarzem, jeśli nie będzie grzyba i podobnych atrakcji.

Mam prośbę: nie drąż tematu bo to nie jest właściwy wątek by wyprowadzać Cię z błędu.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 godziny temu, Tajitsu napisał:

Nie grało?
To co? Skoro kosztuje i ktoś kupił po pokazie AŁdioSzooł…

Myslisz, że jak ktos ma dużo kasy to jest też głupi?

57 minut temu, raiwan napisał:

A to wiadomo, tylko dlaczego tu nie wracają?

Chyba sie mylisz.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Zazwyczaj ci kasiaści drążą najbardziej temat. Szkoda im bardziej wydać kasę niż tym którzy nie mają... A dlaczego? Właśnie dlatego, że wydają więcej niż mogą bo się naczytają bajek w pięknych artykułach jak wyżej wspomniane. Im droższy salon tym większa możliwość sprawdzenia sprzętu przed zakupem, wypożyczenia, doradztwa, większego szacunku itd. 

Sam się przekonałem, że to nie kwestia tego jak "gra" sprzęt i za ile kasy, tylko od tego jakiego dźwięku szukamy. 

Spotkałem się z wieloma zdaniami, że nie warto brać pod uwagę wzmacniacza Hegel a tym czasem jeszcze nie usłyszałem lepszego, który gra tak niski i miły bas dla ucha. Do tego fajne stereo i scena. Zwłaszcza jak za te pieniądze. 

Ja tam mam gdzieś temat zarobków i warunków za granicą. Tylko zawsze słyszę narzekanie i krytykę. Wiadomo, że ten co ma lepiej nie powie, że mu lżej, żeby nie było jak ma fajnie. Zawsze będzie powód do narzekania. 

Tak nawiasem mówiąc biorąc nocki myślał już o tym, czy kupować tam coś swojego, czy jednak wrócić i założyć swój interes bo już nie jest tak kolorowo jak było 

Edytowane przez raiwan
19 minut temu, raiwan napisał:

biorąc nocki myślał już o tym, czy kupować tam coś swojego, czy jednak wrócić i założyć swój interes bo już nie jest tak kolorowo jak było 

Ten wpis zasadniczo różni się od zakupu za gotówkę nowego auta za jedną z najniższych pensji bez oszczędzania. Nigdy nie było kolorowo - było inaczej. Jak ktoś wyjechał z biedy, (a 15lat temu była w PL tragedia) to się mógł zachłysnąć a nawet zaszpanować w PL starym trupem, przechwyconym przed bramą szrotu.

Kończmy OT bo prawa z grubsza się wyjaśniła.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

23 minuty temu, raiwan napisał:

Szkoda im bardziej wydać kasę niż tym którzy nie mają...

Zastanów sie nad tym co napisałes.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Ci co mają kasę to dlatego, że potrafią oszczędzać a nie wydawać na co kolwiek od razu kiedy tylko stać. Dlatego mają kase. 

Nie napisałem o kimś komu nie starcza pieniędzy z miesiąc na miesiąc bo takie osoby nie wydają kasy na audio hobby 

Edytowane przez raiwan
W dniu 25.06.2023 o 12:12, cortes napisał:

Te prawdziwie high endowe klocki to posłuchać z reguły możesz u siebie w większości przypadków dopiero po ich zakupie...

Wszystko zależy jakie ma się relacje z dystrybutorem. Jeżeli dystrybutor wie, że ma do czynienia z poważnym audiofilem, widział i słyszał system w domu audiofila to z reguły nie ma problemu z wypożyczeniem.  Faktyczny problem z wypożyczeniem wynika z tego , że niektóre urządzenia sprowadzane są w pojedyńczych ilościach i trzeba cierpliwie czekać aż takie urządzenie wróci z przesłuchania z jakiejś redakcji Audio lub innego audiofila. A niektóre redakcje potrafią przetrzymać urządzenia ...

Czasami dystrybutor kontaktuje ze sobą audiofilów gdy ktoś poszukuje możliwości posłuchania jakiegoś urządzenia które jest tylko w kilku egzemplarzach w PL i akurat dystrybutor nie ma tego urządzenia na stanie.

TUX

On 6/18/2023 at 8:03 PM, Tajitsu said:

Koszty materiałowe to raz, dwa płacić trzeba za tzw myśl techniczną. 

Jaka mysl techniczna? Wynaleziono tranzystory od nowa czy cos podobnego? Inflacja i stara jak swiat chciwosc napedzaja ten obled. Ogolny trend w kazdej dziedzinie. Jedzenie tez drozeje choc jest coraz gorszej jakosci. 

On 6/25/2023 at 9:09 AM, Yankes said:

Dobra recenzja bardzo często równa się...grubsza koperta.

W ogole recenzje to po prostu sposob zarobkowania. Nawet jesli nie robisz tego dzis dla pieniedzy, gdy tylko zaczniesz byc medialnie rozpoznawalny marketing sam do Ciebie w koncu zapuka. Takie czasy. 

Mam +- aktualne ceny produkcji kolumn. 
I aktualne ceny produkcji są absurdalnie chore. 
Głośniki podrożały przeważnie o 20-50%, drewno podrożało o przynajmniej 1/3, CNC podobnie. 
Jeżeli wcześniej nam się udało zrobić kolumny za 10k, to dziś nie wydamy na spokojnie 15k. 
Więc zakładajmy, że zbudowaliśmy kolumny za te 15k netto (dość podstawowe, żadne hiendy, koszt samych obudów klasy Tidali to cena Daci). 
Sprzedajemy (załóżmy) 24 pary rocznie, co daje nam 2 miesięcznie (całkiem dobry wynik wbrew pozorom jak na mikro producenta). Marża sklepu to średnio 50%. Więc kolumna kosztuje 45k (!!!). 
Jeżeli mamy na nich 100% marży, to zarabiamy 360k rocznie, co daje nam 30k miesięcznie. 
Fajna kasa... niby. 
Ale teraz, musimy opłacić marketing, stronę internetową w tym adsy, wypadałoby też się gdzieś wystawić. 
W skali roku możemy liczyć na jakies 20-30 tysięcy lekko. Kolejne ok 20 tysięcy za magazynowanie (bo lakier musi gdzieś schnąć a wdychanie takich rzeczy w domu nie jest dobrym pomysłem, no i skręcanie etc). 
Zostaje nam 310k, a po odliczeniu dochodowych, zusów srusów etc mamy niecałe 19kzł. 
19k zł za pracowanie samemu jako jeden z największych producentów tak drogich kolumn w Polsce. 
Bo chyba tylko Cube Audio sprzedaje tak "dużo" tak drogich kolumn... O ile sprzedaje. 
Ale jak zatrudnimy jednego pracownika za średnią krajową... To zostaje nam 12k (2700 euro, w germańskim VW płacą lepiej przy klikaniu w guzik). 
To nie są duże pieniądze jak na prowadzenie sporej firmy. 
W szczególności, że nie liczmy żadnych kwestii amortyzacji, serwisu, prototypowania etc.

Oczywiście, że są Polskie firmy które sprzedają za bezcen, ale nigdy się nie wybiją bo nie będą mieli za co. Marketing kosztuje, wyjazdy kosztują, a za coś trzeba żyć. I takie firmy szybko znikają. 

Więc tak, ceny są absurdalne, ale dla obydwu stron... O ile ktoś robi porządnie, bo syfu w chorej cenie też jest cała masa. 

A, można trochę taniej zrobić np. kupując CNC czy ogólnie cały park maszynowy... Ale nie wiem czy będzie to bardzo opłacalne, bo musimy zatrudnić 1-2 osoby i spłacać kredyt na kilkaset tysięcy, a te też tanie nie są. 

Edytowane przez #Szakovsky

Skoro jest wypracowana i rozkreklamowana firma to możecie szukać sponsora lub sprzedawać markę głośników jakiegoś konkretnego producenta, żeby było logo na głośniku na przykład i żeby wam za to też płacili, za podkreślanie ich marki w waszych super kolumnach. Też możecie coś reklamować i Wam będą płacili za to. Tak się robi biznes 

Myślicie, że jak nie znani producenci stali się najlepsza marka na świecie? Ktoś nagle wytrzasną kupę siana na reklamy? 

14 minut temu, raiwan napisał:

Skoro jest wypracowana i rozkreklamowana firma to możecie szukać sponsora lub sprzedawać markę głośników jakiegoś konkretnego producenta, żeby było logo na głośniku na przykład i żeby wam za to też płacili, za podkreślanie ich marki w waszych super kolumnach. Też możecie coś reklamować i Wam będą płacili za to. Tak się robi biznes 

Myślicie, że jak nie znani producenci stali się najlepsza marka na świecie? Ktoś nagle wytrzasną kupę siana na reklamy? 

Nie ma czegoś takiego. 
Co najwyżej jest tak, że się dostaje lepsze zniżki na komponenty. Czyt. przy zamówieniu 10 sztuk płacisz cenę jak za 100. 
Tu nie ma kto sypać sianem, polecam poszukać ile miał przychodu np. Mundorf. To jest kilka mln dolarów.
Rynek jest malutki.

A co do sponsorów. Znam kilku milionerów lubujących się w audio (w tym 1-2 osoby z tego forum). 
I kupując kolumny na kilkaset tysięcy zł targują się co do złotówki. Nie słyszałem nigdy o tym, żeby ktoś dostał za kolumny czy inny sprzęt, więcej cena retailowa. 

I prędzej ktoś nie będzie się targować o kolumny za 20-30k niż te za 200-500k. 

Edytowane przez #Szakovsky
W dniu 23.06.2023 o 22:45, szymon1977 napisał:

To baaardzo istotna różnica.

Tutaj też się zgadzam jak nigdy.

W dniu 25.06.2023 o 07:44, Tajitsu napisał:

Widzisz. Tym samym potwierdzasz moje przypuszczenia odnoście prezentacji Wilson + Gryphon.

Nie grało?
To co? Skoro kosztuje i ktoś kupił po pokazie AŁdioSzooł…

Akurat dla mnie wilsony grają. Lubię je.

Ale topowe focale to co roku jest dla mnie kpina. 

• Pokaż nowe odpowiedzi