Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, xetras napisał:

Raczej prawne szczegóły powinni uporządkować (według mnie).

Prawnie wszystko jest uporządkowane. Jest prawny właściciel znaku zastrzeżonego i nazwy Unitra, który za pieniądze pozwala na brandowanie czegokolwiek. Twórcy pomysłu "reaktywacji" Unitry próbowali włączyć w to Radmor, ale osoby decyzyjne w tej firmie nie były ostatecznie zainteresowane - w praktyce oznaczałoby to użyczenie znaku handlowego i nazwy firmy. 

15 minut temu, xetras napisał:

Będzie zamieszanie z tym użyczaniem firmowego logo i nazwy.

Próba gry na sentymentach, ale nie wiem czyich. Zrzeszenie Unitra nie oferowało w większości konstrukcji wysokich lotów, do tego problemy z jakością.

Wiecie co? Tak się zastanawiam, KTO jest celem dla tych produktów?

Emerytów pamiętających sprzęt Unitry ze sklepów raczej nie będzie stać wydać na klocek parę tysi, ludożerka zajeżdżająca obecnie szroty spod znaku Unitry również tyle nie wybuli. Na filmach z YT Gostkowie przedstawiający ten sprzęt, praktycznie tylko łechtali pounitrowskich emerytów. Rozumiem, że im się to mogło podobać, ale czy kupią tyle, by produkcja była opłacalna?

Również takie drętwe gadki, jak serwowali podczas prezentacji, na pewno nie służą reklamie.

4 godziny temu, porlick napisał:

Emerytów pamiętających sprzęt Unitry ze sklepów raczej nie będzie stać wydać na klocek parę tysi, ludożerka zajeżdżająca obecnie szroty spod znaku Unitry również tyle nie wybuli. Na filmach z YT Gostkowie przedstawiający ten sprzęt, praktycznie tylko łechtali pounitrowskich emerytów. Rozumiem, że im się to mogło podobać, ale czy kupią tyle, by produkcja była opłacalna?

Dokładnie, nad tym samym się zastanawiałem i dokładnie do takich samych wniosków doszedłem.

Druga sprawa, to jeśli chcą wejść w sprzęt premium, to tylko z jakimś autorskim rozwiązaniem budowy elektrycznej urządzenia, o czym póki co też nikt nie wspomina - więc pewnie podstawowa aplikacja, żeby grało i dawało się naprawić lutownicą Lutola. Sama marka Unitry, to też nie jest spuścizna synonimu sprzętu wysokiej klasy.

4 godziny temu, porlick napisał:

Również takie drętwe gadki, jak serwowali podczas prezentacji, na pewno nie służą reklamie.

Oczywiście, że to jest reklamowa i marketingowa porażka, czemu też dowodzi pełno negatywnych komentarzy pod wątkami o nowej Unitrze. Taka próba gry na emocjach, szczególnie trochę szkoda tych starszych ludzi, którzy może sobie jakieś nadzieje robili.

Broniąc jakiego projektu?

Unitry? Jej reaktywacji? Ale ja mam to głęboko w d.... 😛

O czym ty mówisz 🙂

pisałem o działaniach marketingowych. 

i powiem ci jedno. Działa. Bo zaglądnoles do postu bo piszesz. Udzielasz się j ciągle to nakrecasz mimo że post był już na dalszych stronach.

boom.

🙂

Piotrek 

22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

i powiem ci jedno. Działa. Bo zaglądnoles do postu bo piszesz. Udzielasz się j ciągle to nakrecasz mimo że post był już na dalszych stronach.

Tak, działa perfekcyjnie. W każdym wątku i komentarzu pod filmami, jest ironia i krytyka pod adresem Unitry. Jednak po raz kolejny udowodniłeś, że reklama nie jest twoją mocną stroną.

19 minut temu, BalticResonance napisał:

Tak, działa perfekcyjnie. W każdym wątku i komentarzu pod filmami, jest ironia i krytyka pod adresem Unitry. Jednak po raz kolejny udowodniłeś, że reklama nie jest twoją mocną stroną.

Po raz kolejny zaznaczam. Na razie ważne aby mówić.

Nie rozumiesz jak to działa? Nie będę ci tego tłumaczył. 

Śledź mocno aż zobaczysz ich następny marketingowy krok.

Podam ci jeden przykład aby zobrazować i żebyś zrozumiał.

Kim Kardashian, ile razy się o niej mówi to jest to raczej w złym tonie. Ale finalnie kobitka ma się coraz lepiej. Zarabia spora kapuche z niczego. Nie pracując. 😛

Używając zmyślnie marketingu.

Pozdrawiam 

30 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Kim Kardashian, ile razy się o niej mówi to jest to raczej w złym tonie. Ale finalnie kobitka ma się coraz lepiej. Zarabia spora kapuche z niczego. Nie pracując. 😛

Pozdrawiam

Główna zasada: NIEWAŻNE CO SIĘ MÓWI, WAŻNE ŻEBY SIĘ MÓWIŁO.

50 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie rozumiesz jak to działa? Nie będę ci tego tłumaczył. 

Bo to jest niedorzeczne i nie masz żadnego argumentu na poparcie swojej tezy, poza jednym - nikt, poza tobą i ludźmi z Unitry tego nie rozumie,

Śledź mocno aż zobaczysz ich następny marketingowy krok.

Nie zamierzam, podobnie jak większość ludzi dysponującymi kasą na zakup sprzętu klasy premium, co widać po "zainteresowaniu" na AS i w komentarzach. Nikt nie kupi przysłowiowego kota w worku za dużą kasę.

Podam ci jeden przykład aby zobrazować i żebyś zrozumiał.

show-business rządzi się swoimi zasadami, opartymi w dużej części na kontrowersjach. Kardashian zarobiła jako aktorka i modelka, później zainwestowała swoją kasę. Chybiony przykład. 

Podaj mi przykład współczesnej firmy, która zaczęła działania marketingowe nie mając najwyraźniej gotowego produktu, stosując same niewiadome w przekazie informacji, nie mając nawet żadnej opinii, nie wspominając o recenzji, jakiegokolwiek użytkownika. Nawet Tonsil po ostatniej reaktywacji, przed zaoferowaniem zestawów głośnikowych miał już gotowe recenzje branżowe i umożliwił odsłuchy na AS.

Więc nie opowiadaj, że działania obecnej Unitry to jakiś boski marketing, bo póki co przypomina to puszczenie bąka w tetrze i obserwację reakcji ludzi. 

20 godzin temu, JK49 napisał:

Główna zasada: NIEWAŻNE CO SIĘ MÓWI, WAŻNE ŻEBY SIĘ MÓWIŁO.

I właśnie to mówiłem na poprzedniej stronie. 

Nie wszyscy to jednak rozumieją. 

Nie moja sprawa .

Czekajmy na kolejną akcję unitry

Piotrek 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

I właśnie to mówiłem na poprzedniej stronie. 

Nie wszyscy to jednak rozumieją. 

Nie moja sprawa .

Czekajmy na kolejną akcję unitry

Z każdym swoim wpisem jesteś coraz bardziej żenujący, zero argumentów. Widocznie marketingiem Unitry zajmują się tacy fachowcy jak ty, sukces gwarantowany. Czekamy na kolejną reaktywację.

Panowie , o czym tu mówić .

Żeby ktoś się tymi klockami zainteresował musieliby to sprzedawać w konkurencyjnej cenie do gigantów audio , Yamaha Denon etc , i to w segmencie budżetowym .

Nic z tego nie będzie !

KALIBER vel rydz .

21 godzin temu, BalticResonance napisał:

Z każdym swoim wpisem jesteś coraz bardziej żenujący, zero argumentów. Widocznie marketingiem Unitry zajmują się tacy fachowcy jak ty, sukces gwarantowany. Czekamy na kolejną reaktywację.

To już wygląda jakbyś na siłę pisał w tym wątku aby go trzymać na pierwszej stronie.

Czy to aby nie ty jesteś od nich z marketingu?

Bo teraz to dostrzegam.

Napisałem "nie ważne jak się mówi ważne aby się mówiło" co pewnie wam w unitrze nie do końca się spodobało tak? I dlatego tak cisniesz.

Nic z tego

Edytowane przez Piotr Sonido
3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To już wygląda jakbyś na siłę pisał w tym wątku aby go trzymać na pierwszej stronie.

Jakie ma znaczenie, na której stronie jest ten wątek, skoro i tak zainteresowanie nim jest znikome?

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Czy to aby nie ty jesteś od nich z marketingu?

Bo teraz to dostrzegam.

Napisałem "nie ważne jak się mówi ważne aby się mówiło" co pewnie wam w unitrze nie do końca się spodobało tak? I dlatego tak cisniesz.

Nic z tego

Kiedy wydawało się, że osiągnąłeś granicę żenady, ty jeszcze pukasz od spodu w dno. "Argumenty", które przedstawiasz są coraz bardziej wywalone. Szkoda, że po napisaniu tylu bezwartościowych wątków, nie podałeś żadnych przykładów. 

Do twoich wypowiedzi poza cytatem "nie ważne co mówią, ważne żeby mówili" (który przytoczyłem znacznie wcześniej), bardziej pasuje powiedzenie, aby "nie kłócić się z idiotą, bo sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem", dlatego też nie zamierzam obniżać poziomu dyskusji i kontynuować jej z tobą. 

Próbowałeś mnie faktycznie sprowadzić do swojego poziomu i nie potrzebnej dyskusji. Ale nie dam się. 

Teraz pisząc już w tym wątku nie dam ci go więcej podbijać. 

On 1/15/2023 at 7:53 PM, BalticResonance said:

Podaj mi przykład współczesnej firmy, która zaczęła działania marketingowe nie mając najwyraźniej gotowego produktu, stosując same niewiadome w przekazie informacji, nie mając nawet żadnej opinii, nie wspominając o recenzji, jakiegokolwiek użytkownika.

alez prosze 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
W dniu 14.01.2023 o 06:25, porlick napisał:

Również nie wiem kogo zainteresuje ten sprzęt.

Kolejna zapowiedź, w której o sentymencie do PRL też jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Zrobić projekt nie jest problemem, ale przebicie się przez zaporę wielkich producentów, już tak. W dodatku, widząc brak pomysłów nawet na grupę docelową w sprzęcie audio sygnowanym marką Unitry, jakoś nie widzę w tym możliwości powodzenia. ☹️

W dniu 17.01.2023 o 21:44, heers napisał:

alez prosze 😁

Ukryta Zawartość

Nie ten target, nie ten kontynent, nie ta mentalność. Przykład jak strzał kulą w płot.

Ukryta Zawartość

Co wynika z publikacji drugiej części filmu o spotkaniu po latach?

Sama nostalgia i retro moda to za mało - zdecydowanie bardziej konkurencyjne warunki są na rynku. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

41 minut temu, xetras napisał:

Co wynika z publikacji drugiej części filmu o spotkaniu po latach?

Dowiadujemy się, że po czterech miesiącach od premiery, ktoś mógł usłyszeć, że sprzęt "gra". Co nadal nie jest żadną oceną, bo w takich warunkach odsłuchowych można jedynie stwierdzić, że działa.

42 minuty temu, xetras napisał:

Sama nostalgia i retro moda to za mało - zdecydowanie bardziej konkurencyjne warunki są na rynku. 

Jedyną zaletą tych materiałów tworzonych przez ludzi zajmujących się "reaktywacją", są wywiady z byłymi pracownikami. 

Dla mnie zawsze było cenne, nie tylko wiedza techniczna o dawnych produktach, ale droga zawodowa - jak ci ludzie trafiali do konkretnych zespołów.

Panowie i Panie !!!!  Przyglądam się tematowi śledząc rozwój zaistnienia odmłodzonej Firmy Unitra na naszym rynku. W mojej ocenie należy dać szanse naszej firmie z logiem Unitry . Oczywiście tak jak wszyscy piszą to jest ciężki temat pozyskać dzisiejszy rynek ot tak. Ale dajmy szanse , jest wiele firm na dzisiejszym rynku krajowym nie tylko w przestrzeni audio co dały radę i stoją na wysokim poziomie. Na dniach odbył się odsłuch sprzętu w Dzierżoniowie dla byłych pracowników i osób z najbliższego grona. Komuś widać zależy na odpowiednim wejściu w rynek , poczekajmy zanim wydamy werdykt. Mi osobiście sprzęt się podoba i jak będzie miał mocną gwarancję tak jak deklarują to w takim razie jest to mocny argument. Mam trochę sprzętu i wiem że jeśli chodzi o serwis to jest to problem i nie gra on wiecznie. Ostatnio poszukiwałem części po całym świecie i to w kilkuletnim sprzęcie a więc może tędy droga do serwisu na lata. Ja czekam na pierwsze klocki i wspieram projekt Unitry  !!!!!  Pozdrawiam wszystkich !!!!

21 minut temu, monia-leszek napisał:

jest wiele firm na dzisiejszym rynku krajowym nie tylko w przestrzeni audio co dały radę i stoją na wysokim poziomie.

Praktycznie wszystkie polskie manufaktury zaczynały w taki sam sposób, dla przykładu trójmiejski Amplifikator i Baltlab - mała seria modeli przekazana do profesjonalnych odsłuchów u audiofili, którzy mieli porównanie z zachodnim sprzętem, ocena tych ludzi i ewentualne uwagi, później marketing na Audioshow poparty recenzjami.

W przypadku Unitry ktoś wpadł na słaby pomysł, aby zacząć od pokazania sprzętu, co do którego nawet nie opublikowano zdjęć wnętrza, a ujęcia na filmach są z takiej perspektywy, aby było jak najmniej widać. Nie wspominając o jakiejkolwiek ocenie, czy choćby wynikach pomiarów - pasmo przenoszenia, THD+N itp

25 minut temu, monia-leszek napisał:

Mi osobiście sprzęt się podoba

To jest jakiś argument. Dla jednych cechą najważniejszą w sprzęcie audio jest jakość dźwięku, parametry i jakość wykonania, dla innych wygląd.

26 minut temu, monia-leszek napisał:

jak będzie miał mocną gwarancję tak jak deklarują

Co to znaczy "mocna gwarancja"? Chodzi o minimum roczną gwarancję producenta wymaganą przez prawo?

Dzisiaj otrzymałem od Unitry zapewnienie iż trwają przygotowania do pierwszych odsłuchów otwartych, oraz prowadzone są rozmowy o publikacji recenzji z topowymi tytułami miesięczników audio . To tak tytułem zapowiedzi kolejnych ruchów w przestrzeni multimedialnej . Pozdrawiam !!!

P.S. Jest nowy artykuł o projektowaniu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  !!!!

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, monia-leszek napisał:

Dzisiaj otrzymałem od Unitry zapewnienie iż trwają przygotowania do pierwszych odsłuchów otwartych, oraz prowadzone są rozmowy o publikacji recenzji z topowymi tytułami miesięczników audio

Czyli znowu zero konkretów. W którym kwartale którego roku planowane są te odsłuchy. Dlaczego nie pokazali jeszcze zdjęć wnętrza tych urządzeń? Co będzie, jeśli pierwsze recenzje nie będą dobre i będzie trzeba wprowadzać zmiany? Będą modyfikować sprzęt na takim etapie?

10 godzin temu, monia-leszek napisał:

P.S. Jest nowy artykuł o projektowaniu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  !!!!

Długi artykuł, który nic nowego nie prezentuje, poza tym co powszechnie już wiadomo.

Ukryta Zawartość

W dniu 14.01.2023 o 06:25, porlick napisał:

Ze swojej strony trzymam kciuki  żeby się udało. Coś naszego, polskiego, na szerszą skalę... 

6 godzin temu, muda44 napisał:

Ze swojej strony trzymam kciuki  żeby się udało. Coś naszego, polskiego, na szerszą skalę... 

Też uważam, że byłoby fajnie. 

Jednakże żeby coś się udało, nie wystarczy pomysł, trzeba UMIEĆ go zrealizować. W tym przypadku nie czuć ani umiejętności, ani nawet pomysłu na realizację projektu. To po prostu nie ma siły przebicia. 

W dniu 17.02.2023 o 15:13, porlick napisał:

Też uważam, że byłoby fajnie. 

Jednakże żeby coś się udało, nie wystarczy pomysł, trzeba UMIEĆ go zrealizować. W tym przypadku nie czuć ani umiejętności, ani nawet pomysłu na realizację projektu. To po prostu nie ma siły przebicia. 

Wszystko zależy od ceny, jeśli ten sprzęt będzie drogi to nikt tego nie kupi, co do brzmienia to bym się nie obawiał, jeśli nie będzie wad konstrukcyjnych to brzmienie będzie poprawne i neutralne. Reaktywacje już miały miejsce np. zestaw Amplifikator po Radmorze, Unitra Edward i inne. Nic z tego nie wyszło bo kto da za wzmacniacz 5000z, to jest dla wąskiego grona odbiorców i sprzedaż raczej w dziesiątkach sztuk niż w setkach czy tysiącach. 

Dla przypomnienia Diora zatrudniała w swojej świetności ponad 6000 tyś ludzi i 90% produkcji jak nie więcej szło na eksport.

Ale z tego co widzę taki wzmacniacz z tego zestawu może być w cenie około 3000 tyś zł i więcej i prawie wszyscy będziecie na to patrzeć ale nikt nie kupi.

Edytowane przez xxx_52442
3 godziny temu, xxx_52442 napisał:

Wszystko zależy od ceny, jeśli ten sprzęt będzie drogi to nikt tego nie kupi,

Ale co zależy od ceny? Żeby zaoferować coś i wycenić, trzeba mieć produkt. A tutaj, jak słusznie napisał porlick:

W dniu 17.02.2023 o 15:13, porlick napisał:

W tym przypadku nie czuć ani umiejętności, ani nawet pomysłu na realizację projektu.

co do brzmienia to bym się nie obawiał, jeśli nie będzie wad konstrukcyjnych to brzmienie będzie poprawne i neutralne.

Ale skąd ta pewność? Czy w projektowaniu tego urządzenia brali udział cenieni w branży konstruktorzy? Piszesz z taką pewnością o urządzeniu, którego wnętrza nawet nikt nie zaprezentował, nie wspominając o opisie układu. W dzisiejszych czasach, żeby coś dobrze sprzedać, nie wystarczy oklepana konstrukcja w klasie AB.

Reaktywacje już miały miejsce np. zestaw Amplifikator po Radmorze

Jaka reaktywacja po Radmorze? Amplifikator, to było autorskie rozwiązanie jednego z kontruktorów zajmujących się RF w Radmorze. Stworzył wzmacniacz w domu, sam złożył pierwszą serię, którą Radmor tylko marketingowo firmował. Później Amplifikator rozwinął się jako własna marka. 

Nic z tego nie wyszło bo kto da za wzmacniacz 5000z

Nie było problemu ze sprzedażą Amplifikatorów przez kilka lat. Problemem było to, że firmę tworzyły dwie osoby. Konstruktor zajmował się opracowywaniem i wdrożeniem kolejnych wzmacniaczy (później tuner, odtwarzacz CD, zespoły głośnikowe), oraz marketingiem. Druga osoba zajmowała się montażem. Oboje robili to w ramach drugiej pracy, po godzinach. Zakończenie produkcji wynikało tylko i wyłącznie ze zmęczenia tych ludzi. 

Dla przypomnienia Diora zatrudniała w swojej świetności ponad 6000 tyś ludzi i 90% produkcji jak nie więcej szło na eksport.

Możesz podać źródło tych danych? Bo jeśli 10% produkcji trafiało na krajowy rynek, a jak wiemy Diora była bardzo powszechną marką, licznie spotykaną w Polsce, to co najmniej pół Europy powinno być zalane tymi 90% z ich produkcji.

Nie jestem przekonany, czy Diora zatrudniała kiedykolwiek 6mln ludzi.

Ale z tego co widzę taki wzmacniacz z tego zestawu może być w cenie około 3000 tyś zł i więcej i prawie wszyscy będziecie na to patrzeć ale nikt nie kupi.

Wzmacniacz za 3mln zł to faktycznie może mieć problem ze sprzedażą. A na poważnie, jeśli to będzie kosztowało 3k PLN i będzie konstrukcyjnie odpowiednikiem kitu z AVT, to może być rzeczywiście problem ze sprzedażą.

• Pokaż nowe odpowiedzi